Tujina

Pravica za Dženana: po petih letih aretirali njegovo dekle

Sarajevo, 16. 06. 2021 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
18

V Sarajevu so aretirali dve osebi, ki ju sumijo vpletenosti v smrt 22-letnega Dženana Memića pred več kot petimi leti. Okoliščine njegove smrti nikoli niso bile pojasnjene. Ena od aretiranih oseb je njegovo dekle, ki je bila tistega usodnega večera z njim, a ki ves čas trdi, da se ničesar ne spomni.

Ministrstvo za notranje zadeve Kantona Sarajevo je potrdilo, da so v povezavi s primerom Dženana Memića danes prijeli dve osebi. Na območju Sarajeva potekajo tudi hišne preiskave. Prav tako je bilo več hišnih preiskav v Banjaluki in Zenici, ki bi lahko bile povezane s primerom. 

Bosanski mediji poročajo, da sta bila aretirana Dženanovo nekdanje dekle Alisa Mutap Ramić in Muamer Ožegović, ki je bil tistega usodnega večera receptor v hotelu Crystal na Ilidži. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dženan Memić je umrl 8. februarja 2016, ko se je s svojim dekletom Aliso sprehajal po sprehajališču Velika aleja na Ilidži, v predmestju Sarajeva. Primer so organi BiH sprva obravnavali kot umor, dva meseca kasneje pa kot prometno nesrečo, za katero so sodili Ljubi in Bekriji Seferoviću, a nato nista bila obsojena. 

Mladenič je tisti večer utrpel hude poškodbe in pristal v sarajevskem kliničnem centru, kjer je po tednu dni umrl. Kaj točno se je zgodilo na Ilidži, ni bilo nikoli pojasnjeno. Njegovo dekle pa trdi, da je izgubila spomin in da se ničesar ne spomni. Primer je v petih letih doživel neverjetne preobrate, menjali so se osumljenci in obtoženci, dokazi so izginjali, pojavljali pa so se novi in izmišljeni. 

Medtem ko je Kantonalno tožilstvo v Sarajevu trdilo, da je Dženan umrl zaradi udarca vozila, pa je njegova družina od začetka prepričana, da so ga ubili. Medicinski izvedenec Vlado Marković je lani na sodišču prav tako potrdil domneve družine, saj je dejal, da so poškodbe, ki jih je utrpel 22-letnik, bile zadane z udarcem, z zamahom s topim predmetom in ne v trčenju.  

V ozadju organiziran kriminal?

Odvetnik družine Memić Ifet Feraget je po poročanju bosanske televizije N1 dejal, da je sumljiva smrt 22-letnika očitno povezana z organiziranim kriminalom. "Vse kaže na povezavo z organiziranim kriminalom. Celoten niz dokazov od samega začetka postavlja pod vprašaj vse tisto, kar se govori o Alisi Mutap. Dvakrat je tudi Kantonalno sodišče potrdilo, da se zdi, da ona ve veliko več od tega, kar govori in da skriva pravo resnico," je dejal odvetnik Feraget. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Od umora je sicer minilo več kot pet let oziroma natanko 1955 dni. "Ni pomembno, koliko časa je minilo. Mnogi so upali, da zaradi pretečenega časa nikoli ne bodo odgovarjali. Ne želim prejudicirati, tudi Alisa uživa vse privilegije predpostavke nedolžnosti kot vsi ostali. Vendar Muriz in njegova družina Memić morajo uživati dostojanstvo, vendar so bili za to prikrajšani," je dejal Feraget. 

Oče ubitega 22-letnika Muriz Memić je za portal Radiosarajevo.ba dejal, da je družina ta trenutek pravice za Dženana dolgo čakala. "Alisa je končno aretirana in pričakujemo, da bodo še mnogi drugi. Malo lisico so ujeli, zdaj pa pričakujemo še eno veliko lisico, ki je vse skupaj organizirala," je o vpletenosti Ramićeve prepričan oče. 

Pravi, da je preprosto neverjetno, da je imela amnezijo in da se ne spomni, kaj se je zgodilo. "Zdravnik Alija Čeljo je takoj dejal, da laže, kajti poškodbe, ki jih je dobila Alisa, nikoli ne bi mogle povzročiti kakršne koli vrsto amnezije. Ona je sokrivka," je poudaril. 

Dogajanje naj bi posnele kamere na bližnjem hotelu Crystal, v katerem je bil takrat receptor Ožegović. Toda posnetek je bil izbrisan. "Posnetek je sporen. Slišali smo, da je lastnik hotela ponujal milijon (konvertibilnih mark) za izvedenski pregled posnetka," je dejal Memić in lastnika pozval, naj pove, zakaj je bil posnetek namerno izbrisan.

V prikrivanje vpleteni tudi policisti?

Hišne preiskave so danes potekale tudi pri dveh osebah, ki sta pripadnika Direkcije za koordinacijo policijskih enot BiH, celotna preiskava pa je povezana s sumi o oviranju preiskave in prikrivanju dokazov. 

V preteklosti so v tej zadevi aretirali tudi Hasana Dupovca, nekdanjega šefa Enote za preiskave prometnih nesreč pri kantonalnem ministrstvu za notranje zadeve, ter Zijada Mutapa, Alisinega očeta. Oba sumijo organiziranega kriminala in pomoč storilcu po izvršenem kaznivem dejanju. Prav tako so prijeli tudi policista Josipa Barića, ki ga sumijo, da je storil kaznivo dejanje organiziranega kriminala v povezavi s kaznivimi dejanji protizakonitega posredovanja pomoči storilcu po izvršitvi kaznivega dejanja. Policist, ki je po dogodku zaslišal edino pričo v primeru, Aliso Mutap Ramić, je dvakrat povsem različno opisal njeno izjavo, kar je preiskavo peljalo v povsem drugo smer, je spomnil portal Klix.ba. Vsi trije so še vedno v priporu. 

Pravica za Dženana in Pravica za Davida sta gibanji, ki imata za cilj, da se okoliščine smrti mladeničev razjasnijo in storilci kaznujejo
Pravica za Dženana in Pravica za Davida sta gibanji, ki imata za cilj, da se okoliščine smrti mladeničev razjasnijo in storilci kaznujejo FOTO: Profimedia

Primer ima precej podobnosti tudi z nepojasnjeno smrtjo Davida Dragičevića v Banjaluki leta 2018. Tudi Davidova starša se vse od smrti svojega sina, ki so jo skušali prikazati kot nesrečo, borita za to, da resnica pride na dan. V obeh primerih pa družini trdita, da gre za poskus, da sistem oziroma posamezniki v njem skušajo prikriti umore. Davidova starša sta prepričana, da so njegov umor naročile kriminalne organizacije, katerih lovke naj bi segale v ustanove in policijo Republike Srpske.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1958074
17. 06. 2021 08.38
+6
Skretne države pač, Slovenija pa ni daleč zadaj.
kajpavzdevek
17. 06. 2021 08.10
+1
Ubili za kaj ?
Juraj Brecelj
16. 06. 2021 21.53
-5
Pa koga brigajo balkanska posla? Aja, tiste ki si od tam zbežali na lepše, v Slovenijo. Sedaj jo balkanizirajo, da bi postala kot greznica iz katere so bežali. In ko jim zaradi tega ne bo več všeč, bodo spet bežali na lepše. Mogoče na Madžarsko, v Avstrijo... Kot kobilice, ki uničijo vse na poti.
BlackAdder04
17. 06. 2021 08.09
+7
Juraj Brecelj
17. 06. 2021 09.22
+0
praznoglavcem kot si ti so očitno že izprali možgane in jih prepričali v nedejstvo. Če je Slovenska kultura balkanska, potem bi morala biti tudi Avstrija na balkanu. Pa ni! Z Avstrijci imamo skupnih navad bistveno vec kot z bosanci. Slovenci in ne pritepenci!
MihaGliha
17. 06. 2021 11.06
-1
juraj sej veš da tudi del SLOVENIJE leži NA Balkanu ... ti imaš pa dušo in izgled Balkanski, kar ne moreš skriti edino ne vem od kod ti tako kratka pamet
313p.b
18. 06. 2021 15.14
Ve?ni optimist
16. 06. 2021 21.30
+1
Kaj ima veze s Slo., ali je to redkov Evropi, ....
MihaGliha
17. 06. 2021 11.11
nič kot nima nič veze novica iz drugih držav, pa jo preberemo
Uporabnik1095190
16. 06. 2021 20.42
+1
Sem že misli, da je govora o scenariju nove turške limonade...
kartofl
16. 06. 2021 20.06
-9
pa kerga to briga res?? a nimate dost naris resnicnih problemov??? nc cudnga da so sta zablokiral .. skoz boli se mi zdi to prav ker res same budalestine nc druzga ni od vas ....
Lev07
17. 06. 2021 08.45
+3
Dej krompir, raje kakšno knjigo vzemi v roke in se nauči pravopisa!
batom@pinkponk.com
16. 06. 2021 19.50
+0
Kaj te to je??
Bratomil
16. 06. 2021 19.46
+16
Mal bi jo sam bolj na trdo prijel in kar naenkrat bi se ji spomin osvežil.
boslo
16. 06. 2021 20.18
+4
HALAcR7
16. 06. 2021 19.33
+13
Žalostno je kar se je zgodilo obema mladeničema
HUSO BOSS
16. 06. 2021 19.07
-7
ZAKAJ SE POŠTENIM DRŽAVLJANOM TO NE DOGAJA?!?
travc
16. 06. 2021 18.42
+1
Sem mislil da je samo pri nas tako.