Tujina

Pravosodni minister si je dopisoval z glavnim osumljencem za umor malteške novinarke

Valletta, 08. 09. 2020 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
3

Pravosodni minister Edward Zammit Lewis in poslovnež Yorgen Fenech, ki je osumljen sostorilstva pri umoru malteške raziskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, sta si prejšnje leto izmenjala več sto sporočil prek aplikacije WhatsApp. Če bi Fenech še enkrat zaprosil za pomilostitev, bi prošnja pristala prav na mizi pravosodnega ministra, zato gre za konflikt interesov.

Malteški novinarski portal Times of Malta je razkril, da si je pravosodni minister Edward Zammit Lewis med januarjem in oktobrom 2019 izmenjal okoli 700 sporočil s poslovnežem Yorgenom Fenechem, ki je eden izmed osumljenih sodelovanja pri umoru raziskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia

Sporočila so sicer le del velike količine podatkov, ki so jih pridobili s telefona poslovneža in jih nameravajo predstaviti na sojenju. Komunikacija med ministrom in Fenechom je sicer poniknila le nekaj tednov prej, preden so slednjega aretirali in obtožili sostorilstva. Njegova vpletenost v umor pred tem ni bila poznana širši javnosti, čeprav so ga preiskovalci kot osumljenca identificirali že v sredini leta 2018. 

Yorgen Fenech
Yorgen Fenech FOTO: AP

Pravosodni minister v odzivu komunikacije s poslovnežem ni zanikal, dejal je le, da je vse zvezi z njim prekinil že dolgo, preden je bil ta aretiran. Dejal je, da se je z njim seznanil, ko je bil minister za turizem (med letoma 2014 in 2017), saj je bil takrat Fenech zelo pomemben poslovnež v sektorju. "Malta je majhna država, vsi poznajo vse,"  je še dodal. 

Povezava med njima bi lahko pomenila konflikt interesov, saj bi prošnja za pomilostitev predsednika najprej pristala na mizi pravosodnega ministra. Fenech je pred tem že zaprosil za pomilostitev, in sicer še v času prejšnje vlade, a so njegovo prošnjo zavrnili. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
08. 09. 2020 17.35
+2
Zelo podobno Sloveniji, sekretar MNZ Kangler rešuje svojega bivšega kolega Kojca, ki je izkoriščal mlada dekleta iz vzhoda za prostitucijo, jih ustrahoval, prodajalec belega blaga, mogoče ima Kangler kakšno mlado dekle v sorodstvu, naj si predstavlja kako bi se počutil , da bi se pri njej izmenjavale stranke.
RamzesII
08. 09. 2020 15.42
-2
Kakšnih sporočil, važna je vsebina, ne število sporočil. Število samo po sebi ne pomeni nič, pač pa vsebina sporočil.
RamzesII
08. 09. 2020 16.28
-1
Če se že lahko na kaj sklicujejo se lahko na določeno vsebino sporočil, ne pa na število sporočil.