Tujina

Pravosodno ministrstvo ZDA toži Teksas zaradi novega zakona proti splavu

Austin, 10. 09. 2021 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.R.
Komentarji
7

Ameriško pravosodno ministrstvo je v četrtek vložilo zvezno tožbo proti republikanskemu Teksasu zaradi novega zakona proti splavu, ki glede na tožbo odkrito kljubuje zvezni ustavi ZDA. Tožba od sodišča zahteva, da zakon razglasi za neveljaven.

Novi teksaški zakon je sicer po ZDA izzval več protestov.
Novi teksaški zakon je sicer po ZDA izzval več protestov. FOTO: AP

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je izjavil, da je zakon jasno neustaven, ker krši uveljavljene precedenčne razsodbe ameriškega vrhovnega sodišča. Ministrstvo trdi, da zakon nezakonito posega v ustavne pravice žensk in krši določilo ustave, po katerem so zvezni zakoni nad državnimi. Tožba je bila vložena tudi zaradi drugih držav, ki bi lahko državljanom na podoben način zanikale ustavne pravice.

V tožbi navaja, da ustavno pravo jasno določa, da lahko ženska prekine nosečnost do takrat, ko je zarodek sposoben sam preživeti zunaj njenega telesa. Teksaški zakon prepoveduje splav takoj po prvem znamenju srčnega utripa zarodka, kar je po navadi šest tednov po spočetju, ko ženske morda še niti ne vedo, da so noseče.

Teksaškemu zakonu se je uspelo obdržati kljub dosedanjim tožbam, ker uveljavljanje prepušča državljanom s civilnimi tožbami in ne z organi pregona oziroma kazenskimi sankcijami za nosečnice. Zakon ne omogoča tožb proti nosečnicam, ampak le proti tistim, ki kakor koli pomagajo pri splavu.

Pravosodno ministrstvo je bilo pod pritiskom, naj nekaj ukrene, potem ko je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da je zakon v nasprotju z ameriškimi vrednotami. Garland je v začetku tedna obljubil, da bo ministrstvo uveljavljalo zvezni zakon, ki prepoveduje dostop do klinik za splave. Ta zakon med drugim prepoveduje ustrahovanje žensk in oviranje njihove pravice do splava.

Ministrstvo od sodišča zahteva, naj takoj zadrži izvajanje zakona v Teksasu, nato pa naj odloča o tožbi. "Zakon pooblašča zasebne državljane, ki nimajo nobene povezave z nosečnicami, da se obnašajo kot lovci na glave in skušajo zaslužiti najmanj 10.000 dolarjev od ljudi, ki pomagajo pri uveljavljanju ustavne pravice," je dejal Garland in dodal, da je namen zakona povsem jasen – onemogočiti uveljavljanje ustavnih pravic.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
10. 09. 2021 16.13
+1
Samo poglej logiko guvernerja Texasa,, prepovedal bi splav tudi v slučaju posilstva in incesta, smrtno kazen bi pa odobril.
Antikrist Anarhist
10. 09. 2021 14.46
+4
Splav je človekova pravica! O svojem telesu in o tistem, kar je v njem lahko odloča samo ženska sama!
Millady
10. 09. 2021 10.00
+5
Zvezni zakon US dovoljuje splav do 22. tedna nosečnosti, texaški do 6. Ne eno ne drugo ni v redu, slovenska zakonodaja ureja veliko bolje!
ervirus
10. 09. 2021 09.38
+5
Zenske imajo pravico da splava
VonFaust
10. 09. 2021 09.53
-3
Zenske imajo tudi preko 10 nacinov kontracepcije... Mislim da je v sloveniji glede tega kar vredu urejeno
SamoJaz
10. 09. 2021 09.01
-8
Splav je UM0R !!!!
Osper
10. 09. 2021 10.17
+4
Torej je tudi porod je umor in so starši največji morilci vseh časov - vsak rojen je obsojen na smrt?