Tujina

Prebivalci Coste del Sol zaradi požara zapuščajo svoje domove

Sevilja, 13. 09. 2021 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA
Komentarji
6

V španski južni regiji Andaluzija divjajo gozdni požari, zaradi katerih je okoli 2000 ljudi že zapustilo svoje domove. Požar, ki se je začel v sredo v visokogorju nad priljubljenim letoviškim mestom Estepona na Costi del Sol, je zahteval življenje reševalca. Španska vlada je v gorsko regijo na pomoč gasilcem poslala vojaško enoto. Skupno pri gašenju sodeluje okoli 6000 ljudi.

Požar v Španiji-2
Požar v Španiji-2 FOTO: AP

V nedeljo so pristojni evakuirali še šest mest in vasi, ogromne oblake dima pa je bilo videti več kilometrov daleč, poroča BBC. Že v petek so prebivalcem petih drugih skupnosti sporočili, naj zapustijo svoje domove. Po poročanju španskih medijev je požar uničil 7400 hektarjev. "To je nečloveško, ničesar takega še nisem videla," je povedala Adriana Iacob za tiskovno agencijo Reuters. "Plameni ognja, ki so švigali po gorah, so bili neverjetni." "Odkar se je požar začel, že nekaj dni ne spimo. Grozno je," je povedala druga lokalna prebivalka Pepa Rubio

Predsednik Andaluzije Juanma Moreno je ocenil, da takšnega požara v Andaluziji in verjetno tudi v Španiji ni bilo že leta. Gašenje ovirajo temperature do 30 stopinj Celzija, suša in močan veter. Zaradi gostega dima, ki se širi na območju, so morali v preteklih dneh že večkrat zapreti bližnjo avtocesto.

Evropa je letošnje poletje doživela številne požare. Podnebne spremembe namreč povečujejo tveganje za vroče in suho vreme, ki spodbudi požare. Svet se je sicer od začetka industrijske dobe že segrel za približno 1,2 stopinje Celzija, temperature pa bodo še naraščale, razen če vlade po vsem svetu močno zmanjšajo emisije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
13. 09. 2021 15.39
. gozdovi gorijo. verjetno od nekdaj so. ampak tako kot zdaj , pa verjetno še nikoli prej . tudi sekali jih niso tako nikoli prej. / zanimivo mi je , da berem iz knjižnice odpisano knjigo. napisal jo je leta 1987ega Viki Grošelj. na strani 53 piše , da je od vodje švicarsko-nemške odprave izvedel , da ima švica probleme z umiranjem gozdov . e. pred nekaj dnevi mi je pa na hr2 uspelo slišati , da IzUmirajo tudi drevesne vrste. / ko bo zmanjkalo koral in dreves … bo kaj . bodo dihali samo še bogataši na kisikovo bombo ...
flojdi
13. 09. 2021 15.47
. spominjam se tudi dela v neki drevesnici. posejanih jih je bilo ogromno. SMREK . pol smo pa okoli" njih pleli". z vsako jutro znova nabrušenimi motikami. se je kar tolklo" tko mal vsepovsod. po naročilu , in doraslosti , se je izkopalo in poruvalo vse. izbiralo se je samo TaLepe. z enim vrhom. ampak , ker so bile mnoge posekane" , jih 3/4 ni bilo Primernih" , ker so imele po več vrhov. in umrle" so na njivi. ko danes o tem gruntam … je bil to kriminal ; najmanj točno to
slo_veter
13. 09. 2021 10.53
+2
Smo bili tam cca 3 leta nazaj super zadeva .. ja precej suho je tako konec avgusta. Iskreno to ni veliko rastljinja da bi gorelo. Drugače če ne veste : Andaluzija najštevilčnejša Španska pokrajina, vredna obiska, vsekakor priporočam Rondo, Malaga, Granada, zraven seveda Gibraltar, rentcar malagacar.com pocen špila , je pa malce bolj mrzla voda. Atlantik je le blizu, ni to Valencija :)
+1
od nastetih predvsem Ronda je res zakon..pa Juzcar v blizini(smrkci)..pa Setenil de las bodega..gibralatar obvezno..almerija tudi fajn...puscava Taberna...Cadiz..res je veliko za videti v teh koncih..pa veliko bolj poceni kot v preostalih delih spanije..
TistoPravo
13. 09. 2021 09.57
+2
Ja ne vem. Ogenj je bil del narava verjetno od nekdej. Zdj tam kjer je daljše obdobje suho in vroče, in so ta obdobja že desetletja prisotna izstopajoče...je verjetno to neizogibno. Sigurno pa ni lahko iz tega vidika živeti na teh področjih, čeprav imajo praviloma blage zime. Ampak tudi to ni več sigurno, kajti v podnebne spremembe je izraz da je nenavadno hladno čedalje bolj nujno uporaben...nenavadno vroče nam je kot kaže vse bolj
Walter Pravicek
13. 09. 2021 09.33
+3
ŠPANIJA-ESPANA-OLE!No ja,sezona turistov je skorajda mimo!Pa so še malo podkurili,za finale sezone 2021!Dobro da to ni v Portorožu!-LEPO PO SLOVENSKO:PRISTANIŠČE ROŽ!JE BOLJE?