26°C

Prebivalci Coste del Sol zaradi požara zapuščajo svoje domove

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
Nuša Stegnar / STA /
KOMENTARJI
4
V španski južni regiji Andaluzija divjajo gozdni požari, zaradi katerih je okoli 2000 ljudi že zapustilo svoje domove. Požar, ki se je začel v sredo v visokogorju nad priljubljenim letoviškim mestom Estepona na Costi del Sol, je zahteval življenje reševalca. Španska vlada je v gorsko regijo na pomoč gasilcem poslala vojaško enoto. Skupno pri gašenju sodeluje okoli 6000 ljudi.

Požar v Španiji-2
Požar v Španiji-2FOTO: AP

V nedeljo so pristojni evakuirali še šest mest in vasi, ogromne oblake dima pa je bilo videti več kilometrov daleč, poroča BBC. Že v petek so prebivalcem petih drugih skupnosti sporočili, naj zapustijo svoje domove. Po poročanju španskih medijev je požar uničil 7400 hektarjev. "To je nečloveško, ničesar takega še nisem videla," je povedala Adriana Iacob za tiskovno agencijo Reuters. "Plameni ognja, ki so švigali po gorah, so bili neverjetni." "Odkar se je požar začel, že nekaj dni ne spimo. Grozno je," je povedala druga lokalna prebivalka Pepa Rubio

Predsednik Andaluzije Juanma Moreno je ocenil, da takšnega požara v Andaluziji in verjetno tudi v Španiji ni bilo že leta. Gašenje ovirajo temperature do 30 stopinj Celzija, suša in močan veter. Zaradi gostega dima, ki se širi na območju, so morali v preteklih dneh že večkrat zapreti bližnjo avtocesto.

Evropa je letošnje poletje doživela številne požare. Podnebne spremembe namreč povečujejo tveganje za vroče in suho vreme, ki spodbudi požare. Svet se je sicer od začetka industrijske dobe že segrel za približno 1,2 stopinje Celzija, temperature pa bodo še naraščale, razen če vlade po vsem svetu močno zmanjšajo emisije.