Tujina

Prebivalci o opustošenju na Tongi: 'Mislil sem, da je konec sveta'

Nuku'alofa, 23. 01. 2022 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
5

Prispela je humanitarna pomoč, pristojni si prizadevajo za popravilo podvodnega komunikacijskega kabla, ki kraljevino Tonga povezuje s preostalim svetom, sanacijska dela že potekajo, prebivalci pa si le stežka opomorejo po uničujočem vulkanu in cunamiju. "Mislil sem, da bo konec sveta," je dejal John Tukuafu.

Več videovsebin
  • Opustošenje po izbruhu vulkana na Tongi
    01:19
    Opustošenje po izbruhu vulkana na Tongi
  • Pred in po izbruhu vulkana na Tongi
    00:59
    Pred in po izbruhu vulkana na Tongi

Zaradi pepela, ki je prekril otoke, je zamrlo tudi otroško veselje na ulicah. Poškodovani sta komunikacijska in internetna infrastruktura. Prebivalci so odrezani od preostalega sveta. Izbruh vulkana prejšnji teden in cunami pa je tudi na psihološkem zdravju prebivalcev Tonge pustil velik pečat, so za Reuters pripovedovali humanitarni delavci Rdečega križa. Rdeči križ je 173 gospodinjstvom na glavnem otoku priskrbel šotore, hrano, vodo in osnovne potrebščine. 

"Trenutno je vsem nam zelo težko," je dejal Drew Havea, podpredsednik Rdečega križa na Tongi. "Zaradi pepela starši ne dovolijo otrokom, da se igrajo na prostem. Vsi so v svojih domovih," je dejal.

Čeprav so oblasti nekatere prebivalce najbolj prizadetih oddaljenih otokov evakuirali na glavni otok Tongatapu, nekateri niso želeli oditi. Nesreča bo še nekaj časa vplivala na njihova življenja.

"Mislil sem, da je konec sveta," se je spominjal John Tukuafu, lastnik letovišča na plaži Vakaloa, ki je iz primeža velikih valov rešil svojo ženo. Letovišče se nahaja v Kanokupolu, enem od najbolj prizadetih območij na Tongatapiju. Na mestu, kjer so nekoč ležali na plaži, so sedaj vse naokoli izruvana drevesa in razne naplavine. 

"Vsi prebivalci so šokirani," je dejala Mary Lyn Fonua, urednica lokalnega medijskega portala Matangi Tonga Online. Pravi, da je trajalo teden dni, da so si ljudje opomogli od grozljivega izbruha in cunamija. Prebivalci zdaj upajo, da bo tropski dež odplaknil prah, ki je prekril otok. "Hiša je vibrirala, okna so se tresla, vse bolj intenzivno je postajalo. Ob udaru cunamija sem se s sinom pogovarjala po telefonu. Povezava je bila v nekem trenutku prekinjena in sin se je prestrašil, da me je odnesel cunami."

Povezave so še vedno prekinjene, kar mnoge še vedno skrbi. Od preostalega sveta so bili resda odrezani, toda prebivalci so nemudoma pričeli z reševanjem in saniranjem območja. Elektriko so dobili teden dni po nesreči. Vode niso imeli, rezervoarji pa so bili polni pepela. Kasneje so prispela prva vojaška transportna letala in ladje, ki so dostavile prepotrebno zalogo vode ter drugih potrebščin. 

Tongo sestavlja več kot 170 otokov in otočkov na območju v Tihem oceanu, velikem kot Japonska. V državi živi le okoli 100.000 ljudi, večina na glavnem otoku Tongatapu. Podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, ki leži približno 2000 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije, je izbruhnil v soboto. Šlo naj bi za najsilovitejši izbruh na svetu v zadnjih 30 letih. Cunami je poleg Tonge prizadel še Novo Zelandijo, Japonsko, Aljasko in Južno Ameriko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikdar več
23. 01. 2022 14.11
+12
Ob naravni nesreči, ko ostane živ, a brez vsega, človek spozna kako ranljiv je brez elektrike, komunikacije in drugih "modernih", samoumevnih stvari. Zanima me koliko ljudi bi procentualno preživelo, če bi bili primorani spet sami loviti hrano, jo nabirati, zakuriti ogenj,.... Sicerc pa ja. Bogi ljudje v Tongi.
preprostež
23. 01. 2022 14.28
+12
Se je že pokazalo ob zadnjem žledolomu. Popoln kolaps. Kar naenkrat je bila naša vojska najbolj priljubljena na svetu.
lotkolba
23. 01. 2022 14.01
+0
Tudi pri nas pustosi vladni cunami. Ta sicer ne pusca pepela, spodkopava pa se tisto malo demokracije, ki jo imam in hkrati koplje ogromne financne luknje.
biggbrader
23. 01. 2022 16.01
+2
za naše
23. 01. 2022 17.25
+2
lotkolba.cunami boste vi levnuharji na socialcu doživeli konec aprila,to še ni nič 🤣🤣🤣🤣