Tujina

Pred 75 leti osvobodili koncentracijsko taborišče Dachau

Dachau / München, 29. 04. 2020 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
152

V Nemčiji se spominjajo osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Dachau. Pred 75 leti je ameriška vojska tik pred koncem druge svetovne vojne v Evropi namreč osvobodila taborišče Dachau, ki je bilo eno od prvih tovrstnih taborišč v Nemčiji. Obletnice se spominjajo s polaganjem vencev in večerno spletno ekumensko mašo.

Venca sta v dopoldanski slovesnosti položila bavarski ministrski predsednik Markus Söder in predsednica deželnega parlamenta Ilse Aigner.

Spletna maša v cerkvi sprave na območju nekdanjega taborišča je potekala ob skoraj istem času, ko so prvi ameriški vojaki pred 75 leti osvobodili približno 32.000 taboriščnikov, ki so bili takrat še v koncentracijskem taborišču Dachau.

V Dachauu v bližini bavarske prestolnice München je bilo med letoma 1933 in 1945 zaprtih več kot 200.000 ljudi iz vse Evrope. Natančno število umrlih še vedno ni znano, zgodovinarji pa ocenjujejo, da naj bi jih bilo okoli 40.000.

Dachau je bil prvi večji tovrstni objekt nacističnega režima, ki so ga odprli že leta 1933 za prevzgojo političnih nasprotnikov, nato pa je naraščalo število zaprtih Judov. Število žrtev med letoma 1933 in 1945 se po podatkih Wikipedie giblje okrog 188.000, med letoma 1940 in 1945 je tam umrlo okrog 28.000 ljudi. Taborišče je osvobodila ameriška vojska.

Dachau je bilo eno od prvih koncentracijskih taborišč in je služilo tudi kot model za številna kasnejša koncentracijska taborišča.

Koncentracijsko taborišče Dachau so nacisti ustanovili 21. marca 1933. Glavna pobudnika zanj sta bila Heinrich Himmler, ki je bil takrat načelnik policije v Münchnu, in Hermann Göring, ki je kasneje postal drugi človek tretjega rajha.

Taborišče so takrat opisovali kot prvo koncentracijsko taborišče, v katerem so prevzgajali politične nasprotnike. Zgrajeno je bilo na območju zapuščene tovarne streliva na severovzhodnem delu mesta Dachau na jugu Nemčije.

V taborišču je bilo tudi veliko Slovencev, zlasti mladih intelektualcev in drugih izobražencev. Samo v glavnem taborišču je bilo takoj po osvoboditvi po navedbah spletne enciklopedije Wikipedia popisanih 2907 preživelih Slovencev. Natančno število Slovencev v taborišču ni znano, saj so številne ob prihodu zabeležili kot Avstrijce, Italijane, Madžare ali Jugoslovane.

V stavbi taborišča, kjer sta bili med drugo svetovno vojno menza in kuhinja, je danes muzej.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
30. 04. 2020 17.15
+6
Kratek sprehod po zgodovini (krajse ne more) ... Nacional socialisticna delavska stranka za razliko od (marksisticnih) socialisticnih ali komunisticnih strank ni poznala razrednega boja ... Nacional socialisticna delavska stranka v Nemciji, kakor tudi Narodna fasisticna stranka v Italiji sta bili oborozeni roki kapitala ... mimogrede: kapital pa je potreboval WW2 ... to je en pravi kratki sprehod skozi zgodovino 20-tih let prejsnjega stoletja.
pravisprehajalec
30. 04. 2020 17.40
-8
Zalo malo znanja, Bojan. Nacisti so sovražili kapitaliste, v načrtu so imeli podržavljenje vseh proizvodnih kapacitet v Nemčiji, ko jih ne bodo več potrebovali za vojno. Nove proizvodnje so predvidevale Državno in sindikalno lastništvo. Takšna je bila naprimer tovarna v Wolfsburgu, ki se je imenovala Volkswagen. Po letu 1940 so nacionalizirali po zasedeni Europi vse tovarne in objekte. Malo si poišči Goebbels quotes o kapitalizmu na googlu.
Cervantes Saavedra
30. 04. 2020 20.44
+4
ZA pravi: Res zelo malo znanja. Dne 20.2.1933 sta se Adolf Hitler in Hermann Göring skrivaj v Berlinu srečala z več kot 20 močnimi nemškimi industrialci (tudi Siemans, Opel, Krupp…), s katerimi so se dogovorili za financiranje kampanje za bližnje volitve (5.3.1933). Organizator srečanja je bil nemški ekonomist, bankir in desničarski politik Hjalmar Schacht, ki je po prihodu Hitlerja na oblast vodil ministrstvo za gospodarstvo (1934-1937) in bil tudi predsednik (1933-1939) nemške nacionalne banke. Hitler in Göring sta v svojih govorih poudarila pomen privatne lastnine in pozvala industrialce naj zavarujejo Nemčijo pred nevarnostmi komunizma in demokracije. Tudi sam Krupp je pozval kolege iz težke nemške industrije, naj na prihajajočih volitvah podprejo Hitlerja. Od nacistov osovraženi industrialci so skupaj donirali preko 2 milijona tedanjih »rajhsmark« za NSDAP, ki je na volitvah nato premočno zmagala, Adolf Hitler pa je postal nemški kancler. Da bo malo več (nezaželenega) znanja.
pravisprehajalec
30. 04. 2020 20.52
-4
Potrebovala sta jih za svojo vojno. Vseeno so bili pametnejši, kot njihovi bratranci komunisti, ki so z radikalnimi ukrepi zrušili narodno gospodarstvo, prebivalstvo pa pahnili v lakoto in smrt. Rdeča armada se ni pobrala tja do leta 1943, zaradi teh potez. Goebbels je zapisal: Da sovražijo jude zaradi tega, ker jih smatrajo za inkarnacijo Kapitalizma, tega ognojka na narodovem telesu (citat). Zato so narodni delavski socialisti do konca vzdrževali obrten tip proizvodnje, s visoko kvalificiranimi mojstri, ki so delali vse. Posekal jih je ravno kapitalistični način, katerega so iz dna srca sovražili. Razbitje izdelka na majhne sestavne dele, ki jih lahko proizvaja tudi nekvalificirana delovna sila. Hitro in množično. Socializem jih je uničil na koncu, Sančo. ....
Cervantes Saavedra
30. 04. 2020 21.25
+3
ZA pravi: No, že napredek. Nekaj si se le naučil. A bo še dolga pot. Ne omenjaš več osovraženih nemških kapitalistov. Zdaj praviš, da so jih potrebovali za svojo vojno – a prej (si preskočil) tudi za volitve. Tudi britanska in ameriška armada sta se pobrali šele leta 1943, kar sta tudi sama javno napovedovala Roosevelt in Churchill. Zaradi čigavih potez – a tudi ruskih komunistov!? Halo? Saj ni res, pa je, kako delujejo tvoji možgani. In zakaj je katoliški predsednik slovenske SLS v Kraljevini Jugoslaviji sovražil Jude – a tudi, ker so ognojek kapitalizma? Nemška proizvodnja v 2. svetovni vojni pa je slonela na nekvalificirani brezplačni suženjski sili (tudi Slovencev) iz okupiranih dežel. Slovenska desnica pa je med 2. svetovno vojno videla svojo (bedno hlapčevsko) bodočnost v svojih bratrancih nacistih in fašistih, ne v zahodni demokraciji. – Težko, težko je Sančevo sedlo, kaj?
pravisprehajalec
01. 05. 2020 11.55
-4
Tvoj Obrenović je v Srbiji celo omejil vpis judovskih dijakov na srednje šole, Sančo. Da bi ohranil izobrazbeno ravnovesje. Antisemitizem, je bil del družb na prelomu stoletja, vendar po 17. stoletju jih nihče ni več fizično preganjal, razen v matjuški Rusiji občasno, odkoder je sama beseda Pogrom. Šele narodni delavski socialisti in pa delno komunisti, pa so jih začeli fizično preganjati in uničevati. Spomnimo se čistke velikega Stalina iz leta 1947. In pa izgona preživelih Judov iz Jugoslavije. Nemčija je v svojem sovraštvu do kapitalizma, ohranila obrtni način proizvodnje, kjer delavec ni postal del stroja. prezirala je Ameriški in Angleški kapitalistični način, kjer je bil produkt razbit na majhne sestavne dele, ter je potreboval le nekvalificirano delovno silo. Vendar je ta način proizvodnje večkratno presegel nemškega. Anglija je že leta 1940 sama proizvedla več letal kot Nemčija, prav tako tankov. Sovjetski kolaps je imel druge vzroke. Nesposobnost poveljnikov kot posledica notranjih čistk. Kljub ogromni količini vojnega materiala. Da je nemška industrija slobela na suženjski delovni sili je NOB nebuloza, kot že toliko prej. Že takoj po zasedbi je v Dravski banovini Nemčija razpisala novačenje plačane delovne sile v nemčiji, na katero se je odzvalo mnogo Slovencev. Da ne rečem Italijanov, Špancev itd. Projekt proizvodnje pod okriljem SS in jetniki, je bil le manjši del celotne proizvodnje. Sančo otresi se okovov NOB, daj misli prosto pot. 50 let že trpiš s temi okovi...
Cervantes Saavedra
02. 05. 2020 11.54
+1
ZA nepripravi: Okov težkega Sančovega sedla se ne boš nikdar otresel. Natresel si toliko bedarij, da jih komaj kdo zmore. Po podatkih iz nürnberških procesov so okoli 4,9 milijonov sovjetskih državljanov na silo prepeljali v Nemčijo kot suženjsko delovno silo. In moj stric, Slovenec (ni se antisemitsko pisal Obrenović ali Rožman), je bil tudi odpeljan v Nemčijo na prisilno delo in to samo zato, ker je bil napačne narodnosti. In vsa sosednja slovenska vas. Res bedno je delovanje tvojih navijaških možganov. – V Avstro-ogrski pa je šele ustava iz 1867 dovolila Judom, da se spet naselijo o vsej monarhiji (a v praksi še dolgo ni steklo). – 1894: asntisemitska afera Dreyfuss v Franciji. Jud Gustav Mahler pa je smel postati direktor Dunajske dvorne opere šele, ko se je dal krstiti (a že 1907 moral odstopiti).
Bojan-F
30. 04. 2020 12.46
+6
Desni sektor, zagovorniki Kaosa, perjaniki in predvsem guruji komuniciranja ... morda vas bo zanimalo, kaj je na vcerajsnji dan leta 1945 pisal politicen list za slovenski narod Slovenec ...
Bojan-F
30. 04. 2020 12.48
+5
"Nas boj s komunizmom se bliza uspesnemu koncu, ki bo prinesel zlom vojaske moci komunizma in pravicno kazen za vse zlocine ... za cas po zmagi je jasno predvsem, da bo izjkljuceno vsakrsno mesetarjenje ljudi, ki so dosedaj previdno stali v ozadju, pa zdaj dvigajo glave in upajo, da bodo prisli na svoj racun ... tako racunanje se bo izjalovilo. V boju s komunizmom ne poznamo srednje poti in ne poti nazaj." ... samo toliko, da se ve.
pravisprehajalec
30. 04. 2020 15.00
-8
Kaj ni okupator leta 1941 prepovedal vse slovenske časopise in slovenski jezik? Kako pa sedaj tale članek pa še časopis z imenom "Slovenec"? To je pa nekaj novega. Kdaj pa so ga ukinili "Slovenca"?
Bojan-F
30. 04. 2020 17.04
+5
pravisprehajalec
30. 04. 2020 17.36
-6
Ali mu morda Komunisti niso pustili naprej delovati Bojan? Je imel preveč "provokativno" ime, ki ni bil v skladu z novo ideološko linijo? Če so uredništvo in novinarji sploh preživeli "osvoboditev".....
samuray1
30. 04. 2020 18.28
+7
pravi, če že izigravaš desničarja iz podganje jazbine,potem bi ti že moralo bit jasno da si nepomemben. Lepo organiziraj javno tribuno in strumno stopi na oder kot pravi mož. Zaman sanjaš o dnevu ko bodo pred tabo vsi mirno stali,dokler boš ti pridigal o strašanskem trpljenju črede ki je v stampedu odvihrala za kiklo pod katero se je ta ista čreda hudomušno in potuhnjeno štiri leta skrivala. Poleg tega,tebe siromak pa marsikaterega drugega, češ slovenskega desničarja bi se vsi po vrsti domobranci po sramovali ko bi ugotovili koga in kaj zagovarjate. Ma kaj sramovali,na kol bi vas nagačili. Moj nasvet, ne drezaj preveč v boleče rane iz preteklosti,ker nikoli ne veš kaj nas jutri čaka. Toda takrat ti bom demostriral desničarsko suverenost.
Cervantes Saavedra
30. 04. 2020 20.52
+3
ZA pravi: No, to pa je katastrofalno sprenevedanje. Italijanski okupator je zadržal nekatere slovenske časopise in jih spremenil v svoja kvizlinška trobila, seveda ob nujni pomoči ustrežnih (po)svetnih »domoljubnih« Slovencev. - V delu od Nemčije okupirane Slovenije (spodnja Štajerska in južna Koroška, nekdaj znana kot Gorenjska) pa so ukinili skoraj vse časopise in celo izgnali nekaj sto slovenskih katoliških duhovnikov, brez, da bi kaj RKC v Ljubljani kaj povzdignila glas, kaj šele roko (kot recimo RKC na Poljskem).
pravisprehajalec
30. 04. 2020 20.53
-3
Samurajčino, tebe pač upam drezniti kjerkoli in kadarkoli. Brez problema. Pa traktor pripelji s seboj....
pravisprehajalec
01. 05. 2020 12.00
-2
Sančo, tudi Komunisti ste spremenili časopise v svoja trobila. Nič novega. Italijani in Nemci so vsaj obdržali ime "Slovenec" v naslovu časopisov, Komunisti so ga brisali. RKC je od podpisa Konkordata z Nemčijo vedela, da narodni delavski socialisti sovražijo RKC (tako kot vsi socialisti), zato ni mogla nič proti temu. Lahko so le sprejeli izgnane duhovnike v Ljubljanski pokrajini. Kot je dejal tvoj vzornik veliki Stalin nekoč, Sančo. Ko so mu rekli, da bo Vatikan ob neki priliki protestiral. "Vatikan? Koliko divizij pa ima Vatikan?"
Cervantes Saavedra
02. 05. 2020 12.04
+1
Predsednik Theodore Roosevelt pa je veliko prej rekel za Vatikan, da je manjši od ZDA in zavrnil svoj obisk pri papežu, ki ga je slednji pogojeval s tem, da Roosevelt ne sme obiskati izobčenega italijanskega kralja. – Vse bolj te tišči Sančovo sedlo. Še bolj bo.
iga_biba
29. 04. 2020 20.58
+9
In kaj pravi naš PV, veliki vodja IJJ o taboriščih ?
pravisprehajalec
29. 04. 2020 21.00
-10
Cervantes Saavedra
30. 04. 2020 12.02
+6
ZA iga: Zastavil si jasno vprašanje. Kdor nanj ne želi odgovoriti (ve se, zakaj), mu ostane možnost, da se potuhne, ali pa uporabi tki. whataboutism in govori o nečem drugem. Prozorno.
pravisprehajalec
30. 04. 2020 15.03
-8
Dachau Sančo, je postavila Narodna socialistična delavska stranka. Po vzoru ideoloških rivalov vzhodnje.... Desničar ivan janez ima lahko do tega le negativen odnos. Do obeh...
Cervantes Saavedra
30. 04. 2020 20.57
+3
ZA pravi: Ta desničar nikakor ne artikulira ta svoj negativen odnos, saj so "njegovi" tja pošiljali Slovence. Pa vglavnem ne tiste iz uredništva "Slovenca".
pravisprehajalec
01. 05. 2020 12.02
-2
Sančo, če so jih morda ti Slovenci tja pošiljali, pa so jih tvoji Slovenci Likvidirali.
Cervantes Saavedra
02. 05. 2020 12.13
+1
ZA NEPRIPRAVI: Slovence so likvidirali eni in drugi. Desničarji tiste, ki so se upirali okupatorju (bili komunisti ali večinoma ne), OF pa tiste, ki so ga podpirali. Malenkostna razlika zate, a ne? - Trdo, trdo, je Sančevo sedlo, a ne?
flojdi
29. 04. 2020 19.47
-7
. dobro. oz slabo. / ampak a ne bi rajši začel delat nekaj Danes ? npr ugasnit brezvezne obcestne lustre , ki vsak dan žrejo"" elektriko najmanj 4ure . Al pa prepovedat vožnjo enega samega v avtočku. pa ukinit brezvezno prižganost avtolučk Sredi Belega Dne , pa še marsikaj za jutri. ker včeraj je bil , jutri še ni ; a ga pol lohk dons ser jemo / sicer se pa še nikoli ni nihče nič naučil od včeraja drugih ; vsak očitno mora spoznat le na svojem kožuščku... zato s(m)o pa vse generacije enako greenhornaste
flojdi
29. 04. 2020 19.50
-7
. in neka nadpovprečna prevladujoča brihtnost pade pred eno samo mravljico ali čebelco.. pa celo miško ali podganico
pravisprehajalec
29. 04. 2020 19.23
-14
Spodaj nenitonemože razglablja o pomenu besede National v polnem imenu nemških nacistov in kako jih to dela desničarje. Ljudska socialistična delavska stranka Nemčije, praviš Nenitonemože. In ravno ta Ljudska jih dela drugačne od Internacionalističnih levičarjev in s tem desničarje. Naj te pa opozorim, da je vsaka Komunistična država po drugi vojni tako ali drugače imela Ljudski v imenu. Ljudske socialistične Republike.
Cervantes Saavedra
30. 04. 2020 12.20
+6
ZA pravi: Si kdaj slišal za Slovensko LJUDSKO stranko (SLS), ki je svoje zlate čase doživljala na Slovenskem med obema svetovnima vojnama? Predsednik SLS Anton Korošec je bil (1928-1929) celo 11. predsednik vlade Kraljevine SHS, v letih 1935-1940 pa minister za šolstvo Kraljevine Jugoslavije in kot tak okt. 1940 tudi pobudnik ene od dve antisemitskih uredb, ki jih je sprejela tedanja vlada. – A si vsaj slišal za desničarsko Evropsko LJUDSKO stranko (EPP), že dolgo največjo v evropskem parlamentu in drugih političnih organih EU. Samo, da te opozorim, kar si v naglici pozabil omeniti. – In hvala, da si omogočil moj odziv, bo kdo kaj izvedel, kar ne bi.
pravisprehajalec
30. 04. 2020 15.04
-8
Si kdaj slišal za kakšno Ljudsko republiko sančo?
Cervantes Saavedra
30. 04. 2020 21.01
+3
ZA pravi: A to je tvoj beden odgovor!? Spet izmikanje. Sam pa omenjaš Ljudsko socialistično delavsko stranko Nemčije. Nisi pomislil na podobne slovenske ljudske stranke, kaj? Ha-ha.
pravisprehajalec
01. 05. 2020 12.03
-1
Sančo, slovenske stranke do 1945 niso bile socialistične. Tako kot so bili pa naprimer delavski socialisti.
Edvin
29. 04. 2020 19.20
-15
Ve kdo slučajno še jo to taborišče odprto. Sprašujem , za GALETA , poslal ga bo sem Murgelski Buldog zaradi izdaje.
sosed5
29. 04. 2020 18.27
+2
žalostno, da bolj ne more biti. Sicer pa za našo vlado je verjetno dachau propaganda levih, ker ni bilo to tako hudo. Nekaj milijonov mrtvih, to ni nič. In brez čestitke glavnih treh predstavnikov države. Žalostno in sramotno. Ampak, to imamo, kaj volimo. Se ne smemo pritoževat, ker če se bi, bi na volitvah verjetno bilo drugače. tako pa žalost.
pravisprehajalec
29. 04. 2020 19.12
-12
Sosod ravno nenatančnost je tisto, kar vas hrani. Glavno taborišče Dachau, je bilo zgrajeno po sovjetskem vzoru, v letih 1933 - 1945 jih je šlo skozi taborišče 188.000 zapornikov, od tega jih je umrlo 41.500. 20% stopnja smrti. Kje si ti našel milijone v Dachau?
samuray1
29. 04. 2020 21.52
+8
pravaš,če si že prišel do Sovjetov,potem kar nadaljuj vse do Jezuitskega redu in vatikanskih podgan.Pa zavij v Jasenovac.
pravisprehajalec
30. 04. 2020 08.54
-8
Belosvetska zavera Samurajčino? Nikoli končana, ker je prepričila razširitev Srbije do bavarske in Brenerja ter Krete in obnovitev Dušanovega carstva. jasenovac pred ali po 1945?
samuray1
29. 04. 2020 17.44
+17
Vidim,današnji dan bi številni Slovenci najraje razglasili za dan žalosti, ter v svečanih Domobranskih uniformam odmarširal proti taborišču Dachau da bi osebno izrekli sočutej hrabrim Dachavskim klavcem in herojem ki so nesebično branili taborišče zoper interniranih banditov . Še nemci se kolektivno sramujejo svoje bližnje zgodovinske preteklosti, dokler pri nas ne le trdite ampac celo posedujete dokaze da so izključno krive žrtve za storjena zločinska dejanja, katera so uprizorile pridne rokice vaših vzornikov.
pravisprehajalec
29. 04. 2020 19.07
-16
Samurajčino, Srbija je bila pametnejša. Po začetku 1941 in Užički republiki, so bili Komunisti pregnani v Bosno, na Italijansko območje, Čiča Draža, pa je sklenil počakati boljše čase. Zato Srbija revolucije ni poznala, in žrtev v letih 42, 43 ,44 praktično ni bilo. Umiranje se je začelo jeseni 1944, ko je rdeča aramada prišla v beograd, Komunistični partizani pa so začeli z revolucijo, ki je odnesla 50-100.000 življenj razrednih sovražnikov in političnih nasprotnikov jeseni 1944.
samuray1
29. 04. 2020 19.27
+15
Nimaš pojma. In pusti mit o Užiški republiki.Raje povej če si položil venec v Gudovcu,na spomenik žrtvam Dide Kvaternika.
pravisprehajalec
29. 04. 2020 19.52
-12
Lahko trdim, da o zgodovinskih dogajanjih v Srbiji vem bistveno več od tebe, Samurajčino. Iščem za konkretnimi zločini Slavka Kvaternika, pa nič ne najdem. Že leta 1942 je bil umaknjen iz političnega življenja, zaradi nasprotovanja Paveliću. Žena je bila pa judovskega porekla. V čem je problem?
samuray1
29. 04. 2020 21.56
+8
Problem je v tebi.Takrat ste odprli sezno genocida na 65 lokacijah.
pravisprehajalec
30. 04. 2020 08.55
-8
majmun11223344
29. 04. 2020 17.34
+7
Berem komentarje, če pa je kaj res, je pa to, da so Slovenci zelo mali narod, pa tako strašno razdeljen. Žalostno je brat komentarje Slovencev tu, ki trdijo da okupacija ni bila problem, da kolaboracija ni bila problem, da ni problem dvignit domobransko zastavo ob nacistični zastavi na kongresnem trgu. Slovenci ne bi smeli bit samostojni nismo narod, nimamo zavesti, ne svojih kraljev, princes... Slovenci so zelo zelo čuden narod, zapit, med prvimi v samomorilnosti, nekateri pa gredo celo tako daleč da zagovarjajo kolaboracijo in sodelovanje z nacisti. Zelo zelo gnilo....
Malinha
29. 04. 2020 17.32
+10
Spoštovana ina. Naj te ne skrbi nek kvizling Ibro Sprehajalćići. "Do kod pa sežejo ta vaša "dejstva"?" zapiše. Do kod? Do tu. Točno do tu. "Tu" pa mislim na Ibra, ki je živi dokaz, ki sprevrača dejstva in s tem potrjuje zgodovinska dejstva: kdaj so takrat živeli izdajalci in kako so delovali? Kako so spreminjali dejstva? Natanko tako, kakor dandanes Ibro. Vedeti moraš sledeče: za Ibra je negativno: revolucija protiimperializem, komunizem, socializem, etc. Pozitivno je zanj zgolj meščansko desničarstvo, duhovna in 'plemiška' kler, v katero se sam prišteva. Ta in točno ta ni nikoli v zgodovini (sarkastično rečeno: vse do Kristusa) bila kriva za eno samo prelito kapljico krvi. Saj veš: duhoven je pač duhovna, s telesi in s tem s krvjo nima nič. Družbeni preobrati, oz. antagonizem, ki med ljudmi obstaja že več tisoč let, je za tovrstno plemstvo pravi 'rdeči hudič', najboljši način priznanja nevpetosti v družbenorealno je popolna separacija, s tem zapečatijo svojo ideologijo. Žive v slonokoščenem stolpu, nikoli ničesar krivi. Posegajo le tja, kjer družbenorealno preči njih stagnacijo. In seveda zagovarjajo svoje. Vendar oznaka izdajstvo za njih popolnoma zgreši pojem, saj ne izdajajo sebe, temveč rešujejo sebe v svojem slonokoščenem stolpu ideologije. Njih temelj ni kler, temveč plemstvo. Krščanske omike, etika, 'zapovedi', so spretno prilagojen plašč zamaskiranja; da so vprašanja, s katerimi se še dandanes ubada rkc izvorna v Sokratu, Aristotelu, da je veliko vprašanj starogrških filozofov, s katerimi se še dandanes ukvarja filozofija (pa tudi Znanost), je za njih sprejemljivo zgolj do samonanašajoče mere pristne ideologije, od ostalega se distancirajo. Na kratko, za kaj gre? Za totalno ne samo deklasirano plemstvo, ampak za družbeni razred, ki ga dandanes ni več, oz. tu obstoje zgolj neki še živeči posamezniki. To je slično kakor 'Olga Malek', ki se ima za baronico. Ja kdo hudiča pa še dandanes verjame v te baronske zgodbice? Ibro je pač tak izvržen iz časa družbenorealnega, živi v 'vzporednem vesolju', oz. plemiškem slonokoščenem stolpu. In vztraja v svoji govorici, ki je ravno tako družbenorealno izvržena. Na kratko: čisti dolgčas.
pravisprehajalec
29. 04. 2020 18.40
-10
Ni treba filozofirati, ti samo povej, zakaj je Jugoslavija odstopila od pregona Clemensa Druschkeja, šefa gestapa jesenice, ko je bilo že vse dogovorjeno z nemškimi sodišči? Jaz poznam to resnico bistveno bolje od tebe, ko so še živeli Borci udeleženci sem jo poslušal. Bolj življensko in človeško, tako kot bi tudi danes ljudje ravnali. Ko so ti Borci pomrli, ste dobili možnost spisanja pravljice, ki se je danes oklepate. Videl sem zapisnike Knoja o dogodkih med vojno, ob katerih bi vi danes kričali "laž". Revolucija in gverila, ki je v Sloveniji odnesla 80.000 življenj, več kot Kitajska na kitajskem procentualno, pa Vietnamska, zagotovo ne more biti nekaj pozitivnega. Še sploh zato, ker je ta revolucija bila leta 1990 izgnana. Ker če bi bila za kaj, bi bila še danes tukaj in ne neki ostanki ter deca te rovolucije, ki imajo od nje finančne ugodnosti ter priviligiran družbeni položaj. Teža zločina po vojni je bila pa takpo strašna, da morate sedaj kričati, da preglasite obtožbe. Svoje krvave Revolucije zadrži zase. Takšni kot ti, ki ljudi ščuvajo v Revolucije, jih ponavadi preživijo in obogatijo.
Cervantes Saavedra
30. 04. 2020 21.43
+2
ZA pravi: Pa ti res ne moreš nikdar nič točnega napisati! A da je leta 1990 revolucija bila izgnana!? SLOVENIJA JE DO SVOJE UPRAVIČENE SAMOSTOJNOSTI PRIŠLA RAVNO Z REVOLUCIJO iz tega leta (oborožen upor, samoproglašene vojaške enote, sodelovanje civilistov, uprli so se obstoječi oblasti…). A je prehudo za tvoj obteženi hrbet? Trdo sedlo, kaj?
ina5785
29. 04. 2020 17.26
+13
PUSPAN moj odg.; Ja, moji STARI starši so bili ZELO verni, starša NEKOLIKO MANJ, jaz sem pa hodila celo k mladinskemu verouku, DANES NE stopim več v CERKEV - inštitucija se je spridila!!!, no saj je bila že prej, pa otrok tega NE opazi!!! Kot drugo PUSPAN, moj stric je bil mlad dečko komaj 18 let star, ko ga je nekdo ovadil (sumilo se je soseda) in stric je pobegnil v hosto - bil je partizan. NIKOLI se NI vrnil, starši pa NIKOLI niso zvedeli, kje je bil usmrčen!!!! In PUSPAN karkoli tebe moti, ti NE morem pomagati!!! NE TI in NOBEDEN mi ne more vsiljevati svojega mnenja!!! Lahko se KDORKOLI TRUDI OPRATI KRIVDE IZDAJALCEM SOKRAJANA, sodržavljana, se to enostavno NE da obrniti!!! Izdajalec 1 x, IZDAJALEC VEDNO!!!!
puspan
29. 04. 2020 18.04
-10
Ina, hvala za odgovor. Seveda ima vsak pravico do lastnega mnenja, kar je čisto normalno. Pred več, kot tridesetimi leti ga nismo smeli imeti, kar seveda ni bilo normalno. Ampak opevanje nekdanjih časov, mi pa ni ravno preveč po godu, čeprav smo to kot otroci doživljali čisto drugače, kot takrat naši starši. Prehod iz diktature v pluralno družbo se pri nas žal ni posrečil. Vzrokov je več in imam o tem svoje mnenje,ki pa ga ne želim nikomur vsiljevati. Zame je pomembno to, kar so me učili starši in ne politika. Sem pa vseeno veren človek, ampak kot sem ti že enkrat povedal, brez posrednikov. Da smo politično omagali na sredini poti, je vsem jasno. Krivdo za to nosi ena, kot druga stran, zato v meni nihče ne bo našel slepega vernika desnice, kakršna je v tem trenutku na oblasti, čeprav sem deklariran desničar. Tudi druga stran ni niti za malenkost boljša od slednje. Vse je usmerjeno polnjenju svojih žepov in nič drugega. Gleda povojne zgodovine pa smo imeli v tolikih letih miru vsaj toliko priložnosti, če je seveda obstajal interes, da smo si ustvarili neko realno sliko najbolj verjetnih ali celo stvarnih dogajanj naše skupne tragedije, da smo si vsi skupaj prislužili nič več, kot en velik cvek. Naj zanamci presodijo, česar mi nismo hoteli ali zmogli. Drugega zaenkrat nimam povedati pa lep pozdrav.
ina5785
29. 04. 2020 13.17
+14
ŠETAČ ! Lahko se še tako trudiš/te, zgodovinskih dejstev NIKOLI NE boste mogli spremeniti!!! Sem slišala zgodbo hudega domobranca: po vojni NIKOLI NI UPAL ugasniti luči v hiši, gorele so celo noč, on pa v spanju mnogokrat tulil. No, na koncu se mu je čist pripelalo, pred tem ga je zapustila še družina, otroci so se ga sramovali!!!! Vest NI pločevina!, eni pa tako NE vedo kaj to je, NE premorejo empatije, še MANJ pa RESNICO!!! NAJbolj žalostno pa je ko človek laže sebi, da najde opravičilo zase, magari SAM ve da je kilavo!!
pravisprehajalec
29. 04. 2020 13.57
-13
Do kod pa sežejo ta vaša "dejstva"? Do Šentilja? Pa podkreplejna z finančnimi tranferji iz proračuna? Zgodbe o prižganih Lučeh so pa krožile nekoč o prvoborcih in spomeničarjih, o domobrancih sploh nihče ni govoril, saj je bilo prepovedano govoriti. Niso obstajali.
Uporabnik113189
29. 04. 2020 14.52
+10
Le od kod potem knjige z dokumenti pridobljenimi iz nemškega gestapa in drugih virov o sodelavcih, ki so sodelovali pri seznamih za pošiljanje slovencev "na počitnice" v Dachauu, če nihče ni nič govoril.. So pa res malce dolgočasne, tako kot trilogija o prodaji orožja.
puspan
29. 04. 2020 15.19
-7
Ina vse je res, kar si napisala, samo malo si pomešala med žrtvami in zločinci.
pravica5
29. 04. 2020 16.13
-5
to zgodbo si nekoliko pomešal, ravno to se je dogajalo tistim ki so po 2ww pobijali nedolžne ljudi v Kočevskem rogu.
pravica5
29. 04. 2020 16.15
-4
veliko likvidatorjev se je vzelo življenje,to so bili partizani ki jih je takratni režim izkoristil za vso morijo, veliko jih je morilo pod vplivom alkohola.
puspan
29. 04. 2020 16.36
-2
Klasik, kar nekaj časa te berem, ampak občasno pa ti moram vseeno malo prevetriti možgane. Ne vem, koliko si star, ampak ali se spomniš velike kampanje v Nedeljskem Dnevniku, v sredini 70-tih let, ko so imeli toliko povedati o gestapovcu Druschkeju, ki je deloval med Jesenicami in Bledom, kjer je bila gestapo centrala za Gorenjsko pokrajino. Takrat je nedeljski objavljal o žrtvah, ki so jih pobijali v begunskih zaporih. Druschke je bil takrat še živ, živel pa nekje v bližini Augsburga. Poročanje o ubijanju talcev je bilo resnično, saj so Begunje na Gorenjskem znane, kot manjši KZ lager, kjer so okupatorji izvajali ubijanja
puspan
29. 04. 2020 16.52
-2
.... nadaljujem z odgovorom Klasiku. Dnevnikov feljton o Druschkeju je kmalu prišel na ušesa nemških novinarjev, ki si seveda zelo hitro informirali svojo javnost. Obstajala je velika verjetnost, da bi bil na zahtevo naših takratnih oblasti Druschke privede na zaslišanje v Slovenijo, vsaj bralci teh dogodkov bi to pričakovali. Namreč na veliko presenečenje se je zadeva zelo hitro umirila in vse je potihnilo. Menda je Druschke na to vprašanje odgovoril v enem stavku. "Če povem imena tistih, ki so nam izdajali in ovajali imena svojih ljudi, se bo sedanja oblast, ki jo imate, pojedla med seboj". In vsega je bilo v trenutku konec. Interesantno, kajne??!
Malinha
29. 04. 2020 17.00
+6
Puspan, nisi pa pomislil, da je bil to taktičen odgovor Druscheja v svojo obrambo s katerim si je rešil življenje, bit problema izdajstva pa enostavno prezrcalil v takratno obstoječo vladno garnituro.
pravisprehajalec
29. 04. 2020 17.10
-6
Puspan, resnično je bilo tako, ogromno pompa, potem je bilo pa vse tiho. Nič sojenja Druschkeju. Tudi jaz sem sliša, da je rekel le, da bo povedal vsa imena. So novinarji nedeljskega hitro potihnili....
pravisprehajalec
29. 04. 2020 17.11
-8
Miško, zavito govorjenje kot vedno. Zakaj bi Jugoslovanska oblast odstopila od pregona Druschkeja, če je bil pripravljen priti in povedati imena?
puspan
29. 04. 2020 17.20
-5
Missa... o taktiki ali ne taktiki pa je na razpolago vsakemu bralcu posebej, da si z lastnim razmišljanjem ustvari vsak zase svojo razlago, kaj naj bi bilo res ali ne. Vsaj časi so zaenkrat še takšni, da sme vsak razmišljati s svojo glavo.
puspan
29. 04. 2020 17.21
-5
So že vedeli zakaj, če ne pa bi prišla direktiva.... od zgoraj, kot je bilo to v navadi.
puspan
29. 04. 2020 17.41
-4
Saj ravno to je to. Takih Miškotov imamo vedno več. Potem ni čudno, ko penzionisti jokajo, da ne morejo preživeti s 400 €uri.
puspan
29. 04. 2020 17.42
-4
.... če bi bilo manj Miškotov, bi tudi penzionistom ostalo več.
ina5785
29. 04. 2020 12.56
+15
NE razumem ko eni pišete; ja kaj so pa delali po vojni!!? Se pravi; mi lahko ovajamo svoje ljudi, SAMO da mi preživimo - oni kar naj umrejo in MI kolaboriramo s sovražno vojsko samo da rešimo SEBE!!! NI važen tisti ki se BORI za našo deželo, samo da MI preživimo, neglede ali bomo govorili kmalu nemško, italjansko. . . . . . . . samo da MI preživimo!!! A za tiste mlade fante, može vam NI žal ki so umrli za SVOJ narod????, mnogi pustili majhne otroke, žene. . . . . . . Dajte se izdajalci malce vase zagledat!!!!
pravisprehajalec
29. 04. 2020 13.09
-10
Zelo naivno napisano in v smernicah s prevladujočo NOB doktrino in klientelo....
puspan
29. 04. 2020 15.16
-6
Ina nekoč si napisala, da so bili tvoji starši verni. Nisi pa mi povedala, koliko časa je že preteklo od njihove smrti. Najbrž že dolgo, ker bi ti zagotovo veliko povedala, kaj se je v resnici dogajalo med in po 2.svetovni vojni pri nas na slovenskem. Po moje si bila še premlada za to, ker zagotovo ne bi stresala pravljice iz Kurirčkove torbice.
CRUSADER
29. 04. 2020 12.54
-1
Nacizem=fašizem=komunzem !
asgard
29. 04. 2020 12.48
-5
Pa še kar ni izučilo ljudi, sploh ne Kitajcev, kateri imajo največje koncentracijska taborišča na svetu, poleg Severne Koreje.. Kamor je roko dal socializem je bilo takoj miljon + mrtvih !!!
nenitomožne
29. 04. 2020 16.57
+5
Socializem (latinsko socialis - družben) označuje družbeno ureditev, organizirano na podlagi ekonomske dominacije države, ki teoretično ne omogoča izkoriščanja med družbenimi razredi. Izraz je lahko mišljen tudi kot ideologija ali doktrina, utemeljena na planskem gospodarstvu in državni lastnini. Socializem je vmesna stopnja razvoja političnega sistema med kapitalizmom in komunizmom. Še dobro, da pri nas ni bilo pravega socializma in tako tudi ne milijon' mrtvih. Asgard, ne blebetaj neumnosti, ker samo dokazuješ da si trot in bedak v eni osebi. To ni mnenje, je dejstvo, ko prebereš tvoje umotvore !
pravisprehajalec
29. 04. 2020 19.14
-6
nenitonemože, ne milijone, ampak točno 1 milijon. Pa socializem je vmesna stopnja prehoda v komunizem, da popravim tvojo definicijo.
Davidoff297
29. 04. 2020 12.46
+1
Moj praded se je boril v 1. svetovni vojni in se je vrnil domov leta 1923, si ustvaril družino in se je že bližala 2. svetovna vojna. Po Kozjanskem je bilo vsega, če je Nemcem prišlo na ušesa, da so kje partizani, so ljudi pobili in vse požgali, kar nekaj 10 partizanom je rešil življenje. In kaj je dobil v zahvalo? Sploh proti koncu vojne so večkrat prišli "osvoboditelji" in vzeli vse kar so lahko; pod pečjo so se skrivali 3 partizani, ko so prišli Nemci, še sreča, da je znal nemško in jih je nekako pregovoril, da so odšli in dobil v "zahvalo" od rešenih prej napisano. In še razni pritiski in nagajanje po vojni, ker je bil veren, vemo pa, da so bili verujoči trn v peti takrat in smo tudi sedaj...
puspan
29. 04. 2020 15.49
-6
Davidoff, rad ti verjamem. Jaz sem poznal dva likvidatorja, enega od njiju osebno. Žal sta oba že pokojna. Mlajšega sem poznal osebno, bil je prijeten možakar, nikoli nasilen, čeprav je veliko pil. Leta 1945 je bil star 17 let. Malo pred smrtjo sva kramljala vse popoldne na njegovem vrtu. Imel sem občutek, kot bi ga nekaj težilo v srcu. Čeprav se mi je smilil in nisem spraševal, mi je izpovedal smrt oz. likvidacijo le-tega, z obtožbo, da je izdajal Nemcem. Možakar je res znal nemško, vendar vse o izdajanju, so bile izmišljotine zaradi drugih namenov. Bil jim je namreč napoti zaradi nepremičnine, ki jo je imel. Likvidirali so ga v hudi zimi, likvidatorja pa je bil pri tem zločinu navzoč, vendar je usodni strel, po njegovi pripovedi sprožil nek drugi. Jokal je, kot majhen otrok in zasmilil se mi je do dna srca, ko mi je to pripovedoval. Nikogar ne obsojam od teh revežev, ki so bili sami žrtve, vse do svoje smrti. Obsojam pa vse kolovodje teh grozljivih in krvavih dejanj, nad veliko večino popolnoma nedolžnih in nič krivih ljudi, ki so si po koncu vojne prilastili državo in vse drugo. Najbolj gnusno pa je, da nekaterim lažem še dandanes nasedate. Prav je napisal nekdo, da je domobrance in belo gardo ustvaril, oz. produciral prav komunizem, iz natančno določenih razlogov. Drugače pa je fašizem, nacizem in komunizem enojajcni trojčekki se ne razlikuje po ničemer.
Pan1
29. 04. 2020 12.37
-3
Upam, da se nikoli ne ponovi, ta norost. Je pa nekaj res. Med vojno, je bilo kup enih stvari, ki so botrovale vsemu, kar se je dogajalo. Partizani, so bili zmagovalci, kar je jasno vsem. Ampak, če bi KP, takrat ne izključevala vseh, ki niso poslušali samo njih, bi bilo morda drugače. Domobranci, so v samem začetku, mislili dobro. Ko so se priključili Nemcem, so podpisali smrtno obsodbo za sebe in vse svoje od rojenega naprej. In tudi, v Jugoslaviji, je bila v vseh republikah, pravzaprav tudi, državljanska vojna. Zakaj? Tudi to, se ve. Upam, da se nikoli ne ponovi. Iskreno mi je žal vseh, ki so trpeli nedolžni, in ni mi mar, katera stran je to. Kriv, je pa kriv, ne glede na vse.
Rade 74
29. 04. 2020 12.33
+14
Pravisprehajalec je živ dokaz kako ima lahko nekdo oprane možgane in kako je zmanipuliran. Pljuva po vsem kar ni cerkvenega in odkrito simpatizira z nacizmom. Seveda mu ne uspe kakor vsem SDS(SS) - ovcem izničiti zgodovinska dejstva. Klasičen Oportunist in zakompleksan z strani Socializma. Najbolj ga pa boli, da se v njem pretaka SLOVANSKA KRI! RAZŽRLO TE BO!!!
pravisprehajalec
29. 04. 2020 12.38
-12
Z nacizmom pravisprehajalec ne more simpatizirati, saj gre za delavski socializem, kot ti že ime pove, Radenko. Levičarji. Kolikor jaz vem o teh stvareh iz ust Borcev Nob in zapisov, ter spomninov ter tuje literature, vi tukaj niti nočete vedeti. Živite v nekem milnem mehurčku lepe zgodbice....
Rade 74
29. 04. 2020 12.43
+9
pravisprehajalec
29. 04. 2020 12.45
-9
nenitomožne
29. 04. 2020 17.06
+8
"Nacionalsocializem (tudi: nacionalni socializem, nacizem) je totalitaristična ideologija oz. politični sistem , ki ga nekateri vključujejo pod nadrejeni pojem fašizem, po mnenju drugih pa je bolje ločiti termina fašizem in nacizem. V Nemčiji je ta politični sistem zastopala Nacionalsocialistična nemška delavska stranka (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP) pod vodstvom Adolfa Hitlerja. NSDAP je bila v Nemčiji na oblasti v letih 1933-1945. Tretji rajh (Das Dritte Reich) je sopomenka za Nemčijo pod nacistično diktaturo. " "Nacionalsocialistična nemška delavska stranka (nemško Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei; krajše nacistična stranka, NSDAP) je bila skrajna nacionalistična, fašistična in protidemokratična politična stranka, ki je delovala v Nemčiji v prvi polovici 20. stoletja. Njen predsednik je bil Adolf Hitler. Na nürnberških procesih je bila stranka razglašena za zločinsko organizacijo in prepovedana. " Upam, da znaš brati tudi tisto, kar ti ne "paše" .Ne pripisuj drugim tistega, kar sam počneš - nočeš vedeti in videti. Če ne simpatiziraš z njim, pa vsaj zagovarjaš belčke in domobrančke, junake, ki so Dolfiju prisegli svobodo in pljuvaš po vsem, kar je delovalo proti njim. Kaj nisi zapisal " Do kod pa sežejo ta vaša "dejstva"? Do Šentilja? Pa podkreplejna z finančnimi tranferji iz proračuna? Zgodbe o prižganih Lučeh so pa krožile nekoč o prvoborcih in spomeničarjih, o domobrancih sploh nihče ni govoril, saj je bilo prepovedano govoriti. Niso obstajali. "
pravisprehajalec
29. 04. 2020 19.18
-6
Nenitonemože, sedaj pa na osnovi napisanega še naredi primerjavo s komunizmom, oziroma socializmom, kot smo ga mi imeli? Ker beseda nacional podrazumeva narodni socializem in delavski, pa razloži, kako je pa Internacionalistična Kominterna nekaj boljšega, saj ne vključuje Narodni.
sandi101
29. 04. 2020 12.32
+16
Večina Slovencev v konzlagerjih v Nemčiji je tam pristala po zaslugi domačih ovaduhov in nemških prisklednikov. Potomci ovaduhov in komunistični spreobrnjenci so pa sedaj združeni in trenutno spet pri koritu. Verjetno je to zdaj nova oblika "bratstva i jedinstva". (u kradži i lopovluku, bi rekao drug Tito/.
pravisprehajalec
29. 04. 2020 12.34
-9
Tudi moji predniki. Vendar so od vsega začetka vedeli, kdo jih je tja spravil. Komunistični partizani....
vertex
29. 04. 2020 12.36
+7
pravisprehajalec
29. 04. 2020 12.40
-10
Zakaj bi lagal? Če ne bi bili moji NOB, se jaz niti rodil nebi.
Rade 74
29. 04. 2020 12.47
+7
Itak da lažeš, da sam Srbi že verjameš, belogardist!
Rade 74
29. 04. 2020 12.47
+8
pravisprehajalec
29. 04. 2020 13.10
-9
nenitomožne
29. 04. 2020 17.09
+7
Kako ? Bi prosim pojasnil svojo trditev ?! V katerem lagerju so pa bili ?Od kdaj ? So se vrnili ? Ti si torej njihov vnuk ,kaj ne ? Če je to res, potem si pa padel daleč od drevesa ! Ali pa lažeš o prednikih !
pravisprehajalec
30. 04. 2020 09.00
-3
Podružnica Dachaua. Predniki so od vsega začetka razumeli, kdo jih je tja spravil in zakaj je pogorela bajta. Pa tako so prosili komunistične gverilce, naj mitinge delajo izven vasi. Izdala je pa ženska, ki je dobila status Borke kasneje. Leta 1946 ste vsi postali Borci nenitonemože. Zato še danes širite laž, ki opravičuje vašo sramoto.
vertex
29. 04. 2020 12.19
+14
Domobranci so aktivno sodelovali v holokavstu...svojat
EEgon
29. 04. 2020 12.22
-13
Rade 74
29. 04. 2020 12.24
+11
Oportunisti, tako kot današnji guru, samooklicani rešitelj Slovenije!
nenitomožne
29. 04. 2020 17.11
+4
Dokaži, AHAHAH ! Kaj je bil tvoj deek med "junaki" ? Ali pa ti je župnik povbedal zgodbico o grdih partizanih in komunistih ?