Tujina

Pred dnevom osvoboditve v Italiji oskrunili spomenike partizanom

Rim, 25. 04. 2024 18.31 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na predvečer današnjega dneva osvoboditve izpod nacifašizma v Italiji so neznanci po poročanju Primorskega dnevnika oskrunili spomenik padlim partizanom in antifašistom, tudi slovenskim, v Parku spomina v utrdbi Forte Bravetta blizu Rima in v Trstu. Župan prestolnice Roberto Gualtieri je obsodil skrunitev spomenika pri Rimu.

V Parku spomina pri Rimu so neznanci oskrunili spomenik padlim partizanom in antifašistom, ki so jih tam po nalogu posebnega fašističnega sodišča ustrelili italijanski vojaki. Na fotografiji je videti, da so na spomenik z rdečo barvo v italijanščini napisali "partizani, posiljevalci, morilci". Poškodovali so tudi slavolok, ki stoji na bližnjem trgu.

Oskrunjen spomenik padlim partizanom in antifašistom v Parku spomina v Forte Bravetta
Oskrunjen spomenik padlim partizanom in antifašistom v Parku spomina v Forte Bravetta FOTO: Profimedia

Na spominski plošči so tudi imena devetih slovenskih partizanov, ki so jih zajeli v bitki na Nanosu 18. aprila 1942. Takrat je v spopadu z italijanskimi vojaki padlo deset partizanov, enajst so jih zajeli in odpeljali v zapore. Posebno sodišče v Rimu je devet izmed njih obsodilo na smrt in 26. junija 1942 so jih usmrtili v utrdbi Forte Bravetta.

Rimski župan Gualtieri je v odzivu danes poudaril, da oskrunitev spomenika kaže, kako pomembno je še vedno pričevati o osrednji vlogi vrednot svobode in antifašizma. "Nikoli ne bomo pozabili številnih Italijanov, ki so se žrtvovali, da bi povrnili dostojanstvo državi, ki jo je ponižala diktatura," je zapisal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa. Dodal je, da napisano že brišejo mestne službe.

Na predvečer praznika pa so neznanci oskrunili tudi spomenik v Trstu, posvečen padlim v narodnoosvobodilnem boju iz Škednja, od Sv. Ane in s Kolonkovca. S črno barvo so na spomenik v italijanščini napisali "25. april, nacionalni dan žalovanja", poroča Primorski dnevnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Opazujemvas
27. 04. 2024 08.48
-1
Vsi partizani niso bili komunisti, veliko primerov je takih večino 70% je takih, komunisti so bili v manjšini , vendar so s čistkami zasejali strah v kosti vsem ostalim, ki so želeli po vojni življenje nadaljevati mirno. Še enkrat niso vsi partizani bili komunisti, kar Italijani ne morejo reči tam je bilo ravno obratno kar zadeva fašizma. Ta incident vidim , kot strah pred resnico in manipuliranje z zgodovino, Italijani lahko pišejo kar hočejo bili so in še so fašisti, no vsaj nekateri še.
Grma53
27. 04. 2024 14.24
Tudi pri nas je še veliko komunistov, le da so se maskirali v demokrate. Sicer pa ni razlike med komunisti in fašisti, le da so fašisti pobijali tuje narode, naši komunisti pa so pobijali lasten narod. Musolinija so obesili za pete, mi pa še vedno častimo Tita
Cervantes Saavedra
27. 04. 2024 18.29
za Grma: Popolnoma mimo si pihnil. Fašisti in nacisti so imeli idejo o lastnem nadčloveku in manjvrednih drugih narodih, ki si ne zaslužijo bivanja na tem svetu. Tega komunsti niso imeli. Bo šlo do tu? Komunisti niso nikakor pobijali lasten narod, ampak samo tiste, ki so se aktivno postavili na stran okupatorja. Partizani in pripadniki OF so zvečine bili verniki in nekomunisti, pa jih komunisti niso pobijali. Le tiste, ki so bili kot izdajalci lastnega naroda na strani okupatorja. Borili so se za domove okupatorjev, tam dalež v Italiji in rajhu. Kako prebavljaš? - Domači kvizlingi so dobro vedeli, kako grozljivo se godi s Slovenci pod fašizmom na Primorskem (od 1918) in pod nacizmom na sp. Štajerskem (od aprila 1941), pa jih to ni nič ganilo, da bi se tudi sami rodoljubno postavili v protiokupatorske vrste, sami ali kot partizani. Raje so se kot plačana pomožna vojska vključili v okupatorsko vojsko. In do dandanes tega ne obžalujejo. Bi spet ponovili, če nas kak okupator spet zasede. Okupator pa ob teh novicah v jok, a ne? - Sem kakšen stavek neresničnega napisal? Mmm?
patogen
26. 04. 2024 20.08
+1
Partizan je sinonim za komunističnega gverilca. Da pa velik del populacije ne mara komunistov, je pa tudi razumljivo.
Pepelko
26. 04. 2024 12.45
+0
Italijani se še niso in verjetno se nikoli ne bojo sprijaznili z dejstvom, da so zgubili proti Napoleonu, Avstriji in na koncu še proti Jugoslaviji. In namesto, da bi bili veseli, da so dobili Trst, hočejo še več. Hočejo celo Istro.. drugače pa je zelo majhno število italijanov, za katere 19. stoletje se je začelo 1943 in s fojbami... So pa zelo zelo glasni.
patogen
26. 04. 2024 20.07
+0
Pepelko, ne bi bil na tvojem mestu tako glasen. italija se na tihem spreminja v spoštovanja vredno vojaško silo v zadnjem času. Pogovorni jezik v Trstu 1918 je bil večinsko Italijanski. Vasi okoli Trsta pa slovenski.
Grma53
27. 04. 2024 14.32
Pepelko. Mi cele Istre tako ali tako ne moremo dati Italijanom, ker smo jo že podarili Hrvatom. Zato smo morali Primorsko rastegniti do Triglava, ker nam ni ostalo nič več od obale. Smo pa nagnali 200.000 Slovencev v emigracijo in na obalo pripeljali južne brate, tako da smo sedaj tako ali tako tam v manjšini. Podobno je na Jesenicama, pa Trbovljama, pa Fužinama itd. Zato praznujte in častite ta dan upora proti okupatorju, to je dan, ko je Vos-ov terorist ustrelil slovenskega policaja v Tacnu.
SlobodaNE
26. 04. 2024 11.50
+4
To je zgodovina jo je treba sprejeti
zdravkob
26. 04. 2024 11.35
+5
Partizane prav ne cenijo v Italiji. Tam so komunisti zmagali enkrtat po vojni, so sestevili vlado za pol leta in potem nikoli več niso prišli na oblast. To ni toliko problem antifašizma kot to, da ne marajo komunizma in revolucionarjev. Komunisti so po vojni odgovorni za vrsto terorističnih napadov v Italiji.
Misija1
26. 04. 2024 16.14
+3
Točno tako. Italijani so spucali s fašisti in niti najmanj ne želijo socialističnih revolucionarjev.
rdeča petokraka
26. 04. 2024 10.45
-2
Sluzavi Pahor naj vrne Italijanom odlikovanje če ima kaj v hlačah!
sabro4
26. 04. 2024 10.05
+0
tako je to ko se še po 80 letih ne moreš sprijazniti da si večno na napačni strani zgodovine
borjac
26. 04. 2024 09.32
+4
"Pred dnevom osvoboditve v Italiji oskrunili spomenike partizanom" , lahko se skrivajo za demokracijo, lahko se skrivajo za lažno sliko žrtev, lahko govorijo kar hočejo ....... ampak zmeraj znova izbruhne na dan ta RESNICA, DA SO FAŠISTI, in sedanja Italijanska vlada Melonijeve , je zelo blizu fašizmu, vendar se še zmerja malce skrivajo, iz sebe delajo žrtev Slovanov, nikoli pa ne povedo za strahote , ki so jih delali v Somaliji , Eritreji, Libiji in to že pred 1 SV, strahote ki so jih počenjali fašisti v Dalmaciji, Bosni, Sloveniji, Albaniji, Grčiji, pa tudi v Rusiji, nikoli ne omenjajo svojih fašističnih taborišč smrti Rižarne, Gonars, Rab, konfinacij na jug Italije..... nikoli ne omenjajo izganjanje Slovenskih izobražencev v Jugoslavijo, po 1 SV razčlovečenje in poitalijančevaje Slovencev, pa tudi Hrvatov in Bosancev, bili so fašisti in tudi sedaj so se pokazali za fašiste, najbolj boleče pa je to da so se z Salvinijem in Tajanijem , ki sta odkrito govorila o tako imenovani "terra nostra" Slovenska Istra in Goriška, da pripadajo Italiji, torej z tema neofašistoma sta se komplimentirala naša Slovenska "domoljuba" Janša in Grims, sramotno in žalostno.
Švejk 123
26. 04. 2024 08.41
-1
Partizani so med vojno padli, ostali so samo prisesanci, kateri so podpirali in izvajali diktaturo še 45 let po vojni.
dule100
26. 04. 2024 08.25
-6
Čemu smo potrebovali partizane? Če bi lepo sedeli doma in dali mir, bi bilo minimalno žrtev! Zaradi njih se II.sv.vojna ni končala niti dan prej!
Cervantes Saavedra
26. 04. 2024 15.44
+0
za dule: In čemu so se (res po 400 letih sedenja doma) Srbi uprli turškim okupatorjem. Po tvoje bi morali še naprej sedeti doma in dati mir, pa bi bilo minimalno žrtev. Dobro si jim zabrusil!
Misija1
26. 04. 2024 16.16
+0
Cervantes. slaba primerjava. Turki so bili otomani, katerih cilj je bil nasilno poislamiziranje krščanskih narodov. Tako da to je versko povezano. Niti najmanj pa ne moreš primerjati partizanov z borci proti otomanom, saj so partizani od leta 1941 dalje delovali samo pod taktirko rdeče zvezde, komunizma! Torej ideologije!
Cervantes Saavedra
26. 04. 2024 19.05
+2
za Misija: Moja primerjava je več kot odlična! Seveda so bile zgodovinske okoliščine drugačne. Otomani so okupirali Srbijo idr zaradi imperialističnih teženj in Srbov niti niso islamizirali, pustili so jim pravoslavno vero. Slednja je sicer res bila uvožena z druge celine in je pokristjanila tudi srbski narod, ki je že imel svojo dobro domačo vero. - Partizani pri nas in drugod (Grčija, Francija, Italija, Poljska...) so se borili zoper okupatorja, ki je želel trajno zasesti naše prostore in ljudstva popolnoma pogermaniti. Še huje torej kot otomani, ki Srbov niso hoteli poturčiti. Res se ne da primerjati. In zakaj pri nas ni RKC organizirala odpora kot ga je napr. na Poljskem? Mmm? Morda, ker je pri nas RKC zanimala samo taktirka križa in ne obstoj slovenskega naroda s svojimi tradicionalnimi vrednotami vred. Ko smo že pri taktirkah, Slovenijo so aprila 1941 napadli trije agresorji, vsak s simbolom križa na svojih zastavah. Bo šlo ali prehudo?
slovenc59
26. 04. 2024 08.16
+6
Enim pač nikoli ne bo jasno kdo so bili okupatorji in kdo zmagovalci v II.vojni ! Jim ni pomoči...
Misika1967
25. 04. 2024 21.58
-2
Misika1967
25. 04. 2024 21.57
+4
Posiljevalci in morilci so bili fasisti. Sramota ,nikoli niso bili obsijeni za vojne zlocine,nikoli.
Buči Buči
25. 04. 2024 21.52
+1
Nebinarni model na stražo, bodo od strahu pos*ane vse hlače..... 👻
Na pol ovca
25. 04. 2024 21.27
+5
Pričakovano glede na to da celotna slo politika, mediji ploskajo nacijem v Ukrajini ne vem zakaj bi moralo biti to presenečenje, da ne pozabim kimanje zionistom v Izrealu
LuxVeritas
26. 04. 2024 08.29
-3
a ti se vedno nabijas propagando her putlerjain o nazijih. raje si poglej nazu bataljon rushic, aka putinov bataljon, poln nazijev kot wagner.
Cervantes Saavedra
26. 04. 2024 08.29
-1
za napol: A da so italijanski neonafisti "pričakovano" oskrunili partizanske spomenike iz protesta, ker celotna slo politika in mediji ploskajo nacistom v Ukrajini!!!??? In ker velika slovenska opozicijska stranka ploska zionistom v Izraelu!!!??? Res noro (ne)razmišljanje! - Največja neonacistična stranka v Nemčiji pa vohuni v prid Rusiji! Zakaj ne v prid tvojim "nacistom" v Ukrajini?
ZIPPO
25. 04. 2024 21.25
+0
To so pristaši Melonijeve, potomke fašistov. In ona je Predsednica Italije. SMRT FAŠIZMU-SVOBODA NARODU!
PoldeVeliki
25. 04. 2024 21.10
+0
Nespsobni partizani so nas prikrajšali za Istro in Koroško.
FlatyEric
25. 04. 2024 21.16
-3
Za ti je kriv id*ot Tito in njegovi podrepniki.
Na pol ovca
25. 04. 2024 21.31
+3
Aja daj zaupaj ti meni kdo pa bi nam zrihtal istro in koroško? Nazadnje ko sem preverjal so tvoji vzorniki zahodnjaki dali pol Slo italijanom 1918 in zadržal Trst za italijo 1945 niso bli komunajzarji pa tudi rusi ne
Hiško
26. 04. 2024 08.09
+0
LuxVeritas
26. 04. 2024 08.30
-2
tito je bil sefe partizanov, se pravi so krivi partizani s titom na celu
LuxVeritas
26. 04. 2024 08.31
-2
napol ovca mrs nazaj u solo, takrat smo izvubili ozemlje zaradi rusije ki je zacela1 sv voj o z atentatom na prsrolonaslednika, intudi vkorakala v slovenijo kjer je pobijala slovence.
Cervantes Saavedra
26. 04. 2024 08.38
-1
za Polde: In taisti nesposobni partizani so kot edini v Evropi takoj po vojni veleli ruski vojski umik iz naše države. In ruska vojska je edino iz Jugoslavije odšla. A bi po tvojem tudi odšli, če bi jim to ukazali Rupnikovi domobranci? Ohohohoho!!! - In po vojni bi lahko tako zavezniki naleteli v Sloveniji le na obvezne domače kvizlinške domobrance, ne na partizane, če se ne bi sami organizirali. In ti misliš, da bi v tem primeru dodelili Primorsko (del predvojne Italije) Jugoslaviji, ne pa veliki zavezniški Italiji? Kje to piše? Res noro, odlično predstavljaš neko zblojeno kvizlinško miselnost!
Apoteka
25. 04. 2024 21.01
+2
Ne pozabimo,da nas SDS spet prodaja tem fašistom.
LuxVeritas
26. 04. 2024 08.32
-3
fasist je per ati, kot njegov ata in nono, oba ponosna fasista.
bohinj je zakon
25. 04. 2024 21.01
+0
4556
25. 04. 2024 20.52
+9
Dedek od pernatega bi bil ponosen na to mazaško delo.