Tujina

Pred ostrostrelci, po ruševinah in s krvavimi stopali domov v Gazo

Gaza, 15. 12. 2023 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Izraelska vojska naj bi na severu Gaze zdaj že večkrat zbrala na desetine Palestincev, ločila družine in prisilila moške, da se slečejo do spodnjega perila, nato pa nekatere odpeljala v taborišče za pridržanje. Izrael sicer trdi, da gre za ljudi, povezane s Hamasom, sklekli pa naj bi jih zato, ker bi lahko skrivali samomorilne jopiče. Po navedbah organizacij za človekove pravice so bili več ur, nekateri tudi več dni, izpostavljeni lakoti in mrazu.

Kot smo nedavno poročali, je na severu Gaze izraelska vojska aretirala več deset moških in jih odpeljala neznano kam, sicer se je kasneje izkazalo, da so priprti bili oboroženi. A zdaj naj bi prišlo do še več množičnih aretacij, nekatere so pridržali v od vojne razdejanem mestu Bejt Lahija, mestnem begunskem taborišču Džabalija in soseskah mesta Gaza. Njihova aretacija naj bi bila vse prej kot blaga, najprej so jim zvezali roke, prekrili oči, nato pa jih strpali v tovornjake. Odpeljali so jih skoraj gole. 

Aretirani Palestinci
Aretirani Palestinci FOTO: AP

"Z nami so ravnali kot z živino, na roke so nam celo napisali številke," je za AP pojasnil Ibrahim Lubad, 30-letni računalniški inženir, ki so ga 7. decembra skupaj z ducatom drugih družinskih članov aretirali v mestu Bejt Lahija in ga pridržali čez noč. "Čutili smo njihovo sovraštvo."

"To je faza, ko bomo območja očistili vseh ostankov Hamasa," je dejal Jakov Amidror, nekdanji svetovalec izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Izraelska vojska je sicer navedla, da so s priporniki ravnali "v skladu s protokolom" ter da so vsekakor dobili dovolj hrane in vode. Tiskovni predstavnik vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, je ta teden povedal, da so aretacije potekale v dveh oporiščih Hamasa na severu Gaze in da so pripornikom sicer res rekli, naj se slečejo, a to le zato, da se prepričajo, da ne skrivajo kakšnega eksploziva. 

Moške naj bi nato zaslišali in jim rekli, naj se nazaj oblečejo, a to ne pojasni, zakaj so na tovornjaku vsi še vedno goli. Tiste, za katere so menili, da so kakor koli povezani s Hamasom, so odpeljali na nadaljnje zaslišanje, med aretacijami pa naj bi dobili vsaj deset članov Hamasa, piše AP. Druge so izpustili in jim rekli, naj se odpravijo na jug. 

Fotografije in videoposnetki prikazujejo moške, ki klečijo na ulicah s sklonjenimi glavami in rokami, sprožile pa so ogorčenje celotne mednarodne javnosti. Tudi tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller je dejal, da so ZDA "zelo zaskrbljene glede slik". 

Za Palestince pa se to zdi kot nov način ponižanja. Med prijetimi naj bi bili namreč tudi dečki, stari komaj 12 let, in moški, stari 70 let, ki so pred vojno živeli povsem običajno življenje. "Moj edini zločin je, da nimam dovolj denarja, da bi pobegnil na jug," je za AP dejal Abu Adnan Al Kahlut, brezposelni 45-letnik s sladkorno boleznijo iz Bejt Lahije. Pridržali so ga 8. decembra in ga po nekaj urah izpustili, ko so videli, da je preveč slaboten, da bi ga lahko zaslišali. "Ali mislite, da so Hamasovci tisti, ki čakajo na svojih domovih, da jih Izraelci pridejo iskati? Ostali smo, ker s Hamasom nimamo nič skupnega."

Izpuščeni priporniki so za AP pripovedovali grozljive zgodbe iz severa Gaze. Medtem ko je izraelska vojska prečesavala severna mesta, naj bi vojaki s psi hodili od vrat do vrat in z zvočniki pozivali družine, naj pridejo ven. Če to ni bilo uspešno, naj bi z granato razstrelili vrata hiš, kričali na moške, naj se slečejo, ter jim zasegli denar, osebne izkaznice in mobilne telefone.

Izraelske sile so na severu Gaze pridržale najmanj 900 Palestincev, je ocenil Ramy Abdu, ustanovitelj organizacije Euro-Med Human Rights Monitor s sedežem v Ženevi, ki si prizadeva dokumentirati aretacije. Na podlagi zbranih pričevanj skupina domneva, da Izrael večino pripornikov iz Gaze zadržuje v vojaški bazi Zikim severno od enklave. Več deset tisoč Palestincev je namreč kljub nevarnosti ostalo na severu, saj si niso mogli privoščiti prevoza ali pa so ostali zaradi sorodnikov, ki niso mogli potovati. Še en, bolj boleč razlog pa je prepričanje, da na jugu, ki je dnevno bombardiran, ni nič bolje.

Dokler so Izraelci s težkim topništvom obstreljevali Bejt Lahijo in Džabalijo, so se Palestinci več dni skrivali z družinami, brez elektrike, tekoče vode, goriva ter odrezani od sveta. "Povsod so trupla, ki so tri, štiri tedne ležala zunaj, ker jih nihče ne more pokopati," je povedal Radži Surani, odvetnik Palestinskega centra za človekove pravice v Gazi. 

Nekateri izpuščeni priporniki so poročali o izraelskih vojakih, ki so žalili palestinske otroke in ženske ter pretepali moške s pestmi in puškami, potem ko so vdrli v njihove domove. Več Palestincev, ki so bili pridržani 24 ur, je povedalo, da niso imeli hrane in da so bili prisiljeni deliti tri 1,5-litrske steklenice s približno 300 zaporniki. Zaradi dehidracije je veliko starejših moških padalo v nezavest.

"Predolga" pot domov

Vrnitev domov naj bi bila svojevrstna grozota, navaja AP. Izraelski vojaki naj bi pripornike, skoraj povsem gole, brez telefonov in osebnih dokumentov, izkrcali v bližini severne meje Gaze z Izraelom ter jim ukazali, naj odidejo domov. 

Skozi uničeno pokrajino, po cesti, ob kateri so stali tanki, na strehah pa so bili nameščeni ostrostrelci. "To je bila smrtna obsodba", je poudaril Hasan Abu Šadkh, ki naj bi s svojimi sorodniki brez čevljev hodil po razritih ruševinah, vse dokler jim noge niso preveč krvavele. 

Ob vseh teh grozovitih pripovedih pa izraelski uradniki trdijo, da so upravičeno nezaupljivi do Palestincev, ki ostajajo v severni Gazi in krajih, kot sta Džabalija in Šudžaija, v vzhodnem delu mesta Gaza. "Še naprej bomo uničevali vsako od teh Hamasovih oporišč, dokler ne končamo v Džabaliji in Šudžaiji, nato pa bomo nadaljevali," je dejal tiskovni predstavnik vlade Ejlon Levi in namignil, da bo vojska razširila svojo kampanjo, ko bodo kopenske sile prodirale globlje na jug, kamor se je zateklo več kot milijon Palestincev.

Izraelska vojska prijela na desetine članov Hamasa v bolnišnici

Kot je vojska objavila na družbenem omrežju X, naj bi v bolnišnici Kamal Adwan v Gazi aretirali na desetine članov Hamasa. Ti naj bi, sodeč po videoposnetku, iz bolnišnice prišli z orožjem v rokah. Bilo naj bi jih več kot 70.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Borce Hamasa naj bi odpeljali na nadaljnje zaslišanje, je sporočila izraelska vojska.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja