Tujina

Pred tremi leti preprečil napad v šoli: Ničesar se nismo naučili

Beograd, 05. 05. 2023 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbski profesor Slavoljub Stojadinović, ki mu je pred tremi leti in pol uspelo obvladati oboroženega napadalca v šoli v Veliki Plani, je ob tragedijah, ki sta prizadeli Srbijo, poudaril, da se iz tega primera niso ničesar naučili in da je sistem povsem odpovedal.

Profesor Slavoljub Stojadinović, ki mu je pred tremi leti in pol uspelo z 'golimi rokami' onesposobiti oboroženega moškega, ki je vdrl v razred šole v Veliki Plani, je za RTS povedal, da se iz tega primera nismo naučili ničesar. V primeru tragedije v beograjski šoli je zatajil sistem, poudarja Stojadinović. 22. novembra 2019 je oborožen moški vstopil v Ekonomsko in gostinsko šolo Vuk Karadžić v Veliki Plani in dijake vzel za talce. Tragediji so se izognili zahvaljujoč pogumnemu in hitremu odzivu razrednika Slavoljuba Stojadinovića.  

"Gre za moškega iz lokalnega kraja pri Veliki Plani s psihičnimi težavami. Iz avta je vzel torbo s strelivom, razstrelivo, avtomatsko puško. V vojaškem jopiču je imel 763 nabojev. Povzpel se je po stopnicah v učilnico in vdrl v razred," se spominja Stojadinović.

Pravi, da je bil tisti trenutek v telovadnici, ko ga je poklical učenec in mu povedal, da imajo težave. "Po stopnicah sem nadaljeval do učilnice. Pri vratih sem videl nekaj, kar je bilo videti kot eksplozivna naprava. Poskušal sem odpreti vrata, ki so bila z notranje strani prelepljena. Vrata sem razbil," pripoveduje. Poudarja, da je nato skočil na napadalca, ki je dvignil puško proti stolu. "Zgrabil sem puško v roke in zavpil na učence, naj zapustijo učilnico. Ko sem ga stisnil v kot, je puška dvakrat počila.  Na koncu mu je napadalca uspelo zbiti na tla.

Po dogodku so vključili psihologe in svetovalne delavce, ki so se pogovorili z otroki in njihovimi starši, kar je omililo posledice, je prepričan. "Preventivno je treba povečati število pogovorov psihologov in pedagogov z otroki. Naš sistem je odpovedal. Iz tega, kar se je zgodilo pred tremi leti in pol, se nismo nič naučili," pravi Stojadinović.

O tragediji, ki se je zgodila v šoli na Vračarju, pravi, da se po njegovih izkušnjah v nekaterih primerih lahko pojavijo psihične težave pri otrocih. "Problem v beograjski šoli ni od včeraj, o tem sem prepričan. Premeščanje učencev iz ene izmene v drugo je bilo, kot smo slišali v medijih, znak, da se z otrokom nekaj dogaja. Nihče ne bi to storil brez razloga," poudarja profesor Slavoljub Stojadinović.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou