Tujina

Pred vlakom se je dvignil ognjeni zid, potniki razbili okna in zbežali

Valencia, 17. 08. 2022 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
8

Gozdni požar divja tudi na vzhodu Španije v bližini priljubljene Valencie. Ta je na potovanju proti Zaragozi presenetil tudi potniški vlak. Pred njim se je namreč dvignil ognjeni zid, zaradi česar je potnike na vlaku zgrabila panika. Številni so, da bi pobegnili pred ognjenimi zublji, razbili okna na vlaku ter se pognali z njega. A dejanje jim ni prineslo večje varnosti. Deset potnikov, ki so zapustili vlak, je namreč ob tem utrpelo opekline, trije so ob tem utrpeli hujše poškodbe. Ogenj v bližini Bejísa pa medtem podžigajo tudi močni sunki vetra, zaradi česar je pred plameni bežalo tudi več gasilcev.

Deset poškodovanih potnikov, trije z resnimi poškodbami. A davek bi lahko bil še veliko višji, potem ko je potniški vlak zapeljal naravnost v enega od požarov, ki goltajo gozdove v bližini Valencie. Potniki so se vozili iz Valencie proti Zaragozi na severu države, ko se je vlak zaradi požara ustavil, strojevodja pa je potnike prosil, naj ostanejo na vlaku. A nekatere je zgrabila panika, poroča BBC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko se je strojevodja pripravljal na vzvratno vožnjo, so nekateri potniki razbili okna ter skušali pobegniti pred bližajočimi se ognjenimi zublji. A njihova odločitev jih je spravila v še večjo nevarnost, nekateri pobegli potniki so namreč ob tem utrpeli opekline, eno osebo pa so morali zaradi poškodb s helikopterjem prepeljati na zdravljenje v bolnišnico v Valencii.

Najhujše opekline sta sicer utrpeli 58-letna ženska in 15-letna deklica. Nihče od tistih, ki so se odločili ostati na vlaku, pa medtem ni utrpel nobenih poškodb.

Strojevodji se je naposled uspelo prebiti do zadnjega dela vlaka in ga nato pripeljati do bližnje postaje Caudiel. Potniki, ki so bežali ob tirih, so se ponovno povzpeli na vlak, poškodovani pa so tam prejeli tudi osnovno zdravstveno oskrbo.

Iz Bejísa in sosednjih mest so sicer zaradi velikega požara evakuirali več kot 2000 ljudi. Pred več metrov visokimi ognjenimi zublji so bežali tudi gasilci, saj je ogenj zaradi vetra spremenil smer in ogrozil njihova življenja.

Gasilci se bojijo, da je ogenj opustošil kar 6000 hektarjev površine. Ob tem pa v državi besni še en obširnejši požar, ki ga je na območju Vall d'Ebo v Valencii pozno v soboto zanetila strela. Ta je opustošil 11.500 hektarjev površine.

Zaradi močnega vetra se je sicer požar pri Bejísu zdaj razširil tudi proti jugu do Alcublasa. Zaradi obsega obeh požarov je plamene zelo težko nadzorovati, vendar oblasti upajo, da jim bo pri gašenju pomagal tudi napovedan dež, še poroča medij.

Po ocenah Evropske unije je Španija v letošnjem letu utrpela že skoraj 400 požarov v naravi, zgorelo pa naj bi 275.836 hektarjev ozemlja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

heartbreaker
17. 08. 2022 18.48
+0
no, evo ti, posledice Chemitraila. To je njihovo maslo, da vse gori. Tud za Kras.
Terminator.xxx
17. 08. 2022 19.48
-3
lepo povedano.....vsa ta ameriška letala bi morali sklatiti s stingerji iz našega neba .....naj si grejo domov strupit
sannja5
17. 08. 2022 18.12
+5
prizori iz filmov postajajo vsakdan, mi pa še vedno verujemo, da bo vse ostalo enako , kot smo navajeni
RUSOFIL
17. 08. 2022 17.59
+8
torej..so zbezali skozi okno v ogenj....bravo..kak dela panika..ce ni pameti
Hugh_Mungus
17. 08. 2022 18.20
+5
In tudi aroganca, da so bolj pametni od stroke (v tem primeru strojevodje), ki je že imel načrt kako rešiti potnike (z vzvratno vožnjo). To v zadnjem času postaja vse bolj moderno tako na področju zdravstva kot tudi gasilstva in vseh drugih. Neizobražen človek misli da ima več "zdrave kmečke pameti" od izobraženega. Taki običajno potegnejo takratko
Ramzess
17. 08. 2022 19.42
-1
Če je moral v zadnji vagon, potem ni vozil vzvratno. Ljudje pa tudi brez pameti, ker niso počakali. Panika in nespametnost delata svoje, težava je potem, da taki ne prevzamejo odgovornosti.
111111112
17. 08. 2022 17.26
+15
Imamo pametne telefone, e skiroje - pa vozila itd... ni pa vode in evropa gori od vseh naših smeti.. mora narava narediti selekcijo, prav bi bilo tako.
einar blackstenius
17. 08. 2022 17.25
+5
takle imamo...