Tujina

22-letnik pred zgradbo hrvaške vlade ustrelil policista, nato si je sodil sam

Zagreb, 12. 10. 2020 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, Tadeja Voščun, Tina Švajger
Komentarji
180

V Zagrebu odmeva napad na policista, ki je stražil pred poslopjem hrvaške vlade na Trgu svetega Marka. 31-letnika je z brzostrelko ustrelil 22-letni napadalec iz Kutine. Ustreljenega policista so z reševalnim vozilom prepeljali v bolnišnico - ima štiri strelne rane, vendar je njegovo zdravstveno stanje stabilno. 22-letnega storilca pa so medtem v Jabukovcu našli mrtvega. Na dogajanje se je odzval tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal, da za zdaj vse kaže na to, da gre za kaznivo dejanje posameznika.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Zagrebu ustreljen policist
    03:01
    Iz 24UR: V Zagrebu ustreljen policist
  • Iz SVETA: Ustrelil policista in si sodil sam
    02:22
    Iz SVETA: Ustrelil policista in si sodil sam

Nekaj minut po 8. uri zjutraj so se sredi Zagreba zaslišali streli - napadalec je z brzostrelko streljal na policista, ki je stražil pred poslopjem hrvaške vlade na Trgu svetega Marka.

Iz zagrebške bolnišnice so sporočili, da je policist huje ranjen, njegovo stanje pa je stabilno. Policist je dobil več strelov v roke in trup.

Kot poroča hrvaška televizija N1, so reševalci ranjenega policista s kraja odpeljali okoli 8.20. Eden od očividcev je povedal, da je bil policist, star naj bi bil 31 let, medtem pri zavesti in se je pogovarjal z zdravstveno ekipo. Mario Zovak, direktor kliničnega centra Sestre milosrdnice, kjer so oskrbeli poškodovanega, je sporočil, da so nad tem kaznivim dejanjem zgroženi. Sicer pa je stanje pacienta, ki je imel štiri strelne rane, stabilno, notranji organi niso bili poškodovani. Vodja tamkajšnje kirurgije Zvonimir Puljiz je še dodal, da bo potrebnih več operacij leve roke, saj gre za hude poškodbe, toda verjame, da bodo z ustreznim ravnanjem in zdravljenjem v celoti ohranili njene funkcije. Poškodovani policist je prvo operacijo sicer že uspešno prestal.

Po napadu se je oglasil na Facebooku, nato si je sodil sam

Hrvaško notranje ministrstvo je na družbenem omrežju Twitter kmalu nato objavilo, da so našli truplo osebe, ki ustreza opisu napadalca, ki je danes zjutraj ranil policista. Kot so sporočili, je napadalec storil samomor. Policija pa je medtem na Facebooku poročala, da so v Jabukovcu našli truplo storilca, zdravstveno stanje poškodovanca pa je stabilno. Sporočili so še, da je bil napadalec 22-letni mladenič iz Kutine, ki je takoj po poskusu atentata na družbenem omrežju Facebook objavil grozljivo sporočilo. "Dovolj je bilo prevar in nepremišljenega teptanja človeških vrednot brez odgovornosti," je zapisal  le nekaj minut po napadu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Priče so dejale, da je storilec peš prišel do poslopja vlade, vzel brzostrelko in streljal proti vhodu, kjer vedno stoji policist. Po prvem rafalu se je obrnil na drugo stran Trga svetega Marka in začel streljati proti poslopju hrvaškega sabora. Nato je pobegnil, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.

V času streljanja naj ne bi bil nobeden od članov hrvaškega kabineta v poslopju vlade. Prvi je na kraj dogodka prispel minister za veterane Tomo Medved, ki je zadolžen tudi za nacionalno varnost. Novinarjem ni želel razkriti dodatnih podrobnosti dogodka, je pa javnost miril, da je Hrvaška še vedno "varna država". Medtem je bilo na trgu videti tudi posebne enote hrvaške policije, nad središčem mesta pa so krožili policijski helikopterji. Preiskava na kraju dogodka je sicer že zaključena, policisti zdaj po poročanju hrvaških medijev preiskujejo napadalčevo stanovanje.

Prodajalka iz trgovine na Markovem trgu: Ranjencu sem odnesla vodo, reševalno vozilo ni prišlo takoj

Po napadu je ranjencu med prvimi na pomoč priskočil odvetnik Darko Don Markušić. "Ko sem prišel do kraja nesreče, sem zagledal policista, ki je ležal na tleh. Pokril sem ga s svojim plaščem. Bil je v hudih bolečinah in je krvavel. Stekel sem mu po vodo in gospa iz trgovine je takoj priskočila na pomoč. Odhitel sem domov, da sem prinesel odejo in druge stvari," je vidno pretresen dejal odvetnik.

Na njegovo intervencijo se je odzvala tudi prodajalka. "Ko sem zaslišala strele, sem delala v trgovini. Vsem sem rekla, naj se uležejo na tla in se zatečejo na varno, nato pa je v tistem trenutku vstopil moški in nam rekel, naj ponesrečencu prinesemo vodo," je dejala. "Vzela sem vodo in stekla do ranjenega policista. Stali smo ob njem. Imel je več ran, 25 minut smo čakali na reševalno vozilo," je še dodala.

Minister za notranje zadeve Božinović: Poostrili bomo ukrepe

Hrvaška Nova TV poroča, da intenzivna preiskava na Markovem trgu še poteka, sprašujejo se od kod 22-letniku avtomatska puška kalašnikov, ali je bila registrirana in kako je lahko z njo prikorakal pred zgradbo vlade. "Vseeno je, ali ga je nosil pod jakno ali na invalidskem vozičku, kot pravijo nekateri očividici," poroča novinar Andrija Jarak in se spominja, da se nič ni spremenilo že od takrat, ko je pred leti moški z avtom trčil v stavbo na trgu v središču hrvaške prestolnice.

Na nepravilnosti v policiji pa je medtem opozoril policijski sindikat in ministra za notranje zadeve Davorja Božinovića pozval k zvišanju plač in oskrbi z boljšo, kakovostnejšo opremo. "Policisti niso zadostno opremljeni, niti niso dovolj plačani. Tu smo zato, da varujemo, ne pa da plačujemo s svojim življenjem. Noben noče delati v policiji, ker so policisti premalo plačani," je bil kritičen vodja sindikata Dubravko Jagić.

Notranji minister Božinović pa je ob tem dejal, da je bilo narejenih več različic varovanja Markovega trga in da bi takšne situacije lahko preprečili le, če bi trg popolnoma zaprli in postavili rentgenske pregrade. Na vprašanje, ali bi lahko policisti na poti do Markovega trga videli, ali ima moški pri sebi puško ali ne, pa je odgovoril, da je možno, da je imel napadalec orožje skrito pod oblačili. "Misija nemogoče je v vsakem trenutku nadzorovati vse. Ukrepi bodo poostreni, odločitev pa bodo sprejele pristojne službe," je napovedal Božinović.

Odzval se je tudi državni vrh

Predsednik države Zoran Milanović je dejal, da se kaj takega na tem mestu pred državno institucijo še ni zgodilo. "To so vrhovne institucije in niso turistične destinacije. Potrebno jih je ustrezno zaščititi, zato vlado pozivam, naj sprejme ustrezne ukrepe. Policija mora raziskati okoliščine tega dogodka in tovrstne grožnje preventivno preprečiti. Vedeti moramo, koliko je neprijavljenega, ilegalnega orožja, saj takšno orožje praviloma uporablja hrvaška vojska," je dejal Milanović. Dodal je še, da se je pogovarjal s predsednikom vlade in da trenutno ne bo sklical seje sveta za nacionalno varnost. Na vprašanje, ali je Markov trg treba zapreti, pa je odgovoril, da to narekuje že zdrava pamet.

Premier že prejšnji mesec zahteval načrt varovanja območja pred vladnim poslopjem

"Zgodil se je poskus umora. Oseba, ki ga je storila, je naredila samomor. Policija motive še preiskuje, policistu pa želimo hitro in popolno okrevanje," pa je dejal hrvaški premier Andrej Plenković. Dodal je, da bosta policija in državno pravobranilstvo ugotovila, ali gre za kaznivo dejanje individualnega značaja, na kar sicer za zdaj kažejo vsi indici. Dejal je tudi, da bo treba znova premisliti o varnosti in da ministrstvo za notranje zadeve predlaga namestitev zapornic, navaja dnevnik.hr. "Vpeljali bomo dodatne ukrepe, tukaj ni dvoma. Napadalec je prišel peš in težko je napovedati, kdo prihaja za vogalom," je še dodal in izpostavil, da v tem primeru ni nobene odgovornosti na strani notranjega ministra Božinovića. "Bomo videli, kakšen je bil motiv za zločin," je zaključil.

Premier Andrej Plenković na kraju dogodka.
Premier Andrej Plenković na kraju dogodka. FOTO: Bobo

Plenković je sicer prejšnji mesec od Božinovića zahteval, da na notranjem ministrstvu pripravijo načrt varovanja območja pred vladnim poslopjem, potem ko je hrvaški evropski poslanec Vilibor Sinčić iz stranke Živi zid pred vhodom v poslopje vlade v Zagrebu stresel kup lubenic. Sinčić je želel opozoriti na slab položaj hrvaških kmetov zaradi poplave uvoženih pridelkov, a je predstava z lubenicami pokazala predvsem na varnostne pomanjkljivosti na Trgu svetega Marka, na katerem so poslopja hrvaške vlade, parlamenta in ustavnega sodišča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
13. 10. 2020 11.11
Konec koncev ima pubec prav, revolucija je vedno nasilna, redko pa uspešna
samuray1
12. 10. 2020 21.31
DuhSaSjekirom
12. 10. 2020 20.00
+2
Gre se za to da mularija, vsaj dokazano na hrvaskem jemlje pravico v svoje roke. Ce spomnimk na fanta ki je v Splitu se ki zdi sma obracunal z skupino diilerjev drog ki so tudi izsiljevali in jih vse pobil. Ravno tako tale fant, pravico v svoje roke. Tale trend ni dobra stvar je pa pokazatelj v kaksno smer gre druzba.
2fast4
12. 10. 2020 17.59
+1
Vrjetno je reku sef fikus, da je pod napačnim kotom stal, zato je dobil zadetek...
kure bedne
12. 10. 2020 17.02
+6
No pa se je začelo. Vlada, inšpektorji, policija morali se boste primerno zaščititi.
Legija 1942
12. 10. 2020 17.13
-3
Vidim da ti nekaj ni jasno. Bo pač treba tvoj I.P. poiskat v serverju.
kapljač1
12. 10. 2020 16.34
+6
"Očitno nov način samomora". Še nekoga potegnit za seboj". OK . Pa vendar bolje tistega, ki ti je storil nepopravljivo krivico in ni tvoj družinski član in ne na slepo izbrana žrtev. Očitno bo Počasi treba ustanavljati "Klube in Zveze ali celo politične stranke potencialnih samomorilcev", da bi se jih v njihovi nadčloveški energiji lahko racinalneje usmerjalo , predvsem pa preprečilo številne neumnosti. Če že kaj takšnega nenavadnega in nečloveškega počnejo , naj bo vsaj vsem koristno. To bi znala biti prava gajžla tem, ki se za svoj račun iz vseh delajo naravnost norca. Bi vsaka družba od danes na jutri postala bolj korektna in človeška, se vam ne zdi??? Ne pa da se največji kriminalci med politiki še naprej mirno sprehajajo?
kapljač1
12. 10. 2020 16.35
+3
Aleks975
12. 10. 2020 16.12
+3
Kalasnik s preklopnim kopitom obesis preko rame pod roko in čez obleces jakno...reševalce pa pri nas čakaš na Njegoševi 26m od urgence 15min. Bi bilo hitreje osebo nosit samo neveš kaj mu je...
Jst Sem
12. 10. 2020 16.11
+3
Tega bi vse vec in vec... Tut pr ns se bi zacel ce vlada ne bo kej spremenila
Viejo cabron
12. 10. 2020 16.08
+10
Nekdaj so miličniki hodili po mestu in že samo njihova prisotnost je bila dovolj, da se takšne stvari skoraj niso dogajale. Danes so policaji inkasanti za kazni in čuvaji politikov katerih ne maramo!
Legija 1942
12. 10. 2020 17.02
+2
puš?ica
12. 10. 2020 16.03
+7
Ja ni čudno da se take zgodijo če so na oblasti lopovi, škoda le da jo je skupiv nič kriv policist
bigbooss
12. 10. 2020 15.40
+2
Eni bi rekli da je z vzhoda.. Ampak ko se gre za zahodnjake vecinoma so nepristevni ali posameznik ali neki se najde, ko se pa gre za vzhodni del pa terorist dvojna merila ncncncnc
Motorsport24
12. 10. 2020 15.39
+1
Skoda da rajš ni kšnga druzga!
jured100
12. 10. 2020 15.32
+3
Levi bi rekli "mirni protestnik"
revolucija_mb
12. 10. 2020 15.25
+13
Kako vsi obsodijo ko takole nekdo strelja na "sistem", ko pa sami na obroke umirajo ker jih sistem hira in živi na njihovih plečih, pa je normalno. Hlapci, hlapci, hlapci....
MMIRKO
12. 10. 2020 15.21
+12
Streljal je na legalno mafijsko organizacijo. Žal je bil žrtev ubogi policist kateri dela za par € in nastavlja svojo glavo
revolucija_mb
12. 10. 2020 15.32
+4
Vidiš kako gre narodu lepo, samo minuse ti delijo. Obstaja še seveda opcija da so tako zabiti, drugače pa ne bo nikdar boljše, ker so za hlapce rojeni...
revolucija_mb
12. 10. 2020 15.32
+3
DuhSaSjekirom
12. 10. 2020 15.19
+1
Ekstremni levicar, anarhist. Glede na povedano antifovec, ki so razglaseni za teroriste. Mislim da je to dejanje - dejanje teorizma. Gre za napad na steber izvrsne drzavne oblasti. Storilec je streljal na uniformo ne glede na to kdo jo je nosil.
IKOSS
12. 10. 2020 15.09
-2
KAKRŠNAKOLI uporaba fizičnega nasilja, v kolikor ne gre za neposredno obrambo, NI DRUŽBENO SPREJEMLJIVA! Kdorkoli pristaja na dopustnost le tega izven teh okvirov, se mora zavedati vseh posledic, ki iz takšnega pristopa izhajajo. Prav tako tovrstno okolje ne bi bilo prijetno za bivanje prav za nikogar. Zagovarjanje tovrstnega dejanja, celo v šali, je skrajno neprimerno! Ob tem je docela nepomembno, ali je storilec določene okoliščine ocenjeval, kot do njega krivične, oziroma se je čutil do takšnega dejanja upravičen! Vse kar to pokaže je, njegova psihična nestabilnost ter v celoti neprimerne osebne vrednote. Podobno oceno je mogoče podati tudi za tiste, ki takšen zločin zagovarjajo, ali ga opravičujejo.
Hej Slovani
12. 10. 2020 15.20
+11
Seveda. Ti miroljubnik boš nastavljal še drugo lice, ko te bodo usekali po prvem in scali po tebi boš tudi mirno gledal. Kradejo, lažejo ropajo zdravstvo pred našimi očmi, ker mislijo, da so nedotakljivi. Ti pa pojdi v cerkev danes in zmoli eno za nas, da boš pomirjen.
revolucija_mb
12. 10. 2020 15.38
+1
Ti si pa močno nekam tresnil z glavo a ? V pravičnem sistemu bi to tako bilo ja, kaj pa ljudje sili v takšna dejanja, je pa realnost pimpek. In ne moreš ustavit narave. Jaz opravicujem to iz vidika da se premika, da gre vse v drugo smer, ker imajo ljudstva dovolj represije in kraje ljudi!! Če greš za policaja, veš da služiš nekomu ki obira ljudi, še več, nagrajen si če vec kazni napišeš... To lahko otrokecom prodajajo finte...narod bo imel dovolj!!
Generacija56
12. 10. 2020 15.38
+2
Pa ravno to je nesrečnik zapisal na Facebook...
IKOSS
12. 10. 2020 16.18
-1
Kako z eno besedo poimenujemo razmere v državi, kjer posameznik ali skupina, za uveljavitev lastnih interesov uporablja nasilje in ne pravnih, oziroma političnih sredstev? V kolikor to dopustimo enemu, oziroma eni skupini, potem so do tega upravičeni tudi ostali. To vedno vodi v popolno anarhijo! Kdo v takšnih razmerah prevlada in kakšne so posledice tega, verjetno ni treba posebej pojasnjevati. Vsak zrel in preudaren človek se zaveda, da uporaba nasilja načeloma nikoli ni pravi odgovor za izboljšanje stanja, učinek je pretežno ravno obraten.
Hej Slovani
12. 10. 2020 21.06
+0
Dej desnuhar pober se s to mantro o anarhiji. Imaš oprane možgane do konca. Desničarji so povzročili največje vojne v zgodovini.
Chain link
12. 10. 2020 15.07
+2
Lep nemški ovčar z ravnim hrbtom na sliki
brabusednet
12. 10. 2020 14.55
+4
Pa bi ja malo počakal,da se krivci za stanje v državi zberejo.
RUGBYPLAYER
12. 10. 2020 14.40
+2
Ne ne ne ve se komu, v tem primeru Policaju......zakaj vedno nekoga drugega napadete- nedolžnega če že delate kazi red?