Tujina

Volitve v Severni Makedoniji zaradi koronavirusa potekajo že tri dni

Skopje, 15. 07. 2020 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Maja Račič
Komentarji
0

V Severni Makedoniji so se zaprla volišča predčasnih parlamentarnih volitev, ki so jih pripravili kljub naraščanju okužb s koronaviusom, so jih pa zaradi tega prilagodili. V ponedeljek so tako najprej volili okuženi z virusom ter tisti v samoizolaciji, skupno nekaj več kot 700 volivcev. V torek je med drugim volilo več tisoč kroničnih bolnikov na svojih domovih in drugih na delovnih mestih ali zaporih. Danes je bil tretji, glavni dan volitev. Vsi udeleženci so morali nositi zaščitne maske, spoštovati ustrezno medsebojno razdaljo ter si razkužiti roke ob vstopu na volišča.

V Severni Makedoniji so se ob 21. uri zaprla volišča, na katerih so Makedonci ob poostrenih ukrepih zaradi epidemije covida-19 odločali o novi sestavi parlamenta. Tiskovni predstavnik makedonske državne volilne komisije Admir Sabani je sporočil, da bodo prve izide volitev sporočili drevi okoli 23. ure, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po podatkih volilne komisije se je volitev do 19. ure udeležilo 45,7 odstotka volivcev. Na volitvah je lahko svoj glas oddalo skupno 1,814 milijona volivcev. Volitve so potekale mirno, poročali so o nekaj nepravilnostih.

Volitve so pripravili kljub naraščanju okužb z novim koronavirusom v zadnjih tednih, so jih pa zaradi tega prilagodili. V ponedeljek so tako že volili okuženi z virusom ter tisti v samoizolaciji, skupno nekaj več kot 700 volivcev. V torek je med drugim volilo več tisoč kroničnih bolnikov na svojih domovih in drugih na delovnih mestih ali zaporih.

Danes je bil glavni volilni dan. Da bi se izognili gneči, so bila volišča odprta dve uri dlje kot običajno - od 7. do 21. ure. Vsi udeleženci so morali nositi zaščitne maske, spoštovati ustrezno medsebojno razdaljo ter si razkužiti roke ob vstopu na volišča.

V boj za premierski stolček tudi kandidat iz vrst albanske manjšine

Že zjutraj je svoj glas takole oddal vodja socialdemokratov Zoran Zaev.
Že zjutraj je svoj glas takole oddal vodja socialdemokratov Zoran Zaev. FOTO: AP

Za 120 poslanskih sedežev so se potegovali kandidati 15 strank in koalicij, a pričakovati je, da bo glavni boj potekal med vladnimi socialdemokrati SDSM bivšega premierja Zorana Zaeva in opozicijsko konservativno VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega. V anketah vodi levosredinska SDSM, a le okoli tri odstotne točke.

S premierskim kandidatom Naserjem Ziberijem, prvim iz vrst albanske manjšine, ki tvori skoraj četrtino prebivalcev, prvič nastopa glavna stranka makedonskih Albancev Demokratična unija za integracijo (DUI) Alija Ahmetija, ki je bila od leta 2012 v vseh dosedanjih vladah.

Vodja SDSM Zaev je ob oddaji glasu v Strumici izpostavil pomen volitev, saj bodo na njih odločili kakšno bo življenje v prihodnjih štirih letih. Volivce je pozval k množični udeležbi, da bi potrdili pot države v EU. "Državljani bodo odločili, kdo bo zaščitil javno zdravstvo, odpiral in zapiral poglavja v pogajanjih z EU in kar je najpomembnejše, kdo bo skrbel za gospodarsko rast in razvoj države," je dejal bivši premier, ki je prepričan, da bodo volivci podprli koalicijo Zmoremo pod vodstvom SDSM in pot, na kateri je država sedaj, poroča Mia.

Predsednik VMRO-DPMNE Mickoski je po oddaji glasu v Skopju izrazil prepričanje v zmago svoje koalicije. Ocenil je, da se bo "danes zgodila velika sprememba". Ljudi je pozval k množični udeležbi. "Pomembno je, da spremembe prihajajo in da se ljudje množično udeležijo volitev, da bi glasovali za spremembe," je dejal.

Predsednik DUI Ahmeti, ki je glasoval v vasi blizu Kičeva, je izpostavil velike izzive, ki so pred zmagovalci volitev, kot so izpolnitev pogojev za članstvo v EU, izboljšanje življenjskega standarda ter izobraževanja in zdravstva. Potrebnega bo veliko trdega dela, je dodal Ahmeti, ki je prepričan, da jim bo to uspelo. "Naša platforma je jasna, pričakujem zmago v albanskem taboru," je dodal.

Predsednik države Stevo Pendarovski pa je ob oddaji glasu v Skopju izrazil zadovoljstvo, ker ukrepe zaradi epidemije spoštujejo in da volitve potekajo gladko, pa tudi v demokratičnem in mirnem vzdušju. "Današnje volitve morajo biti poštene, transparentne in demokratične, vsi udeleženci pa morajo biti zaščiteni, saj smo ena prvih od petih ali šestih držav na svetu, ki organizirajo volitve med pandemijo novega koronavirusa," je dejal.

Iz urada tožilstva so poročali o prijavah več kršitev volilnega procesa. Prijavljenih je bilo nekaj primerov poskusov kupovanja glasov v več mestih in agitiranja za določeno stranko, organizirali naj bi tudi prevoz do nekega volišča.

Skupno v državi zabeležili nekaj več kot 8300 okužb

Volitve bi morale potekati 12. aprila, a so jih zaradi epidemije covida-19 preložili na danes. Zaev se je za sklic predčasnih volitev odločil po oktobrski rdeči luči začetku pogajanj države z EU kljub spremembi imena države v Severno Makedonijo. Januarja letos je nato odstopil in dejal, da želi na volitvah dati državljanom možnost odločitve, kakšno pot želijo. Pot vlade socialdemokratov ali VMRO-DPMNE, ki je spremembi imena nasprotovala in se zato država več ko desetletje ni premaknila na poti v EU in Nato.

Z rešitvijo dolgoletnega spora o imenu države z Grčijo je vlada Zaeva nato letos le dosegla zeleno luč EU za začetek pristopnih pogajanj in sprejem države v Nato. Obe temi je sicer v času pandemije covida-19 zasenčil boj proti virusu. Opozicija oblasti obtožuje, da je v boju neuspešna. Skupno so v državi doslej potrdili 8332 okužb, umrlo je 389 bolnikov. V torek so potrdili 135 novih okužb, umrli so še štirje bolniki.

Nemška tiskovna agencija dpa navaja, da ni jasno, kdaj bodo objavili prve izide, avstrijska tiskovna agencija APA pa napoveduje, da jih je pričakovati v noči na četrtek.

Danes so poročali o 198 novih okužbah z novim koronavirusom in štirih mrtvih bolnikih s covidom-19. Skupno so v državi potrdili 8530 okužb, umrlo je 393 ljudi. Število aktivnih primerov v državi je 3572.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.