Tujina

Predsednik BBC-ja Borisu Johnsonu pomagal urediti skoraj milijonsko posojilo

London , 28. 04. 2023 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik BBC-ja Richard Sharp je odstopil, potem ko je preiskava pokazala kršitve v njegovem poslovnem delovanju. Sharp je namreč pomagal urediti skoraj milijonsko osebno posojilo Borisu Johnsonu, ki je bil v času Sharpovega imenovanja predsednik vlade. Sharp tega podatka BBC-jevi komisiji za imenovanje ni razkril, s čimer je kršil pravila o javnih imenovanjih.

Predsednik BBC-ja Richard Sharp je odstopil, saj je preiskava pokazala kršitve v njegovem delovanju.  Kot je dejal Sharp, se je za odstop odločil, saj meni, da "je ta poteza najboljša za medijsko hišo BBC". 

Sharp je bil imenovan za predsednika upravnega odbora osrednjega britanskega medija leta 2021 na priporočilo takratnega premierja Borisa Johnsona. Pozneje pa se je izkazalo, da je pred imenovanjem deloval kot posrednik in Johnsonu tako pomagal dobiti jamstvo za posojilo v višini 800.000 funtov (približno 910.000 tisoč evrov). Vzajemno pa je nekdanjemu predsedniku britanske vlade vnaprej dal jasno vedeti, da si želi priti na položaj predsednika BBC-ja, poroča The Independent. 

Komisiji za imenovanje novih članov je medtem dejal, da je edini kandidat, ki ga podpira britanska vlada. Kot sedaj ugotavlja komisija, je Sharp s temi dejanji storil dve kršitvi navzkrižja interesov. 

Richard Sharp
Richard Sharp FOTO: Profimedia

Da je Sharp s prikrivanjem dejstev povzročil "ogromno škodo" glede zaupanja v BBC, pa je dejal predstavnik parlamentarnega odbora za kulturo, medije in šport Damian Green. Po njegovem bi se temu lahko izognili, če bi se Sharp odločil za bol transparentno delovanje, ko je pred dobrima dvema letoma stopil pred odbor za imenovanje. 

"Upamo, da so se vsi vpleteni naučili lekcije in da prihodnja imenovanja ne bodo tako nejasna. Upamo, da bodo lahko ljudje znova zaupali tistim, ki so izbrani na javne položaje," je dejal Green. 

Novinarji pred BBC-jem.
Novinarji pred BBC-jem. FOTO: Profimedia

Britanski predsednik vlade Rishi Sunak pa meni, da je bila Sharpova odločitev o odstopu pravilna. Na vprašanje, če bo njegov naslednik imenovan brez politične agende, je Sunak odgovoril, da bo pri tem "osredotočen na to, da bo deloval v korist britanskega ljudstva". 

Nekdanji komisar za javna imenovanja Peter Riddell ob tem izpostavlja, da bi morala biti natančneje preiskana tudi vloga Johnsona. 

Na Sharpov odstop so se odzvali tudi v BBC-ju, kjer so njihovega predsednika označili za "osebo z integriteto." "Richard je bil pravi zagovornik BBC-ja, njegovega poslanstva in tega, zakaj je korporacija neprecenljivo bogastvo tako za našo državo kot za tujino. Pri njegovem delu je bila vedno v ospredju nepristranskost BBC-ja in želja, da bi organizacija cvetela," so zapisali. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vvvilice
28. 04. 2023 19.09
+3
Politika je enako korupcija. Vsak dan vidimo la8k dokazali dva
kuncci1
28. 04. 2023 19.04
+2
Elita na celem svetu hara, kot še nikoli! Covid nateg jim je dal krila in jih še bolj obogatila!
osancta simplicitas
28. 04. 2023 18.51
+4
ha,ha, britanski pokvarjenci! sprega politikov in bankirjev!
pravicnez.
28. 04. 2023 17.14
+3
anglezi, en najbolj podlih narodov, laznjivci na kvadrat.