Tujina

Predsednik jezen, ker najstnika niso obsodili

Washington, 20. 11. 2021 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
189

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je jezen, potem ko je bil najstnik, ki je lani med rasnimi nemiri v Wisconsinu ustrelil dva moška, ​​oproščen. Predsednik je v pisni izjavi izrazil zgroženost nad sodbo, čeprav je pred tem novinarjem dejal, da podpira odločitev porote. Gre za eno najbolj kontroverznih sojenj zadnjih let v ZDA, saj so bili številni prepričani, da je na zatožni klopi pravzaprav pravica do samoobrambe, potem ko se je razvnela razprava o tem, v kakšnih okoliščinah pravica do samoobrambe sploh velja. Kot je v ZDA že običajno, pa je primer na koncu postal predvsem priložnost za verbalno obračunavanje med političnima poloma.

Kyle Rittenhouse je bil oproščen.
Kyle Rittenhouse je bil oproščen. FOTO: AP

18-letni Kyle Rittenhouse je sicer zajokal, ko je bil oproščen vseh obtožb o streljanju v Kenoshi 25. avgusta 2020. Nekaj analitikov je že pred tem menilo, da je primer na sodišču končal zgolj zaradi politike in rasnih podtonov primera, saj se je streljanje zgodilo med rasnimi nemiri – in čeprav so tako Rittenhouse kot ustreljena in ranjen moški beli, so zato nekateri najstnika obtoževali, da je desničarski skrajnež, za kar nato nikoli ni bilo dokazov. V vrtincu obtožb pa so se po razsodni znašli še nekateri ameriški mediji, ki naj bi pristransko poročali o primeru in celo tožilec, ki naj bi pred obrambo skrival ključni posnetek. 

Sodbi so pričakovano sledili protesti, čeprav so se mnogi bali, da bo v globoko razdeljeni državi prišlo do še hujšega izbruha nasilja, potem ko je bil Rittenhouse oproščen dveh obtožb naklepnega umora, enega poskusa umora in dveh obtožb nepremišljenega ogrožanja varnosti. Približno 200 protestnikov v Portlandu v Oregonu je tako razbijalo okna, izložbe in v policiste metalo predmete. V Kenoshi se je na stopnicah sodišča razplamtelo vpitje med privrženci nasprotnih strani, protestirali so tudi v Chicagu in New Yorku.

Kritiki tožilstva sicer menijo, da je bila teža obtožb ključna strateška napaka tožilstva, ki naj bi želelo preveč. Poleg tega je sodnik tekom sojenja zavrnil še obtožbo o nelegalnem nošenju orožja, saj se je izkazalo, da te zakonodaje Rittenhouse ni kršil. 

Rittenhouse sicer ni nikoli zanikal, da je usodno ustrelil 36-letnega Josepha Rosenbauma in 26-letnega Anthonyja Huberja ter ranil 28-letnega Gaiga Grosskreutza, vendar je trdil, da je to storil v samoobrambi. Temu je zdaj pritrdila porota, tožilstvo pa je imelo velike težave s pričanji, tudi s pričanjem Grosskreutza, saj so tako priče kot posnetki večinoma potrdili Rittenhousove navedbe. 

Biden je sicer med lansko volilno kampanjo tvitnil videoposnetek, za katerega se je zdelo, da povezuje Rittenhousa s skrajno desničarskimi nazori, za kar tudi takrat ni bilo dokazov. A očitno predsednik, čeprav je dejal, da sistem porote deluje in ga je treba spoštovati, meni, da so s sodbo težave. "Medtem ko bo sodba v Kenoshi povzročila jezo in zaskrbljenost mnogih Američanov, vključno z mano, moramo priznati, da je porota spregovorila," je zapisal. 

Kaj se je zgodilo v Kenoshi? 

Rittenhouse, takrat star 17 let, je v bližnjo Kenosho prišel v času, ko so mesto dve noči pretresali nemiri, ropanja in požigi, potem ko je policija 23. avgusta 2020 sedemkrat ustrelila z nožem oboroženega temnopoltega Jacoba Blaka, ki je zaradi tega paraliziran.

Kot poroča BBC, je obramba svojo stranko predstavila kot državljansko zavednega najstnika, ki je odšel v mesto na srednjem zahodu ZDA, da bi zaščitil zasebno lastnino, streljal pa je v samoobrambi. Tožilstvo ga je prikazalo kot nepremišljenega udeleženca protestov, moške, ki jih je ustrelil pa kot junake, ki so poskušali razorožiti nekoga, za katerega so menili, da je aktivni strelec.

Verzija dogodkov, ki jo je nato podprla porota, pa pravi, da je bil Rosenbaum tisto noč vznemirjen in nasilen, da je lovil Rittenhousea in skušal zgrabiti njegovo pištolo, Rittenhouse pa ga je ustrelil. Huber je bil ubit, potem ko je Rittenhousea z rolko udaril v glavo ali vrat, Grosskreutz pa ustreljen, potem ko je svojo pištolo uperil proti Rittenhouseu.

Kaj sledi?

Po razsodbi je zagovornik Mark Richards dejal, da si Rittenhouse želi, da se vse skupaj ne bi nikoli zgodilo, da pa si želi nadaljevati z življenjem. 

Na drugi strani sta starša ustreljenega Huberja dejala, da jima je razsodba zlomila srce: "Pošilja nesprejemljivo sporočilo, da se oboroženi civilisti lahko pojavijo v katerem koli mestu, spodbujajo nasilje in nato nevarnost, ki so jo sami ustvarili, uporabijo kot opravičilo za streljanje ljudi na ulici." Vprašanje ali ima oseba pravico do samoobrambe, če je pomagala ustvariti nevarno okolje, je namreč zaposlovalo številne Američane. 

A medtem ko mnogi pravijo, da so veseli, da je vsega skupaj konec, sojenje pravzaprav ni prineslo nobene rešitve. Odnos Američanov do orožja ostaja zapleten, sojenje pa je samo še poglobilo politične delitve in povečalo toksičnost okolja, v katerem racionalna debata o rasi, nasilju, orožju, mentalnem zdravju in še čem – enostavno ni in še nekaj časa ne bo mogoča. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muhhamad
21. 11. 2021 16.33
+1
SMARJE PRI JELSAH SODISCE BI GA ZAPRLO, KER NE ZNAJO SODIT! IN NE UPOSTEVAJO USTAVE. ZATO PA BODO V BODOCE LETELI IZ SLUZBE!!
muhhamad
21. 11. 2021 16.27
+1
daj bidn bidi budu, idi iskat mladino in jih slati!
nikhrast
21. 11. 2021 15.50
-2
Sodnik pa malo čuden. Pa to je bila kriminalna litigacija, kaj pa civilna litigacija, mogoče bo tu še kaj. No, fant si je pa uničil življenje, saj vidite da ima psihične probleme.
gaber62
20. 11. 2021 17.28
+8
Biden je jezen ker ni dobil sladoleda. Let's go Brandon!
Mother Russia
20. 11. 2021 16.36
-3
Ma, tem se cufa. To naj bi bila zibelka moderne demokracije? V državi ki ima 60 milijonov sposobnih za vojaško službo, 2 milijona aktivnih vojakov, 2 milijona pripadnikov narodne garde in 3 milijone policistov je red na ulicah šel delati 16 letni mlečnozobec z avtomatko puško!? Potem se delajo norca iz Talibanov....
zurbrigen
20. 11. 2021 17.17
+7
Ni šel mulo delat reda, bil je napaden od strani norcev ki so nekaj mesecev večinoma nekaznovano, razbijali, kradli in požigali pa tudi ubijali, po kar nekaj US državah. Mulo se je samo branil, zakaj pa je lahko imel puško čez rame pa piše v drugema amandmaju.
Mother Russia
20. 11. 2021 19.36
-1
Ma, ne moreš se oborožen z avtomatsko puško iti iz Ljubljane v Maribor, da bi se branil pred Štajerci...
zurbrigen
21. 11. 2021 08.04
+5
Vidim da nisi ne prebral kaj je bilo niti gledal sojenja. Če bi, bi vedel da nima veze od kje je prišel ker OROŽJE je imal spravljeno pri kolegu ki stanuje nedaleč stran od mesta dogodka, tako da ni teglio puške čez nobeno mejo ipd. in je bila čisti legalna. To da te trije klošci hočejo ubit na sred ceste po MSM ne igra nobene vloge, so jo revčki skupili ko so hoteli ubit mulca.
gaber62
20. 11. 2021 15.35
+9
Dan pred prihodom oborožencev (vključno s Kylem) so v Kenoshi "protestniki" - beri požigalci, roparji, nasilneži požgali 20 stavb in več kot sto avtomobilov in oplenili nekaj trgovin. Naslednji dan po prihodu oboroženih ljudi, ki so zaščitili ulice Kenoshe je bilo le nekaj neuspešnih poizkusov požigov. Jasno je, da so bili "protestniki" razjarjeni in ko so dobili enega izmed oboroženih zaščitnikov (Kyle) izven skupine, se je začel pregon, ki se je za blm-antifo klavrno končal.
Marleneroya
20. 11. 2021 15.33
+12
Sodba je odlična, poštena in pravilna, skladna z pravico do samo obrambe in življenja, sedaj je zakon samo obrambe trdno v rokah sodne prakse..?? V prihodnosti bod napadalci 10 x premislili za komu se bodo podili..?'
Marleneroya
20. 11. 2021 15.34
+1
muhhamad
21. 11. 2021 16.32
+1
seveda . se pa ni to sodisce iz smarj pri jelsah!!!! hahahaha. tam sistem ne deluje ker ne upostevajo ustavnega prava! smarje pri jelsah so joke!!!!
ivan z Doba
20. 11. 2021 15.32
-10
Tale 'ritnhaus' jih bo prej ali slej fasal. Seveda, ko bo "branil tuje premoženje"! Takih zblojencev kot so Američani, ni nikjer...... Zanimivo, da je večina vpletenih istega porekla.
letmeseeit
20. 11. 2021 15.33
+4
Slovenec007
20. 11. 2021 15.20
+3
Kdor je spremljal sodbo in preučil okoliščine dogajanja tega incidenta ve da je nemogoče, da bi bil Kyle Rittenhouse obsojen umora. Prvi napadalec Joseph Rosenbaum je imel dokazano psihične/samomorilske motnje saj je bil isti dan odpuščen iz bolnišnične oskrbe, ker si je hotel vzeti življenje in je v času incidenta tekel za Kylom ga dohitel, prijel za njegovo puško in mu jo želel vzeti iz rok, bil je ustreljen 4x in je umrl na kraju dogodka. Drugi napadalec Anthony Huber je prav tako tekel za Kylom v roki je imel rolko/skate s katerim je Kyla udaril po rami/glavi in mu hotel vzeti puško, bil je ustreljen 1x in je umrl na kraju dogodka. Tretji napadalec Gaige Grosskreutz je imel pri sebi pištolo Glock in je na sodišču priznal, da jo je umeril v Kyla, bil je ustreljn 1x v roko. Vse to se je dogajalo v času protestov/podivjane možice, ki je razbila in zažgala vse kar jim je prišlo pod roke, medtem ko policija ni storila nič samo mirno opazovala, ker so imeli tako povelje. Situacija je taka da vsak človek z zdravo pametjo ve, če prinese avtomatsko puško v podivjano množico in je proti njej, bo prej ali slej izzval negativno reakcijo in točno to se je zgodilo v tem primeru. Po mojem mnenju bi mogel Kyle Rittenhouse vsaj odgovarjati za to dejanje ampak ker je tožilec bil požrešen in politično naravnan ni dosegel obsodbe. Je pa tudi tako da so ameriški zakoni drugačni od naših. Da se 17 letnik sprehaja okoli z avtomatsko puško ni v ZDA nič nenavadnega, konec koncev puško naročiš v Walmartu za 1000$ in ti jo dostavjo na dom kt pr nas Domačica piškote. Neodgovorno ravnanje in povzročanje splošne nevarnosti da, umor nikakor ne. Lep dan še naprej.
IKOSS
20. 11. 2021 17.45
+1
IKOSS
20. 11. 2021 17.49
+3
Tomatske puške, temveč pol-avtomatsko. Nakup ognjenih strelnih sredstev tudi v ZDA NI tako brez varovalk, kot želijo nekateri prikazati. V tem primeru je Rittenhouse ravnal pri samoobrambi izjemno preudarno, posledično pa je razprava, zakaj je imel puško, popolnoma brezpredmetna. Šlo je namreč za šolski primer samoobrambe ob napadu.
DominusMaximuz
20. 11. 2021 15.16
+8
Biden je lutka in ne ve niti kje se nahaja, vodi ga iz ozadja Obama tako kot je pred leti to že najavil....
nikhrast
20. 11. 2021 15.14
-13
Kyle ni za arest, primeren je za psihiatrično bolnico, tam ga naj psihologi pregledajo in mu dajo kakšne tabletke. Ubogi starši, ne vem kaj mislijo zdaj, kakšna vzgoja, ilegalno nabavil orožje potem pa po mestu vandral z njim.
gaber62
20. 11. 2021 17.34
+6
vidim da bereš samo cnn, nbc, 24ur...... vrste medijev. Dokazano na sodišču: nabava orožja, nošnja orožja, uporaba orožja JE bila legalna!
nikhrast
21. 11. 2021 15.46
-2
Fox ignoriram, CNN ne gledam veliko, odkar je odšel Trump novice niso več tako zanimive, kanadske TV postaje se pa največ bavijo s poplavami, pa rezidenčnimi šolami, pa s protesti avtohtonega prebivalstva.
malaudras
20. 11. 2021 15.12
+6
Biden se ne sekira, ker je že pozabil kaj je pravzaprav že bilo.
Salvatore 1
24. 11. 2021 19.34
biden zdaj na verandi srka kavico i se čoha po levem jajcu
SlovenŠtima
20. 11. 2021 14.55
-1
Predsednik dela grrrrr,grrrrr. Z zobmi ne škrta več. Glava je pa baje na 120%. Ljudje, taki še za na ceste niso po večini, ne pa da bi fural velesilo. Ste na glavo padli, da vam še vedno ni jasno?
Salvatore 1
24. 11. 2021 19.35
sej , zato se je pa posral sredi vatikana in šel domov na zadnja vrata v gatah
MrKritik77 .
20. 11. 2021 14.45
+4
To je bila čista samoobramba. Zdaj, če mi kdo reče, kaj je ta šmrkavc iskal tam, se z njim strinjam. Ampak, ko se je začelo, je imel samo možnost ubraniti se ali pa umreti. In to je to.
Ate_ist
20. 11. 2021 14.28
-1
se je kdo vprašal kako izgleda Kenosha po slabem letu vlade demokratov? no jaz bi kot župan Kenosha odprl sezono lova na demokrate
GibbsNCIS
20. 11. 2021 13.35
+16
Biden ni 100% v glavi....
Ate_ist
20. 11. 2021 14.25
-4
to drži, in to je plus za cel svet! žal američanov vendar so menda tako "glasovali/volili"
Salvatore 1
24. 11. 2021 19.36
niti v riti , glede na akcijo ki jo je speljal v vatikanu ( posrane gate , pa to )
_Heisenberg_
20. 11. 2021 13.33
+17
Ce mene kdo napade in imam orozje bi tudi streljal.Samoobramba in nic drugega.Ni streljal v mozico.Mnozica ga je napadla ko je gasil avto katerega so oni zazgali.
disorderliness
20. 11. 2021 13.51
-5
Ne samo to. V gorečem avtu je bila nosečnica z majhnim otrokom, medtem ko je hitela stari mami v pomoč, ki so jo oropali in zverinsko posilili.
cool1
20. 11. 2021 14.04
-10
Sauron , ta tvoj , ki je v samoobrambi ubil dva komada, ta ni imel licence za ubijanje, potem pa sledi kazen, kaj hočemo , ne ?!
_Heisenberg_
20. 11. 2021 13.32
-6
Levicarji v Ameriki so kot desnicarji v Sloveniji.Pokvarjenci do konca.
zombie_killer
20. 11. 2021 13.40
+1
rCharles
20. 11. 2021 13.50
-8
Salting
20. 11. 2021 14.18
+5
CestniKolesar370Wattov
20. 11. 2021 13.29
+8
Demokrati so za svet meja, ampak sedaj jih je motilo, da Rittenhouse ni bil v svoji zvezni državi. Razdalja Rittenhouse - Kenosha je podobna relaciji Kamnik - Ljubljana. Motilo jih je, da je v bilo v poroti premalo temnopoltih oseb. In to v poroti države, kjer je 86% prebivalstva belopoltih. In oni bi 50/50, na sojenju, ki nima veze z nobeno temnopolto osebo. Kyle Rittenhouse je belec. Če bi bil žrtev, bi pa mediji rekli, da je latino porekla. Dejstvo, da so ga mediji opisali kot nekakšnega rasista in skrajnega desničarja... Upam, da tožba sledi.
CestniKolesar370Wattov
20. 11. 2021 13.22
+15
Prva "žrtev": Rosenbaum. Ravno je prišel iz norišnice in že je bil na protestu. Na posnetkih je jasno razvidno, da je že pred incidentom zasledoval Rittenhousa. Grozil mu je "ubil te bom", za njim je vrgel flašo, rekel mu je "ustreli me" in jasno je razvidno, da je Rosenbaum za Rittenhousa nekaj pripravljal. Bum, 1:0. Naslednja dva sta bila pa ustreljena zato, ker so Rittenhousa skupinsko napadli. Najprej ga je nekdo z nečim zadel v glavo in Rittenhouse je padel na tla. Ko je bil na tleh, je nanj najprej skočil en temnopolt. Potem ga je Anthony Huber udaril z rolko in mu skušal vzeti puško. Bum, 2:0. Ko je Huber padel, se je prikazal Grosskreutz s pištolo uperjeno nad Rittenhousom. Bum, 3:0. Šolski primer samoobrambe. Če to poroti ni bilo jasno, jim je pa lahko bila jasna ena stvar. Na posnetkih pred incidentom Rittenhouse skupnosti pomaga pospravljati razdejanje, ki ga je tolpa naredila prejšni dan. Grosskreutz, Huber in Rosenbaum pa so tisti, ki so razdejanje povzročali. Primer je čist kot solza. Da pa demokrati komentirajo sodni proces, je pa milo rečeno patetično.
Soulless
20. 11. 2021 15.17
+1
Lepo si opisal. Upam, da si na kakšnem položaju, kjer se uporablja tvoj potencial.