Tujina

Trump udriha po lastnih izvedencih za pandemijo

New York, 14. 07. 2020 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
175

Kaj naj naredi predsednik države, ki se utaplja v rekordnih številkah novih okužb s koronavirusom na Floridi, s prenatrpanimi bolnišnicami v Teksasu, s predolgim čakanjem na rezultate testov o okuženosti? Donald Trump je svojim 83 milijonom sledilcev na tviterju razširil čivk, da o covidu-19 vsi lažejo, na čelu s strokovnjaki, ki jih je Bela hiša poslala v boj s pandemijo.

Donald Trump se je lotil svojega svetovalca za boj proti pandemiji Dr. Anthonyja Faucija (levo) , ker ta ne skriva razsežnosti ameriške zdravstvene katastrofe.
Donald Trump se je lotil svojega svetovalca za boj proti pandemiji Dr. Anthonyja Faucija (levo) , ker ta ne skriva razsežnosti ameriške zdravstvene katastrofe. FOTO:

Modre misli niso bile njegove, povzel jih je po Chucku Wooleryju, še enemu nekdanjemu zvezdniku televizijske zabave, ki je zapisal, da so "najbolj nezaslišane laži tiste o covid- 19. Vsi lažejo. Center za nadzor nad boleznimi, mediji, demokrati, naši zdravniki". Po njegovih besedah se vse to dogaja zato, da bi škodovali gospodarstvu ter s tem vplivali na volitve. Predsedniku je bil tvit všeč, kar ni presenetljivo, saj je koronavirus za predvolilno zaroto sam označil že pozimi. Toda namesto da bi ga použil v svoji intimi, je dal sonarodnjakom in svetu vedeti, kdo je v resnici kriv za porazen odnos ZDA do pandemije.

Ob eksploziji okužb v južnem in zahodnem delu države se je lotil najbolj priznanega strokovnjaka za infekcijske bolezni in svojega svetovalca dr. Anthonyja Faucija, ker je večkrat javno, toda hkrati previdno opozoril, da je bilo spomladansko odpiranje gospodarstva prehitro, in svetoval, da bi morali še naprej upoštevati ukrepe za zajezitev koronavirusa. "Ko se primerjamo z drugimi državami, mislim, da ne moremo reči, da nam gre zelo dobro. Enostavno ne moremo," je dr. Fauci dejal pred dnevi.


Nenadna skrbnost pri odgovarjanju 

V ZDA je potrjenih 3,4 milijona okužb, umrlo je več kot 138.000 ljudi, a se ta dejstva nekako ne ujemajo s Trumpovo strategijo. Ta ni zelo zapletena, pred novembrskimi volitvami se pretvarja, da pandemije skoraj ni, ko pa o njej mora govoriti, morajo podaniki v Beli hiši hvaliti odziv predsednika in hkrati drugje iskati krivce za težave. "Fauci je prijazen možak, toda naredil je veliko napak," je pred dnevi dejal Trump v intervjuju za konservativno televizijo Fox News in tako dal jasen znak, da je strokovnjak, ki mu pri informiranju o koronavirusu zaupa skoraj 67 odstotkov Američanov (Trumpu le 26), dokončno v nemilosti in novi grešni kozel.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh Mcenany ima težko delo predsednikove izjave očediti v državniške misli.
Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh Mcenany ima težko delo predsednikove izjave očediti v državniške misli. FOTO:

V nedeljo so predsednikovi svetovalci medijem anonimno razlagali, da so "zaskrbljeni, ker se je dr. Fauci v preteklosti večkrat zmotil". To so podkrepili s spiskom njegovih preteklih izjav predvsem iz začetka pandemije, ko je bil virus še precej večja neznanka, kot je zdaj. Očitni poskus diskreditacije so nekateri novinarji primerjali kar z dokumenti, ki jih politične kampanje običajno pripravijo, ko želijo uničiti tekmece.

Bela hiša je zanikala, da so se lotili lastnega svetovalca, ki ne želi razširjati tako rožnate podobe, kot jo že tedne slika predsednik države. "Dobili smo novinarska vprašanja in nanje odgovorili," je tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh Mcenany skušala mazanje ugleda svetovalca predstaviti samo kot temeljit odgovor njene službe. Trump je bolj neposreden, "ne strinjam se vedno z njim", je odkrito dejal, a dodal, da mu je dr. Fauci v resnici osebno všeč.

Iztirjena država

Že vse od prvih dni pandemije je odnos strokovnjaka, ki je ob zdravstvenih krizah svetoval že šestim predsednikom iz obeh strank, in 45. predsednika, ki ga vodijo predvsem lastni interesi in ki rad dvomi v znanost in dejstva, precej napet. Dr. Fauci je Trumpu zelo jasno in javno nasprotoval, ko je ta za zdravljenje covida-19 promoviral zdravilo za malarijo hidroksikloroki, kljub pomanjkanju dokazov.

 

Bela hiša je razkorak med resnico in podobo skušala ohraniti tudi z omejevanjem dostopa medijev do dr. Faucija.
Bela hiša je razkorak med resnico in podobo skušala ohraniti tudi z omejevanjem dostopa medijev do dr. Faucija. FOTO: AP

Zadnje tedne, ko je število okužb v ZDA poskočilo, predsednik in njegov glavni svetovalec za pandemijo sploh nista govorila. Ker so si njune izjave pogosto nasprotovale, je Bela hiša dr. Fauciju začela prepovedovati intervjuje v najbolj vplivnih medijih. Stroko so postavili na stranski tir, karantene in omejitev naveličane Američane pa skušali prepričati, da je koronavirus pod nadzorom in da se življenje vrača v običajne tirnice. 

V resnici so ZDA zdravstveno iztirile, samo včeraj so potrdili 61.000 novih okužb, po vsej državi ponovno nastajajo dolge čakalne vrste in zamaški pri testiranju, v najbogatejši državi na svetu zopet zmanjkuje zaščitne opreme za zdravstvene delavce. V večini zveznih držav se razmere slabšajo, saj zvezna vlada nikoli ni sprejela enotnih in dovolj resnih ukrepov za preprečitev širjenja virusa, Belo hišo pa je predvsem skrbelo, kako čim prej zagnati gospodarstvo.


"Ob pandemiji je Watergate videti nedolžen"

Florida, ki se je pred tedni zdela tako varna, da je Trump v Jacksonville preselil republikansko konvencijo, NBA pa v Orlando skuša zagnati nadaljevanje košarkarske sezone, je postala novo glavno žarišče pandemije. "Kar smo pred petimi meseci videli v Vuhanu, zdaj gledamo v Miamiju," je razmere opisala Lilian Abbo, specialistka za infekcijske bolezni z Univerze v Miamiju. Kalifornija, sprva pohvaljena zaradi hitrega odziva na pandemijo, je začela ponovno zapirati restavracije, telovadnice, kinodvorane in bare, v nekaterih predelih, delimo Los Angelesu in San Diegu, se septembra šole ne bodo odprle.

Sylvester Turner, župan teksaškega Houstona, je guvernerja Gregga Abbotta, enega glavnih zagovornikov hitenja odpravljanja ukrepov, prosil, da jih vsaj za dva tedna ponovno uvede in prepreči skokovito širjenje virusa, zaradi katerega v bolnišnicah zmanjkuje prostora. Podobne stiske so tudi drugje. Dr. Fauci, ki je nenehno svaril pred prehitro odpravo ukrepov, ni presenečen. "Ne vidimo še niti začetka konca pandemije," je dejal včeraj in dodal, da je koronavirus "naša najhujša nočna mora".

Guverner zvezne države New York  Andrew Cuomo meni, da so ZDA v krizi ostale brez vodstva.
Guverner zvezne države New York Andrew Cuomo meni, da so ZDA v krizi ostale brez vodstva. FOTO:

O napadih iz Bele hiše ne govori, je pa po poročanju New York Timesa včeraj odšel vanjo na nov posvet, saj se zdi, da sta Trump in dr. Fauci v sedanjih razmerah obsojena drug na drugega. Ni pa jasno, ali bo tako ostalo še naprej, saj je predsednik izjemno nepredvidljiv in izjemno maščevalen. Poskusi Bele hiše, da dolgoletnega direktorja Nacionalnega inštituta za alergije in infekcijske bolezni očrni, so sicer že naleteli na številne kritike. "Vsak dan vstane z željo, da se bo boril proti temu virusu, zato je zaradi dogajanja globoko frustriran," je za CNN dejal Peter Staley, ki dr. Faucija pozna še iz časov, ko se je spopadal z epidemijo aidsa.

Newyorški guverner Andrew Cuomo, ki je Trumpovi vladi že večkrat očital, da je boj s pandemijo povsem prepustila zveznim državam ter ni opravila svoje naloge, je dejal, da je "ob Trumpovem covid škandalu celo Nixonov Watergate videti nedolžen. Takrat ni nihče umrl, zdaj umira na tisoče ljudi." New York je bil sicer prvo središče okužbe z daleč največ žrtvami v ZDA, zdaj pa je ena redkih zveznih držav, ki s strogimi ukrepi in počasnim zagonom gospodarstva virus za zdaj obvladuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
14. 07. 2020 17.09
+0
Eni lahk divjajo brez posledic.
yanay
14. 07. 2020 16.07
+0
Melanija, zadnji čas je, da Donalda doma počakaš z valjarjem!
kure bedne
14. 07. 2020 15.25
+1
Ne vem no. A res nekdo tako zelo sovraži Trumpa, da se vsak dan toliko gnojšnjice zliva nanj. Šokirani boste, ker bo zlahka dobil še en mandat. Še Putin in Kim mu bosta čestitala. 24 pač ne.
nikhrast
14. 07. 2020 15.57
+0
Ta je pa dobra, čestitali bi mu avtokrati. Pa Trump je že dal rep med noge, ga nisi slišal na njegovi preljubi TV mreži.
Malinha
14. 07. 2020 14.07
+6
Bildi: "Toporišićeva slovnica me ne zanima. Pišem avtohtono slovensko." Avtohtono je tudi pred par meseci spretno ponaredil svoj nick in pisal pod mojim in še več nicki, dokler uredništvo portala ni bilo obveščeno o tem. Nakar je sledila avtohtona hvala, da so mu določen račun blokirali. Še pred vsem tem je pogumno vabil na fb, ter zmenek - po vsej verjetnosti fizičen. Avtohton tip, ki bi fizično obračunal z drugimi.
Millady
14. 07. 2020 14.47
+6
Millady
14. 07. 2020 12.52
+0
Cuomo je prava hijena, Trumpa primerja z Nixonom, ki je najbolj osovražen US predsednik v novejši zgodovini. Ameri obvladajo psihologijo množice, res so odlični mojstri v tem...trump, nixon, trump, nixon...
nikhrast
14. 07. 2020 15.49
-2
Cuomo bodoči predsednik, Trump pa kot osnovnošolec, igra se na Twitterju, pa kar reče en dan drugi dan zanika.
dannyer
14. 07. 2020 11.33
+1
Prvič se vidi da mediji v sloveniji ne obstajajo drugič tudi fauci gre ljudem na jetra saj kar naprej cinca malo sem malo tam in je imel narobe ko so drugi imeli prav. ni tak svetnik kot ga hoče tale medij prikazat . problem pa je da tale taktika deluje na tiste ljudi,ki ne spremlajo kaj se dogaja.
nikhrast
14. 07. 2020 15.51
-1
Čez Trumpa ga pa ni, poskrbi za smeh v teh težkih cajtih.
royayers
14. 07. 2020 11.24
+2
Dumbo Trump se tako ali tako spravi na vsakega, ki ne misli z njegovo zblojeno glavo. Nic novega torej, ampak hej, je pa smeha polna skleda vsak dan ko beremo novice iz redneckslanda... :)
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 11.26
+2
dannyer
14. 07. 2020 11.34
+0
kriv je fauci sam ker kar naprej cinca in daja konfliktne in ne jasne navodila kot nijz pri nas
Enadvatristiripet
14. 07. 2020 11.41
+2
Haha, al pa mogoce JJ laze in napada vse institucije kot Trump, sej se uci od njega, kontrolirajo pa oba isti ljudje ce se malo bolj pozanimas kdo so.
Uporabnik1152447
14. 07. 2020 17.33
+0
Mi rednecki vemo, kako se obnašajo živali. Ovce, krave, psi, mački, itd. Vi, blokarji, pa mislite, da ste požrli vso pamet sveta, pa vam niso jasne niti osnove življenja na zemlji. Tako to gre.
ho?emVšolo
14. 07. 2020 11.23
-1
Slovenski zet si sam koplje grob.
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 11.26
+5
Preživel bo on tebe in vse tvoje. V razkošju
rile15
14. 07. 2020 10.59
+4
Ce kdo laze je to on... ce pa kdo ne verjame v to pa nj izvoli pa naj se okuzi.. sam pol nj ne jamra..
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 11.00
+6
Okužbi s ene moreš izognit. Izogni se ti prehladu.
gremonadesno
14. 07. 2020 10.51
-1
Kitajski virus je nateg !
Enadvatristiripet
14. 07. 2020 11.42
+1
Preberi si clanek o 33 letniku iz Zda ki je enako govoril dokler ni zal umrl po tem ko je sel na Korona zabavo.
Zmaga Ukrajini ...
14. 07. 2020 10.43
+17
Smešno,... tole me spominja flat-eartherje in njihovo teorijo zarote. Da ne govorim o heliocentrični ideji sončnega sistema, ki jo je razvil nek Indijec že 1500 let pr.n.št., a je kljub temu naša vrla krščanska cerkev še pred 500 leti sežigala ljudi, ki so si drznili javno izreči tako "blasfemijo". Celo letos - leta 2020 je nek Američan umrl med poskusom izstrelitve rakete do Karmanove ločnice - pribl. 100 km nad Zemljinim površjem, da bi dokazal Zemljino "ploščatost"🤣. Enako je pa s tem virusom. Nekateri prisegamo na prepričljive dokaze znanstvenikov, drugi v tem vidijo teorije zarote, okoriščanja in poskus uvajanja nekega novega NWO ter neko domnevno infantilno nagajanje Trumpeljnu. Očitno je problem v smrtnosti tega virusa, ki ni dovolj visoka, da bi prepričala tudi nejeverne Tomaže. Za take bodo slike zdravnikov, ki v skafandrih skačejo po prenatrpanih bolnicah okrog pacientov (Wuhan, Bergamo, Španija,...), pač vedno "fake". Kot tudi slike krst, ki jih z vojaškimi tovornjaki ponoči odvažajo iz najhujših žarišč (Bergamo, New York,...). Zato v Faucijevih opozorilih nikoli ne bodo videli resnih opozoril, saj Faucija vidijo kot farmacevtskega kapitalista, ki ima domnevno svoje interese v opozarjanju na nevarnost virusa. Druga skrajnost je pa Trumpeljn s svojo absolutno nezmožnostjo nekega umirjenega in vsaj kolikor toliko normalnega vodenja države. Slednji pa je dokazano kapitalist, ki ga dokazano zanima zgolj kapitalska korist, služenje raznim kapitalskim lobijem in seveda zmaga na jesenskih volitvah. Seveda je jasno, da si hude karantene in zaviranja gospodarstva ne želi nihče. Torej je potrebna neka srednja pot, nek kompromis. Za kakšno modro odločitev o tem je pa Trumpeljn mnogo prekratek. Zato ima Cuomo še kako prav, ko pravi, da je država, ki se pravkar sooča z najhujšo krizo, ostala brez vodstva. Za Trumpeljna koronavirusa pač ni. In Zemlja je ploščata. Pika.
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.47
-10
Na prepričljive dokaze katerih znanstvenikov to vi prisegate. Tisti najeminentnejši vsi trdijo da gre za prevaro. Ali morda pišeš o znanstvenikih ki dokazujejo superiornost komunizma? Toliko o flat eartherjih. Sploh ker vas je sam Karl Marx preziral in dokazoval da socializem ni možen dokler obstajajo taki kot si ti in tebi podobni - iz Balkana.
Rotter
14. 07. 2020 10.51
+6
Tisti najimenitnejši so, ugibam, slučajno tudi tisti, s katerimi se ti strinjaš, kajne? Neodvisno od tega, če sploh imajo izobrazbo, znanstvenik je lahko tudi šank dohtar, da le govori enako kot Bildi.
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.55
-7
Dobro vi veste kateri so to ker smo jih nič kolikokrat navajali, tudi njihove reference. Gre za uglede profesorje, znanstvenike, predstojnike inštitutov, celo svetovalce vlad in podobno.
Uporabnik1904129
14. 07. 2020 10.57
-1
Ma ti si en navaden strahopetni bizgec Rotter, nimaš pojma. Verjameš in slediš lažnim novicam, zaradi takih kot si ti, ki verjamejo v božička in kateri pri petinštiridisetih še vedno sestavljate igračke iz Kinder jajčk.. Zaradi vas, bo svet kot je.. Totalni bizgeci ki vas nategne vsak, ki ima 5min časa.
gremonadesno
14. 07. 2020 10.57
-2
Muslimani se sedaj kamenjajo ljudi , in obrezujejo dekleta . Ze samo ce zapustis islam si v zivljenski nevarnosti .ampak ti ofca se gres neki anti kristijanstvo . Lol , bolsevik ne mores iz svoje kože a ?
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.58
-3
lambily
14. 07. 2020 11.13
+0
No vidiš, zate pa je ta portal idealen. Uživaj, ubogi!
Anis007
14. 07. 2020 11.13
+1
Hahah vi ste zazigali zdravilce in zenske tisoce let, ruvali zlate zobe domorodcem stoletja tazbijaki jim lobanje v imenu jezusa ampak muslimani kamenjajo😂😂😂
Zmaga Ukrajini ...
14. 07. 2020 11.20
+8
Ok, saj ni treba na prvo žogo verjet »neizbranim« strokovnjakom. Poglejmo samo drugo skrajnost – Švedsko. Znano je, da je Švedska pritegnila svetovno pozornost zaradi eksperimenta popolne odsotnosti uvajanja protivirusnih ukrepov. In kako se je odrezala? Umrlo je bistveno več ljudi kot v sosednjih državah, po drugi strani pa se z njihovim gospodarstvom ni godilo dosti bolje kot drugod. Dobesedno – PRIDOBILI NISO NIČESAR! Zadali so si rano, ki nima nobene gospodarske koristi (Jacob F. Kirkegaard, a senior fellow at the Peterson Institute for International Economics in Washington). V tem pristopu je implicirana domneva, da bi morale vlade uravnotežiti ohranjanje delovnih mest z ohranitvijo življenj, pri čemer bi dodatna zdravstvena tveganja lahko upravičila s posledično spodbudno blaginjo. Vendar pičli rezultati Švedske – več smrti in skoraj enaka gospodarska škoda – kažejo na to, da je domnevna izbira med življenji in delovnimi mesti napačna. Neupoštevanje socialnega distanciranja lahko HKRATI STANE ŽIVLJENJA IN DELOVNA MESTA.
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 11.28
-3
No tu smo. Strokovnjaki morajo biti "izbrani". :) Švedska sama trenutno trdi da so bili ves čas na pravi poti, da so preverili stanja v vseh državah in so se odrezali najbolje, ter da ne odstopajo niti za ped. O čem torej ti pišeš? Pravijo da so številke med državami neprimerljive ker so se testi opravljali na preveč različne načine, pa tudi statistika se je uporabljala na načine da so rezultati neprimerljivi. Torej zavajaš!
Enadvatristiripet
14. 07. 2020 11.48
+3
Zanimivo kako imajo nekateri za vsako stvar ,ki ne vpada v njihovo propagando odgovor - krivi so komunisti in boljseviki. Mislim da take nesmisle bi bilo ponavadi najbojse ignorirat, Janezu in njegovim pripadnikom se bo itak grdo mascevalo da zmerjajo 75% slovencev z komunisti - na skorajsnjih volitvah.
Zmaga Ukrajini ...
14. 07. 2020 11.54
+4
"Izbrani"? Zame je Fauci dovolj "izbran". Sicer pa poskusi s: ForeignPolicy: Sweden’s Coronavirus Failure Started Long Before the Pandemic, NYTimes: Sweden Has Become the World’s Cautionary Tale,... in imaš še mnogo dovolj prepričljivih dokazov za moje trditve. Zavajaš pa ti!
919191
14. 07. 2020 11.58
+4
Gremonadesno. Ne vidim povezave med tem, kar je mesečev sij napisal in kar si ti napisal. edino, kar lahko razberem, je da eno slabo stvar opravičuješ z drugo slabo stvarjo. Če mesečev sij kritizira krščanstvo, ima vsako pravico do kritike. Nikjer nisem zasledil, da brani druge religije, ki počnejo enako slaba dejanja. In če nekaj kritiziraš, še ne pomeni, da si anti... Predvsem to pomeni, da želiš nekaj izboljšati.
Wallucus24
14. 07. 2020 14.25
+1
Pa saj tvoji pri nas govorijo, da si Janša zmišljuje kako nevaren je korona virus, da lahko uvaja diktaturo v Sloveniji. Odloči se zdaj katero mnenje ti bolj paše :D. Pod enim člankom eno, pod drugim drugo zgleda. Tipično. Saj ne veste kaj zagovarjate, če je Janša ali Trump podpisan je itak slabo, ane?
Zmaga Ukrajini ...
14. 07. 2020 15.29
+2
Mogoče bi pa ti moral znati malce bolje prebirati in predvsem razumeti prebrano. V nobenem mojem komentarju ne boš zasledil, da si Jajo izmišljuje virus. Vsekakor pa ga izkorišča za uvajanje svojih bolnih ukrepov. Sam že ve, zakaj. Ti očitno ne. Zapiranje občin, posiljevanje z aplikacijo, podpiranje pijančkov, združenih v neko vardo, zapiranje polovice centra prestolnice ob neki domobranski proslavi, rušenje nacionalnega medija, cviljenje čez krivosodje, blatenje naše države v tujini,... in zadnja cvetka - za genocid v Srebrenici je kriv komunizem... Vse to je plod neuravnovešenega uma, ki ga je povozil čas in je zato ostal v komunizmu - tja kamor dejansko tudi spada. Raje najbolj zadrtega komunajzla vprašaj zakaj se tako otepa komunizma. In predvsem - KJE GA VIDI? Shizofrenija?
Zmaga Ukrajini ...
14. 07. 2020 15.30
+2
Sicer pa je včeraj na Odmevih dr. Marko Bošnjak, slovenski sodnik na ESČP lepo povedal - številni ukrepi v zvezi s koronavirusom posegajo v človekove pravice in temeljne svoboščine, vendar pa je bistveno to, da se sprejemajo le tedaj, ko so NUJNI v demokratični družbi. Za demokracijo značilne - strpnost, pluralizem in odprtost duha, ne smejo spodjedati nobeni ukrepi, saj so v tem primeru očitno pretirani in nesorazmerni. Skratka cilj ne posvečuje vseh sredstev. In to je nekaj, česar se Jajo ni nikoli naučil. Bo zdaj šlo?
Wallucus24
14. 07. 2020 16.42
-1
Vedno zaključiš s stavkom "bo zdaj šlo?", kot da si na nekem višjem intelektualnem nivoju, to dosti pove o tebi. Ukrepi so vsepovsod, ne samo pri nas, tako da je zgleda kar dosti bolnih voditeljev. Lahko kar vsak primer, ki si ga zapisal posebej pogledava. Občine so zapirali vsi, uporaba aplikacije je prostovoljna, tako da nevem koga posiljuje in že mišljenje, da posega v zasebnost je čisto zgrešeno, če imaš hkrati FB in si kadarkoli aktiven na spletu - ista stvar, lahko ti sledijo, nevem kaj ima varda s korona virusom, ob proslavi je trg vedno ograjen in letos je zelo blizu hkrati potekala anti proslava, nič o nacionalnem mediju še ni sprejetega, v sodstvu je dosti problemov, komentar o Srebrenici sigurno ni bil na mestu, ni pa blatenje države. Ta vlada in Janša so sigurno naredili nekaj napak, dejstvo pa je, da so zaenkrat gledano v celoti zelo uspešni, sploh v soočenju z virusom. Kdor to zanika enostavno ne želi sprejeti dejstev in ni problem v stanju v državi, ampak v tem da je Janša mandatar. To je žalostno, da rajši vidite, da Slovenija zgori, kot pa da je Janševa vlada uspešna.
Zmaga Ukrajini ...
14. 07. 2020 21.44
+2
Eh,... problem je, ker ti ne vidiš, da Slovenija že gori. V soočenju z virusom pa verjamem, da bi bil prejšnji premier bistveno boljši, poleg tega pa tudi ne bi ves čas gledali in poslušali tako nasprotujočih si izjav vladnih govorcev - zjutraj nekdo reče eno, popoldan in zvečer pa drug govornik diametralno nasprotno. Je to zate uspeh? Je zate uspeh prav prašičje lomastenje po državnih financah, ko so se mnogi okoristili na račun nabave "nujno potrebne" medicinske opreme, kjer se je v "javna naročila" vtaknil vsak, ki je bil blizu korita in je imel ravno 5 min časa? Je zate uspeh, da je večina bolnikov, umrlih zaradi koronavirusa bilo starostnikov, ki so umrli V DOMOVIH in ne v BOLNIŠNICAH, ... in to zato, ker so nekateri sestavljali neke sezname o tem koga bodo v primeru kovida-19 prepeljali v bolnišnico in koga ne??? In res me zanima, če si se sposoben vživeti v nekoga, ki je v Srebrenici izgubil moža, ženo, brata, hči, sina, očeta, mamo ... cele družine,... in kjer je šlo za evidenten genocid, ki ga priznava haaško sodišče in celotna mednarodna skupnost, nato pa pride en slovenceljski gobezdač in ti začne pametit, da je to naredil komunizem. Vidiš, TO je žalostno, če ne razumeš!
Gorazd Petek
14. 07. 2020 10.39
+8
Dejstvo je da je realno okuženega približno 1.1% prebivalstva kar ni tako grozljiva številka za veliko državo in smrtnost okrog 0,045% kar je relativno nizko,seveda levi mediji predvsem gocorijo o številkah ne pa vzporedno o količini prebivalstva ZDA,ki naj bi bilo trenutno okrog 305 miljonov ljudi,tako da dajmo realno ne navijaško. Zakaj tako kričanje na trumpa pa je logično saj vse bolj dementen in senilen Biden vse bolj tone,čeprav levo progressivni mediji nabijajo drugače,tip si je verjetno zadnji žebelj v krsto zabil z promocijskim videom,ki je postal vralem ,levo progresivni mediji pa ga obupno poizkušali prikriti ,ko Biden jecljajoč inzjavi "Jaz Joe biden ,mož Joea Bidna.........................",kar je dobesedno povzročilo razsip podpore,saj je postalo vse bolj jasno ,da je tip vse bolj senilen in dementen in ravno video,ki bi moral dvigniti podporo med volilci je sprožil ravno obraten učinek in katastrofalne posledice,saj se je večina njegovih podporniov in volilcev začela spraševati ali je tip sploh zdravstveno primeren za kandidaturo,skratka omenjeni video nastop mu je dobesedno sesul podporo,zato so sedaj vsi topovi usmerjeni v Trumpa in največje težave z Krovidom inajo ravno države in mesta pod demokratskimi voditelji,kjer so vbili tudi največji neredi,pod koterimi se je Krovid raznesel še hitreje in ogromna povzročena materijalna škoda ljudem,ki je demokratom še dodatno odgnala volilce
drejc79 1
14. 07. 2020 11.02
-1
Koliko je okuženih, ne ve nihče, ker ogromno okuženih ni nikoli testiranih. Si pa zagotovo veren (ne veren v smislu Boga) sledilec slovenskega premiera, da tudi tu iščeš zarote levih medijev. Če je vse to zarota levih medijev, zakaj torej JJ pri nas grozi z zapiranjem države? Občutek imam, da ste si nekateri, ki se smatrate za desne, pa to niste, v glavi zmontirali nek scenarij, v katerem je za vse, kar se slabega zgodi, kriv nekdo iz leve, vse kar je desnega, je pa super in OK.Pa seveda ni tako. Trump se je zlagal milijonkrat, vse je dokazljivo že s pregledovanjem njegovih tvitov in pa TV posnetkov. Ne bom rekel, da je Biden super kandidat, ker ga enostavno ne poznam, ampak če se mu je kdaj zareklo, to še ni nič v primerjavi s Trumpom, ki se mu zareče mnogokrat, saj je žaljiv in notoričen lažnivec - pa ne pozabit, da je Biden samo 4 leta starejši od Trumpa, torej ne gre za neko ogromno starostno razliko. Kot človek je Trump popolna katastrofa, ceno njegove politike pa plačujemo prav vsi, zanj ni America first, kot rad reče, on poskrbi za krog svojih podpornikov, ne za celotno Ameriko. Temelje gospodarske rasti je postavil Obama pred njim - nihče na svetu ne more gospodarstva oživiti v nekaj tednih, tudi Trumpu to ni uspelo in je samo jadral naprej na valu, ki ga ja ustvaril Obama. Naredil pa je revne še bolj revne, to pa je uspelo Trumpu. Ker sem pogosto v ZDA lahko povem, da tako veliko brezdomcev, kot jih je v zadnjih nekaj letih, tam ni bilo nikoli, ne pod Bushem, ne pod Obamo. Sam sem govoril z ljudmi, ki so stokali, da jim je Obamacare dal vsaj nekaj zdravstvene varnosti, ki jo je Trump takoj vzel in je tako tam spet zdravstvo večinoma dostopno samo tistim, ki si hudo drage storitve lahko privoščijo, medtem ko bolni umirajo dobesedno na pragovih bolnišnic, ker jim nihče ne pomaga.
lambily
14. 07. 2020 11.20
+2
Drejc, pa kje ti živiš?????Je spolh mogoče v današnjih časih biti tako za luno? Američani (vsi, bei, črni in kodrlajsasti )danes živijo bolje kot kdajkoli. Naj se demokratske podgane še tako trudijo da bi sesuli državo, jim ne uspeva prav nič. To so res podgane kot njihovo ime pove, ko bodo volitve, bodo popadali na rit. In seveda še prej bodo največje zvezde in največji bogataši v Guantanamu. Je že vse pripravljeno, nekaj celic je pa že zasedenih. Tako da, nabijaj to svojim doma, če te kdo prenaša.
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 11.22
+1
Zavajaš. Tudi jaz govorim z američani in jim je bil recimo Obamacare največje možno zlo na svetu. Z Obamacare so morali zdravi mladi reveži krit zavarovanje bolanim starim bogatašem. Ala Fauci, Soros in podobnim. Zavarovanje se jim je dvignilo za 4x.
919191
14. 07. 2020 11.37
-2
Bildi, treba se bo malo več pozanimati o zdravstvenem sistemu v ZDA. Ne pa samo napisati "Soros" in še nekaj besed skupaj zmetati...
brat od Pepeta
14. 07. 2020 10.33
+0
Bildo na osnovi cesa pa se to odlocas kaj je res in kaj ni? Na osnovi svoje kratke pameti ali na osnovi svoje pomanjkljive izobrazbe?
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.36
-3
No osnovi tebe in tebi podobnih. Delam vse nasprotno kot vi. Ker si ti posledično revež sem jaz posledično zelo premožen ;)
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.37
-1
Ko ti trdiš da je Trump nesposoben in ne vem kaj, je to meni jasen znak da gre za genija.
brat od Pepeta
14. 07. 2020 10.42
+8
Odlicno Bildo! To je tocno to vase iskanje te vase resnice. Puklasti zelo dobro obvlada to manipulacijo svojih ovcic.
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.44
-4
To da misliš da sem janšist pove vse o tvoji inteligenci
919191
14. 07. 2020 10.47
+2
Bildi, Brat od pepeta ti je navedel informacije, ki jih lahko vsak preveri. Le malo če se človek potrudi, lahko pride do vseh informacij. Lahko ti na primer navedem, zakaj je moje mnenje, da je Trump nesposoben. Ali lahko ti navedeš oziroma utemeljiš, zakaj je Trump za tebe genij? Nisem rekel, da lažeš, da si izmišljaš kaj. Le za bolj podrobno razlago te prosim.
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.49
-5
Torej mi pokaži kje lahko najdem preverljive informacije da je Trump nesposoben. Jaz ti lahko najdem namreč ravno nasprotno. Preverljive informacije da gre za genija.
Rotter
14. 07. 2020 10.49
+1
Bildi, kaj o tvoji inteligenci pove tvoja slovnica?
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.49
-1
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.57
-2
Toporišićeva slovnica me ne zanima. Pišem avtohtono slovensko
919191
14. 07. 2020 11.16
+0
No Bildi, ker predvidevam, da svoje znanje gradiš predvsem na posnetkih, ki si jih videl na utube, si lahko ogledaš posnetke, kako Trump razlaga (posnetek je iz Januarja) na shodu, da je takrat še Corona, ena navadna demokratska izmišljotina. Potem si poglej posnetek, ko razlaga, da bo virus čudežn izginil...v tem istem času, so ljudje po Europi že umirali. To je zamene že eden izmed znakov, da človek ni ravno uravnovešen. In taka oseba potrebuje pomoč...ne pa da so mu zaupali vodenje države. To je samo en primer. Če pa se vrnem, na moj prejšnji komentar, sem napisal, da ti lahko razložim, navedem primere, zakaj je po mojem mnenju nesposoben
919191
14. 07. 2020 11.37
emilzapata
14. 07. 2020 10.29
+10
človek se je zadnjih 1oo let začel domišljati, da je res krona stvarstva in najde rešitev za vse izzive tega sveta, sedaj pa tole, pred tem virosom smo ponižni kot učenec pred profesorjem, kadar nič ne zna.
Jak Tobim
14. 07. 2020 11.03
+0
meni se ne zdi, da smo ponižni. zdi se mi, da odgovarjamo, kot smo zadnjih vsaj 3000 let - s karantenizacijo. v karanteni smo se okužili z infektivnimi idejami, da je za nesrečno kriv drug (našli smo krivca) in se v času karantene ali po njej množično med sabo pobili. problem ne vidim v ponižnosti, temveč v pomanjkanju znanja in miselni akrobaciji, ki je morilca (karanteno) razglasila za zmagovalca. letošnja pandemija je največji poraz znanosti v zgodovini te človekove dejavnosti. lahko bi razkrila (ko bi znanstveniki ostali zvesti etiki svojega poklica) kako močno je hiperzbirokratizirano, razdeljeno, skregano, odvisno od dnevne politike, ki financira samo sebi naklonjene,.. danes znanstveno raziskovalno delo.
crazymoto
14. 07. 2020 10.29
+10
Pa njim ne more nič biti.... oni so ja Američani...😂
grumf
14. 07. 2020 10.28
+10
Opažam malo nervoze, ker se desni svetilnik počasi podira sam vase.
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.23
+1
Na osnovi česa lahko nek novinar bolje od mene odloči kaj je res in kaj ni?!? A obvlada bolje od mene naravoslovje, finance, računalnik, .... je inteligentnejši od mene? Kake so njegove življenske reference, kaj je v življenju ustvaril, da trdi da zna bolje od mene presodit kaj je res in kaj ne?!?
Rotter
14. 07. 2020 10.48
+3
Slovnica je pogosto dober pokazatelj, da nekdo nima pojma. Npr. tvoja.
919191
14. 07. 2020 11.22
+2
Bildi, enako velja tudi za tebe. Ravno to, kar ti sprašuješ glede novinarja, bi lahko tudi jaz tebe enako vprašal, glede na tvoje komentarje, ki si jih ljudem na tem portalu namenil.
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 11.23
-2
Z lektoriranjem se praviloma ukvarjajo ti ki nimajo vsebine. Lektorirajo tekste genijev.
919191
14. 07. 2020 11.38
+1
zmha
14. 07. 2020 10.23
+5
Fauci je veliko zlo tega sveta...
savel
14. 07. 2020 10.21
+2
Trump ima prav! Čudi me,da je Faucija sploh vzel k sebi v ekipo , kajti Fauci je zlocinec,ki je kriv za smrt milijonov Americanov ,saj je izsilil Reagana za podpis obveznega cepljenja in nedotakljivosti oz. nikakrsne kazenske odgovornosti farmacevtskih firm v primerih tozb zaradi smrti povzrocenih s cepivi!
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.24
+1
Fauci je v ekipi že od pamtiveka. Od Reagana naprej. Farmacevtski lobi je pač močan. Saj ga je že hotel menjat pa so novinarji in farmacevti ponoreli.
MENS
14. 07. 2020 10.19
+2
V resnici so ZDA zdravstveno iztirile, samo včeraj so potrdili 61.000 novih okužb. Tako je če ne ubogajo predsednika! Če bi si po njegovih navodilih ljudje v vene injicirali varekino, zagotovo nebi imeli problemov z okužbami!
Satoshi Nakamoto
14. 07. 2020 10.25
+4
Okuženi bodo prej ali slej vsi. To trdi VSA medicinska stroka VES čas po VSEM svetu. Kaj ti torej ni jasno?
Jak Tobim
14. 07. 2020 10.37
-3
halo MENS - V ZDA ali Braziliji npr., ki sta federalni državi vse ukrepe v epidemiji vodijo guvernerji. predsednik nima absolutno nič besed. zato po New Yorku trenutno kriminal pobija med njenimi prebivalci bolj, kot je korona na vrhuncu (nisi vedel - in umirajo mladi v 20-ih). pa to moraš vedeti - moraš vedeti resnico. niti ameriški, niti brazilski predsenik nimata nič izvršne oblasti v času epidemije. vse kar se dogaja v ZDA ali Braziliji je posledica delovanja lokalnih oblasti. laj Trump, karavana pa gre naprej.