Tujina

Predsednika ZDA najbolj skrbi varovanje spornih spomenikov

New York, 07. 07. 2020 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
111

Krištof Kolumb v Baltimoru je zadnji v seriji ameriških spomenikov, ki so padli ob protestih proti rasizmu in policijskemu nasilju. "Upor je zajel tudi zagovornike bele nadvlade, lastnike sužnjev, izvajalce genocida in kolonizatorje," sporočajo protestniki. Ta val skuša na svoj mlin preusmeriti Donald Trump, predsednik, ki za politično preživetje vneto podpihuje kulturne delitve v ZDA.

V Richmondu v Virginiji so lokalne oblasti odstranile vrsto spomenikov južnjaškim generalom, ki so sprožali jezo protestnikov.
V Richmondu v Virginiji so lokalne oblasti odstranile vrsto spomenikov južnjaškim generalom, ki so sprožali jezo protestnikov. FOTO:

Italijanski pomorščak že dolgo ni več heroj, ki je "odkril" Ameriko, njegovo dediščino so zatemnila spoznanja o nasilju in zasužnjevanju prvotnih prebivalcev ter njihovem prisilnem prekrščevanju v katoliško vero, povrh pa je seboj  prinesel vrsto nalezljivih bolezni, ki so zdesetkale cela plemena. Zato so bili njegovi spomeniki tarča protestov še pred sedanjim požarom, ki ga je zanetila nasilna smrt temnopoltega Georga Floyda v Minnesoti. Nekatere zvezne države so Kolumbov dan, ki je leta 1971 postal državni praznik, že posvetile prvotnim prebivalcem celine in ne več mornarju iz Genove. Tudi oblasti v Baltimoru niso bile preveč vznemirjene, tiskovni predstavnik župana je dejal, da "poteka nacionalno in globalno prevrednotenje nekaterih spomenikov, saj imajo različen pomen za različne ljudi".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Združene države so priča naraščajoči podpori gibanju Temnopolta življenja so pomembna. Vse od tragične smrti Trayvona Martina na Floridi pred osmimi leti se javno mnenje o rasni pravičnosti pomika na levo, smrt Floyda je ta prehod samo še pospešila. Na ulicah so se temnopoltim pridružili beli Američani, korporacije, športna tekmovanja in kulturne ustanove pa družno izražajo solidarnost s temnopoltimi v boju proti sistemskemu rasizmu. Celo zakonodajalci v južnjaškem Mississippiju so se strinjali, da je čas za umik simbola konfederacije z njihove državne zastave. Sporočilo ni prišlo le do Bele hiše, kjer je Trump obžaloval izganjanje konfederacijske zastave.

Njegovi tviti niso naključni izbruhi, samo v zadnjih dveh tednih je objavil video, v katerem njegov podpornik vpije "bela moč", napovedal pregled pravil, ki prepovedujejo rasno razlikovanje pri stanovanjski politiki v predmestjih, pri čemer je dejal, da bi ta imela "uničujoč učinek" na te (bele) skupnosti, ter izraz Temnopolta življenja so pomembna označil za "simbol sovraštva". Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany nato s hudo retorično gimnastiko skuša odvzeti ostrino njegovim izjavam in jim dati nekakšen nevtralen, predsedniški pomen. Toda predsednik z njimi načrtno spodbuja strah in negotovost belih Američanov in se skuša predstaviti kot zaščitnik starega reda.


Bitka za Coquille

Predsednik cilja na takšno publiko, kot se je v soboto zbrala v Gettysburgu, ko se je po družbenih medijih razširilo lažno sporočilo, da naj bi na prizorišču velikega spopada državljanske vojne skrajna levica zažigala ameriške zastave. Več sto belih pripadnikov različnih milic je prišlo oboroženih do zob, družbo so jim delali protestniki iz desnih in skrajno desnih skupin. Močno jih je zmotila majica Temnopolta življenja so pomembna, zato so obstopili Američana, ki jo je nosil, ob vse bolj grobem zmerjanju pa so ga pripadniki ministrstva za domovinsko varnost pospremili iz sovražnega kroga.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Trump – z roko v roki s konservativno televizijo Fox News – pridno spodbuja strah pred skrajno levico, ki naj bi jo predstavljala skupina antifa. Posledice je občutila peščica prebivalcev podeželskega kraja Coquille v Oregonu, ko je pripravila proteste v podporo pravicam temnopoltih. Hitro so se razširile govorice, da prihajajo trije avtobusi razgrajačev antife, zato je šerif oborožil vse svoje namestnike, pripeljali so oklepni avto, pridružilo se jim je še dvesto krajanov, mnogi z orožjem. Celo šerif sosednjega okrožja je pozval k previdnosti in dejal, da "imamo tudi veliko lokalnih fantov, s puškami, ki bodo zaščitili krajane".

Bitke za Coquille nikoli ni bilo, ker so bile tudi te govorice lažne, toda v vse bolj razklani državi je takšna histerija vse bolj nevarna. V zvezni državi Washington so rasno mešano družino, ki je taborila v kampu blizu podeželskega kraja Forks, osumili, da so del anfite. Zato so očeta, mamo, 16-letno hčerko in babico zasledovali štirje avtomobili skrbnih krajanov, nekateri so bili oboroženi, nato pa so posekali drevo, da niso mogli zapustiti kampa. Rešili so jih šele štirje srednješolci, ki so razžagali drevo, šerifov pomočnik pa jih je pospremil na varno.

Predsednik države praznika ni izrabil, da bi pomiril takšne strahove, ampak jih je še spodbujal s trditvami o "novem skrajno levem fašizmu". Za dobro mero pa je dodal še izvršni ukaz o ustanovitvi Nacionalnega vrta ameriških heroje, nekakšni varni hiši za spomenike, ki niso več primerni za javne prostore. V njem bi zatočišče dobili tudi generali konfederacije, saj po Trumpovih besedah njihovo odstranjevanje "črni naše heroje, briše naše vrednote in indoktrinira naše otroke". V ukazu je določena tudi desetletna zaporna kazen za poškodovanje zveznega spomenika.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bedenje nad brazilskim Jezusom

Da ne gre samo za prazno besedičenje, je pokazalo petkovo poročilo CNN o posebnih enotah ministrstva za domovinsko varnost, ki naj bi bile razporejene v več mestih, da zaščitijo sporne spomenike. Hkrati je ministrstvo oznanilo ustanovitev nove enote, ki se bo ves čas ukvarjala z zaščito spomenikov in spominskih obeležij. Predsednikova volilna kampanja pa je šla tako daleč, da je na družbenih medijih objavila oglase z znamenitim kipom Jezusa iz Ria de Janeira in besedami, da bo Trump pred vandali zaščitil tudi njega.

Kako bodo to storili v tuji državi, ni čisto jasno, toda sporočila sedanjega predsednika in njegove kampanje že dolgo ne stavijo na razumske razlage, pač pa na močna čustva, ki zasenčijo razmišljanje. Po besedah Anne Applebaum iz časnika The Atlantic ima Trumpova politična miselnost, utelešena v geslu Naredimo Ameriko spet veliko, ravno nasprotni učinek, "Ameriko spreminja v ’usrane luknje’, ki se jih tako boji". Ko se država spopada z izjemno hudo zdravstveno krizo, se ubada s spomeniki, "njegov brezumen nacionalizem pa je povzročil, da Američani niso več dobrodošli v Evropi in v Mehiki".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SmiselZivljenja
07. 07. 2020 14.32
+6
svoji zgodovini ne moreš ubežati, čeprav je to valuta 21. stoletja. Številni si zgodovino razlagajo po svoje, dajejo težo tam kjer je ni. Izmišljujejo si vere, jezike, narode in nacije...najhuje pa je, da otroke zastrupljajo s sovraštvom. Namesto, da zgodovino pojmujejo kot učiteljico življenja in se učijo iz lastnik napak in napak drugih, težijo k temu, da se predstavijo kakor brezmadežna, demokratična, svobodna, popolna družba...ura pa dela tik tak...računi se na koncu vedno poravnajo...
FlatyEric
07. 07. 2020 14.30
-1
Če rečeš White lives matters, si pa rasist. A niso vsa življenja pomembna? Mi lahko to razloži nekdo, ki je simpatizer tega pošastnega divjanja po ZDA?
nikhrast
07. 07. 2020 16.54
-1
Lahko rečeš to če si ta prave rase, barve, ta prave religije..., v Severni Ameriki so bili še katoliki diskriminirani, se spomniš kakšen cirkus se je pojavil ko je kandidiral Kennedy kot prvi katolik.
Mogočnež
07. 07. 2020 14.17
-2
Pravilno Tramp, kot naš G. Janša!
Bofur
07. 07. 2020 13.49
-1
Problem Kolumba je bil, da je bila Amerika že vsaj 10.000 let pred Kolumbovo plovbo že odkrita s strani modernega človeka, homo sapiensa. Odkrita je bila Amerika še preden so Evropo odkrili priseljenci iz Afrike in Male Azije. In da je imela Amerika svoje prebivalce, civilizacije, kulture, lastnike, mesta, vasi ... Ta zgodovina je zamolčana. Kot da ne bi bili Ameriki naseljeni. Še Amazonski pragozd je dejansko posledica kultivacije staroselskih ljudstev, ki so načrtno ustvarjali plodno zemljo, na kateri so lahko gojili, kar se je dalo gojiti v teh razmerah, pač sladki krompir, plodovke, taro, jam, in podobne poljščine. S prvotnimi ameriškimi staroselskimi ljudstvi so trgovali Polinezijci, Azijci, Vikingi, ki so imeli naselbine na območju Severne Amerike pol stoletja pred Kolumbom, Egipčani, bržkone tudi Kitajci.
Bofur
07. 07. 2020 13.42
-5
Tudi po Sloveniji imamo še veliko spomenikov osamosvojitveni vojni, pa je jasno, da gre za spomenike, ki opevajo janšizem, nikjer niti enega spomenika recimo Laibachom, Peru Lovšinu, punk in anti-fa gibanju, Mladini, ki so najbolj prispevali k temu, da je Slovenija demokratična in socialna republika
nikhrast
07. 07. 2020 16.43
-2
No, saj enkrat bodo šli ti Kidriči... tudi v muzej.
NPC24urrr
07. 07. 2020 13.39
-4
Hihi, demokrati in manjsine, ki se imajo za najbolj tolerantne in izobrazene kazejo svojo tolerantnost z prepovedjo svobode govora pot pretvezo sovraznega govora, nasilja po mestih itd, inteligenco pa s podiranjem kipov, tudi tistih, ki so se borili za enakopravnost temnopoltih... povrh tega pa se podporniki komunizma, sele za to ideologijo moras bit cvetka inteligence
nikhrast
07. 07. 2020 16.46
-2
Še nikoli nisem našel podpornika komunizma v Severni Ameriki, pa že desaetletja živim tu.
asdfghjk1235
07. 07. 2020 12.50
+0
Dejstvo je da jim ne gre slabo. Brez Krištofa Kolumba bi Afroameričani bili reveži na svojem kontinentu.
Generacija56
07. 07. 2020 12.54
-3
Eden od biserov!!!! Nekaj takšnega lahko spiše le IZJEMNO NAPREDEN UM! No, ker sigurno ne bo razumel, moram dodati, Indijanci pa Afroameričanov ne bi potrebovali, a ne?
Generacija56
07. 07. 2020 12.55
-5
Viejo cabron
07. 07. 2020 12.13
-20
Zgodovina vse pomni in sedaj se belim osvajalcem anglo-saksonskega porekla vse vrača. ZDA so bile grajene na lažni patetični demokraciji s prevlado belega človeka. Vse to je Potemkinova vas ali Trumans World!
NPC24urrr
07. 07. 2020 13.42
+0
LOL, torej zakon narave: Boljsi, pametnejsi, sposobnejsi,... prezivi pa kar ne drzi ali kaj? Tako je bilo skozi zgodovino, mocnejsi, pametnejsi in iznajdljivejsi narodi so zmagovali, zasuznjevali so vsi, od Azijcev do Africanov, brez izjeme. In ce je bilo eno pleme v Afriki sposobnejse, kot drugo, so jih poklali, zenske imeli za suznje itd... Tako je vcasih bilo, no, danes plemensko razmisljanje vidis le v Afriki in Islamskih drzavah, pa se nihce ne pritozuje
gmajna
07. 07. 2020 12.01
+7
Slovenci se lahko samo smejimo, veseli smo lahko, da se je začelo, pod Titom smo imeli zadnjo možnost, da se nam vrne TRS, BENEČIJA , REZIJA , KOROŠKA, knežji kamen na Gosposvetsko polje je simbol slovenstva in osvobodili so ga slovenski Partizani. Res je čas, da si natočimo Slovenci čistega vina, ponovno preberemo KRST PRI SAVICI, in ugotovimo, da je ta vsiljena RKC vera krvava, vsiljena našemu narodu. Mi nismo kristjani, slovanska vera je še kako prisotna, dokazi se skrivajo, pod vsakim svetiščem RIMSKEGA BOGA - RKC CERKVE, ki je pozidala in uničila naša svetišča Slovencev. Zakaj bi rušili, spomenik Tita, ki je Slovenec po materi, rušiti spomenik našemu človeku, ki je bil sposoben za nekaj časa zadržati teror religije, na naši zmelji, bojim se vzpona rekatolizacije , ki poteka v ozadju, bojim se sprevrženih komunistov, ki so se šolali v Jugoslaviji, nikoli delali, samo kradli ob osamosvojitvi in nakladali, da se ne preživi s 3000 evri, teh ljudi se je za bati, Slovenci moji, osebno menim, da je Goli otok premajhen za vso sprevrženo smetano, ki je priplavala na površje z osamosvojitvijo. Jugoslovani nismo nikogar okupirali in zasužnjili, Kolumb in ostali so s pomočjo cerkve, hudičevo dobro zasužnjili, oropali, posiljevali in posiljevali staroselce v Ameriki. Tudi mi smo staroselci, ukradli so nam zemljo in prepovedali naše bogove. Živeli SLOVANI, naši Bogovi so na naši strani, Triglav je naš vrhovni Bog, majhen je bog okupatorja iz Rima, ugasne mu v večnost up, ko Triglav pogleda ta namišljeni verski napuh , popade še Kristusa obup.
Generacija56
07. 07. 2020 12.07
+4
Praškovarit
07. 07. 2020 12.47
-1
pppfff kaj jz to berem. Kaj pa smo mi pol? musliji?
Viejo cabron
07. 07. 2020 12.49
+4
Točno tako. Vatikan je okupiral slovenski narod in mu vsilil vero. Kako lepo bi bilo slaviti Vesno boginjo pomladi, sedaj pa slavimo mrtvece in mrtve živali. No ja sam ne slavim ničesar, ker sem normalen in ne padam pod čredni nagon. Sicer pa značilnost črede ovac je to, da pred sabo vidjio same riti.
nightifly
07. 07. 2020 13.38
-1
Gmajna ………… se kar strinjam .+++++++
RichPiana
07. 07. 2020 11.47
+23
Cel dan bi lahko nasteval primere nasilja crncev nad belci samo v zadnjem mesecu.
Zmaga Ukrajini ...
07. 07. 2020 11.38
-7
"Trumpova politična miselnost, utelešena v geslu Naredimo Ameriko spet veliko, ima ravno nasprotni učinek, "Ameriko spreminja v ’usrane luknje’." Ne bi se mogla bolj strinjati. V bistvu lahko na primeru ZDA vidimo kako malo je treba, da država stagnira z vseh vidikov. Enako je pri nas - en ćelavi Jajo nas lahko stane demokracije, svobode in spoštovanja človekovih pravic.
NPC24urrr
07. 07. 2020 13.43
-2
Smesno ko govoris o svobodi, podpiras pa protestnike, ki se zavzemajo za socializem/komunizem. In v ZDA s***** drlajo demokrati, pa ni Trump noben zlat decko, kot Jajo ne, sam ti si skregana z logiko
MASTERSS
07. 07. 2020 11.36
+5
to je splošno znano v amerki če si proti vladi si takoj obtožen komunist pač komunisti več ne palijo kot let 70, zdej je imajo novo ime antifa med tem so isis in ali kaida demokratični upornik ..američane pa res genetika omejuje.ljudje jim umirajo pred bolnicami ker nimajo urjenega zdrastvenega zavarovanja,četrtina jih je zgubila službo trumpek pa skače pred tv in pljuva lasten narod in podpihuje sovraštvo kod da bi gledal omejnega 14 letnika...
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 11.03
-22
VPRAŠANJE ZA VSE PODPORNIKE TRUMPA IN NJEGOVIH SPOMENIKOV !!!!! ..... kakšno je potem vaše mnenje o odstranitvi spomenikov kardelja tita in rdeče zvezde !!!! in podobnih o katerih kričite naj se odstranijo ..... ker so del zgodovine pa to :D ......
Animal_Pump
07. 07. 2020 11.05
+19
To je pač zgodovina,,,in naj ostane. Če se bo pa začelo kaj glihat pa odstranjevat,,,potem bomo odstranili vse.
Generacija56
07. 07. 2020 11.07
+25
Odrasti, dečko! Ti ljudje so rešili državo pred nacizmom v drugi svetovni vojni! Da si ti imel priložnost hoditi v šolo in se učiti v svojem jeziku, kar pa tebi očitno ni pomagalo! Kdor pa svoje zgodovine ne spoštuje, niti bodočnosti ni vreden!
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 11.08
-21
sorči eniml ...... ampak spomenika hitlerju tud ne vidiš , tak , da to kar je skreta v zgodovini mora iti v pozabo , ne pa na piedestal !!!!
Teflonka
07. 07. 2020 11.09
+2
Animal_Pump
07. 07. 2020 11.11
+8
Zdej spet,,,kaj je za ene skret. To bo samo dodatno razdeljevalo folk,,,
Generacija56
07. 07. 2020 11.11
+3
Teflonka, teh simbolov ne razumem. Kaj je to? Krompir?
Ve?ni optimist
07. 07. 2020 11.14
+7
Odgovor: kot sem ti že spodaj odgovoril. ENO SO KIPI ZGODOVINE, ENO SO POLITIČNI KIPI. Tako da Tita odstranit. GENERALA MAJSTRA pustit, ....
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 11.16
-6
generacija ....... najprej ..... CELA EVROPA JE OBSODILA VSE TOTALITARNE REŽIME !!!!! .... torej tudi našega - titovega ..... in dejstvo tistega časa je , da so bili po vojni ljudje ,ki so sodelovali z okupatorjem .... in dejstvo , da jih je komunistični režim , torej zmagovalci vojne - pobil !!!! ..... eni so klali prej , eni pa potem !!!!! ....... in to , da berem neke naučene floskule ...... kar se pa spomenikov tiče , so pa obeležja ..... in KLAVCI SI NE ZASLUŽIJO SPOMENIKOV --- NE ENI IN NE DRUGI !!!!!!!!!!!!!!!! cankar si ga zasluži , pa prešeren , pa roglič , pa dragič , pa dončič , pa mazetka :D !!!!!!!!!!!!!!
Generacija56
07. 07. 2020 11.26
+17
Zelo si zmeden... Pojma nimaš, kaj je to totalitarni režim, ker so ti mediji popolnoma uničili realnost! Ni totalitarni režim, kjer se ljudstvo odloči, DA BO IMELO PREDSEDNIKA Z 80% VEČINE!!!!! Ni demokracija, kjer imamo 10 strank, ki so le ljudje, KI LAŽEJO, ZAVAJAJO SVOJE VOLILCE!!! Niso klavci tisti, ki so se branili, temveč tisti, ki so napadli! Imaš strašansko zmedo v glavi. Obeležja, ki slavijo osebe, ki so rešile nacijo V VOJNI, nimajo nič skupnega z obeležji, ki so povzročila GENOCID! A saj nisi edini, na tej strani vas je kar nekaj.
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 11.32
-9
miško :D ... ne vem iz kerga jajčka si skočil , pa kgaj :D .... ampak jest sem totalitarni režim živel D: ..... in da mi bo zdej en smrkavc govoru kaj je blo je najmanj SMEŠNO :D
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 11.36
-7
GENERACIJA 66 .... če že o medijih nabijaš , pa še tole :D .... prvi znak totalitarizma je vmešavanje v medije !!!!!! ...... ne glede na to kaj pišejo ima vsak bralec svobodno voljo ali bo to bral :D ..... in to , da današnji vladarji tolčejo po medijih ,ki ne pišejo po njihovem nareku JE PRVI ALARM ZA TO , DA SE TOTALITARIZEM VRAČA !!!!!!
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 11.38
-8
PA ČE PO VOJNI KOT ZMAGOVALEC POBIJEŠ STOTISOČE LJUDI , SI KLAVEC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Teflonka
07. 07. 2020 11.42
+8
MASTERSS
07. 07. 2020 11.46
+6
eni ste pa res nepoučeni ali pa res oprani, tito ni vozil sužnje iz afrike,palil ljudi po pečicah,trgal zlate zobe iz ust zardi koristi hahahah tebi je to isto hahah itak I.Q. mojeg čevlja ...tito je afričanom in arabcem prvič pomagal zagotovit svobodo izpod kolonijalizma....z ustanovitvijo lige narod ,bil je tudi vodja te lige s tem ogromen trn v peti amerki,britaniji,franciji ker jim je uzel njihove kolnije....zdej bi imel enormen vpliv v afriki da imate kaj možgane ...namasto da skačete za grosupeljskega indijanca ....ljudje božji ko bi vi videli kako kratke možgane imate in da vedno pljuvate v lastno skledo v korist tujca...
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 11.49
-8
AJA pa še to generacija :D ... volitve nad 75 % so dokazano maštelane .... to so ugotovili doktorji ,ki se ukvarjajo s temi stvarmi ... na netu si pa lahko kej op tem prebereš , če te zanima :D
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 11.51
-7
in na zadnjem kongresu SDS je janša dobil 666 od 671 možnih glasov :D ...... v severni koreji iščejo prevode njegovih del in se poskušajo učiti kako prenesti ta demokratičen model tudi v njihov sistem :D
MASTERSS
07. 07. 2020 11.56
+6
klavci ste bli vi potomci janšitov in kot take vas je tito pobijal no nemorete vi lasten narod tolčt za nemca pa mislit da se vam nebo nič zgodili ....v jugoslaviji so ustaši neprestano skušal izvajat teroristične napade pač tito jih je dal ubit ker so bli teroristi ...isto zdej spet lažete in spreobračate ,da se neboste potem spet čudil ko se vam bo spet isto zgodili no....sej ljudje nismo glupi no....
Generacija56
07. 07. 2020 11.58
+7
Ta ti je dobra Plasto. Od 671 članov stranke, je Janša dobil 666 glasov? SUPER! To je pa v redu! Potem pa še naj vpraša Slovence, ali se strinjajo s tem, da je kupil Počivalška, Pivčevo, o Toninu sploh ne bi... Koliko milijonov bonusa ima vsak za ukrasti?
Heretik1
07. 07. 2020 11.01
+5
Ampak kip Melanije v Sevnici nam je pa le uspelo skuriti! A Trumpa kaj jezi?
Praškovarit
07. 07. 2020 12.48
+4
no to je bilo pa tako sprevrženo, da se čudim, da niste bili kaznovani
Ve?ni optimist
07. 07. 2020 10.55
+11
Že spet. Hudobni Trump, o ti hudobnež. Pa saj to so kulturniki, nena jih non stop napadaj. Pusti jim naj poderejo zgodovino, pa kaj zdaj. Ne morem verjeti, kako si hudoben, ....
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 10.59
-9
Ve?ni optimist
07. 07. 2020 11.11
+5
Titu verjetno. Generalu majstru pa ne. Eno so kipi zgodovine, eno pa politični kipi, ...... toliko, ....
AjdeMiPopuši
07. 07. 2020 10.54
-5
staroselci so tisti, ki so začeli s pobijanjem drugih ljudstev, ne evropejci. torej so indijanci prvi začeli z rasizmom, ne belci
Animal_Pump
07. 07. 2020 10.58
+11
V bistvu ne,,,Indijanci so se samo branili pred migranti, ki so jih potem začeli zasužnjevat, in na njihovi zemlji postavili svoja pravila. Kot bodo čez leta storili tile v Evropi, ki jih sedaj uvažamo...ampak ti bodo verjetno to zrihtali brez upora, ker ,če se boš uprl,,,,bodo rekli, da si ti rasist. Tako kot ti za rasiste sedaj označuješ indijance.
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 10.59
+0
kje si ti v šolo hodil ? jojojojojojjjjoooojj
Animal_Pump
07. 07. 2020 10.48
+23
Hm...take stvari so tudi ISIS-ovci uničeval po Siriji,,,precej velika podobnost med ISIS-ovci in temi protestniki.
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 10.57
-13
a ti spomenike rasističnim klavcem primerjaš z spomeniki bogovom ??
Animal_Pump
07. 07. 2020 11.03
+5
Ma potem jih moramo tudi v Sloveniji kar nekaj poglihat...je kar nekaj klavcev še, ki stojijo.
Jenkec
07. 07. 2020 10.47
-9
Američani se končno prebujajo
Ve?ni optimist
07. 07. 2020 10.56
+12
Skrajni čas da je prišel Trump, res, prav maš, ...
Praškovarit
07. 07. 2020 10.39
+16
in kaj je Kolumb kriv? a k jih je odkril?
Generacija56
07. 07. 2020 10.45
-6
Ne, Kolumbo je kriv, ker je sprožil največji genocid v zgodovini človeštva! Iztrebili so celotno avtohtono prebivalstvo. Nekaj preživelih primerkov pa zaprli v rezervate, kot cirkus za belce...
Praškovarit
07. 07. 2020 10.46
+10
kdo je pa začel črnce čez lužo uvažat?
Generacija56
07. 07. 2020 10.52
-7
Genocidna bela rasa, ki je uničila ne le ameriške avtohtone prebivalce, temveč tudi Aboridžine, Maore in morje Afriških plemen. To je "white supremacy"... Če še kdo ni vedel. Ljudje so skužili... Ampa, ker vam medij to ne pove, ne veste. Človek danes ne razmišlja s svojo pametjo. Gleda TV dnevnik...
Praškovarit
07. 07. 2020 12.50
+2
to vem da belci, ampak konkretno kdo je to začel?
Rude?i cvet
07. 07. 2020 10.37
+19
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor. - Ta cel članek je sovražni govor!
Mladi? Plasto
07. 07. 2020 10.53
-8
A ZATO ,KER JE TRUMPEK PRIKazan kot rasist :D