Tujina

'Predstavljajte si gozdni požar, ki sega višje od tega zaslona'

New York, 19. 02. 2020 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gasilska služba iz Novega Južnega Walesa se je na prav poseben način zahvalila vsem gasilcem, ki so pomagali v boju proti uničujočim požarom v Avstraliji, in javnosti za vso podporo. Zahvalo so objavili kar na velikem oglaševalskem zaslonu na Times Squaru v New Yorku.

Na 21-metrskem digitalnem zaslonu sredi Times Squara v New Yorku so objavili posnetek požarov in zahvalno sporočilo. "Predstavljajte si gozdni požar, ki sega višje od tega zaslona. Hvala pogumnim avstralskim in ameriškim gasilcem, ki so branili Avstralijo. In svetu za vso podporo," se glasi sporočilo na Times Squaru.  Vrh zaslona je več kot 20 metrov od tal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oglas je naročila gasilska služba iz Novega Južnega Walesa (NJW), ki je z njim želela izraziti globoko hvaležnost za vso podporo svetovne javnosti, ki so jo prejeli, medtem ko je ogenj uničeval njihovo okolje. Oglasni prostor je brezplačno odstopilo oglaševalsko podjetje, ki upravlja z zasloni na znamenitem newyorškem trgu. "Želeli smo reči 'hvala vam' na največji možni način in poslati sporočilo svetu," so dejali v gasilski službi NJW.

"Glede na to, da je to največji digitalni zaslon v Severni Ameriki, mimo katerega se vsak dan sprehodi okoli 300.000 ljudi, smo čutili, da moramo to priložnost izkoristiti najbolje, kar se da," je dejal Greg Allan iz RFS NJW.

Najhujše gozdne požare v zgodovini Avstralije, ki so opustošili velik del avstralske zvezne države Novi Južni Wales, so dokončno pogasili prejšnji teden. K temu je pripomoglo tudi močno deževje, ki je območje zajelo v zadnjih dveh tednih. Škoda je neizmerna, saj so požari divjali več tednov. Najmanj šest gasilcev je med spopadanjem z ognjenimi zublji umrlo, med njimi tudi trije ameriški gasilci.

Skoraj 90 odstotkov gasilcev, ki so sodelovali pri zaščiti avstralskih gozdov, je bilo prostovoljcev. Svojo roko avstralskim kolegom pri gašenju požarov pa so ponudili tudi gasilci iz ZDA in Nove Zelandije.

Za pomoč prizadetim območjem v Avstraliji se je doslej nabralo že najmanj 61 milijonov evrov donacij z vsega sveta.  

Hude posledice predvsem za živalske vrste

Požari so najbolj prizadeli prav Novi Južni Wales, kjer so pogorele površine v velikosti manjših držav. V požarih, ki so divjali tudi po drugih avstralskih zveznih državah, je umrlo najmanj 33 ljudi. Na stotisoče ljudi je imelo težave zaradi gostega dima, ki se je širil nad Sydneyem, Melbournom, Canberro in Brisbanom.

Takšna razsežnost, pogostost in intenziteta požarov, ki smo jim bili priča v letošnjem letu, je posledica klimatskih sprememb, pravijo znanstveniki. Dolgoletna povprečna temperatura v Avstraliji se je od leta 1910 dvignila za več kot eno stopinjo Celzija, kar je privedlo do povečanja nevarnih sušnih razmer in posledično divjih požarov.

Najhujša sezona gozdnih požarov v Avstraliji je najverjetneje pospešila izumiranje koal v zvezni državi Novi Južni Wales. Po prvih podatkih se je namreč populacija koal na severu omenjene zvezne države po požarih zmanjšala za 80 oziroma 85 odstotkov. Sicer pa kar 113 živalskih vrst v državi potrebuje nujno pomoč zaradi množičnega pogina in krčenja njihovega habitata. Ocenjujeo tudi, da je zaradi požarov poginila več kot milijarda živali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yokerxdinterfan
19. 02. 2020 17.22
+6
za požare zbrali 61 miljonov.....a za eno katedralo so pa bogataši tekmovali med sabo kdo da več
DeBill
19. 02. 2020 17.05
+0
kerih mnjših držav? vatikana ipd? poleg tega pa gozd ni pogorel, čez par mesecev bo vse zeleno. prepoved požiganja za čiščenje spomladi pa ne velja več.