Tujina

Trump šele tretji ameriški predsednik v zgodovini z ustavno obtožbo

Washington, 19. 12. 2019 04.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predstavniški dom ameriškega kongresa je najprej z 230 glasovi proti 197 potrdil prvo točko ustavne obtožbe proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki zadeva zlorabo oblasti, nato pa še drugo točko o oviranju kongresa z 229 glasovi proti 198. Demokratka Tulsi Gabbard je obakrat glasovala kot prisotna.

Za potrditev obtožbe zlorabe oblasti je glasovalo 229 demokratov in neodvisni kongresnik Justin Amash, ki je poleti izstopil iz republikanske stranke. Demokratska predsedniška kandidatka Tulsi Gabbard je glasovala kot prisotna, k republikancem pa sta prestopila dva demokrata.

Za potrditev obtožbe oviranja kongresa je glasovalo 228 demokratov in Amash, Gabbardova je bila spet prisotna, republikancem pa so se z glasom proti pridružili trije demokrati.

Donald Trump, ki je bil v času glasovanja med svojimi podporniki v Michiganu, je tako postal šele tretji predsednik ZDA v zgodovini z ustavno obtožbo, ki so jo demokrati potrdili zaradi izsiljevanja Ukrajine, da mu pomaga pri naslednjih volitvah z uvedbo preiskave demokratskega kandidata Josepha Bidna in zaradi oviranja kongresne preiskave tega dejanja.

Trump je ustavno obtožbo med drugim označil za lov na čarovnice in v pismu Pelosijevi celo napisal, da so s "čarovnicami" bolje postopali kot demokrati postopajo z njim.
Trump je ustavno obtožbo med drugim označil za lov na čarovnice in v pismu Pelosijevi celo napisal, da so s "čarovnicami" bolje postopali kot demokrati postopajo z njim. FOTO: AP

Ustavna obtožba v dveh točkah je bila potrjena po celodnevni živahni debati, med katero so demokrati utemeljevali glas za, republikanci pa glas proti. Republikanci napovedujejo, da bo Trump šel v zgodovino kot prvi predsednik, ki je bil ustavno obtožen, vendar je potem zmagal na volitvah. Skupaj s Trumpom in njegovo kampanjo izražajo prepričanje, da so se demokrati z ustavno obtožbo ustrelili v lastno koleno.

Ustavna obtožba se bo preselila v senat, kjer se bo predvidoma januarja začelo sojenje, pri čemer bodo senatorji porota, izbrani člani predstavniškega doma bodo imeli vlogo tožilca, Trump bo imel pravico do svojih zagovornikov, procesu pa bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. Republikanci, ki imajo v senatu večino, napovedujejo, da bo Trump po hitrem postopku oproščen krivde.

Za zdaj še ni povsem jasno, ali bodo demokrati ustavno obtožbo nemudoma poslali v senat, saj je predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi dejala, da se bo s kolegi najprej posvetovala o tem. Mogoče je, da bodo demokrati počakali, dokler ne bodo od republikanskega vodstva v senatu dobili zagotovila, da bo postopek potekal pošteno in nepristransko. Senatni demokrati želijo zaslišati dodatne priče, republikansko vodstvo želi zadevo čim prej pospraviti stran od žarometov.

Razprava pred glasovanjem je bila predvidljiva. Republikanci so napadali demokrate in jih primerjali s Stalinovimi komunisti.
Razprava pred glasovanjem je bila predvidljiva. Republikanci so napadali demokrate in jih primerjali s Stalinovimi komunisti. FOTO: AP

Demokrati so postopek ustavne obtožbe z uradno preiskavo sprožili septembra na podlagi telefonskega pogovora, med katerim je Trump julija letos ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega prosil za uslugo – preiskavo Bidna in njegovega sina, ter teorije zarote o ukrajinskem vpletanju v ameriške volitve 2016.

Ameriške obveščevalne agencije in preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja so sicer potrdili, da se je vpletala Rusija na strani Trumpa. Ta je vmes zadrževal v kongresu potrjeno vojaško pomoč Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo. Pomoč je sicer sprostil, vendar šele potem, ko so ga ujeli pri zadrževanju.

Demokratski člani kongresa so pred zgodovinskim glasovanjem zatrjevali, da niso imeli izbire in so morali uporabiti edini način, ki ga imajo, da zaščitijo ustavo in politični sistem pred Trumpovimi zlorabami, ki se bodo nadaljevale. 

Republikanci so tudi grozili, da lahko demokrati v primeru Trumpovega poraza na volitvah 2020 zanesljivo računajo na ustavno obtožbo zoper naslednjega demokratskega predsednika ali predsednice.
Republikanci so tudi grozili, da lahko demokrati v primeru Trumpovega poraza na volitvah 2020 zanesljivo računajo na ustavno obtožbo zoper naslednjega demokratskega predsednika ali predsednice. FOTO: AP

Trump je ustavno obtožbo med drugim označil za lov na čarovnice in v pismu Pelosijevi celo napisal, da so s "čarovnicami" bolje postopali kot demokrati postopajo z njim. Imel je še druge izraze, ki jih je ponovil pred svojimi podporniki v Michiganu, ki so več ur čakali v vrsti na hudem mrazu, da pridejo v dvorano in izrazijo podporo ljubljenemu vodji. Nastop pred podporniki, ki jim je veselo naznanil, da se sploh ne počuti kot obtoženec, je bil obliž na njegovo rano, ki ga glede na jezno tvitanje malce že boli.

Razprava pred glasovanjem je bila predvidljiva. Republikanci so napadali demokrate, jih primerjali s Stalinovimi komunisti, obenem tudi z ameriškim borcem proti komunizmu senatorjem Josephom McCarthyjem, pa Poncijem Pilatom, ki je dal križati Jezusa. Analitiki pa so opazili, da prav nobeden med njimi ni zmogel stavka ali dva obrambe Trumpovega značaja v smislu, da je dober človek, ki se mu dogaja krivica, saj ni sposoben očitanih mu dejanj. Napadali so proces in demokrate.

Največ razburjenja je povzročil Barry Loudermilk iz Georgie, ki je Trumpa primerjal z Jezusom Kristusom in obtožil demokrate, da so hujši od rimskega guvernerja Judeje Poncija Pilata. Ta je menda Jezusu vsaj dal možnost, da se brani, česar demokrati Trumpu niso omogočili.

Debato je gledalo na milijone ljudi, tema in razlogi pa so še dodatno polarizirali ameriško družbo.
Debato je gledalo na milijone ljudi, tema in razlogi pa so še dodatno polarizirali ameriško družbo. FOTO: AP

Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff je skozi debato ponavljal, da so Trumpu dali dovolj možnosti za obrambo, ki pa jih ni izkoristil. Ne samo da ni poslal v kongres nobene priče sebi v prid, ampak je prepovedal pričanje vsem članom svoje vlade.

Vodilni zagovornik Trumpa v kongresu Doug Collins iz Georgie je skušal z obtožbo opraviti v devetih sekundah: "Gremo hitro skozi. Nič pritiska, nič pogojevanja, nič ni bilo zanikano Ukrajini. Dobili so denar in zanj niso nič storili," je dejal Collins.

Njegov kolega iz Lousiane Clay Higgins je prinesel s seboj republikansko rdeče obarvan zemljevid ZDA in z bibličnim predavanjem govoril o grozljivem napadu socialistov na ameriške vrednote, ki ne morejo sprejeti zemljevida. Higginsov zemljevid je bil ves rdeč za ponazoritev, kje je Trump leta 2016 zmagal. Dejal je, da se demokrati bojijo volje ljudstva in so se zato spravili k impeachmentu, ker Trumpa na volitvah ne zmorejo poraziti.

Legendarni Teksašan Louie Gohmert je bil močno užaljen, ko je demokrat Jerry Nadler kolege z druge strani opozoril, naj ne širijo ruske propagande. Gohmert se je urno, kot mu dovoljujejo leta, odpravil k mikrofonu in zahteval, naj se Nadler opraviči. Gohmertovi kolegi so med razpravo namreč trdili, da so se leta 2016 demokrati povezali z Rusi, zdaj pa tudi z Ukrajinci na škodo ZDA.

Demokratski člani kongresa so pred zgodovinskim glasovanjem zatrjevali, da niso imeli izbire in so morali uporabiti edini način, ki ga imajo, da zaščitijo ustavo in politični sistem.
Demokratski člani kongresa so pred zgodovinskim glasovanjem zatrjevali, da niso imeli izbire in so morali uporabiti edini način, ki ga imajo, da zaščitijo ustavo in politični sistem. FOTO: AP

Bill Johnson iz Ohia je svojo minuto za nastop izkoristil za sklic minute molka v spomin na 63 milijonov Američanov, ki so leta 2020 volili Trumpa in so pozabljeni. Za demokratko Hillary Clinton je volilo tri milijone ljudi več, vendar je izgubila zaradi elektorskega sistema.

Republikanci so tudi grozili, da lahko demokrati v primeru Trumpovega poraza na volitvah 2020 zanesljivo računajo na ustavno obtožbo zoper naslednjega demokratskega predsednika ali predsednice. Za to si bodo sicer morali povrniti večino v predstavniškem domu kongresa.

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
19. 12. 2019 20.27
+0
Najbolj pameten predsednik do sedaj!!
setisfekšn
19. 12. 2019 20.21
+0
Donald Trump je toliko pameten da ga folk in konkurenca sploh ne razume!!!
setisfekšn
19. 12. 2019 20.19
+0
Raztura vse ker je podjetnik!!!podobno kot jankovic v ljubljani!! Sam v mal vecji drzavi!!!
setisfekšn
19. 12. 2019 20.18
+0
Trump je faca!!!
ahim1225
19. 12. 2019 18.09
-1
Slovence naj ne briga, kaj je s Trumpom, v Sloveniji imamo neskončno problemov. Na TV pa stalno o ......., ali nimajo nobene druge teme?
Kollerik
19. 12. 2019 18.53
+1
korintos23
19. 12. 2019 12.55
+0
V Ameriki ni važno kdo vlada, Demokrati ali republikanci, nam je vseeno, ubijajo po svetu obojni, zaradi moči Amerike obojni, njim za mrtve sploh ni mar, vendar ko vladajo republikanci se ubija bolj.
ahim1225
19. 12. 2019 18.07
+0
korin....! BimBo, kaj si hotel sporočiti???
Kollerik
19. 12. 2019 18.53
ahim,.... še en branitelj kroničnega lažnivca z 15.000 + lažmi na računu...
Al83
19. 12. 2019 12.28
+3
Donald Trump je prvi predsednik v zgodoviniZDA, ki je dobil ustavno obtožbo, brez da bi se zgodil kakršen koli zločin.
korintos23
19. 12. 2019 12.58
+2
In edini kateri ne pusti da bi država izvedela kako je njegovo finančno stanje, a to je vredi?
NPC24ur
19. 12. 2019 13.40
-3
Spet lovijo carovnice. Kot v znani praksi, se jim lazi odbijejo v glavo kot bumerang.
Al83
19. 12. 2019 14.14
-1
Nobenega zakona ni, ki bi zahteval od Trumpa da izda svoje finančno stanje mrhovinarjem v levih medijih.
Al83
19. 12. 2019 14.15
+0
Vsi republikanci so volili proti impičmentu, tako da vso srečo z spravljanjem tega čez snat, kjer imajo republikanci večino in potrebuješ dve tretjine za odstavitev.
nikhrast
19. 12. 2019 18.12
-1
AIy, nisi videl ko so glasovali da je bel eden pod Independent, to je republikanec ki je zdaj kot neodvisen.
nightifly
19. 12. 2019 11.50
-2
Najnovejsa poteza Pelosijeve je pa dokoncno izbila sodu dno . To bo pa se zanimivo .
nightifly
19. 12. 2019 11.31
-6
Tako kot je vceraj v medijih vecina analitikov razglabljala ,je Trump ustavno obtozen zaradi tega ,ker ga dem . ne marajo ,ne pa zaradi pocetja z Ukrajino i n zaljenja kongresa . Zanimivo je to , da so enake poteze ,torej ustavitev ´´dobave ´´ sredstev naredili ze predseniki pred njim , ker je jasno ,da tako velike vsote denarja ne mores kar senkati na slepo nekomu ,ki je skorumpiran .In dejstvo je, da je Ukrajina globoko korumpirana drzava . Toda se bolj ocitno , zakaj Trumpu spodkopujejo preds .mandat so druge stvari . Ker je zmagal ,ko je cel svet bil preprican v zmago carovnice , potem ,ker se obnasa nenavadno in medijem ,ki ga napadajo vsako sekundo mandata pove direktno kar jim gre , se bolj pa jih zdaj skrbi ,da bo zmagal tudi drugo leto . In tudi bo . Zanimivo ,da ni nic kaj bolje zapisan v Evropi ,kjer je vsem sefom drzav ppovedal v obraz ,da Amerika ne more vec braniti Evrope pred Rusi .To naj storijo kar sami ,kar ima popolnoma prav . UE je 500 milionska tvorba , ena od najbolj bogatih regij v svetu , Amerikanci ze 75 let in vec skrbijo za njeno varnost in vcasih tudi polne kroznike . Ja ,popolnoma prav ima Trump ,ko je Merklovi in ostalim rekel - nic vec dragi moji ,ste bogati ,poskrbite za svoje riti . A ni prav tako ?
korintos23
19. 12. 2019 12.51
+0
Pozdravljen. Zakaj bi pa Amerikanci skrbeli za Evropo, zaradi Rusov? To se dogaja v Ameriki ne pri nas, oni odločajo ali bodo Trumpa še naprej imeli ali ga bodo nagnali. Bom kar počakal da vidim kaj se bo iz tega izcimilo, kjer je pa dim tam ponavadi tudi gori. Se ti smili? Hahahaha
nightifly
19. 12. 2019 13.22
+2
kori ,,mogoce pa nisem bil jasen ,najverjetneje . Ko so Ameri po 2. svet. vojni delili cokoladice in Marshallove darove , so vsi ,tudi Jugoslovani pozdravljali vse to - in poslali k vragu Ruse . Tito Stalina 48-leta . To je dokoncno potdil tudi Broz 63-ga ko je sel k Kennedyju . Da bi s mi smilil Trump ? Po cem sklepas ? Me pa zelo zanima zakaj nihce v Evropi ni do sedaj reagiral na amerisko prevlado . Vsi lepo cepeli tiho , izvazali svoje izdelke tudi v ZDA, zdaj ko pa se je nasel predsednik ,ki je rekel - dajmo uravnati medsebojno bilanco in poravnati racune v NATO - je pa grd . Korintos , ne bom se spuscal v debato okoli tega ali je on grd ali ne ,ali je simpaticen ali ne ,sposoben ali ne. Dejstvo je ,da je eden prvih predsednikov dalec naokoli ,ki svoje obljube drzi , se bolj pa -ker vsakomur pove v fris kar mu gre . Ce je tebi vsec ,da drugi dolocajo Sloveniji kako globoko mora pocepniti in lizati riti drugim , meni ni bilo nikoli vsec . Ves , jaz sem eden tistih redkih ,ki z jajcevci in izdajalci ne sklepam kompromisov .. Ko so domobrani prisli v Sloveniji na oblast sem se pobral kraje kjer me niso vprasali ali sem komunist ali veren ampak predvsem ,ce sem posten . To je zame dovolj . In sem zadovoljen .
korintos23
19. 12. 2019 15.47
+2
night, pa ne da si pozabil da so še leta 41-42 fajn z dolfijem trgovali? Ko so pa preštimali da lahko čez leta pridejo oni na vrsto so pa k sebi prišli. Veš kaj ti povem, za njih mi mij mali dol visi, vedno bolj. Hahahaha
gappy666
19. 12. 2019 11.31
-1
Ojoj desnuharji nedišeči... Vici na tem portalu majo večjo težo kot vaši komentarji. Človek se vam mora smejati da se ne zjoče. Pokličite si grimseka da vam še kako pravljico pove hehehe
pravisprehajalec
19. 12. 2019 11.57
-3
Krik nekoga, ki se je sam proglasil, da vidi bolje in dlje, ha, ha, ha....
nightifly
19. 12. 2019 11.05
-3
Ce so tile kljukci v Ameriki demokrati ,potem se res nic vec ne sprasujem zakaj je bila Amerika do tega predsednika svetovni policaj in velesila ,ki je svetu komandirala s palico -vec ali manj . Demokratska stranka si ne bi smela nadeti ime demokratska ,ker razen v statutu ,kjer je to zapisano nimajo kaj veliko zveze s pravo demokracijo . Vceraj sem bral zadnje podatke gospod. uspesnosti predsedovanja sedanjega predsednika in nihce mu ne more ocitati prakticno nicesar ,ker ima v rokavu odlicne rezultate ekonomije ZDA . Nikoli v zivljenju si nisem dovolil ,da bi o nekem amer. predsedniku napisal nekaj pohvalnega , za tega pa resnicno mislim ,da ga liberalci napadajo z McCarthyjevim lovom na komuniste . To kar pocenjajo ze od njegove napovedi ,da bo kandidiral je neverjetno . Liberalci uporabljajo cisto vse mogoce metodw, da bi ga odstraniki , ker jim je preprecil izvolitev kriminalke Hilarije , in prelomil vladavino 16 letnega obdobja njihovega haranja po svetu . Tu ne gre vec za levo ali desno . Cisto jasno je , da so demokrati alias ,liberalci veliko nevarnejsi in pokvarjeni od zmerne desnice ,da ne govorimo ,tudi levice . Zdaj je tudi razumljivo ,da je Levico v svetu unicil prav liberalizem , ali hocemo priznati ,ali pa ne .To je dejstvo . Da ne govorimo o nebrzdanem globalizmu ,ki je v bistvu orodje za prenos umazanih tehnologij v 3. svet , kjer lahko ljudje nekaznovano umirajo zaradi polucije , obenem pa evro-ameriskim podjetjem prinasajo stratosferske dobicke na racun poceni delovne sile in surovin . Obenem ,pa se najveckrat za denarjem izgubi vsaka sled ,torej je tu tudi izogibanje placevanja davkov v maticnih drzavah . Sam kot levicar pravim -se dobro ,da je prisel en tak predsednik kot je Trump , ki je vsa stara pravila neokolinalizma postavil prakticno v kot in razhudil najvecje miliarderje in lazne demokrate v Ameriki , Evropi pa zazugal ,da naj malce poskrbi za svojo rit in varnost ,ker Amerika noce biti vec svet. policaj . No ,vsi verjetno gledamo na nj z mesanimi obcutki , jaz sem pa danes po skrbnem vecletnem spremljanju dogajanj okoli njega preprican ,da ima prav ,ter ga hocejo demo.... liberalci cisto z vsemi prijemi na vsak nacin odstraniti ,da si spet pridobijo oblast nad svetom . Sicer pa je to vse vidno ,se kako .
M teorija
19. 12. 2019 11.06
+5
Aha, je sam Tramp reku, da ima BDP pod 0!?
nightifly
19. 12. 2019 11.12
-2
Vesel sem ,ker je Tulsi samo obsedela in glasovala za prisotnost . Glede na to kar je povedala v zadnjih intervjujih ,se cudim ,da je se vedno v dem .stranki ,ker tako kot je z njo ravnala Hilarija je zelo podlo . Imenovati veteranko amer. vojske ,majorko in odlicno zensko za ruskega agenta pred celim svetom je pokvarjenost brez primere in si Tulsi tega ne zasluzi .Pravzaprav nihce . Sanders bi se pa res tudi lahko zamislil ,ker ga je Hilarija zdaj ze v drugo -vsaj skusala onemogociti ,ce ga je ze prvic tako onesposobila z vsemi atributi inkvizicije . Srcno upam ,da jo bom en dan videl v arestu -Hilary seveda . Tulsi pa vso sreco vnaprej .
M teorija
19. 12. 2019 11.04
+3
Menda ne bo odletu. Pol bi Salman pa izraelski Benđi zgubila tesnega kamarada!?
Kliko7
19. 12. 2019 11.02
+3
Pa Melanca bo s culico prsla v Seunco in bo pripovedovala pravljice o zenskem neuspehu
M teorija
19. 12. 2019 11.02
+3
Je Tramp že twitnu, da je ta Ustavna obtožba tud fejk!?
Kliko7
19. 12. 2019 10.57
-3
Zdej bo pa odletu melanjko
Castrum
19. 12. 2019 10.54
+6
Trump uspešno fura kapitalizem za ZDA, Kitajci uspešno furajo kapitalizem za Kitajce, Rusi uspešno furajo kapitalizem za Ruse..... In kar je najhuje, Rus in Kitajc ki sta prišla v Slovenijo, sta naše Slovence nahrulila, da naj že enkrat nehamo s tem socializmom ter da so oni kapitalisti :))))))
alicante123
19. 12. 2019 10.44
+2
Poizkus državnega udara z "demokratičnimi" sredstvi. Najboljše da se kar Nancy razglasi za začasno predsednico države.
26277
19. 12. 2019 10.37
+8
Jajce velike, od članka. Trump bo izvoljen tudi v drugo. Meni ni všeč, ma tako bo.
Synchro
19. 12. 2019 10.34
+9
Demokrati si res lepo delajo medvedjo uslugo s to komedijo. Še tisti ko so jih leta in leta zagovarjali, so jim zdaj obrnili hrbet. In takih je vedno več. Super, jaz nimam nič proti. Ravno nasprotno. :)
nightifly
19. 12. 2019 11.20
+0
To je stranka , ki si je dolgo nazaj nadela ime -demokratska , pa razen imena ima bolj malo skupnega z osnovnimi naceli demokracije . Zal .
Ost1234
19. 12. 2019 10.32
+1
Ahhhh, danes spet nič novga iz USA?? So štacune in šole zaprte??