Tujina

Trump postal prvi predsednik v zgodovini z dvema ustavnima obtožbama

Washington, 13. 01. 2021 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček, Neža Pušnik, STA
Komentarji
205

Predstavniški dom ameriškega kongresa je izglasoval ustavno obtožbo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je postal prvi predsednik v zgodovini ZDA, zoper katerega sta bili vloženi kar dve obtožnici. Resolucijo o ustavni obtožbi so sprejeli z 232 glasovi za in 197 proti. Med tistimi, ki so glasovali za, je bilo tudi 10 republikancev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poostrena varnost
    02:07
    Iz 24UR: Poostrena varnost
  • Iz SVETA: Razmere v ZDA zelo napete
    02:53
    Iz SVETA: Razmere v ZDA zelo napete
217 glasov je bilo potrebnih za izglasovanje ustavne obtožbe, na koncu jih je bilo 232.
217 glasov je bilo potrebnih za izglasovanje ustavne obtožbe, na koncu jih je bilo 232. FOTO: Predstavniški dom

Vzporedno in v pričakovanju zavrnitve podpredsednika Mika Pencea, da bi ta sprožil 25. amandma ameriške ustave, ki omogoča odvzem pooblastil predsedniku in njihov prenos na podpredsednika, so demokrati sprožili že drugo ustavno obtožbo Trumpa v štirih letih, o čemer so glasovali v sredo. Tako je ta postal prvi predsednik v zgodovini, ki se mu je to zgodilo dvakrat, s tem da so tokrat za obtožnico glasovali tudi republikanci, in sicer 10 njih. Za obtožnico je glasovalo 232 ljudi, proti pa 197. 

Seja predstavniškega doma, na kateri so razpravljali o ustavni obtožbi zoper Trumpa, se je začela ob 15. uri po našem času, glasovati pa so začeli ob 22. uri. "O tem zgodovinskem ukrepu debatiramo na kraju zločina, tukaj pa ne bi bili, če ne bi bilo predsednika Trumpa," je ob začetku debate dejal demokratski kongresnik Jim McGovern. Trumpa je obtožil spodbujanja jeze pri izgrednikih in dodal, da je čudež, da ni umrlo več ljudi.

Ko bodo demokrati z ustavno obtožnico prišli do senata, bo proces vodil demokrat Jamie Raskin iz Marylanda, ki je profesor ustavnega prava, v predstavniškem domu pa je od leta 2017. Ta proces bo nadaljevanje nadvse težavnega leta, saj si je na silvestrovo njegov 25-letni sin vzel življenje, dan po njegovem pogrebu pa so v Kapitol vdrli izgredniki. Poleg njega bo proces vodilo še osem demokratov. 

Kongresnik zvezne države Washington Dan Newhouse je požel navdušenje demokratov, saj je že med debato povedal, da se jim bo pridružil. "Moji kolegi so odgovorni, ker niso obsodili izgrednikov, vsi smo odgovorni," je dejal. "Moramo se izboljšati. Členi ustavne obtožbe so pomanjkljivi, ampak tega ne bom uporabil za izgovor, saj izgovora za Trumpova dejanja ni," je nadaljeval. "Prejšnji teden je pred vrati Kapitola bila notranja grožnja in on ni naredil nič, da bi jo ustavil. To je razlog, da s težkim srcem in močnim prepričanjem glasujem za," je zaključil ob aplavzu nasprotne strani. 

Da je Trump storil dejanja, ki si zaslužijo ustavno obtožbo, naj bi dejal tudi vodja večine v senatu, prav tako republikanec Mitch McConnell, ni pa neposredno pozval k njeni vložitvi. Vseeno je že jasno, da je Trump, ki ga do konca mandata loči le še en teden, vse bolj osamljen. 

Sicer bi se v senatu demokratom moralo pridružiti 17 republikancev, saj potrebujejo dvotretjinsko večino, da obsodijo Trumpa. Sojenje se ne bo zgodilo pred inavguracijo Bidnu, saj je McConnell to možnost zavrnil. Tako bo zgodovinsko tudi po tem, da bodo sodili takrat že nekdanjemu predsedniku ZDA. 

Trump je neposredno odgovoren za izgrede pred Kapitolom in v njem.
Trump je neposredno odgovoren za izgrede pred Kapitolom in v njem. FOTO: AP

Vojaški vrh ZDA obsodil nasilje v ameriškem kongresu

Celotni štab združenih poveljstev ameriške vojske na čelu z načelnikom, generalom Markom Milleyjem je v sporočilu pripadnikom oboroženih sil ZDA obsodil vdor v ameriški kongres. "Nasilno divjanje v Washingtonu 6. januarja je bilo neposreden napad na ameriški kongres, poslopje kongresa in ustavni proces. Svoboda govora in zbiranja ne dajeta nikomur pravice do nasilja, upora in vstaje," je skupaj sporočilo sedem generalov in admiral.

Vsem, ki razmišljajo o tem, da bi še naprej ovirali prenos oblasti s Trumpa na zmagovalca predsedniških volitev Joeja Bidna, pa je vojaški vrh dal jasno vedeti, da to ne bo šlo. "Joe Biden bo prisegel 20. januarja in bo postal vrhovni poveljnik oboroženih sil. Vsak poskus oviranja ustavnega procesa ni le v nasprotju s tradicijami, vrednotami in prisego, ampak tudi v nasprotju z zakonom," so sporočili poveljniki ameriške vojske. Doslej takšnega sporočila niso še nikoli objavili.

Sporočilo je namenjeno tako širši javnosti kot tudi v opozorilo pripadnikom oboroženih sil. Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) namreč preiskuje sume, da je bilo med nasilneži, ki so vdrli v kongres, tudi nekaj aktivnih vojakov. FBI in tajna služba pa razmišljata, ali bo potrebno dodatno preverjanje članov nacionalne garde, ki bodo 20. januarja varovali Bidnovo inavguracijo.

Izgredi v kongresu
Izgredi v kongresu FOTO: AP

Trump je v luči napovedanih protestov izdal poziv, naj bodo demonstracije nenasilne, zakonite in brez kakršnegakoli vandalizma. "To ni tisto, kar zagovarjam, to ni, kar zagovarja Amerika. Pozivam vse Američane, da pripomorejo k zgladitvi napetosti. Hvala," je zapisal. 

Z aretacijami in obtožnicami se sooča več sto ljudi

Zvezni tožilec, pristojen za Washington Michael Sherwin je dejal, da se zaradi vdora v ameriški kongres 6. januarja z aretacijami in obtožnicami sooča več sto ljudi, doslej so jih vložili 70. Nekatere bodo obtožili tudi vstaje proti vladi in zarote.

Uvodne obtožnice se nanašajo na tatvine in prepovedane posege v premoženje, vendar naj bi sledile tudi kazenske obtožbe za upor in zaroto, kar pomeni zaporne kazni do 20 let. "To obravnavamo tako kot vse pomembne mednarodne protiteroristične ali protivohunske operacije," je dejal Sherwin.

Sledile bodo tudi obtožnice zaradi umora kongresnega policista in zaradi napada na policiste. Iščejo še tistega ali tiste, ki so podtaknili bombi pred sedežem republikanske in demokratske stranke.

Vršilec direktorja zveznega preiskovalnega urada (FBI) v Washingtonu Steven D'Antuono pa je dodal, da so doslej odprli 160 preiskav, kar je le vrh ledene gore. "Naj bo jasno, da surovosti, ki so ga Američani spremljali s šokom in nejevero, FBI ne bo prenašal," je dejal. Zagotovil je, da bodo prijeli vse odgovorne za nasilje.

D'Antuono je dejal tudi, da je imel FBI informacije o pripravah na nasilje in jih je posredoval naprej pristojnim. Vodjo skupine Proud boys (Ponosni fantje) so tako aretirali na predvečer napada, po celotnih ZDA pa so številnim preprečili pot v Washington.

Suspendiranih je tudi več kongresnih policistov zaradi notranje preiskave obtožb, da so sodelovali z napadalci na kongres. Med drugim si je eden od policistov nadel trumpovsko kapo z geslom MAGA, drugi se je fotografiral z nasilneži. Pod preiskavo za takšna in podobna dejanja je od deset do 15 policistov.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
18. 01. 2021 18.10
+2
Pa kaj pol ! važno da je pametem, lep, ma leo ženo, sina in veliko družino ! in se do obstoječega predsednika vedejo nezaslišano in še več to poslušajo še otroci , ker se stvar odvija sedaj ko je največja cov 19 kriza! Stvarno nevzgojno od odrastlih tam
retrgo
17. 01. 2021 13.51
Ce bo kdo dobil obsodbe, to sigurno ne bo Tramp. Pocakajmo do srede. Lustno bo.
mferk1
14. 01. 2021 18.14
+3
Škoda da ne morem prilepiti slik od Hunter Bidna in mladoletnih deklic in kako Chuck Shumer poljublja deset letno temnopolto deklico. In potem je Trump pedofil, rasist in homofob. Ljudje vi ste nori da sploh daste kako lepo besedo na družino Biden in demokrate! Jaz sem skoraj bruhal! RES ŠKODA DA NE MOREM POŠILJAT SLIK TUKAJ!
dante
14. 01. 2021 09.02
+1
Američani ne bodo tolerirali nasilja. Vsaj v ZDA ne.
Generacija56
14. 01. 2021 08.11
+3
No, farsa "demokratske" stranke je končana... Trump ostaja predsednik do izteka mandata. Zasedanja senata ne bo... Pelosijeva si lahko tisti odlok, ki ga je nekoč nedaleč nazaj, ratrgala za Trumpvim hrbtom, medtem, ko je govoril, "nekam zatakne". Ta oseba je pravzaprav vir zla... Trump je le igralec, tipičen kapitalist, oster, aroganten, a ni sprožil vojne.
55bojan
13. 01. 2021 21.31
+2
Za ukrepe proti Trampu bo demokratska levica odgovorna za posledice takih odločitev.(na demokratski desnici -republikanski je dobra polovica državljanov ZDA)
55bojan
13. 01. 2021 21.50
+0
Pod besedo demokracija si nekdo lasti nedemokratične ukrepe.Ali je to volja ljudstva ali volja elite leve demokracije???
Betuul
13. 01. 2021 21.00
+2
Pravzaprav astro gledano bi morali tam v usa to “ zgodovinsko sejo “ takoj razveljaviti! Kajti mlajeva luna ( danes 13.1.) ne prinaša objektivnih izidov! Preveč vpliva na ljudi in na njihovo manipulacijo, lahko že na tem “ zgodovinskem kongresu” zbruhne nasilje- zablode ali presoje ki bi bile na drug dan bolj objektivne. Kratko v usa so izbrali izjemno nasilen dan, teden, za “ kozlovsko sodbo” 🗽
tečnež
13. 01. 2021 21.23
+0
iz katere pozabljene luknje so te izvlekli..?
Betuul
13. 01. 2021 20.44
+3
O brez skrbi se bo branil, pa tud če bodo še s kakšno biblijo zagrozil ! sicer pa “ kdor ne skače ni slovenc , hej , hej “🗽
Betuul
13. 01. 2021 20.35
+2
Ja je čudno, sedaj tam predsedujejo člani umrlih družinskih članov, napadli so pa očeta in dedka z več otroci, ga sramotijo in ne pustijo dihati. Za vdor v Kapitol se natanko ve kdo je kriv to ve že petleten otrok! Zdaj bo Tramp kriv ! zakaj že ! Saj ko so ga izvolil ni želel v belo hišo! Tako so takrat poročal 🗽
AlBundy1
13. 01. 2021 20.27
+6
V ZDA se gredo demokrati kristalno noč. Onemogočiti hočejo vsakega, ki misli drugače kot oni oziroma jim je trn v peti.
awontuwej
14. 01. 2021 09.10
+1
Ja seveda, tako kot so Rechstag požgali komunisti....
sektor1
13. 01. 2021 20.16
+3
Trumpa so v največji meri spodkopale njegove egocentrične izjave, čeprav je bil edini predsednik ZDA ki ni pričel nobene vojne.
PrettyBird
13. 01. 2021 21.16
+0
In popolna nekompetentnost pri boju z virusom.
PrettyBird
13. 01. 2021 21.17
+0
Narobe sem se izrazil - ni bilo boja z virusom, bilo je opazovanje virusa...
55bojan
13. 01. 2021 21.56
-1
Samo virus je preprečil gladko zmago Trumpa na volitvah.
awontuwej
14. 01. 2021 09.11
-1
hansola
13. 01. 2021 20.11
-1
Hahaha, klavrn konec enega najslabših predsednikov ZDA. Biznismena, ki je brez cenka v žepu. Dokončno ga bo pa pokopala še nemška banka, ki bo terjala 360 milijonov dolarjev posojil, ker cvenka nima mu grozi zaplemba Trump Tower-ja.
hansola
13. 01. 2021 20.12
+0
Aja, potem apa ga še čaka revizija pri IRS zaradi utaje davkov, uh še bo zanimiva sezona trumpovega padca :D
mferk1
13. 01. 2021 20.18
+7
Ne vem no. Še vedno piše net worth 2.5 milijarde ampak ti kar poslušaj CNN😂
Betuul
13. 01. 2021 20.37
+5
Pa saj vsi predsedniki poslujejo s figo v žepu, Tramp ni prejemal plače od tam
awontuwej
14. 01. 2021 09.12
+0
Našim svečkarjem bo zmanjkalo sveč, najprej Trump, potem Jajo...
ibrakadabra123
13. 01. 2021 19.58
+7
Bogi Ameri kaj jih čaka pod Bidnom.
hansola
13. 01. 2021 20.08
-2
Razcvet, dejansko boljše življenje revnih (Trump je davke znižal samo bogatunom), no sej boš kmalu videl, že drugo leto bo $ proti € že skoraj 1:1
ibrakadabra123
13. 01. 2021 20.18
+8
Js ne vem a je folk zabit al res ne vem kam to pelje. Vzem si za zgled 24 ur npr. 1 leto vnaprej nam že hočjo vcept da bo Biden zmagal volitve. Kar ti hočem rect je da ti mediji lahko vcepjo v glavo kar oni hocjo. Briga njih kaj si ti mislš,če si proti njim te enostavno blokirajo kot so npr trumpa blokirali Twitter,FB,...kje je tuki demokracija kje je svoboda govora??? Ni je. Hočjo samo da smo mi navadni ljudje ovčke in da jim vse verjamemo.
ibrakadabra123
13. 01. 2021 20.22
+6
Pa o kakšnem boljšem življenju revnih ti sanjaš? Trump je hotu pomoč iz 600$ dvignt na 2000$, Biden je pa ena navadna lutka velkih korporacij ki jim dol visi za revne.
smigol
13. 01. 2021 20.33
+7
Po uradnih podatkih je vsako gospodinjstvo srednjega delavskega v zda imelo cca 2000 dolarjev več kot prejšnja leta.
PrettyBird
13. 01. 2021 21.22
+1
Svoboda govora velja le dokler se ne izkorišča za manipulacijo in hujskanje k nasilju. Ko se začne z uporabo laži in populizmov radikalizirati ljudi takrat je potrebno odločno potegnit črto. V nasprotnem primeru slej kot prej pride do vojne.
ValterUdovernik
13. 01. 2021 19.57
+0
Predn bo šel Trump v zapor, bo bankrotiral. Podjetja mu že obračajo hrbet. V Deutsche Bank, na primer, so že povedali, da bodo prekinili sodelovanje s Trumpom, ne glede na to, da ima Trump pri njih za 360 milijonov dolarjev posojil. Sponzorji njegovega golf turnirja so mu tudi že obrnili hrbet tako, da je turnir, ki naj bi potekel prihodnje leto že odpovedan.
mferk1
13. 01. 2021 20.01
+1
hansola
13. 01. 2021 20.09
+2
CNBC, Reuters, CNN, The Guardian, Bloomberg. No, mferk1, ker ti svoje podatke dobiš na Nova24 in NewsMax verjamem, da tega nisi zasledil.
mferk1
13. 01. 2021 20.17
+1
Bolj FBI, Department of Justice, Statistical Bureau, neodvisni yt mediji, neodvisni novinarji. Ti pa CNN pa Gurdian, si vse povedal😂 hahaha pa takoj novatv argument, razvojna stopnja paramecija
ValterUdovernik
13. 01. 2021 20.26
+5
mferk1
13. 01. 2021 20.34
-2
Saj gledam pa se čudim vašim komentarjem
Mušmula
13. 01. 2021 19.54
+3
Trump jim bo dal vetra, zaradi teh neslanih igric. Go Trump, pometi sataniste v luknjo.
mackon08
13. 01. 2021 19.57
-1
Mušmula ha ha Trump j epolitični mrtvec, če ne bo šel v zapor bo to svetovno čudo.
kojnusar
13. 01. 2021 19.34
+0
bruhalno pocetje...
Dadas
13. 01. 2021 19.27
+2
WOW danes pa nadure tolčete v bunkerju. Pridni, pridi, vas bo pohvalil večni prezident.
kr nekaj 1
13. 01. 2021 19.19
+0
Toti Trump je zdaj isti kot naš Popovič pred cajtom. Oba brcata do kraja in z tem dosega najslabšega imena kar je lahko. Melanija se mi kr smili ker si sigurno ni mislila kaj prinese življenje. To je kazen karma
Covidus
13. 01. 2021 19.15
-6
Trampu ni jasno, da ga nihče ne mara, na koga me to spominja?
Ate_ist
13. 01. 2021 19.14
+2
podporniki bidona in demokratov amerike, ali že kličete mamo in očeta starš 1 in 2, kako pa rečete bratu ali sestri?