Tujina

Predstavniški dom ustavno obtožbo Trumpa poslal v senat

Washington, 15. 01. 2020 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
20

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil resolucijo za posredovanje ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa senatu. Demokrati zahtevajo, da senat med sodnim postopkom zasliši dodatne priče, predvsem bi radi slišali nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona. Vmes je sicer prišlo na dan še več obremenilnih informacij za Trumpa glede izsiljevanja Ukrajine.

Sojenje bo potekalo šest dni v tednu razen v nedeljo.
Sojenje bo potekalo šest dni v tednu razen v nedeljo. FOTO: AP

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 228 glasovi proti 193 potrdil resolucijo za posredovanje ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa senatu, kjer se bo prihodnji teden začel sodni proces za njegovo odstavitev s položaja.

Predstavniški dom kongresa je z demokratsko večino ustavno obtožbo Trumpa potrdil že 18. decembra, vendar pa je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi prenos obtožbe v senat zadržala in zahtevala pošten proces, ne le formalno oprostitev predsednika ZDA s pomočjo republikanske večine v senatu.

Za zdaj ni jasno, kaj je s tem pridobila ali izgubila, je pa vmes prišlo na dan še več obremenilnih informacij za Trumpa glede izsiljevanja Ukrajine z zadrževanjem vojaške pomoči za uvedbo preiskave demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Trump je želel le razglasitev preiskave zaradi domnevne korupcije, da bi mu to pomagalo na novembrskih volitvah, če bi demokrati Bidna izbrali za svojega predsedniškega kandidata.

Demokrati zahtevajo, da senat med sodnim postopkom zasliši dodatne priče, če se bo to res zgodilo, pa bo jasno prihodnji teden, ko bodo potekala glasovanja v senatu o nadaljevanju postopka. Demokrati želijo predvsem slišati nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona.

Vmes so od sodelavca Trumpovega odvetnika dobili novo gradivo, ki potrjuje obtožnico in ga bodo skušali dodati v senatu. Med drugim gre za navedbe o zasledovanju in zastraševanju ameriške veleposlanice v Ukrajini Marie Yovanovitch, ki ni želela sodelovati v Trumpovih pritiskih na Ukrajino.

Pred glasovanjem ponavljanje starih argumentov

Pred današnjim glasovanjem o posredovanju ustavne obtožbe senatu je v predstavniškem domu potekala krajša razprava, med katero sta obe strani ponavljali argumente za in proti. Demokrati so ponovili, da imajo več kot dovolj dokazov za Trumpovo krivdo okrog zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa. Republikanci pa so ponavljali, da je vse skupaj zarota demokratov, čeprav niso predstavili nobenega argumenta ali priče o Trumpovi nedolžnosti.

Ustavno obtožbo so doslej potrdili le trikrat v ameriški zgodovini. Leta 1868 proti predsedniku Andrewu Jacksonu, leta 1998 pa proti predsedniku Billu Clintonu. Richard Nixon je leta 1974 odstopil, še preden je bila ustavna obtožba potrjena.

Po potrditvi resolucije se začenja ceremonialni del ustavne obtožbe. Tako imenovani upravitelji ustavne obtožbe, to je sedmerica demokratskih kongresnikov, ki jih je danes za vlogo senatnih tožilcev določila Pelosijeva, bo zbrala dokumentacijo in jo ceremonialno prenesla s svoje strani kongresne palače na senatno stran ter jo predala senatorjem.

Sedmerica kongresnikov se bo zvrstila za poveljnikom kongresne policije Paulom Irvignom in kongresno notarko Cherly Johnson, ki bo dokumente predala senatni sekretarki Julie Adams.

Senatorji bodo nato opravili več postopkovnih glasovanj, med drugim o sedežnem redu za tožilce in Trumpove odvetnike, o tem, koga bodo spustili na galerijo, o zavrnitvi obtožnice in zaslišanju prič. Vmes bo prisegel predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, ki bo vodil postopek. Posebej bodo prisegli tudi vsi senatorji.

Sojenje bo potekalo šest dni v tednu razen v nedeljo. Obe strani bosta argumente začele predstavljati v torek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
16. 01. 2020 16.56
-2
Res čudno, nobeden ne zagovarja Trumpa, nobenih prič ki bi ga podpirali, še zdaj bi preprečil pričanje Boltona... Saj ste gledali impeachment proces, republikanci govorijo samo da ga ne bi smeli obtožiti, da je to samo zarota..., samo poglej koliko njegove administracije je že odstopilo, koliko jih je v arestu.... Trump pa tako kot v biznis svetu, stalno v sporih, pa na sodišču, pa odvetniki kot fixerji, pa plačilo kazni... Na koncu se bo lahko bahal da je number one, seveda, na listi najslabših predsednikov.
KAPIBARA
16. 01. 2020 19.10
LockheedMartin
17. 01. 2020 07.26
demokrati v stilu: "guilty until proven innocent" (kriv, dokler ni spoznan za nedolznega) ...ce bi se tako delalo na sodiscih, bi bila vec kot polovica po krivem za zapahi. Trump rabi price??? Za kaj? Za nekaj, kar se sploh ni zgodilo... Shiff je lansko poletje cel cas zagotavljal, da imajo NEIZPODBITNE DOKAZE, da je Trump zlorabil polozaj, in da bo zvizgac v kratkem prical. KJE SO TI DOKAZI, KJE JE ZVIZGAC?? Ni jih, ker je vse skupaj izmisljeno. Gonja proti Trumpu ze odkar je postal predsednik. Zakaj bi rabil price v taksnem cirkusu? Lepo te prosim, vsi ti laznivi demokrati (Pelosi, Shiff, Nadler...) bi morali koncati za zapahi, ne pa Trump.
Razumnež
16. 01. 2020 13.37
+2
Me pa vsaj to veseli, da so se očitno demokrati odločili, da se je neka krivica dogajala v Ukrajini in ne v Rusiji, kot so po volitvah tulili vsaj 4 leta. :)))
Mauzahecmauzares
16. 01. 2020 09.52
+4
Trumpa nobena priča ne bremeni, tako, da od te moke ne bo hrenovk..
Lock Down
16. 01. 2020 07.49
+0
Zanimivo, da republikanci nimajo nobenih nasprotnih argumentov, eno samo gobcanje in kričanje o zaroti, kljub vsem dokazom in argumentom proti trumpeljnu. Naj ga že enkrat odstavijo, da bo mir.
KAPIBARA
16. 01. 2020 19.11
Ferdo Crni
16. 01. 2020 07.13
+6
Ma kakšne nove obremenilne dokaze proti Trumpu so našli? NIKAKRŠNE. Našlo pa se je kup dokumentacije o vpletenosti sina Bidena in celo same Pelosijeve. Demokrati si kopljejo jamo in zato je kronična pijanka Pelosijeva tudi zadrževala obtožbo pred kongresom. Zelo berzobrazno je tudi zahtevati zaslišanje "po meri demokratov" medtem ko v predstavniškemu domu niso pustili niti ene priče od Trumpove strani. Po vsej ameriki pravijo, da so demokrati padli najnižje od svojega nastanka dalje.
Razumnež
16. 01. 2020 07.27
-1
in potem še navrže, da zahteva pošten proces.... Se pravi, kdor ni za odstavitev predsednika je že v osnovi nepošten.:))
MrKritik77 .
15. 01. 2020 21.43
-2
Super! Zdaj bo pa treba samo še počakati kakšen mesec ali dva, da Trump uspe prebrati cca. štiri strani, kolikor je dolga ta ustavna obtožba, in se bo proces pred senatom lahko začel.
Razumnež
16. 01. 2020 07.27
+0
Dvomim, da Trump bere nabuloze od Pelosijeve.
Mario71
15. 01. 2020 21.32
+12
danes so USA in Kitajska podpisale phase one Trade Deal, historic deal! to raj napište
Hej brigade
15. 01. 2020 21.31
+10
Bla, bla in bla....miljonkrat eno in isto......raje napišite da so demokrati prali denar preko Ukrajine in z njim podkupovali in kupovali vse živo in mrtvo, seveda pa sebi v žep natlačili nekaj miljard. Jaz Ukrajini ne bi dal niti centa, ker gre itak ves ta denar v napačne roke, za napačne namene
Rožice cvetijo
15. 01. 2020 21.16
+7
Sekira se Trump!
kure bedne
15. 01. 2020 21.03
+18
Trump bo imel še en mandat. Boste videli. Tako, da bo 24 ur še skoraj 5 let lahko pluval po Trumpu.
Rožice cvetijo
15. 01. 2020 21.17
+10
Domendo
15. 01. 2020 20.59
+13
Če bodo odstavili Trumpa, pa ga nebodo, boste videli v USA demonstracije kot še nikoli do zdaj.
Malinha
15. 01. 2020 21.03
+0
Paskakvali
15. 01. 2020 20.57
-15
Trumpelj.....adijo!
KAPIBARA
16. 01. 2020 19.12
Isti si to želimo za naše, rezultat pa NADA