Tujina

Predvolilne kalkulacije: Zeleni bi veliko zapravljali, a od kod bo prišel denar?

Berlin, 07. 09. 2021 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
13

Kdo bo po volitvah 26. septembra najmočnejša politična sila v Nemčiji? Kakšno podporo ankete kažejo CDU/CSU, SPD, Zelenim, AfD, FDP in Levici? Nemški analitiki te dni pravijo, da bomo najbrž priča najbolj izenačeni tekmi zadnjih let, Nemce pa zanima predvsem nova smer države, potem ko so pri SPD javno dejali, da bi želeli v koalicijo z Zelenimi. Ti na prvo mesto postavljajo "zeleno transformacijo", ki pa ne bo poceni.

Brandenburška vrata v Berlinu
Brandenburška vrata v Berlinu FOTO: Miro Majcen

Nemška televizija ZDF je konec tedna objavila rezultate zadnje ankete, ki kažejo, da bi volivci 25 odstotkov glasov namenili SPD, ki bi tako v primerjavi z 2017 pridobila 4,5 odstotka glasov, 22 odstotkov CDU/CSU, ki bi izgubila kar 10,9 odstotka glasov, 17 odstotkov Zelenim (+8,1 odstotka), FDP 11 odstotkov (+0,3 odstotka),  AfD 11 odstotkov (–1,6 odstotka) in 7 odstotkov Levici (–2,2 odstotka). Preostale stranke bi skupaj zbrale 7 odstotkov. 

Kot prihodnjega kanclerja bi kar 53 odstotkov vprašanih najraje videlo Olafa Scholza (SPD), le 18 odstotkov Armina Lacheta (CDU/CSU) in 14 odstotkov Annaleno Baerbock (Zeleni). 

Glavno pa seveda ostaja vprašanje koalicije. Trenutno vladajoči koaliciji CDU/CSU večina polzi iz rok, pravzaprav pa si nobena od obeh strank ne želi več nadaljevati v tej postavitvi, saj je nenehno iskanje ravnotežja državo na marsikaterem področju pripeljalo v situacijo, kjer ni premika, ampak se le nadaljuje agonija. 

Vse bolj verjetne se zato zdijo koalicije SPD, Zeleni in FDP ali zelo levo usmerjena koalicija SPD, Zeleni in Levica. Nemčiji se torej po letih sredine obeta velik premik v levo, če CDU/CSU ne bo uspelo obrniti trenda padanja podpore, za kar večina krivi Lacheta. Mnogi bi na njegovem mestu raje videli Markusa Söderja. 

Novo koalicijo sicer čakajo veliki izzivi. Med največjimi bo gospodarsko okrevanje po pandemiji. Baerbockova je včeraj nastopila na ARD in nekoliko bolj kot na prvem skupinskem soočenju pojasnila, kam bi Nemčijo v finančnem smislu peljali Zeleni.

Gre za pomembne informacije, saj je Scholz dejal, da bi rad vodil koalicijo z Zelenimi, kar pomeni, da se Nemcem obeta, da bi želje Zelenih postale njihova nova realnost. Zeleni so sicer jasni, da mora biti prioriteta države zelena transformacija, kar pa ne bo zastonj za nikogar, čeprav je na prvem soočenju treh potencialnih kanclerjev nastala oglušujoča tišina prav pri vprašanju, kako zelo bi zelena transformacija po žepu udarila povprečnega Nemca. 

Da se obeta povolilna povezava med SPD in Zelenimi, je bilo iz nastopa Baerbockove precej jasno po tem, da je v odgovorih napadala aktualno nemško vlado, a redko ministre SPD. 

Poudarila je, da želi varovanje podnebja združiti z "močno socialno politiko". Prav tako je obljubila višjo minimalno plačo, a tudi višje davke. Ker je format oddaje omogočal vprašanja, jo je nek davčni svetovalec vprašal, kako namerava plačati za vse načrte. Baerbockova ni postregla z zelo konkretnim odgovorom, je pa dejala, da se je treba spoprijeti tudi z davčnimi goljufijami, ki naj bi znašale okoli 50 milijard evrov na leto.

Njen argument sicer ni povsem prepričal, a Baerbockova se je odločno postavila za svoje ideje: "Kakšna bi bila alternativa? Če bomo tako nadaljevali, bi lahko izgubili stik z digitalizacijo in tega si ne želim." 

A predvsem na finančno-gospodarskih temah Baerbockova ni navdušila. Eno so namreč želje, drugo realnost. Ideje predstavljajo velik pritisk na gospodarstvo, vprašanje je tudi, kako izvedljiva je ideja, da bi demografski problem pokojninskega zavarovanja lahko odpravili, če bi se priselilo bistveno več mladih kvalificiranih delavcev. 

O tem, kako bo krmaril z Zelenimi, bo moral razmisliti predvsem Scholz, ki meni, da gre za "različni stranki z različnimi cilji, a je veliko tudi prekrivanja". Navsezadnje je tudi tisti, ki bi moral dobro poznati nemško finančno realnost, saj je trenutno podkancler in finančni minister v vladi kanclerke Angele Merkel.

Medtem pa je Laschet, ki se menda še ni čisto odrekel upanju, da bo vendarle prihodnji nemški kancler, nekoliko preuredil svojo volilno ekipo. Okrepil jo je z nekaj novimi strokovnjaki, a največji kritiki menijo, da je težava CDU/CSU predvsem Laschet.

Laschetu je sicer Merklova danes znova izrazila podporo. V bundestagu je dejala, da bodo volitve odločile o prihodnji smeri Nemčije in ocenila, da je vlada pod taktirko CDU/CSU najboljša izbira. 

Najverjetneje zadnji nagovor v parlamentu pa je Merklova, ki se po volitvah poslavlja od politike, izkoristila tudi za vnovičen poziv ljudem, naj se cepijo proti covidu-19. Scholz se je sicer prav ta tej temi pred dnevi marsikomu zameril, ko je skušal na duhovit način, a ne preveč posrečeno ljudi vzpodbuditi k cepljenju. Dejal je, da je bilo doslej dvakrat cepljenih 50 milijonov ljudi. "Vsi smo bili poskusni zajčki za tiste, ki so doslej odlašali, in kot eden od 50 milijonov pravim, dobro je šlo!" je dejal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jokl234
07. 09. 2021 13.17
-1
Normalno, da zelena transformacija košta. Lahko jo tudi izpustimo, bo pa Zemlja sama zaračunala... In glede na izkušnje so po moje Nemci prvi in zaenkrat edini narod, ki se je sposoben dejansko lotiti zelene transformacije, kljub strošku. In če se je prav lotijo, lahko iz tega na dolgi rok izidejo kot zmagovalci. Lahko bi tudi mi, če bi imeli malo več njihove mentalitete.
Korintos11
07. 09. 2021 15.30
+3
Kapitalizem crkne če se gremo fejst zelenih.
Adolph
07. 09. 2021 12.59
+4
Slovenski Kekci,zeleni nam bojo omogocili preziveti globalne turbokapitalisticne krize . . . . .
muci007
07. 09. 2021 12.47
+3
Denar bodo tiskali.
kiropraktik
07. 09. 2021 12.46
+6
Merklova je pokopala "svojo" stranko! Nemci rabijo delavno silo, ne pa pastirje!
Von_Clausewitz
07. 09. 2021 12.16
+0
Enako je v Sloveniji, vsi bi denar ampak ne za ceno dela...oni mislijo, da je kreditiranje nekaj samo umevnega....enako velja za levake....onibi narod slekli nazga samo, da njim gode...levi mediji ste isti...vi bi razvijali državo z meglo in lažmi😂😂😂😂
slo_veter
07. 09. 2021 12.11
+3
denar .. ah iz pro -nemških držav, Slovenija, Češka, Poljska, Slovaška tudi iz Hrvaške, Bih, Kosova in Turčije.. on naj delajo, da bomo mi lako ustvarjali zeleno prihodnost.
slo_veter
07. 09. 2021 12.19
+3
ne glede na rekordne dobičke .. pridejo managerji VW v Slovenj Gradec in želijo nižje cene.. ženske pa komaj še premaknejo prste, ko šivajo prevleke za sedeže. Ja zelena prihodnost , za koga?
patogen
07. 09. 2021 11.35
+1
Zelena agenda živi od plačila za "zaščito" okolja. Kot neke organizacije po Italiji in balkanu. če ne plačaš zaščite imaš problem v medijih in politiki. Reketiranje, kot se strokovno reče...
JOSEPH HAYDN
07. 09. 2021 11.26
+0
Zelena agenda ja samo politični pamfley pod pretvezo skrbi za okolje si polnijo lastne žepe, onasnaževanja pa nič manj
alicante123
07. 09. 2021 11.20
+4
"Zelena transformacija", ki bo 3x bolj onesnaževala okolje, da o stroških ne govorimo. Če kdo misli, da se bo zastonj vozil z električnim avtomobilom se pošteno moti, cene električne energije bodo šle v nebo.
jozefStefan
07. 09. 2021 11.10
+0
Pustite Nemca.. 2x izgubil vojno, poplačal odškodnino, 30 let vlekel EU.. nevem zakaj sedaj dvomimo?
sandi79
07. 09. 2021 10.59
+9
Zeleni bodo denar gojili na drevesih, na bio način.