Tujina

Predvolilni napad: da levici, ne krščanskim demokratom

Berlin , 20. 09. 2021 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
88

Manj kot teden dni Nemce loči od volitev, s katerimi se bo po 16 letih končala vladavina Angele Merkel. Zadnji televizijski triel, ki so si ga nemški volivci lahko ogledali sinoči, ni prinesel vsebinskega presežka, prinesel pa je jasnega zmagovalca – socialdemokrata Olafa Scholza (SPD) – in jasno izražene želje o prihodnji koaliciji.

Konec tedna se bodo Nemci odpravili na volišča.
Konec tedna se bodo Nemci odpravili na volišča. FOTO: Dreamstime

Če je morda zadnje dni kazalo, da lahko krščanskim demokratom, stranki Merklove (CDU/CSU), uspe vsaj nekoliko zmanjšati zaostanek za koalicijsko partnerico SPD, pa sinoči njihov kandidat Armin Laschet ni deloval kot nekdo, ki še verjame v zmago ali pa vsaj možnost oblikovanja koalicije. Ali kot je bilo mogoče po soočenju razbrati iz nekaterih komentarjev – ne gre za to, da je Scholz tako odličen, gre za to, da blesti, ker je konkurenca šibka. 

Toda volivcem ob minimalnih vsebinskih razlikah med strankami, ki sicer poudarjajo pokoronsko okrevanje, zeleno transformacijo in bolj pravično družbo, so pa vse izjemno nejasne, ko gre za vprašanje, kako konkretno bodo to dosegle in kdo bo vse to plačal, drugega, kot izbirati glede na simpatičnost kandidata, skoraj ne preostane. In kot poudarja strokovnjak Reimut Zohlnhöfer z univerze v Heidelbergu, bodo volivci na koncu večinoma tako tudi volili: "Identifikacija s stranko je bila za Nemce vedno pomembna, vendar je vse manj ljudi, ki imajo jasno izbrano stranko. Pri tistih, ki jo imajo, bo to nedvomno pomemben dejavnik, za vse ostale pa so tokrat pomembni predvsem kandidati, veliko manj ključne teme. Dejstvo je, da je med strankami, ki imajo možnost voditi vlado, pri ključnih vprašanjih izjemno malo razlik. Še ko gre za davke, je govora prej o majhnem povišanju kot o povsem novem davčnem sistemu. Ni torej neke teme, ki bi na tokratnih volitvah mobilizirala ljudi. Vse breme je torej na všečnosti kandidatov in zato ima CDU/CSU težave."   

Drugi izrazit izkupiček zadnjega triela pa je bilo jasno zavezništvo Scholza in kandidatke Zelenih Annalene Baerbock proti Laschetu. Baerbockova je z napadi na Lascheta poskrbela, da ta sploh ni imel možnosti preiti v ofenzivo, eden najpogostejših stavkov Scholza ta večer pa je bil: "Strinjam se z gospo Baerbock." 

Laschet tako niti ni imel večjih možnosti, da bi Scholza opozoril na vrsto sumljivega dogajanja okoli njegovega finančnega ministrstva. In tako je postala tudi vse bolj jasna koalicija, ki jo želita Scholz in Baerbockova – zavezništvo med seboj oziroma z liberalci (FDP) in/ali očitno tudi z Levico (Die Linke) – čeprav po anketah sodeč Nemci slednje ne želijo v koaliciji, več analitikov pa meni, da bi bila to precej nestabilna vlada. 

"Ne bom skrival, da bi najraje vladal z Zelenimi," je dejal Scholz, medtem ko je Baerbockova jasno dejala, da ne želi koalicije s CDU/CSU. Laschet, ki je jasno zagotovil, da nikoli ne bi sestavljal koalicije s skrajnejšima poloma AfD in Levico, je bil odprt za različne koalicije, a očitno ga nasprotnika želita v opoziciji. 

Analitiki se medtem sprašujejo, ali Scholz in Baerbockova ne želita jasnega "ne" koaliciji z levico izreči le zaradi taktike, s katero bi v koalicijo prisilili Christiana Lindnerja in njegove liberalce, ali zato, ker dejansko med strankami obstaja več podobnosti, kot so vidne javnosti. 

"Baerbockova in Scholz sta si v isti sapi želela, da Unija vstopi v opozicijo. Po 16 letih vlade Merklove je vsekakor mogoče mnenje, da bi bilo za Nemčijo dobro, če CDU/CSU nekaj časa ne bi sestavljala vlade. To je del demokracije. Kar ne gre, pa je dopuščati koalicijo z levico, s CDU/CSU pa ne, saj to briše mejo med levosredinskimi demokrati in radikalno levico," je v komentarju za focus.de ocenil dolgoletni novinar in urednik Ulrich Reitz. 

Kot še meni, bodo imeli tako do dneva volitev zdaj ljudje možnost, da razmislijo, ali res želijo dramatično spremeniti Nemčijo: "Kajti prav to pomeni zavezništvo treh levih strank. Če bo Levica v naslednji vladi, bo SPD sledila svojemu levemu krilu, Zeleni pa tudi. To ne bi bila levosredinska, ampak leva koalicija."

Več analitikov meni, da bi to povečalo pritisk na nemško gospodarstvo, ki se že tako sooča s težavnim pokoronskim okrevanjem, saj bi po načrtih teh strank podjetja plačevala večje okoljske davke in višje prispevke za socialno varnost. 

Vseeno številni za nastalo situacijo krivijo predvsem Lascheta, ki naj bi bil premalo jasen v svojih stališčih. Zohlnhöfer sicer meni, da je to bolj težava CDU/CSU: "Ni jasno, kaj so poudarki kampanje, kar je posledica ere Merklove, ki se je morala ukvarjati z odzivi na krize, odzivi pa niso bili konsistentni s predlagano politiko, zato ljudem ni več jasno, za kaj se pravzaprav zavzemajo pri CDU/CSU."  

Nemška Levica pa medtem vztrajno zanika, da gre za ekstremno stranko – in ostro zavračajo primerjave z AfD. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LionSi
20. 09. 2021 21.17
Nemci bodo šli v levo po prehitevalnem pasu. Mi se očitno raje vozimo z Janševim vozom po makadamu.
SlobodaNE
20. 09. 2021 20.05
Dve levici, desnice ni !
Radovan Iztok
20. 09. 2021 12.07
+0
ja levičarji majo šanso še bolj spremenit državo ja... samo ne na boljše seveda
simc167
20. 09. 2021 11.49
+0
Še Nemci so prišli k pameti
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 11.04
+5
Z Levico se pogovarjajo o koaliciji. Med tem pa je jasno, da si tudi desnica ne zeli sodelovat z afd. Zelo zanimivo in povedno dejstvo.
ap100
20. 09. 2021 11.01
-2
lahko kdo pove kakšna je razlika med ekstremno levico in skrajno levico ? V orožju ?
Castrum
20. 09. 2021 11.02
-1
Ti bo polpismeni pepček razložil...🤣🤣
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 10.52
+3
Castratek. Ti ne razumes pojmov, se manj oa nemscino. Levica je skrajno leva stranka. Torej na skrajno levo na premici. Kar pa ni isto kot radikalna, ali ekstremno al kar pac si bos se zmislil. Zeleni pa prihajajo od kje? Z desne? S sredine? Ti castrirana inacica. Je pa zabavno kako te zivcki dajejo. Pomoje je tvoj strah kar upravicen. Sploh po vsej podpori fasitom, ki jo dnevno izkazujes tukaj gor.
Castrum
20. 09. 2021 10.57
-3
Polpismeni pač ne razume napisanega v članku: "Nemška Levica pa medtem vztrajno zanika, da gre za ekstremno stranko"....... ko bo polpismeni to doumel bo mogoče doumel tudi to, da si tega ni izmislil stari dobri Castrum ampak, da tako razmišljajo v Nemčiji....
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 11.02
+4
Ha ha ha. Kdo tako razmislja v Nemciji castratek? Za pocit od smeha. Se vidi kako na pol to razumes stvari. Verjamem, da je to zaradi starosti in skisanih mozganov. Se vidi, da si v zivljenju bil precej prikrajsanj pa sta se ti obe glavi malo osmradili.
Castrum
20. 09. 2021 11.04
+0
Kljukec polpismeni, prosi koga da ti prebere kaj pravijo Nemci o Die Linke. Do takrat pa malo pomoči z moje strani: Stranka Die Linke je potomec komunistične stranke nekdanje Vzhodne Nemčije (NDR) in Stranke socialistične enotnosti Nemčije (SED).
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 11.16
+1
Kdo to pravi castratek? Ti? Jansa? Afd? 😂🤦🏼😂
Castrum
20. 09. 2021 11.19
-2
Polpismeni , to pravi njihova zgodovina iz leta 2007, ko so ustanovili stranko Die Linke.....Madona, a ma prav nič ne znaš prebrati kar piše?
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 11.31
+2
Potomec, ki se je izvalil 30 let po padcu berlinskega zidu ha ha ha ha. . OseI ostane oseI.
Castrum
20. 09. 2021 10.47
+2
Za polpismene - Slovenska Levica in nemška Levica (Die Linke) sta v isti evropski skupini PEL. Kdor ni polpismen razume, da če je Levica v Nemčiji označena za ekstremno, potem velja to tudi za slovensko inačico.....o tem, da so zraven tudi komunistične stranke, pa kdaj drugič.
Castrum
20. 09. 2021 10.41
+0
Nemška Levica pa medtem vztrajno zanika, da gre za ekstremno stranko......isto kot pri nas🤣🤣
Castrum
20. 09. 2021 10.40
-4
Kljukec polpismeni, voli sredino! 🤣🤣🤣
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 10.38
+2
Castrat samo zate pa se citat prvega clena programa Nsi. Ti klovn. Nova Slovenija – krščanski demokrati smo sredinska krščanskodemokratska stranka. Smo politična sila, ki želi soustvarjati sodobno Slovenijo, ki bo našla svoje mesto v Evropi in v svetu. Slovenijo imamo vedno v naših srcih. Ljudi imamo v naših mislih. Prihodnost imamo v naših očeh. Smo sodobna sredinska stranka za vse ljudi.
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 10.37
+6
Castrirani klerofasist. Jaz si tega pac nisem izmislil. Kar se mene tice gre za radikalno desno klerofasisticno stranko. Imas prav. Oni lahko recejo kr hocejo. Tudi sds ima v imenu demokraticna pa vemo, da to ni. Zadovoljen?
Castrum
20. 09. 2021 10.38
-4
Vedno sem zadovoljen ko vidim, da tudi polpismen kaj prebere.....
Castrum
20. 09. 2021 10.33
-3
Polpismeni kljukec vztraja, da je NSi sredina, ne pa desna sredina. Kljukec pač....
Castrum
20. 09. 2021 10.35
-3
Torej, bo polpismeni kljukec volil sredinsko stranko. Uravnoteženost! 🤣🤣
Castrum
20. 09. 2021 10.37
-3
Tisti ki ni polpismen ve, da je NSi članica ELS, torej desno sredinske evropske politične skupine.
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 10.39
-1
castrat. Jaz bom volil Levico. Brez skrbi. 😂🤷😂
Apoteka
20. 09. 2021 10.33
+2
Ta farški so svojo priliko imeli in pogrnili povsod,sicer to ne gre za zahojence in udbovske komunjare kot pri nas,pa vseeno.
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 10.27
+3
Ampak castrat ve bolje! On sam je lastnorocno napisal program in tudi Tonin ga vedno vorasa za mnenje! 🤣🤦🏼🤣
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 10.26
+3
"Krščanski demokrati smo sredina tako po vrednotah kot tudi po načinu delovanja," je dejal prvak NSi-ja. Osrednje vrednote neke družbe po njegovih besedah vedno zagovarjajo stranke sredine, zato je "z današnje perspektive smešno, kako so nas desetletja umetno rinili na obrobje".
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 10.25
+4
Novo usmeritev sta očitno podprla tudi Lojze Peterle ter Žiga Turk.
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 10.25
+2
Uradnih odzivov iz NSi na omenjeni zapis sicer še ni, je pa Sebastjan Jeretič, ki je po novem tudi uradni svetovalec in strateg Mateja Tonina in stranke NSi pohvalil odločitev stranke. “Odločitev Nove Slovenije za širitev v sredino in konstruktiven odnos je pravilna. Slovenija potrebuje uravnoteženje. Brez gradnje nove sredine to ne bo mogoče”. To je podkrepil z zadnjim Delo-vim merjenjem podpore strankam, kjer je na četrtem mestu NSi prehitela Levico.
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 10.24
+4
Včeraj pa je po tem, ko so se v NSi odločili, da se ponovno vrnejo na sredino zadeve na Twitterju zadevo komentiral tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je pojasnil kako on vidi sredino po slovensko v 6. korakih. 1. Glasuješ za dodatek 3K k penziji MK 2. Pomagaš režimu omejiti dostop do arhivov 3. Morišča poimenuješ za grobišča 4. Barantaš o odločbi US 5. Najameš Jeretiča za svetovalca 6. Kažeš sredinec trpljenju in žrtvam za demokratizacijo Slovenije.
Pepe Bolcev
20. 09. 2021 10.24
+3
Potem ko je ob 19. obletnici ustanovitve stranke NSi njen predsednik Matej Tonin napovedal prenovo in osvežitev programa, stranka pa naj bi se premaknila proti sredini, je to povzročilo kar nekaj odzivov tako pri političnih analitikih kot tudi pri sorodnih denosredinskih strankah. Tako so v SDS ocenili, “da gre prvič za politični PR in poskus prehoda od večnih 5 do 10 odstotkov k velikim igralcem in drugič, da “prerivanje v sredini pomeni dejansko samo to, da je jedro stranke pripravljeno še naprej kolaborirati z režimom”.