Tujina

Pregled ukrepov: kako se s koronavirusom soočajo druge države?

Kranjska Gora / Ljubljana, 20. 03. 2020 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Kakšne ukrepe sprejemajo ostale evropske države, da bi jim čim bolj učinkovito uspelo zajeziti širjenje novega koronavirusa? Kaj ukrepi pomenijo za Slovence? Na uradu vlade Slovenije so na podlagi različnih virov pripravili pregled poudarkov in opozoril po državah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poostren nadzor na meji z Avstrijo
    03:04
    Iz 24UR: Poostren nadzor na meji z Avstrijo
  • Iz 24UR: Poostren nadzor na meji
    01:21
    Iz 24UR: Poostren nadzor na meji

HRVAŠKA

Ukrep, ki je pričel veljati 19. marca 2020 ob polnoči, omogoča tranzit državljanov EU do matične države. Hrvaška naj bi prevoz 'organizirala', kar velja tudi za slovenske državljane. Zaenkrat modalitete še niso znane. V kratkem naj bi bili objavljeni zemljevidi s posebnimi potmi za potniški in tovorni tranzit. "Dokler organiziran prevoz ni vzpostavljen, Slovencem, ki pristajajo v Zagrebu, svetujemo avtobus do Bregane, taksi, Uber, Bolt in ponudnike shuttle prevozov," sporočajo z našega urada vlade in pri tem opozarjajo, da možnosti, da bi jih kdo prišel iskat iz Slovenije, ni, saj je meja zaprta.

Dodatni sprejeti odloki za konkretizacijo ukrepov so naslednji:

- omejevanje zbiranja, delo trgovin, storitvenih dejavnosti, športnih in kulturnih   prireditev;

- začasni omejitvi prehajanj čez meje;

- omejevanje na mejnih prehodih za tranzitni tovorni promet;

- prepovedi vplutja povil z obveznostjo karantene v notranje vode RH.

Države zapirajo vrata.
Države zapirajo vrata. FOTO: AP

NEMČIJA

Zaradi pandemije je Nemčija začasno prekinila sodelovanje v programu premeščanja beguncev. To velja tako za program dogovora med EU in Turčijo kot tudi za lastni notranji program premeščanja. Nemško ministrstvo za notranje zadeve je v zvezi s tem dalo navodilo Zveznemu uradu za migracije in begunce (BANF).

Kanclerka Angela Merkel je 18. marca 2020 zvečer nagovorila nemške državljane in jih spodbudila k skupnemu boj proti virusu covid-19. Opozorila je, da proti virusu ni terapije, ni cepiva, vlada pa se z vsemi napori trudi upočasniti širitev virusa. Dejala je, da bi lahko prišlo do preobremenitve bolnišnic, če bi v zelo kratkem času morali sprejeti veliko z virusom težko obolelih ljudi, kar bi imelo katastrofalne posledice. Ob tem je najavila možnost dodatnih, veliko ostrejših varnostnih ukrepov, če se bo pokazalo, da zdajšnji ne zadoščajo, ali pa da jih prebivalstvo ne upošteva. »V svojih opažanjih naše veleposlaništvo v Berlinu potrjuje, da so razmere v Nemčiji dokaj neurejene in se prebivalstvo do te epidemije vede 'dokaj ležerno'. Ne glede na vsa opozorila so v sedanjem toplem vremenu vsi parki in otroška igrišča polni obiskovalcev. Prav zato so bile besede in opozorila kanclerke Merklove, da naj prebivalci vendar začnejo spoštovati vladne ukrepe, povsem na mestu. Nepristranska ocena pa je, da lahko zelo kmalu pričakujemo ostrejše ukrepe nemške vlade predvsem v smislu prepovedi zbiranja na javnih mestih in ne nujnih izhodov iz domov,« so svoje mnenje izpostavili na uradu vlade.

DANSKA

Vlada je napovedala nov paket pomoči v višini šest milijard evrov za danska podjetja. Omejeno je obiskovanje v bolnišnicah, domovih za ostarele, varovanih domovih, zaporih. Več pozornosti bodo namenili tudi otrokom, mlajšim od 1 leta. Ob prvih simptomih bodo testirali tudi socialni delavci negovalce v domovih za starejše in zdravstvu. Vodja združenja za pljučne bolezni Danske Torben Mogensen miri, da zadeve glede na število okužb niso zelo zaskrbljujoče in da na Danskem ne govorijo o eksponentni rasti.

V od sedem do štirinajstih dneh naj bi bila slika v zvezi s stanjem in učinkovitostjo ukrepov bolj jasna. Zadnji podatki kažejo, da je na Danskem že bilo več sekundarnih kot primarnih okužb, ki so v večjem deležu prišle iz Avstrije.

Število potnikov v železniškem prometu je upadlo za 80 odstotkov, na nekaterih linijah celo za 95.

AVSTRIJA

Velik paket vladne pomoči v višini 38 milijard evrov je blagodejno vplivalo na avstrijsko gospodarstvo, ki bo pomagal ohraniti delovna mesta. Ljudje zato ohranjajo optimizem in zaupanje v državo ter verjamejo, da bo do ponovnega zagona gospodarstva prišlo hitro. Družba namreč ne bi mogla zdržati hkratne gospodarske in zdravstvene krize, povzemajo stanje z našega urada vlade.

Z današnjim dnem Avstrija tudi na meji s Slovenijo uvaja mejni režim, ki že nekaj časa velja za Italijo, Švico, Lihtenštajn in Nemčijo. Nadzor bo tako na vstopu kot tudi izstopu iz Avstrije.

Na mejnih prehodih bodo potekali zdravstveni pregledi, vstop v Avstrijo iz Slovenije bo dovoljen:

- osebam z zdravniškim potrdilom o negativnem testu SARS-CoV-2, ki ni starejši od 4 dni;

- osebam s stalnim, začasnim ali običajnim prebivališčem v Avstriji ob pisni zavezi, da bodo po vstopu v Avstrijo 14 dni ostali v domači karanteni;

- tranzitu skozi Avstrijo brez vmesnih postankov.

Odlok ne velja za blagovni promet in promet za poslovne dejavnosti (z izjemo dejavnosti prevoza oseb), vozače na delo (dnevne migrante) ter za potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil kot tudi za diplomatsko osebje.

Slovenski državljani bodo imeli v naslednjih dneh velike težave pri vračanju domov, saj se javni promet konča v Beljaku ali Celovcu, prestop v taksi pa se šteje za kršitev tranzita brez postanka, ki se kaznuje. "Velik problem je, ker svojci in znanci ne dobijo v Sloveniji potrdil, da niso okuženi s koronavirusom, tako da ne morejo vstopiti v Avstrijo, lahko pa pridejo skozi predora Ljubelj in Karavanke do avstrijske kontrolne točke," sporočajo z našega urada vlade.

Povsod po Evropi so zaostrili nadzor.
Povsod po Evropi so zaostrili nadzor. FOTO: Bralec

GRČIJA

18. marca 2020 so objavili prepoved zbiranja državljanov v skupinah nad 10 oseb, zagrožena kazen prekršek je do 1000 evrov. Policija nadzira izvajanje ukrepov. Preverja tudi, ali delodajalci spoštujejo zaprtja trgovin in salonov, razen trgovin s prehrano, lekarn in bencinskih servisov.

18. marca 2020 je Grčija zaprla vse meje. "Izjema so državljani Grčije in EU ter nosilci posebnih dovoljenj. Vlada razmišlja še o zaprtju letališč, ki so zaenkrat edina preostala odprta možnost mednarodnega tranzita. Vlada se še ni dokončno odločila, a možno je, da bodo letališča zaprli od nedelje, 22. marca 2020," navajajo z našega urada vlade.

ISLANDIJA

Minister za zunanje zadeve Islandije je večkrat na pogovor poklical vodjo predstavništva EU v Reykjaviku in se zanimal, ali je EU zaskrbljena zaradi možnosti Islandije, da bo uvedla prepoved potovanj za tiste zunaj schengenskega območja. Minister je deja, da Islandija išče druge rešitve, ki bi imele enak praktični učinek, ne da bi povzročile tako veliko škodo gospodarstvu države. Dogovorili so se, da bo islandska predsednica vlade klicala vodstvo EU.

Sicer pa na Islandiji poročajo, da je prvih pet, ki so se okužili z novim virusom, popolnoma ozdravelo, navajajo z našega urada vlade.

NORVEŠKA

Predsednica vlade Erna Solberg je 18. marca 2020 zvečer nagovorila Norvežane, govor pa naslovila: "To ni čas za jaz. To je čas za mi," v katerem je poudarila potrebo po spoštovanju strogih ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

Norveška vlada tesno sodeluje s SAS, Norwegian in Widerøe airlines zato, da bi pomagala norveškim državljanom pri vrnitvi v domovino - najprej iz Maroka in Španije. Letalskim družbam bo na pomoč priskočila tudi tako, da bo pokrila dodatne stroške, ki jih bodo imele zaradi ohranjanja določenih povezav s kraji, kjer bi jih drugače prekinili, ali pa z dodatnimi leti, s katerimi bi poskrbeli za vračanje njihovih državljanov. Predvidevajo, da naj bi tovrstno sodelovanje trajalo vsaj do 31. marca. Tako naj bi jutri Norwegian air opravil nekaj letov med Marokom in nordijskimi letališči (Kopenhagen, Oslo, Stockholm).

Ministrstvo za zunanje zadeve je z noto obvestilo akreditirana veleposlaništva glede novih pravil za karanteno ob prihodu v državo. Tako mora vsak posameznik, ki prispe na Norveško, v 14-dnevno samoizolacijo. Tisti, ki imajo ob prihodu kakršne koli simptome prehlada ali gripe, pa morajo ostati v izolaciji še sedem dni po prenehanju vseh simptomov.

Prav tako so sporočili, da osebam v tranzitu ni treba v karanteno in lahko nadaljujejo pot. Ljudje brez simptomov na korona virus lahko zapustijo karanteno, če takoj odidejo iz države.

Norwegian Institute for Air Research je preračunal, da so se emisije iz transporta znižale med 20 in 40 odstotki na dan. V obdobju med 13. in 19. marcem so se izpusti CO2 iz cestnega prometa znižali za okoli 43.000 ton in iz letalskega za okoli 59.000 ton, še navajajo podatke z Norveške na našem uradu vlade.

ALBANIJA

Albanski premier Edi Rama je napovedal, da bodo šole ostale zaprte tudi po 23. marca 2020. Stanje kapacitet za obravnavo obolelih z novim koronavirusom je: 20 infektologov, 200 specialistov za reanimacijo, 40 postelj z napravami za umetno ventilacijo, navajajo z našega vladnega urada.

Po novem bosta oddelka za nujno kirurgijo in maligno patologijo Univerzitetne bolnišnice Tirana z današnjim dnem začela delovati kot oddelka za travmatologijo. Namen je ustvariti varno območje za paciente, ki se jih obravnava zaradi zdravniških posegov, ki niso povezani s koronavirusom. 

Rama je 18. marca napovedal, da vlada pripravlja sveženj gospodarskih ukrepov, s katerimi bo zagotovila, da bodo vsi zaposleni v podjetjih, ki so jih morali zapreti zaradi novega virusa, prejeli konec meseca plače ter bodo vključevali tudi pripravo in distribucijo paketov pomoči za revne družine in gospodinjstva, ki zaradi potresa bivajo v začasnih namestitvah.

Skupina medijskih organizacij in NGO za človekove pravice graja vladno obveščanje javnosti o epidemiji. Vladi očitajo, da je z obveščanjem preko družbenih medijev, s spletnimi neposrednimi prenosi in zaprtimi tiskovnimi konferencami, monopolizirala informacije o situaciji.

SRBIJA

Država je popolno zaprla svoje meje - kopenske, rečne, zračne mejne prehode - za potniški promet. S tem ukrepom želita predsednik Srbije in vlada omejiti prihod srbskih državljanov, ki se množično vračajo v Srbijo iz tujine, največ iz zahodnoevropskih držav. Veliko število jih prihaja iz kriznih žarišč in mnogi od njih ne upoštevajo odločb o karanteni.

Predsednik države Aleksandar Vučić je včeraj opozoril, da imajo poleg položaja mobilnega telefona tudi dodaten učinkovit način za spremljanje gibanja ljudi. V času zaprtja, ki je predviden za šest tednov, naj bi bila možna evakuacija tujih državljanov. Danes zjutraj, je po številnih zapletih iz Beograda proti Ljubljani odpeljal avtobus s slovenskimi in nekaj EU državljani, sporočajo z našega urada vlade.

BRAZILIJA

Država je danes zaprla kopenske meje z večino sosednjih držav. Napovedujejo tudi zaprtje zračnega prostora 23. marca za 39 dni.

KOLUMBIJA

Zračni prostor zapira 23. marca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
22. 03. 2020 09.26
-1
na trstenjakovi telefoni pregorevajo. iz celega sveta kličejo državniki janeza in njegov štab ,kako ukrepat .je baje največji samooklicani strokovnjak za korona virus.samo še ni jasno ali za preprečitev ali za širjenje.
Samo gasssss...
21. 03. 2020 14.13
+4
Kot avtor članka. Emigriral iz Lublane v Kg.Goro. A nje.🤣👏🤣
flojdi
20. 03. 2020 21.08
-14
.? imajo tudi v drugih državah trgovko z masko in rokavicami , ki te nadere , da si Vsak Dan v njihovi trgovini ; čeprav NISI
periot22
20. 03. 2020 20.37
+6
Kdor se bo prav pisal bo še vedno hodil vsepovsod!