Tujina

Preiskava potrdila več primerov Cuomovega spolnega nadlegovanja

New York, 03. 08. 2021 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskava pravosodne ministrice ameriške zvezne države New York, Letitie James, je potrdila, da je demokratski guverner Andrew Cuomo spolno nadlegoval več žensk in se skušal maščevati eni od njih, potem ko ga je obtožila nadlegovanja. Preiskava je okrepila pozive, naj Cuomo odstopi s položaja.

Preiskava, ki je trajala pet mesecev in sta jo vodila dva neodvisna pravnika, je zajela pogovore s 179 osebami. Ugotovila je, da je bila Cuomova vlada "delovno okolje, sovražno do žensk" ter polno strahu in ustrahovanja. Izjave so dale ženske, ki so Cuoma obtožile nadlegovanja, sedanji in nekdanji sodelavci v vladi, državni policisti in drugi, ki so imeli redne stike z guvernerjem.

"Ti pogovori in dokazi so razkrili zelo zaskrbljujočo, vendar jasno podobo: guverner Cuomo je spolno nadlegoval sedanje in nekdanje uslužbenke ter s tem kršil državne in zvezne zakone," je na novinarski konferenci povedala Jamesova. Dodala je, da je njena preiskava tako končana, vendar pa ni podala kazenske ovadbe. Njene dokaze lahko uporabijo lokalni tožilci.

Nadlegoval celo državno policistko

Poleg nadlegovanja je preiskava potrdila primer maščevanja nekdanji uslužbenki, ki ga je obtožila, da jo je nadlegoval. Preiskava je odkrila, da je Cuomo spolno nadlegoval tudi ženske zunaj svoje vlade. Prvič doslej je objavljena obtožba, da je Cuomo spolno nadlegoval celo državno policistko, ki je bila zadolžena za njegovo varnost. Povedala je, da jo je otipaval po trebuhu in hrbtu, jo poljubljal na lica, spraševal, zakaj ne nosi krila, in jo prosil za pomoč pri iskanju ljubimke.

Andrew Cuomo
Andrew Cuomo FOTO: AP

"Nekatere so trpele neželene dotike in otipavanje intimnih delov telesa, druge so trpele nesramne, spolno sugestivne in podobne izjave. Številne so trpele oboje. Nobena si tega ni želela in vsem se je to zdelo moteče, ponižujoče, neprijetno in neprimerno," je dejal eden od dveh pravnikov, ki sta vodila preiskavo Joon Kim.

Plaz obtožb na račun newyorškega guvernerja se je vsul lani decembra, ko je nekdanja sodelavka Lindsey Boylan javno povedala, da jo je guverner poljubil na usta in otipaval. Pozivi k odstopu so se začeli vrstiti tudi v vrstah newyorških vodilnih demokratov, kot je senator Chuck Schumer, vendar jih je guverner zavrnil. Njegov urad je potem celo objavil zasebno komunikacijo Boylanove in zagotovil, da je položaj zapustila, ker je bila nesramna do podrejenih.

Nato se je pojavilo nekaj drugih žensk s podobnimi obtožbami. Posilstva ga ni obtožila nobena, vendar pa naj ne bi bilo nobenega dvoma o tem, da je bilo njegovo obnašanje povsem neprimerno, kar je sedaj potrdila tudi preiskava po naročilu newyorške pravosodne ministrice.

Ta preiskava bo imela vlogo v preiskavi državnega kongresa New Yorka, ki še poteka. Na osnovi te se bo morala demokratska večina v državnem kongresu New Yorka odločiti, ali bo sprožila postopek ustavne obtožbe demokratskega guvernerja. Poleg spolnega nadlegovanja ta preiskava ugotavlja še, ali je guverner skrival resnične podatke o smrtih v domovih za ostarele v času pandemije covida-19 in drugo.

Pri vsem skupaj pa je najbolj ironično dejstvo, da je bil Cuomo leta 2019 odločen podpornik novega državnega zakona, ki je žrtvam spolnih nadlegovanj olajšal dokazovanje obtožb na sodišču. Po novem jim ni več treba dokazati, da je bilo nadlegovanje hudo resno in vztrajno, ampak je dovolj le to, da dokažejo, da se je zgodilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
04. 08. 2021 11.56
Politična igrica. Vsak je nedolžen, dokler mu sodišče ne dokaže. Biden poziva k odstopu, verjetno zato, ker je politični nasprotnik.
AntiMarksist
03. 08. 2021 20.31
+3
Sokiran sem da ste celo objavili eno slabo novico o demokratskih "upsih".. a ste se zmotili? Imate corono? Potrebujete kaj? Sem zaskrbljen nad vasim dusevnim zdravjem..
Akuster
03. 08. 2021 20.10
+1
Demokrat??? Takšni pač so
Millady
03. 08. 2021 20.16
+2
Ne, demokrati niso takšni, takšni so "demokrati". Razlika je velika!
nightifly
03. 08. 2021 20.05
+2
Torej je imel Trump se kako prav !" In to v stevilnih stvareh ,ne samo o Cuomu ,oz ,obeh bratih Cuomo , ceprav je izgleda brat novinar -anchor v redu ,razen ,da je masovno-bujno placan demokrat .
AntiMarksist
03. 08. 2021 20.33
+2
Seveda je imel prav.. se novinarji vedo da je imel prav.. samo, dokler je bil na oblasti so morali pljuvati po Trumpu, sedaj pa se hocejo naresti "uravnovesene", ker seveda bralci vse pozabijo kaj so pisali lani, ane?
Millady
03. 08. 2021 19.58
+3
Hehe...tudi ta "demokrat" je odslužil svoje ;)