Tujina

Tragedija v nočnem klubu: še vedno ni jasno, zakaj je umrlo 21 ljudi

East London, 27. 06. 2022 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
3

Policisti še zmeraj preiskujejo tragedijo, ki se je zgodila v nočnem klubu v Južni Afriki. V nepojasnjenih okoliščinah je po sedanjih podatkih umrlo 21 oseb, med katerimi je bila najmlajša žrtev stara 13, najstarejša pa 17 let.

Tragedija, ki se je zgodila v nedeljo v zgodnjih jutranjih urah, še zmeraj ostaja nepojasnjena. Preiskovalci so predhodno predvidevali, da so smrti posledica ali zastrupitve ali pa stampeda. Po novih forenzičnih preiskavah pa izključujejo smrti zaradi stampeda – preiskovalci namreč niso našli nobenih znakov poškodb, ki bi jih lahko pripisali udarcem zaradi prerivanja. 

Vseeno oblasti še ne potrjujejo, da so bile smrti posledica zastrupitve, poroča BBC. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav tako ostaja nepojasnjeno vprašanje, zakaj je bilo v klubu toliko mladoletnikov, čeprav naj bi bil vstop mladoletnim osebam prepovedan. Upravitelj kluba Promise Matinise predvideva, da so najstniki prišli na zabavo po končanih izpitih. Prav tako je upravitelj dejal, da je opazil, kako posamezniki padajo v nezavest eden za drugim, a je to pripisoval njihovi opitosti. Šele kasneje je opazil, da so nehali dihati. 

Tragedija v nočnem klubu Enyobeni Tavern

Spomnimo, tragedija se je zgodila v noči s sobote na nedeljo v južnoafriškem klubu Enyobeni Tavern. 

Do tragedije je prišlo po tem, ko se je množica, ki je čakala v vrsti, pričela prerivati v notranjost. "Tisti, ki so bili še v vrsti, so začeli vdirati v notranjost diskoteke in takrat so ljudje pričeli padati," je dejal eden izmed obiskovalcev. Policija je tako okoli 4. ure zjutraj prejela več klicev obiskovalcev, ki so policiste obvestili o dogajanju. 

Žrtve so preiskovalci našli na tleh, na mizah in na stolih, a brez znakov poškodb. 19 žrtev je umrlo na lokaciji, 2 pa med prevozom v bolnišnico oziroma v bolnišnici. 

17-letna obiskovalka kluba je za časnik Al Jazeera povedala, da so varnostniki po tem, ko je prostor postal prepoln, pričeli v množico pršiti "nekakšen plin". Najprej naj bi sicer množici naročili, naj se razkropi, a ker tega niso storili, so v njih pričeli pršiti. "Zaradi snovi, ki je smrdela kot plin, smo se pričeli dušiti in prerivati. Zaradi nje sem omedlela in spala tri ure, ko pa sem se zbudila, sem imela omrtvičene noge in nisem mogla hoditi,"  je dejala. 

Upravitelj kluba je dejal, da so zaposleni storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi obvladali množico, da pa je bilo premalo zaposlenih in preveč obiskovalcev. 

Južnoafriške oblasti še sporočajo, da bodo lastniki taverne soočeni s kazensko ovadbo, saj naj bi kršili licenčne predpise – točili so alkohol mladoletnim osebam, čeprav je meja za pitje alkohola v Južni Afriki 18 let.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
27. 06. 2022 20.44
+1
V množici so spuščali CO2 plin in potem se čudijo zakaj je toliko ljudi umrlo.
Gia Bertacci
27. 06. 2022 19.51
+1
A to se tud tam dogaja
LocoCoco
27. 06. 2022 18.35
+1
Mrtvi so zato, ker niso več živi...