Tujina

Premier in Porfirije v tajnosti podpisala sporazum, zunanji minister ogorčen

Podgorica, 03. 08. 2022 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Črnogorski premier Dritan Abazović in patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije sta podpisala temeljni sporazum, ki ureja odnose med SPC in Črno goro. Podpis je močno razjezil ministra za zunanje zadeve Ranka Krivokapića, ki je poudaril, da premier "nima pravice ničesar ratificirati".

Po poročanju črnogorskih medijev je Porfirije v Podgorico prispel nenapovedano. Črnogorski premier Dritan Abazović je ob podpisu sporazuma poudaril, da je črnogorska vlada odločena, da vsem verskim skupnostim zagotovi popolnoma enake pravice. 

"Veseli in zadovoljni smo, če smo danes prispevali k temu. Menim, da na ta način pošiljamo sporočilo miru in strpnosti, da obračamo nov list," je poudaril in dodal, da mu je v čast in veselje, da je imel priložnost zapreti vprašanje, ki je dolgo obremenjevalo črnogorsko družbo, seveda v skladu z ustavo in zakoni. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Patriarh srbske pravoslavne cerkve je medtem ocenil, da je bil sporazum potreben tako za Črno goro kot za versko skupnost. Črna gora je po njegovih besedah od nekdaj "dom za vse ljudi, ne glede na to, od kod prihajajo". 

V bližini vile, kjer je potekal podpis sporazuma, je protestiralo manjše število tamkajšnjih prebivalcev, ves čas jih je spremljala policija. Kritiki pravijo, da je dokument v škodo Črne gore in da nezakonito registrira črnogorske kulturne in verske dobrine na Srbsko pravoslavno cerkev.

Kljub nasprotovanju dela javnosti, ki je zahteval razpravo o sporazumu in popravek njenega besedila, je premier Abazović v pičlih desetih dneh zaključil postopek podpisa in zavrnil vse pomisleke strokovne javnosti.

Zunanji minister ogorčen

Črnogorski minister za zunanje zadeve Ranko Krivokapić je medtem ostro kritiziral podpis sporazuma. Kot je opozoril, je bil ravno zaradi omenjenega sporazuma osnutek poročila Evropske komisije o Črni gori za leto 2022 precej negativen. "Veliko stvari v tej državi je bilo storjenih s prevarami. To je dan, ki nas je oddaljil od EU. Premier, danes ni bil ne lep ne primeren dan. Ravno toliko pravice imate ratificirati kot moja babica," je bil oster minister. 

Demokratska stranka socialistov (DPS) predsednika Mila Đukanovića, ki je aprila podprla oblikovanje manjšinske vlade, je zaradi podpisa sporazuma vladi odrekla podporo. Ob tem so napovedali glasovanje o nezaupnici vladi in poudarili, da bo podpisan dokument takoj po imenovanju nove vlade razveljavljen. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2fast4m3
03. 08. 2022 14.38
+0
E moj milo mas probleme , skoz te izdajajo te tvoji, jst mislm da te majo poln kufer bi rekl tukajle
User2035358
03. 08. 2022 14.24
+7
te cerkvene pravljičarje bi bilo potrebno popolnoma povsod odrezat od države, ne samo deklerativno (pri nas v ustavi je cerkev ločena od države) , ampak tudi dejansko. z največ premoženja, pa lepo prisesani na državo.