Tujina

Preobrat: britanski operaterji morajo odstraniti vse Huaweieve 5G komponente

London, 14. 07. 2020 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
150

Mobilni operaterji, ki poslujejo v Veliki Britaniji, s prvim januarjem ne bodo več smeli kupovati opreme za vzpostavitev omrežja 5G, ki ga izdeluje kitajsko podjetje Huawei. Že vgrajene sisteme in opremo morajo odstraniti do leta 2027.

5G v Veliki Britaniji
5G v Veliki Britaniji FOTO: Shutterstock

Minister za digitalizacijo Oliver Dowden je odločitev predstavil v britanskem parlamentu, gre pa za zelo pomemben premik in zasuk v britanski politiki. Namreč, samo pred pol leta, januarja, so kitajskemu telekomunikacijskemu podjetju Huawei podelili omejeno pravico pri vzpostavljanju omrežja 5G. Kot je takrat pojasnila vlada, bodo "visoko tvegani ponudniki" izključeni iz gradnje "občutljive" jedrne infrastrukture.  A danes, preobrat. Vse, kar je bilo dogovorjeno, mora ven. 

Kot je še dejal Dowden, bo implementacija 5G opreme v Veliki Britaniji tako potekala počasneje, verjetno se bo zavleklo za najmanj eno leto. "To ni bila lahka odločitev, vendar je pravilna, predvsem kar se tiče naših telekomunikacijskih podjetij, naše nacionalne varnosti in gospodarstva, tako danes kot dolgoročno," je še dejal. Odločitev gre z roko v roki z ameriški sankcijami, ki so bile uvedene pred kratkim, poroča BBC.

Ker ameriške sankcije vplivajo samo na 5G opremo, London ne verjame, da obstaja varnostna utemeljitev za odstranitev opreme 2G, 3G in 4G, ki jo je dobavil Huawei. Ta prepoved bo tudi pomenila, da podjetja ne bodo smela prodajati in uporabljati Wi-Fi ruterjev in širokopasovnega sistema. Ta odločitev bo postopna, a dokončna in naj bi se zaključila v dveh letih. 

Britanska odločitev ni bila nepričakovana, saj so pogajanja glede bodočega gospodarskega dogovora z ZDA na vrhuncu, kitajsko uničevanje demokratičnih zametkov v Hongkongu pa je najverjetneje bila kaplja čez rob. 

Pri Huaweiju so se na odločitev že odzvali in London pozvali, naj o prepovedi premisli še enkrat. "Na žalost je naša prihodnost v ZDA spolitizirana, tu gre za ameriško trgovinsko politiko in ne za varnost," je ocenil predstavnik Huaweija v Veliki Britaniji Ed Brewster.

ZDA so odločitev britanske vlade pozdravile. "To je dokaz vse širšega mednarodnega soglasja, da Huawei in drugi nezanesljivi ponudniki predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti," je Bela hiša zapisala na Twitterju.

"Ta odločitev nas je razočarala in to je tudi slaba novica za vse uporabnike mobilne telefonije v Veliki Britaniji. Ta odločitev lahko upočasni digitalizacijo Velike Britanije, poviša stroške in poveča digitalno vrzel. Namesto napredka, britanska vlada povzroča nazadovanje, zato jih pozivamo k ponovnemu premisleku. Ostajamo prepričani, da nove omejitve ZDA ne bi vplivale na odpornost in varnost izdelkov, ki jih dobavljamo v Veliko Britanijo," je dodal v sporočilu za javnost. 

Američani Huawei označili za 'grožnjo nacionalni varnosti'

Ameriška zvezna komisija za komunikacije (FCC) je kitajski tehnološki družbi Huawei in ZTE ter njune podružnice konec junija uvrstila na črni seznam in ju označila za grožnjo nacionalni varnosti. S tem ameriškim podjetjem onemogočajo uporabo državnih sredstev za poslovanje z omenjenima podjetjema. Obe družbi sta tesno povezani s kitajsko komunistično partijo in vojaškim aparatom Kitajske, je v izjavi dejal predsednik FCC Ajit Pai. Za obe družbi velja kitajsko pravo, ki ju obvezuje k sodelovanju z obveščevalnimi službami na Kitajskem, še trdi Pai. Huawei je to vseskozi zanikal in poskušal prepričati številne vlade na Zahodu, a se to zdaj vse bolj odmika. 

Po drugi strani se je v  Sloveniji vprašanje kibernetske varnosti zapostavljalo kot večina ostalih varnostno-obrambnih struktur, a geopolitične razmere so takšne, da ni več možno gledati stran, smo zapisali maja . V primeru implementacije 5G bo treba narediti več in opredeliti, kakšno tehnologijo bomo kupili, predvsem pa bo debata potrebna okrog rešitev, ki jih ponuja Kitajska in kitajsko podjetje Huawei. Ta je na Kitajskem informacijski gigant, ki je tesno povezan s komunistično partijo in brez nje ne bi uspel postati tako velik. Niti blizu temu. Huawei te povezave zanika in pravi, da delujejo avtonomno, a kot je bilo večkrat izpostavljeno, se obveščevalne službe članic zveze Nato s to opazko ne strinjajo.

Kitajski ponudniki se soočajo z vse večjimi težavami pri prodaji opreme na Zahod.
Kitajski ponudniki se soočajo z vse večjimi težavami pri prodaji opreme na Zahod. FOTO: Shutterstock

Slovenija z ZDA pripravlja izjavo o varnosti 5G

Skupna izjava ZDA in Slovenije o varnosti omrežij 5G bi na prvi pogled predstavila skupne poglede na varnostne elemente pri vzpostavljanju omrežij 5G, po drugi strani pa je pomenljivo, da so to izjavo podpisale večinoma države iz vzhodne Evrope – Poljska, Češka, Estonija, Latvija. 

Skupne izjave z ZDA so tako lahko tudi sprememba zunanje politike Slovenije, ki se je tradicionalno naslanjala na države zahodne in severne Evrope: Nemčije, Francije, Nizozemske. Vse države so iskale rešitve za minimizacijo varnostih zagat, kjer bi lahko kitajsko ministrstvo za državno varnost dostopalo do informacij iz kritične infrastrukture. Britanski preskok bo verjetno premešal tudi te odločitve drugje po Evropi. 

Evropejci so bili sprva za omejevanje dostopa, dokazovanje neodvisnosti, odprte kode za strokovnjake, izpolnjevanje posebnih pogojev za zagotavljanje varnosti sistema, za ZDA pa je bil že sam sum dovolj, da so Huawei blokirale. V EU so pripravili tudi posebne orodjarne ukrepov za omejevanje tveganj na področju kibernetske varnosti 5G omrežij. A kako bodo pritiski ZDA in spremembe na stari celini vplivale na odločitve EU, je še preuranjeno, vsekakor pa bodo težave s Hongkongom in aktivnim omejevanjem demokratičnih načel v tej nekdanji britanski koloniji. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan res grozni
20. 07. 2020 11.56
+1
Trumpovi hlapci. Pokvarjeni komunisti??? Koliko držav je Kitajska napadla in koliko ZDA? ZDA jih v desetih letih več kot jih je Kitajska v tisočletni zgodovini?
piko2263
15. 07. 2020 21.00
+0
Bravo VB, nobenega sodelovanja z pokvarjenimi komunisti! Ti bi uničili ves svet, če bi imeli možnost. Tako pa ko jih bomo enkrat vsi zablokirali bodo se zstrupili sami s seboj....jeaaaaaa
ivan res grozni
20. 07. 2020 11.58
+1
Največji onesnaževalec na planetu na prebivalca so ZDA. Kitajska ustvari npr. za 1/3 več toplogrednih plinov kot ZDA vendar pa pri štirikrat več prebivalcih. Podobno je tudi na drugih področjih.
Zlobni76
15. 07. 2020 10.41
+3
Problem 5G je v tem, da bodo Kitajci postavili med 70 in 80% vsega sistema na svetu.
totalka
15. 07. 2020 10.28
+2
Amerika z saxsoni sta največja grožnja človeštvu....
pravi?nik2
15. 07. 2020 10.14
+2
Adijo poštarji in taksisti. Dronmobil Korporacija D.D. Lastniki pa vemo kdo bodo.
pravi?nik2
15. 07. 2020 10.11
+1
Kitajci prehiteli v tehnologiji celi svet,sedaj pa jih blokirajo,da bi jih dohiteli.Poraz kapitalizma na tem področju in parola več znaš, več veljaš ne drži vode.5G še več brezposelnih in več robotov. Film Zeleno sonce se uresničuje.
borjac
15. 07. 2020 09.19
+1
Nekoč je bila Amerika kolonija Velike Britanije, sedaj je obratno, Angleži so ravnokar izvedeli kako ranljivi so ko so zapustili EU, menda si niso domišljali da bodo Američani skrbeli za njih, oni skrbijo zase Amerika First.
ivan res grozni
20. 07. 2020 11.59
Trumpu dol visijo ZDA; njegov resnični slogan je Trump first.
srbin333
14. 07. 2020 21.41
+1
Itak ne bojo mel židi blizu g5 strup
tornadotex
14. 07. 2020 20.59
+6
Britanci...amerolizniki...
Generacija56
14. 07. 2020 20.44
+14
Ko se gre ravno za telekomunikacije.... Danes je zanimiv članek, da VB ne more izstreliti svoje balistične rakete brez odobritve ZDA. Ker GPS navigacija, s katero so odvisni od ZDA, ne deluje, če ne plačajo... Prav tako nimajo denarja, da bi vzdrževali svoje rakete in jih najemajo v ZDA... In še slabše bo. Padec BDP bo v VB 20%, medtem ko kaže EU 8%.... To bo še zanimivo. Niti začelo se še ni...
aleshiukas
14. 07. 2020 21.00
+6
gozdar1
14. 07. 2020 21.42
-1
Gps deluje ali pa ne, ker gre za signal, razlika med civilnim in vojaškim je samo da je slednji kodiran. Še vedno so 6 največja ekonomija na svetu, potemtakem je rusija že pod vodo.
JosipBrozDrugi
16. 07. 2020 11.23
+1
Logično. Američani (USA) tiskajo dolarje, Nemci tiskajo evre, kitajski juan pa je trden, ker je vezan na nafto, tako kot nekoč ameriški dolar. Zato so rumeni trn v peti zahodu.
ivan res grozni
20. 07. 2020 12.02
Ne morejo izstreliti balističnih raket, ker jih sploh nimajo. Zato celo nimajo možnosti, da bi poslali miniaturni satelit v orbito. Res so pred desetletji izstrelili svoj doslej edini satelit vendar so nato program ukinili.
ivan res grozni
20. 07. 2020 12.03
tovarišinajuriš
14. 07. 2020 20.39
+5
...kaj je ostalo od imperija v katerem sonce ni zahajalo...in to v stotih letih...čez petdeset let,bo GB samo še krajevna skupnost korporacije,ki se ji reče USA...če jih ne bodo Kitajci oboje zbrisali s seznama držav...
felix59 drugič
14. 07. 2020 20.38
+13
Ne potrebujemo nobene izjave o varnosti 5G s strani ZDA , ne potrebujemo in tudi nočemo sodelovati z Ameriko , za nas , kot da je ni , niti na zemljevidu niti nikjer. Amerike ni. Ne obstaja.
JosipBrozDrugi
16. 07. 2020 11.24
Jonuz Jonuzi obožuje ZDA. Poglej v program SDS.
Desno
14. 07. 2020 19.48
-3
bravo britanija
Generacija56
14. 07. 2020 19.22
+21
Saj niste vsega sami krivi, tisti, ki mrzite Kitajce. Ste načrtno zavedeni, prepojeni s sovraštvom, ker je to cilj anglo-ameriške propagande. Tako je Hitler povedel Nemce v vojno. Krivi ste, ker se tega ne zaveste, ko preberete tak članek.... Niso Kitajci nič več, nič manj ljudje, kot vi sami...
Redžepi
14. 07. 2020 19.12
-13
Prepozno....kitajčke bi bilo treba že pred 10 leti zaustavit...Nostradamus je napovedal rumeno raso, ki vlada svetu in prav je imel...zakaj smo to dopustili....sram me je....
Principat
14. 07. 2020 19.32
+8
vsakih 15-20 let svetovni kapitalizem pristane na kolenih in tudi 2005-07 se je zatekel k komunistom na kitajsko , zaradi svetovnega poniževanja so uspeli najprej z ponujeno tehnologijo in nato še nagradili obstoječo ,, svet brez kitajske še danes ni zadihal , oni pa se strmo vračajo na vsaj približno raven ,, e pohlepni kapitalizem nas je prodal
ivan res grozni
20. 07. 2020 12.05
Ustavljati bolj sposobne, ker smo sami nesposobni?
igy02
14. 07. 2020 19.01
-12
Izziv za vse poznavalce Kitajske. Napišite, katere pomembne stvari so izumili Kitajci? Niti ene. Vse so prekopirali in pokradli. To pa res znajo dobro. Poznam iz mprve roke. Govorim seveda o sedanji eri.
Generacija56
14. 07. 2020 19.13
+13
Govoriš zato, kar si nepismen. Če bi bil pismen, bi prebral, da imajo Kitajci 432.000 patentov, ZDA pa 307.000. Ampak, ker ti ta madij tega ne pove, tavaš v temi.. Ker si se oglasil, imaš internet. Če imaš internet, raziskuj dalje. Začni z "number of patents by country", "by company" in tako dalje....
Salamandros
14. 07. 2020 20.03
+18
Ti to resno??? Si hodil v šolo sploh? Kitajci so izumili papir, smodnik, kompas,, mehansko uro, svilo, dežnik, topljenje kovin, porcelan, detektor za potrese, začetne rakete že leta 228, ki so delovale na smodnik, zobno ščetko, ...... Na sploh je Kitajska civilizacija najstarejša civilizacija na svetu, ki je bila zatrta iz strani Anglije in Japonske veliko let. Pokradli so pa od a do ž od njih.
JosipBrozDrugi
16. 07. 2020 11.27
igy02, med ostali so izumili kompas (magnetni kompas). Sicer nisi preveč brihten, ker pod vplivom SDS (ZDA) zaničuješ Kitajce.
ivan res grozni
20. 07. 2020 12.06
Skoraj vse so izumili Kitajci; od smodnika do raket, ko smo na zahodu samo pasli ovce.
Brdavssar
14. 07. 2020 18.43
+6
briga kitajce za teh nakaj milijonov angležev....55 mil. tu nekje.....
Brdavssar
14. 07. 2020 18.41
+16
heheh angleške pudlice se bojijo američanov...klasika
server
14. 07. 2020 18.41
+14
Angleži so (spet) pokleknili pred ZDA. A bomo mi tudi plesali, kot bodo Amerikanci igrali/hoteli? In zakaj ja?
JosipBrozDrugi
16. 07. 2020 11.28
+1
Ker je Amerika naša prijateljska država. Tako pravi Januz Janshiti.
Carmennula
14. 07. 2020 18.36
+2
Dejstvo je, da Kitajci kupujejo Evropske Firme ali jih hočejo z denarjem katerega ne namenjajo zdravstvu, sociali in skrbi za otroke,. Ali imeti Kitajske proizvode in nula socialo ali pa Evropske in Evro standard, mi je zbrisu komentar ampak vsi vedo, dokler je bilo Gorenje rdeče in ga niso potopili na dna Atlantika ter ga kupili Kitajci so si tam šli socialo, kadrovska je bila Občinska rdeča in plačalo je gorenje samo za stavbno zemljišče Občini celih 12 milijonov Evrov, ko so to propadlo, bankrotirano firmo kupili Kitajci, je bilo te sociale konec povedali pa so jim, da takšen sistem svet ne pozna in da oni ne bodo plačali te cene, saj je KOMUNIZMA konec ?? če ne se poberejo iz doline. No sedaj smo pa tam Občina je nabila socialo na položnici Komunale, to pa znajo, denar hočejo, če ne je konec muzike ?? in nadaljujejo z rdečo Burlesko, zato pa odločno proti Kitajcem, ki še enkrat poudarjam z sredstvi od sociale kupujejo Firme, če Gorenje ne bi odrli rdeči Občinarji in profesorji rdeče kozmetične ekonomije bi še danes bilo Slovensko. Tako pa se Občinarjem vleče curla po asfaltu, jih grabi obup, kje naj dobijo sredstva za (( socialo, ki jih ni na komunalo se več obesli ne boste..?? Če bi Kitajci imeli tako socialo kot jo želijo ti Rdeči bi propadli v sekundi dvajst, ravno tako kot je Bobinac komunistična partija in občinska kadrovska v Gorenju.
User1908573
14. 07. 2020 18.47
-2