Tujina

Preplah na pošti v Zagrebu zaradi nesporazuma glede okužbe

Zagreb, 08. 04. 2020 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neodgovorno, nerazumljivo, neumno in nenazadnje nezakonito. Tako so hrvaški mediji označili dejanje Zagrebčanke, ki naj bi vkorakala na pošto in po končanem opravku zaposleni razkrila, da je okužena z novim koronavirusom. Poslovalnico so takoj zaprli, poklicali epidemiologa, popisali prisotne in prostor dezinficirali. Nato pa se je izkazalo, da je šlo za nesporazum.

Vsakodnevna opozorila, pozivi in niti visoke kazni očitno pri nekaterih ne zaležejo, pa četudi jim je izrečen ukrep stroge samoizolacije zaradi potrjene okužbe z novim koronavirusom. O domnevnem neodgovornem kršenju samoizolacije so poročali na sosednjem Hrvaškem, kjer je gospa v Novem Zagrebu zjutraj vkorakala v poštno poslovalnico, po faksu poslala nekaj dokumentov, nato pa poštni uslužbenki dejala, da jim priporoča dezinfekcijo poslovalnice, saj je okužena z novim koronavirusom. Tako je vsaj razumela uslužbenka, ki je o tem takoj obvestila nadrejene.

"To je bilo zjutraj okoli 9.15 v Zapruđu. Ženska, ki je bila v samoizolaciji in ki je okužena s koronavirusom, je prišla na pošto in potem ko je opravila, kar je imela za opraviti, rekla, da je okužena. Takoj zatem smo zaprli poslovalnico in poklicali epidemiologa. Popisali smo tudi vse ljudi, ki so bili notri," je za hrvaški RTL dogajanje pojasnil Valentino Rajković, poveljnik Civilne zaščite Novi Zagreb.

Poslovalnico so nato dezinficirali, epidemiologi pa so osebam, ki so bile v tistem času prisotne v prostoru, sporočili, da jih bodo še obvestili o tem, ali jih bodo poslali na testiranje ali pa jim bodo odredili samoizolacijo. Poštna poslovalnica pa je do nadaljnjega zaprta. "Človek enostavne več ne ve, kaj bi rekel. Prosimo vse, ki ste bolni, ostanite doma," je poudaril Rajković.

Poštna poslovalnica na Hrvaškem
Poštna poslovalnica na Hrvaškem FOTO: Dreamstime

Poštna uslužbenka narobe razumela?

Dnevnik.hr je sicer pozneje poročal, da je policija naknadno sporočila, da je očitno prišlo do nesporazuma med žensko in poštno uslužbenko. Ženska naj bi namreč po ugotovitvah policije uslužbenki dejala, da je prinesla dokumente osebe, okužene s koronavirusom, in ne da je sama okužena. 

"V prostore pošte je okoli 9. ure dejansko prišla ženska, ki je predala dokumente o bolniškem staležu druge osebe, ki jih je morala poslati v njegovo podjetje. Ugotovljeno je bilo, da ona ni okužena s koronavirusom, dokumenti pa pripadajo osebi, ki je okužena. Vendar ta oseba prav iz razloga, ker spoštuje odloke štaba civilne zaščite RH, strogo upošteva odločitev in se nahaja v svojem stanovanju ter tega prostora ne zapušča, da ne bi okužil svojih someščanov," so za Dnevnik.hr pojasnili zagrebški policisti. 

Gospa, ki je dokumente prinesla na pošto, je soseda okuženega, ki skrbi zanj in za njegovo družino, saj so vsi v samoizolaciji. Ženska je policiji pojasnila, da je, preden se je s papirji odpravila na pošto, preventivno počakala tri dni, da bi zmanjšala možnost prenosa okužbe, poštno uslužbenko pa je zgolj opozorila, da dokumenti pripadajo okuženi osebi, kar pa je povzročilo nesporazum in preplah. Na policiji so zaključili, da je gospa ravnala v skladu z navodili in priporočili ter da s svojim ravnanjem ni nikogar ogrožala. 

Bolnik s covidom-19 v sežansko lekarno po zdravila

Danes pa smo že poročali o tem, da se je v Sežani zgodil primer kršenja samoizolacije. Regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko je namreč sporočil, da se je včeraj popoldne v "drive-in" enoto sežanske lekarne pripeljala oseba, ki je potrjeno zbolela za boleznijo covid-19. Farmacevtki je prek zvočnika povedal, da je okužen, ostal je v svojem avtomobilu, farmacevtka pa mu je izdala zdravilo.

O dogodku so nato obvestili sežanski štab civilne zaščite, ki je zaprosil regijski štab za dekontaminacijo. Izvedli so jo gasilci sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo. Pristojni so zagotovili, da do izdajnega okenca pred lekarno ta čas ni imel nihče dostopa. 

Proti bolniku bodo sprožili postopek zaradi kršenja samoizolacije. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
09. 04. 2020 10.49
Čudi me, da uslužbenke nihče ni vzel pod lupo, vse druge nič krive so. Po drugi strani mi ni jasno, zakaj je ženska sploh kaj omenjala, če ni tehtnega razloga. Zdaj imajo mnogi več težav kot koristi. Ni izključeno, da so pristojni obiskali in odvedli njene sosede.
RamzesII
09. 04. 2020 10.46
"Proti bolniku bodo sprožili postopek zaradi kršenja samoizolacije." Revež, verjetno so mu tudi zasegli kupljena zdravila (javnosti neznano katera) in ga kaznovali še zaradi nezakonitega nakupa, glede na okoliščine.
RamzesII
09. 04. 2020 10.42
V bistvu je kriva uslužbenka, na tapeti pa so vsi takrat prisotni. Strah ima velike oči. Ni omembe glede nošenja mask, ki so težava pri komuniciranju.
nikhrast
08. 04. 2020 20.11
-1
Pa Slovenci tudi še hodijo na pošto, pa kaj tam delajo, znamko lahko kupiš po trgovinah, pisma pa skoraj ne pošiljamo več, pakete pa dostavljajo vse pošte, največ pa privatne.
Ivonca
08. 04. 2020 19.28
+9
"Osamitev (izolacija) je ukrep, s katerim lečeči zdravnik, območni zavod za zdravstveno varstvo ali Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije zbolelemu za nalezljivo boleznijo omeji svobodno gibanje, kadar to lahko povzroči direkten ali indirekten prenos bolezni na druge osebe." Pa je že dokazano, da lahko obisk drive-in lekarne povzroči direkten ali indirekten prenos bolezni??
nikhrast
08. 04. 2020 18.53
-17
Pa folk še gre v pošto, pa kaj bi iskal tam?
MojsterSplinter
08. 04. 2020 19.28
+8
nikhrast
08. 04. 2020 21.37
+0
V Ameriki pa redkokdo menja gume, večina folka ne ve kaj so zimske gume.
mackon08
08. 04. 2020 18.27
-15
Nabit mu 5000 Euro kazni.