Tujina

(Pre)počasno posredovanje policije? Odgovorni policist obtožbe zanika

Teksas, 10. 06. 2022 21.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V javnosti še zmeraj prevladuje splošna kritika in ogorčenje zaradi domnevno prepočasnega odziva policijske enote, ki je bila poklicana na kraj zločina množičnega streljanja na teksaški osnovni šoli. Šef policije šolskega okrožja Pete Arredondo obtožbe o nepravilnem delovanju zanika.

Spomnimo, množično streljanje, ki se je 24. maja zgodilo na teksaški osnovni šoli je terjalo življenje 19 otrok in dveh odraslih. Sodišče je v pričetku tedna odredilo dodatno preiskavo, ki se bo osredotočala na (ne)pravilnost delovanja policijske enote, zadolžene za intervencijo pri napadu. Javnost policistom očita obotavljanje pri konfrontaciji s storilcem, saj je bil slednji z žrtvami v učilnici zaprt kar dobro uro, preden je policija posredovala in napadalca ubila.

Pete Arredondo, ki je bil kot šef policije šolskega okrožja zadolžen za intervencijo pri zločinu, obtožbe o nepravilnem delovanju zanika in pravi, da so policisti brez obotavljanja žrtvovali svoje življenje. "Nihče od policistov se ni niti za trenutek obotavljal, da bi rešil otroke. Delovali smo v skladu s prejetimi informacijami in se situaciji prilagajali spotoma," poročajo na BBC.

Uvalde po strelskem napadu v šoli
Uvalde po strelskem napadu v šoli FOTO: AP

Ponovni pregled dokaznega materiala je odkril nove video posnetke, iz katerih je vidno, da so policisti čakali na opremo, preden so vstopili v učilnico, čeprav naj bi jim eden izmed policistov na kraju dogodka dejal, da nekateri izmed ujetih učencev potrebujejo zdravniško pomoč. Iz zapisnika, pridobljenega iz kamer, ki jih policisti nosijo na telesu, pa je vidno, da moški, za katerega se predvideva, da je Arrrendodo, dejal: "Ljudje bodo spraševali, zakaj se obotavljamo."

Odvetnik Arredonda George Hyde je dejal, da je Arredondo svoji ekipi ukazal postanek, ker je ocenil, da vstop v učilnico ne bi bil varen. Arredondo je predhodno naročil okrepitve in ključe od zapečatenih vrat učilnice, s katerimi se je namenil odpreti vrata, ki naj bi jih bilo sicer nemogoče odpreti. 

Strokovnjaki so sicer mnenja, da je bil odziv Arredonda neprofesionalen in prepočasen. 

"Izjemen pogum," je policistom prvotno priznal tudi teksaški guverner Greg Abbott. Kasneje je izjavo preklical in dejal, da je besen, ker je bil zaveden glede informacij o odzivu policistov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice so zacvetele
12. 06. 2022 11.28
+1
Pa nehajte s tem. Koga zanimajo poboji tam preko, želijo jih in jih imajo. A kdo je kriv, policija?... jok, državni aparat, ki dopušča, da ima vsak, ki ima 5 minut časa, orožje.
Ramzess
11. 06. 2022 11.25
"in pravi, da so policisti brez obotavljanja žrtvovali svoje življenje. "Nihče od policistov se ni niti za trenutek obotavljal, da bi rešil otroke. Delovali smo v skladu s prejetimi informacijami in se situaciji prilagajali spotoma" Res so ja, saj so vsi videli kako, kar se pa tiče prejetih ''informacij', pa je to širši pojem, o samih prejetih informacijah oz. ukazih, pa lahko le ugibamo.
Ramzess
11. 06. 2022 11.23
Seveda zanika, kaj pa je drugega za pričakovat, ne vem zakaj se sploh čudijo.
Ramzess
11. 06. 2022 11.27
Vrana vrani ne izkljuje oči, svoje bo ščitil, pa čeprav z .....
Walter Pravicek
11. 06. 2022 08.57
+1
Smo potem filmov iz Texasa dobili dojem,da so vsi junaki tam.Pa je policaj dokazal,da ni sposoben braniti ljudi.Poglejte kaj piše na vsakem policijskem vozilu:serve and protect=služiti in varovati.Premalo treninga,preveč burgerjev.
Ramzess
11. 06. 2022 11.26
"serve and protect=služiti in varovati" Ja, že, vendar koga se raje vprašaj, če veš da policija ni v službi ljudi, pa v službi oblasti. Vse jasno.
IKOSS
11. 06. 2022 08.03
+2
Dokler ne bo znano verodostojno poročilo o tem incidentu, me bo moč postaviti ocene o ustreznosti posredovanja policije! Je pa ob tem nedvomno, da komunikacija z javnostjo ni bila izvedena na ustrezen način.