Tujina

Prepoved motorjev na notranje izgorevanje: 'Samomor in darilo kitajski industriji'

Ljubljana, 06. 03. 2023 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Gregorc
Komentarji
128

"Samomor in darilo kitajski industriji," tako načrt, da Evropa popolnoma prepove avtomobile z motorji na notranje izgorevanje po letu 2035, označujejo v Italiji in Nemčiji. Nasprotovanje uredbi, ki jo je že potrdil Evropski parlament, pa napovedujeta tudi Poljska in Bolgarija. Končno glasovanje o pokopu motorjev na naftne derivate bi moralo biti izvedeno v torek, a je zaradi nasprotovanja četverice prestavljeno za nedoločen čas. Razprava o prihodnosti evropske mobilnosti ostaja vroča.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Brglez o motorjih na notranje izgorevanje
    05:49
    Iz 24UR ZVEČER: Brglez o motorjih na notranje izgorevanje
  • Iz 24UR ZVEČER: Električni avtomobili leta 2035
    03:28
    Iz 24UR ZVEČER: Električni avtomobili leta 2035
  • Iz 24UR: Prepoved motorjev na notranje izgorevanje
    02:45
    Iz 24UR: Prepoved motorjev na notranje izgorevanje

Na zavoro pri popolni elektrifikaciji bi stopili tudi Italijani in Nemci, ki menijo, da je prehod na brezogljično mobilnost v 12 letih preambiciozen. 

Pri Volkswagnu pa z načrti Evrope nimajo težav. V podjetju nameravajo namreč izdelavo električnih avtomobilov v svoji zeleni zavezi dvigniti na 70 odstotkov že do leta 2030.

"Mi to odločitev pozdravljamo, a hkrati opozarjamo, da za nas neke spremembe ni," je povedal Andrej Hrastar iz ID Huba v Ljubljani. 

Da avtomobilska industrija druge izbire kot slediti trendu elektrifikacije niti nima, meni evroposlanec Klemen Grošelj, ki je uredbo v februarju podprl. "Jaz verjamem, da bo na koncu dosežen nek kompromis, ki bo omogočil, da bo EU dosegla te podnebne cilje," je povedal. 

Pri tem na AMZS opozarjajo, da nova mobilnost, kakršnakoli bo, ne sme biti slabša od te, ki jo imamo danes. "Da bo enako dostopna in da bo bolj trajnostna," je dejal predsednik AMZS Andrej Brglez in dodal, da "smo tako zelo v zaostanku, da karkoli naredimo, bo super".

Pojasnil je še, da nekatere ocene kažejo, da bi lahko v Evropi elektrificirali zgolj eno tretjino voznega parka, in ocenil, da bi se za preostanek morali preusmeriti v sintetična goriva in vodik. 

V evropski ljudski stranki medtem dvomijo v brezmadežnost električnih avtomobilov. "Zaman je, kar počnejo Nemci, da kurijo lignit, na drugi strani pa uporabljajo električne avtomobile," meni poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič

Hkrati pa svarijo še pred Havana efektom – pojavom, ko bodo ceste zaradi nezmožnosti nabave novih avtomobilov preplavili starodobniki. "Trenutno je cena električnega vozila nad ceno vozila z notranjim izgorevanjem," je pojasnil Hrastar. Pri tem je izpostavil, da se strošek avtomobila lahko zniža na dolgi rok. Težava pa lahko ostane pri dostopu do polnilnic. 

Lani je bil v Sloveniji med novo registriranimi električnimi avtomobili vsak 20. avtomobil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luther
07. 03. 2023 12.16
+1
Srednje ročno, če ne že kratkoročno, EU industrija električnih avtomobilov, nima nobenih šans nasproti ZDA proizvodnji. EU nima niti osnovnih kovin za izdelavo baterij. Musk je že ustavil načrt izgraditve tovarne Tesla v Nemčiji blizu Berlina. On že ve zakaj. To vedo tudi neizvoljeni ampak delegirani vrhovni politiki EU, kot so Ursula, Borell in aparatčik Michel, pa so tiho, oziroma širijo propagando MI6 in CIA. Če EU ne vzpostavi trajne stike s svojim naravnim zaledjem Rusijo in Azijo, se EU piše slabo. Danes je EU tretja največja gospodarska sila na planetu. In ta sila nima svoje obrambe, ampak je odvisna od NATO. NATO pa je v rokah ZDA in ZDA so v rokah največjih investijskih skladov kot je JP Morgan, Rotschildi, BlackRock. In ti skald imajo v rokah vso orožarsko industrijo v ZDA in GB. To je glavni razlog za vojno v Ukrajini. Sklad BlackRock upravlja s vsoto 8.000 milijard US $, To je mnogo več, kot je državni proračun Nemčije.
Luther
07. 03. 2023 12.07
+0
Ta članek je zavajanje. Prepoved avtomobilov na notranje izgorevanje, je darilo za ZDA. ZDA s subvencijami predvidenimi v zakonu IRA vabijo vsa energetska podjetja v ZDA. V Arizoni so pripravljeni tereni za preselitev večjih podjetij polprevodnikov in čipov iz Tajvana. V ta namen so bili tudi obiski ZDA politikov, kot je Nancy Pelosi. družina Pelosi je eden večjih privatnih vlagateljev v TSMC največjega proizvajalca polprevodnikov na planetu. ZDA so tudi izdale dekret, ki vsem ZDA strokovnjakom na področju čipov in zelene energije grozi z odvzemom državljanstva, če se ne vrnejo iz tujine (tu mislijo predvsem na Kitajsko) v ZDA. To so glavni razlogi, za spodbjanje tega zakona o prepovedi motorjev na notranje izgorevanje. Ker pa je EU zdaj po embargu Rusije 100% odvisna od ZDA, jo EU politiki dobesedno ubogajo. Hipotetično, če bi ZDA uvedle embargo na EU, let ta ekonomsko gospodarsko propade v roku 1 - 2 mesecev. Takšna je realnost, na žalost.
Ponent
07. 03. 2023 11.43
+3
To je proces enako kot pri vsaki drugi svari. Baterije bodo vedno boljše, močnejše, manjše, materiali obnovljivi, motorji vesno bolj dodelani, cenovno vedno bolj dostopni, električna omrežja bolj sodobna,.. Itd. Verjetno bo, ampak je še daleč.
gost1234567
07. 03. 2023 11.37
+0
Električni avti seveda se zdaleč niso idealni, niti niso neka končna rešitev, predvsem so veliko predragi, ampak vsak nekaj se je začelo premikati, če nam še uspe čez nekaj desetletij z izboljšavami, ki sigurno se bodo (npr na vodik in potem naprej) vsaj postopno zaustaviti segrevanje.
Ramzess
07. 03. 2023 11.19
+3
Iz tega ne bo nič, napačna smer, že koncept električnih vozil je napačen, ljudje ne vidijo za kaj gre, za omejevanje (v razdalji vožnje), nadzor, itd. Včasih so električna vozila imela drugačne baterije. Električna vozila so obstajala hkrati z začetkom bencinskih vozil, a so jih naftarji pokopali. Tiste, ki so poskušali z električnimi vozili z generarji elektrike iz kvantnega polja, to pomeni iz etra, star izraz, ali iz zraka kot rečemo pogovorno, čeprav se misli eter, no, tiste je globoka država ravno tako pokopala in prepovedala njihove rešitve. Tesla je imel isto reč, pa je bila ravno tako onemogočena. Treba je videti kaj počno in s kakšnim namenom.
FIRBCA
07. 03. 2023 11.19
+0
To so provokacije in tipanje kje bi lahko monopolirali z Kitajci z njimi se ne da vso rudo za batarije ima Kitajska in Usa tako, da smo zopet tam ko smo se pravi to vodi lahko kdo Usa in Kitajska ne EU. mal pomislite. Mi infrastrokture ustimame.
Eva14
07. 03. 2023 11.13
+2
Ko bo gospoda nehala kupovati in uporabljati privatna letala, helikopterje, jahte in podobno...potem se lahko pogovarjamo. Spet bi sparali na revezih. Vasi elektricni avti so pa navadno sranje. Baterije so okolju bolj skodljive kot moj avto. Poleti rabijo vec energije zaradi klime, pozimi zaradi gretja. Sistem se bo sesul ce se bomo vsi greli in vozili na elektriko. Samo vasi mozgani to ne morejo sprocesirat a ne?
vlahov
07. 03. 2023 11.04
+2
Lepo zalaufajmo Lendavsko rafinerijo in bo cvenka . Verjetno gdo sadi korenje ali pa je župan Ljubljane kupil vikend.
Bikoborec
07. 03. 2023 10.57
+5
Ma kva vi sanjate? Nikdar in nikoli ne boste ukinili bencinarje in dizle. Kaksna elektrika in polnjenje vsakih 300km. Da se do dalmacije 2 dni vozim, japajade.
big_foot
07. 03. 2023 11.19
-1
Ni glih tko. Vsi se vpičite za tistokrat ko se gre na morje. Dejstvo pa je da 3/4 poti narediš v manj kot 50 km. Pa tudi sicer imajo ev sedaj dometa tam 400+. Hitro polnjenje pa ni problem avta ampak polnilnic. Moj komot prebavi polnjnje preko 100kw samo polnilnic z to močjo je pa bore malo, in pri nas veljajo kao hitre polnilnice tiste z 50kw kar je dokaj počasi. Vseeno pa v eni uri napolniš za vsaj 200 km, kar je sprejemljivo.
Luther
07. 03. 2023 10.53
+12
Zavajanje, to je darilo ZDA industriji. ZDA poskušajo ustvariti pogoje, da bi bile svetovni vodja za izdelavo električnih avtomobilov in baterij. Predvidene tovarne Tesla, ki naj bi bila največja, v Nemčiji blizu Berlina ne bo. ZDA zakon IRA predvideva subvencijo vsem podjetjem, ki se ukvarjajo s t.i. zeleno energijo. V ta namen so ZDA predvidele 400 - 600 milijard $. Nekatera velika EU podjetja že selijo proizvodnjo v ZDA, med temi je BASF, švedski Northvolt, španska Iberdrola itd. Ta prepoved je v prvi vrsti darilo ZDA in samomor EU. Začelo se je s proxy vojno, ko so ZDA uspešno odrezale energetsko bazo Rusijo od EU. Nič čudnega. Ursula je bila vojna ministrica Nemčije. Vsak vojni minister Nemčije postane samo s odobravanjem ZDA. In zdaj je ta neonacistka Ursula, kot velika prijateljica ZDA odgovorna za gospodarski razvoj in varnost EU. Na obeh področjih ni naredila nič. Prvzaprav na obeh področjih je naredila težko popravljivo škodo EU. Da ne pišem o njeni korupcijski aferi ob nabavi cepiva Pfeizer.
Old_geezer
07. 03. 2023 11.47
-2
Luther
07. 03. 2023 11.57
+2
to ni propaganda. To so dejstva. Kaj od napisanega ni dokazljivo res? Morda se ne da dokazati, da je Ursula neonacistka, pa še to bi se empirično lahko dokazalo.
Biker 333
07. 03. 2023 10.33
+3
Elektrika po cesti bo čez 50 let....
24 cenzur
07. 03. 2023 10.30
+5
Ali je ljudi začela pamet srečavat ali je konec propagandne hipnoze?
Aijn Prenn
07. 03. 2023 12.30
Ne eno, ne drugo. Nemška pragmatičnost in sposobnost predvidevanja.
Skinwalker
07. 03. 2023 10.27
+11
Najvecja neumnost ki se bo zgodila samo v EU.. CEL SVET BO DALJE VOZIL NORMALNA Avta.
jutri_pa_res
07. 03. 2023 10.19
+11
Na najmočnejših javnih polnilnih postajah se vozila trenutno polnijo z močjo 200 kW, na domačih pa nekje z 10 kW. Da dobite občutek, naj za primerjavo napišem, da če na črpalki v 2 minutah natočimo 50 l bencina, smo avto polnili s 26,3 MW, kar je cca, 100 x hitreje kot 200 kW polnilnica. Tako da so električna vozila še zelo daleč od primerljive uporabnosti, predvsem seveda za daljše poti.
Ramzess
07. 03. 2023 11.21
+0
Za daljše poti niso, saj ravno v tem je njihov trik, omejevanje.
big_foot
07. 03. 2023 11.25
-3
No ni res. Domače ac polnilnice so po 20 kw, dc hitre pa po večini 50 kw. Tiste res močne pa zelooooo redke. Pa primerjava je malo zgrešena glede polnjenja. Na 200kw polnilnici napolnim celo baterijo v cca 20 min. Samo na javnih polnilnicah se polni le toliko kot rabiš do doma, ker so javne polnilnice nagravžno drage. Malo se pozanimaj preden neumnosti trdiš. Razvoj je v zadnjih dveh letih šel izredno naprej.
jutri_pa_res
07. 03. 2023 12.11
+2
Če imaš doma 20 kW polnilnico, potrebuješ trifazni tok, ki vleče 3x53A, potrebuješ torej priključno moč nekje 3x60 A. To ima pa zelo malo zasebnih objektov, ker plačaš kar mastno omrežnino.
jutri_pa_res
07. 03. 2023 12.21
+2
Pardon, za 20 kW potrebuješ samo za polnjenje tri faze 2x20 A, vendar potem ne smeš v hiši vklopiti niti bojlerja, niti plošče. Tako da za normelno življenje vseeno potrebuješ teh 3x20A dodatno k obstoječi moči.
marlboro01
07. 03. 2023 10.17
+11
He he, če grejo vsi na toplotne črpalke se sistem sesuje.
dartford
07. 03. 2023 10.08
+12
Vsi evropski zakoni in prepovedi, povezane z okoljem, so darilo Kitajski in celemu ostalemu svetu, ker s tem Evropa postaja vse dražja in nekonkurenčna!
čokolino23
07. 03. 2023 10.06
+2
Avto na bencin je zakon !!
ZigaZois
07. 03. 2023 09.55
+12
Ne se bat. Ta vozni park bo ostal še zelo zelo dolgo. 2/3 Slovencev si novega avta ne more privoščit, ker je z minimalno plačo na robu preživetja. Seveda dajo nekateri vse prihranke in vzamejo avto na 8-letni kredit pa potem nimajo za stanovanje ali pralni stroj. ampak takih bo zmeraj manj. Potem se bojo še avtomobilske fabrike zaprle in bo zanimivo. Kdo bo takrat financiral te pametne ljudi na vrhu EU, ki si režejo vejo na kateri sedijo?
štajerski janezek
07. 03. 2023 09.34
+19
Kolega je kupil Škoda eniaq coupe. Ima ga edini v Sloveniji. Cena okrog 60000. Avto ga je prvi mesec razocaral. Ostal je na cesti... naredi pa cca 350km z enim polnjenjem... zgleda res lepo, to pa je vse
Vitruvio
07. 03. 2023 09.07
+11
Tehnologija bo uničila svet s svojimi odpadki . Najprej je potrebno zagotoviti ekološki razvoj vseh novotarij .