Tujina

Prepoved splava v ZDA: med protestnike zapeljalo terensko vozilo

Washington, 26. 06. 2022 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
290

Po razsodbi vrhovnega sodišča ZDA, ki je odpravilo ustavno pravico do splava, so protestniki v soboto še naprej izražali svoj bes in tesnobo. Po družbenih omrežjih so medtem zaokrožili videoposnetki, na katerih je videti terensko vozilo, ki je zapeljalo med protestnike v Iowi. Najmanj ena oseba naj bi bila poškodovana, policija pa zadevo še preiskuje. Protesti naj bi se sicer nadaljevali tudi v nedeljo.

Protesti proti prepovedi splava
Protesti proti prepovedi splava FOTO: AP

Ameriško vrhovno sodišče je v petek tesno s petimi glasovi proti štirim odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti po celotnem ozemlju ZDA. Razveljavilo je namreč lastno odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, kar pomeni, da lahko zvezne države odslej samostojno uvajajo prepoved splava. 

In medtem, ko so države začele sprejemati prepovedi splava, nekatere klinike pa prenehale nuditi postopke, so zagovorniki pravice do splava stopili na ulice. Protesti so za celoten konec tedna napovedani tako v večjih kot tudi nekaterih manjših mestih. Med drugim v New Jerseyju, New Yorku, Pensilvaniji, Wisconsinu, Illinoisu, Teksasu, Novi Mehiki, Kaliforniji in mnogih drugih.

Med protestnike zapeljalo terensko vozilo

Med protesti proti prepovedi splava v Iowi naj bi v mestu Cedar Rapids v množico protestnikov zapeljalo črno terensko vozilo, pri čemer naj bi bila poškodovana najmanj ena oseba. Na posnetkih, ki so zakrožili po spletu, je videti, kako so protestniki skušali vozilo zadržati na kraju dogodka, medtem ko je voznik skušal pobegniti, pri tem pa je več ljudi padlo na tla, poroča The Independent.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija je sporočila, da je skupina protestnikov okoli 19. ure po lokalnem času prečkala ulico v bližini zveznega sodišča, ko je enega od protestnikov zbil tovornjak. Do incidenta naj bi prišlo po besednih spopadih med protestniki in voznikom, poročajo lokalni mediji.  

Protesta se je udeležila tudi članica mestnega sveta Ashley Vanorny, ki je tvitnila: "Nocoj je tovornjak trčil v mirne protestnike, ki so prečkali prehod za pešce pri zveznem sodišču. Hodila sem ob njih. V množici so bili tudi otroci". Kasneje je v intervjuju za The Sun pojasnila, da je sicer vse potekalo mirno in da je do trčenja prišlo na "zadnji etapi" demonstracij.

Dejala je, da je vozilo eni ženski zapeljalo čez nogo, ob trčenju pa naj bi na tla padle še najmanj tri osebe. Dodala je, da je voznik protestnike sprva "ruknil" nato pa se odločil, da bo ponovno zapeljal vanje. 

Policija je potrdila, da so poškodovano peško na pregled odpeljali v lokalno bolnišnico, prav tako so z voznikom že opravili pogovor. Še vedno sicer pridobivajo posnetke varnostne kamere. Obtožnica še ni bila vložena, policija namreč še ugotavlja, če je šlo za namerno dejanje. 

Protesti proti prepovedi splava
Protesti proti prepovedi splava FOTO: AP

Protestniki, zbrani po več mestih v ZDA, so za medije dajali izjave o odločitvi vrhovnega sodišča. "Kot bi gledal vlak, ki se ti počasi približuje," je dejala 24-letna Julia Kaluta, ena izmed mnogih zagovornic splava, zbranih v New Yorku. "In potem te končno zadane. In boli bolj, kot si si kdaj koli mislil," je dodala. 

"To je izdaja žensk. Je ogromen korak nazaj. Odpira pot za omejevanje drugih pravic in svoboščin, ki so ogrožene," je dejala 41-letna Natasha Mitchell iz Denverja. "Imam srečo, da živim v državi, ki spoštuje reproduktivne pravice žensk, vendar se bojim za ženske, ki živijo drugje." Guverner Kolorada Jared Polis, demokrat, je aprila podpisal zakon, ki kodificira pravico do splava v državi.

Policija množice razgnala s solzivcem

Predsednik Joe Biden je v petek dejal, da je to "žalosten dan" za ZDA. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je v soboto dejala, da namerava "še naprej iskati rešitve" za zagotavljanje pravic do splava. Podrobnosti o morebitnih izvršilnih ukrepih v zvezi s splavom, o katerih naj bi razmišljala uprava, ni želela komentirati.  

V Phoenixu je policija v petek uporabila solzivec, da bi razgnala množico zagovornikov pravic do splava, potem ko naj bi "tolkli po steklenih vratih stavbe državnega senata", je za CNN povedal tiskovni predstavnik oddelka za javno varnost Arizone Bart Graves

Protesti proti prepovedi splava
Protesti proti prepovedi splava FOTO: AP

V Eugenu v Oregonu je bilo medtem v petek zvečer aretiranih 10 ljudi. Pridržani so bili stari med 18 in 29 let, je policija zapisala v sporočilu za javnost. Glede na policijska poročila naj bi protestniki zaprli ceste, nekateri naj bi metali kamenje in druge predmete, nekdo naj bi med policiste vrgel tudi dimno bombo.  

Tako zagovorniki kot tudi nasprotniki pravice do splava so se zbrali tudi pred vrhovnim sodiščem v Washingtonu. Ameriška kapitolska policija (USCP) je v soboto popoldne aretirala dve osebi zaradi uničevanja lastnine, potem ko ju je ameriško vrhovno sodišče obtožilo "metanja barve čez ograjo". Hkrati je USCP v soboto tvitnil, da si "zaradi vročine prizadeva pomagati demonstrantom". Pripeljali so avtobuse za hlajenje, pomagali so najmanj 12 ljudem.

Protesti proti prepovedi splava
Protesti proti prepovedi splava FOTO: AP

Čeprav bo zakon zvezne države New York, ki dovoljuje splav, ostal v veljavi, se je v Washingon Square Parku zbralo več protestnikov. V bližini je bilo tudi nekaj podpornikov prepovedi splava, a so bili bolj tihi in manj opazni.  

Po odločitvi vrhovnega sodišča postopke za prepoved splava začelo najmanj 13 zveznih držav

Prepoved splava sicer že velja v najmanj šestih zveznih državah: Arkansasu, Kentuckyju, Louisiani, Missouriju, Oklahomi in Južni Dakoti. Od sobote se je za postopke za prepoved splava odločilo še najmanj 13 zveznih držav, med njimi so Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Severna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota, Teksas, Tennessee, Utah in Wyoming. V nekaterih državah prepoved začne veljati takoj, v drugih pa po določnem časovnem obdobju oz. po odobritvi državnih uradnikov. 

Ponudniki splavov odpovedujejo termine

Ponudniki splava v Arizoni in Arkansasu so že začeli ustavljati storitve. Dve organizaciji sta začasno prekinili delovanje, vsaj za čas, ko ocenjujejo pravne posledice petkove razsodbe. Ena od klinik v Phoenixu je sporočila, da so odpovedali približno 20 terminov, ki so bili načrtovani za naslednji teden.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MTM AUDI
26. 06. 2022 19.45
-2
Totalna katastrofa caka Ameriko za vsa sranja ki so jih zapustili za sabo po celem svetu
SAME KLOBASE
26. 06. 2022 19.24
+3
Prepoved splava borimo se da bo več sirot
gggg1
26. 06. 2022 19.13
-2
Zgleda kot da so spet neki protestniki zaprli cesto, ne ozirajoč se na druge, ki imajo opravka. Nikogar ni povozil, ampak se je samo prepeljal skozi blokirano cesto, eni pa so se celo obešali na njegov avto.
Webbsy
26. 06. 2022 18.48
-4
Kaj sledi? Trumpistični skrajneži se že nekaj časa zavzemajo za ukinitev ženske volilne pravice. ZDA se počasi in vstrajno pogrezajo v sužnjelastništvo in fevdalizem.
Collywoggle
26. 06. 2022 19.09
-3
dannyer
26. 06. 2022 20.57
+0
ka bluziš to ne drži sgregacije pa dela levica ne desnica oni so ter.
anonymust
26. 06. 2022 18.35
-2
Cakaj zablokira celo cesto, in ko gre mimo njih, ga se skus ustavit z nevem kero pravico in pol OJOJ POVOZIL ME JE
STRIKEONE3
26. 06. 2022 18.38
+5
Vedno isto. Provocirajo, napadajo, ponižujejo se posmehujejo... ko pa dobijo isto nazajj pa jokanje kako so žrtve. Tako se obnašajo demoni podli do obisti ne pravim da so ti bed... demoni ampak tako se opisuje način razmišljanja in obnašanja najbolj zlobnih oseb torej v eni besedi demoni!
glasNI
27. 06. 2022 13.43
-1
A ti je to lokalni župnik povedal??? V 21 stoletju v Sloveniji, nazadnjaški skrajneži že lovijo demone? Pa da padeš dol, a nisi nič v šolo hodil, samo maša v nedeljo?
titomeni
26. 06. 2022 18.25
+1
Men zgleda kot da so ga ženske skusale ustavit.. Ded se pac ni pustil..
SAME KLOBASE
26. 06. 2022 17.57
-5
Torej amerika je postala židovska..... ŽIDI pišejo zakone amerikanci pa norijo, vse skupaj je maščevanje 2 svetovne vojne
stumfeta
26. 06. 2022 18.19
+9
Đizs, pa eni res ne veste kaj pišete. Judovska vera zarodku ne priznava pravic in ni striktno proti splavu, posebno ne, če je ogroženo življenje matere. Tako da tele odločitve bojo kar lepo ostale na plečih bele krščanske Amerike.
STRIKEONE3
26. 06. 2022 18.35
+0
Strumfeta samo par brskanj stran te dematira kot lažnivca ali hasbaro. Judovska vera je glavna ki kriči da jer to njihova verska pravica do splavov. Ne govori na pamet če nisi hasbara. Same klobase ni sedaj postala to je že dolgo poglej samo priimke vodilnih v medijih, finanacah, politiki.... Isto je v EU.
Old_geezer
26. 06. 2022 17.54
+7
Verjetno bo tisti, ki je zapeljal v protestnike rekel, da je to storil zato, ker mu je življenje sveto.
Pametnjak0vi?
26. 06. 2022 17.28
+15
To so ljudje ki nas prepricujejo, da so rusi barbari iz srednjega veka 🤣🤣🤣
Klavdija Kon?ina
26. 06. 2022 18.29
+0
Ne, tisti, ki nas to prepričuje so vsi neodvisni mediji... od ameriških do angleških do katarskih... ko so zda in katar na isti strani, veš da je bil dosežen družbeni konsenz
User2120423
26. 06. 2022 17.22
+10
"Wilde Wilde West" Res pravi divji zahod. Umore in poboje s strelnim orožjem rešujejo s še več strelnega orožja. Zdaj so omogočili še prepoved splava. In se odpira kletno mazaštvo... Bolano. Kam tone Amerika. Ta ista Amerika želi prodajati demokracijo in filozofijo svetovnega mirovništva. Bolano. Res boooolaaanoooo! Nasi generali se jim pa še klanjajo...
Klavdija Kon?ina
26. 06. 2022 18.38
-1
Problem ni v američanih, večina prebivalstva zagovarja pravico do splava in nasprotuje zakonom za omejevanje le tega... njihov problem je, da imajo 9 ustavnih sodnikov, od katerih so bili 3je imenovani s strani Trampa... Tramp je obljubil, da bo spravil na ustavno sodišče sodnike, ki bodo prepovedali splav... in prav vse so zaslišali o njihovem mnenju in prav vsi so odgovorili, da bodo spoštovali pretekle odločitve ustavnega sodišča... in seveda jih niso... in kdo je kriv? Krivi so demokratski ustavni sodniki, ki se niso hoteli umakniti v času, ko so bili na oblasti demokrati ampak so upali, da jim ne bo treba zapustiti sodišča (in v večini primerov tudi življenja) vsaj še naslednje pol desetletja...
Ph4nt0mz
26. 06. 2022 18.42
+2
Nekateri ste še večji ignoranti kot mislite da so Američani...Gre samo za vrnitev pristojnosti posameznim državam, ker v ameriški ustavi nikjer ni govora o pravici do splava. In država Mississippi, ki je branila svoj zakon o omejitvi splava pred vrhovnim sodiščem, ima v zakonu zapisano tole: "Splav je prepovedan po 15. tednu nosečnosti, razen v nujnih medicinskih primerih in v primerih ko so hude abnormalnosti fetusa." Torej niti država, ki je pripeljala primer do najvišjega sodišča, nima splošne prepovedi splava...
Klavdija Kon?ina
26. 06. 2022 19.26
-2
Ok, to je 1 država... od 26tih... potem imamo pa tu drugo državo, ki ima zakonodajo še iz leta 1880 in nekaj, ki popolnoma prepoveduje splav... kazen 10 let zapora... in ker rovi wade ne velja več, pač velja zakonodaja iz leta 1880... drugače pa, njihova ustava je stara 233 let in dopušča sužnjelastništvo... njihova ustava je že malo pase, če vprašaš večino američanov
Zmaga Ukrajini
26. 06. 2022 19.31
-3
"Gre samo za vrnitev pristojnosti posameznim državam...". Nekateri ste pa dejansko največji ignoranti. "SAMO" za vrnitev pristojnosti gre, menda pa po tvojem pravica do splava ni bila ustavna pravica. Kaj res? Očitno nimaš pojma o čem pišeš. Odločitev ameriškega Vrhovnega sodišča v primeru Roe vs. Wade, je ženskam podelila USTAVNO pravico do splava. Šlo je za odmeven precedenčni primer, po katerem so imele ženske v ZDA 50 let pravico do splava. No, zdaj je nimajo več, ker je sodišče (v katerem je večina konservativnih kmetičev) s sklepom razveljavilo precedenčni primer in tako odločanje o tej pravici dalo v roke vsakokratni politiki zveznih držav. In da, to je korak nazaj, ker gre za odvzem ŽE PRIDOBLJENIH PRAVIC. In ni res, da poslej ne bo splošne prepovedi. Poglej si zemljevid, kjer je lepo prikazano, da je v polovici zveznih držav "soon to be illegal", ali "potentially illegal", ali pa kar v celoti "illegal or banned" (Texas, Oklahoma, Južna Dakota, Kentucky, Lousiana). Kar se tiče Mississippija - zaenkrat je še dovoljen, saj ima država ima "sprožilni zakon", ki prepoveduje vse splave 10 dni po tem, ko generalni državni tožilec potrdi, da je ameriško vrhovno sodišče razveljavilo sodbo Roe vs. Wade. Zakon vsebuje izjeme v primerih posilstva ali reševanja življenja nosečnice.
Ph4nt0mz
26. 06. 2022 19.50
+2
Na Floridi so v aprilu sprejeli zakon, kjer prav tako prepovedujejo splav šele po 15. tednu, enako velja v Nebraski, Montana ima po 20. tednu. Večina ostalih 20 držav pa ima prepoved po 6. tednu, še vedno pa bodo ženske lahko hodile v ostalih 24 držav. Njihova ustava ne dopušča sužnjelastništva, odpravili so ga republikanci s sprejetjem 13. amandmaja, prav tako so republikanci omogočili črncem državljanstvo s sprejetjem 14. amandmaja. Tudi volilno pravico so jim omogočili republikanci s sprejetjem 15. amandmaja k ustavi. Malo pase ste že vi ignorantski troli.
Zmaga Ukrajini
26. 06. 2022 20.39
-2
hahahaha... in kaj ima sužnjelastništvo ter sprejem temnopoltih v državljanstvo, z ustavno pravico do splava? Pejt ti tem, ki protestirajo povedat, da se motijo, da imajo še vedno pravico do splava in, da se ni zanje nič spremenilo.🤣🤣🤣🤦‍♀️
Ph4nt0mz
26. 06. 2022 20.57
+1
In še en ignoranten trol. Napisal sem da nikjer v ustavi ni zapisana pravica do splava. Če bi dejansko prebral sodbo, bi ugotovil da so vrhovni sodniki zdaj v obrazložitvi zapisali, da je zasedba vrhovnega sodišča leta 1973 uzurpirala moč za urejanje takih moralno-etičnih vprašanj, ki jih ustava v prvotni obliki prepušča posameznim državam. Ali če želiš po tvoji logiki, neki "woke" libtardi na sodišču so takrat šli mimo ustave ko so urejali to občutljivo vprašanje. Zakaj pa gre za občutljivo vprašanje? Ker gre tukaj tudi za pravico tistega živega bitja v maternici, in ne samo ženske. O tem je tehtalo sodišče, predložili so recimo dokaz da fetus čuti bolečino že pri 10-ih tednih. Tudi brati ne znaš, citiral sem trenutno veljavni zakon, ki ga je Mississippi branil pred sodiščem, torej trenutno ni splošne prepovedi. Tudi sprožilni zakon ima izjeme, kot si napisal, reševanje nosečnice, posilstvo in incest. Še vedno pa bodo nosečnice lahko šle v ostalih 24 držav.
Ph4nt0mz
26. 06. 2022 21.02
+0
Odgovoril sem na neumnosti oz. bolje rečeno laži, ki jih je zgoraj natrosila "poznavalka" ameriške ustave. Zakaj je privlekla sem zraven sužnjelastništvo pa vprašaj njo, ampak ne sprenevedajmo se, vsi vemo zakaj...
glasNI
27. 06. 2022 13.50
-2
Pristojnost države, da odloča o telesu posameznic??? Ta pristojnost obstaja samo v glaveh nazadnjaških desničarjev. Seveda če ni govora o njihovi pravici do širjenja sovraštva, nacionalizma in militaristične logike. Država ima pravico omejevati pravice žensk, nima pa pravice prepovedati zbiranja in kopičenja orožja verskim in drugim skrajnežem. To logiko prodaj komu drugemu. Tako vas razmišlja 10%. Sociopati pa te finte.
Ph4nt0mz
27. 06. 2022 14.08
Kaj ti ni jasno? Če ne gre samo za vprašanje telesa nosečnice, ampak tudi živega bitja ki ga nosi. Zato vsa debata do katerega tedna, ker je tukaj potem vprašanje umora. Nihče jim ne omejuje pravice, prosto lahko gredo v drugo državo nazadnjaških woke libtardov in tam pobijajo svoje nerojene otroke, medtem ko spuščajo v državo tvoje ilegalne verske fanatike, ter jih celo financirajo in dajejo volilno pravico. Malo si poglej v katere države ljudje množično bežijo zaradi degeneriranosti levih držav.
Medo1964
13. 12. 2023 18.17
koji K "malo bitje v maternici"... daj probaj mularijo 26 leta placevat pa jim v r*t tisat parcele,,,,da te vidim.... probaj prezivet brez drzavne sklede...
Face
26. 06. 2022 17.19
+8
Iz ene skrajnosti v drugo skrajnost. Za američane nič novega
Uporabnik1921539
26. 06. 2022 16.57
+7
Usa...niso nas zgled.Nikoli bili.Toliko butastih,nevzgojenih in neizobrazenih ljudi,kot je tam,procentualno ni nikjer.Splav mora biti omogicen ze zato,da je selekcija vecja
gostb6fa2
26. 06. 2022 16.39
+5
Ameri demokracija.
METKA102
26. 06. 2022 16.05
+18
Skoraj vem, da boste nekateri skočili v zrak. Ne, ni bila prejšnja država super, vendar pa, večina pravic, ki jih koristimo danes, nekatere so že okrnjene, so bile sprejete v Jugoslaviji.
MojsterSplinter
26. 06. 2022 16.02
+8
Kakšen mindset mora imeti ta voznik.... "Življenje je vendar sveto, torej bo najbolje, da kar zapeljem v skupino protestnikov!"
_Heisenberg_
26. 06. 2022 16.29
-10
Peljal je po cesti in so mu zaprli pot.Kaj je tukaj narobe?
_Heisenberg_
26. 06. 2022 16.30
-5
Kot mojster splinter bi mogel biti bolj moder.
stumfeta
26. 06. 2022 17.44
+1
Ne boš verjel, ampak če nekdo hodi sredi ceste, ti to ne daje pravice, da zapelješ v njega.
Butalec8
26. 06. 2022 16.01
+0
Golden Bilion
Butalec8
26. 06. 2022 16.00
+5
O Zlati Miljardi je govoril tudi putin na forumu v St.Perersburgu da bi naj v Ukrajinskoh labaratorijih CIA pripravljalA biolosko orozje za iztrebitev Rusov , torej po nekih teorijah elit bi naj na svetu v prihodnosti ostala samo Miljarda ljudi saj bi to število naj bilo idealno za ta planet , ker bodo mnozice siromasnih postale cezdalje tezje obvladljive
Butalec8
26. 06. 2022 15.55
+0
@manga. Ni smisel v tem da zelijo izropat Rusijo ampak jo unicit spravit na nivo take kot je bla pod Jelcinom , ker Rusija jim stoji na poti unipolarnega sveta na katerem bi židovsko-kabalna elita izpeljala svojo veliko idejo o Zlati Miljardi
Millady
26. 06. 2022 15.54
+5
Dokaz, da USA vodijo norci je zgornji članek o prepovedi uvoza zlata iz Rusije! Pa to ne moreš verjet..🤪 Monty Phyton US politika
August Landmesser
26. 06. 2022 15.52
+1
elmau g7 je prepovedana tema..?! ... še najbolj spominja na orlovo gnezdo nad bertchtesgadnom tudi po ideologiji izpred let. Rezultate poznamo .