Tujina

Presenečenje v Iowi: v vodstvu Pete Buttigieg

Des Moines / Las Vegas, 05. 02. 2020 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V. / STA / Ti.Š.
Komentarji
15

Znani so prvi izidi glasovanja za demokratsko nominacijo v zvezni državi Iowa. Po 75 odstotkih preštetih glasovnic je presenetljivo v vodstvu Pete Buttigieg s 26,9 odstotka glasov, sledi mu Bernie Sanders s 25,2 odstotka. Po zdajšnjih rezultatih bi tako oba prejela 11 delegatskih glasov. Joe Biden, ki velja za enega od favoritov za demokratsko nominacijo, je šele na četrtem mestu.

Demokratska stranka ameriške zvezne države Iowe je po dnevu zamude začela objavljati delne izide ponedeljkovih strankarskih zborovanj, ki kažejo, da sta se najbolje odrezala župan iz Indiane Pete Buttigieg in senator iz Vermonta Bernie Sanders. Sledijo senatorka Elizabeth Warren, nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden in senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar. Ostalih nekaj kandidatov je daleč zadaj.

Pete Buttigieg
Pete Buttigieg FOTO: AP

Še vedno sicer ni jasno kdaj bodo objavljeni vsi rezultati. Buttigieg je po 62 odstotkih zbirališč volivcev prejel 26,9-odstotni delež delegatov Iowe za nacionalno konvencijo demokratske stranke, kjer bodo julija potrdili kandidata ali kandidatko.

Sanders jih je dobil 25,2 odstotka, Warrenova 18,2 odstotka, Biden 15,6 odstotka in Klobucharjeva 12,5 odstotka.

Sanders naj bi sicer dobil več glasov udeležencev zborovanj kot Buttigieg ampak to ni pomembno, saj se zmagovalca določa po tem kolikšen delež delegatskih glasov je osvojil z zmagami na posameznih zbirališčih.

Volišča to niso, saj se ljudje na zborovanjih razvrščajo v skupine za vsakega kandidata in potem prepirajo ter prepričujejo med seboj. V prvem krogu se izločijo kandidati, ki na zbirališču niso dobili 15 odstotkov glasov, nato njihove podpornike skušajo premamiti drugi kandidati in po drugem krogu se spet preštejejo.

Senator iz Vermonta Bernie Sanders je dobil 394 glasov.
Senator iz Vermonta Bernie Sanders je dobil 394 glasov. FOTO: AP

Rezultati niso dokončni, vendar kažejo, da je Buttigieg morda upravičeno opravil zmagoslavni govor po zborovanjih v ponedeljek, ko še ni bilo nobenih uradnih rezultatov. Imel je svoje notranje podatke tako kot so jih imeli vsi drugi kandidati in na njihovi podlagi je vsaj približno vedel kako mu kaže.

Če ostane tako kot je, potem se je doslej vodilni kandidat Biden izjemno slabo odrezal in je lahko hvaležen zapletu z aplikacijo za poročanje o rezultatih, ki je odpovedala, saj slab rezultat ne odmeva tako zelo kot bi sicer.

Slabe volje je lahko Warrenova, ki je v boju za leve glasove zaostala za Sandersom. Ta bo slabe volje v vsakem primeru, ker tak pač je.

Buttigieg je lahko vesel, Klobucharjeva pa razočarana, saj je Iowa praktično njen domač teren, kjer je upala na dober rezultat. Obdržala je sicer priključek vodilni četverici, čeprav bo morala biti sedaj v New Hampshiru veliko boljša.

Vesel je lahko tudi nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg, ki je ugotovil, da Iowa ni odločila ničesar, njegova odločitev, da v njej ne zapravi niti centa pa se je izkazala za pravilno.

Republikanci na čelu z aktualnim predsednikom Donaldom Trumpom pa se medtem privoščljivo muzajo zaradi polomije in skupaj s podporniki tega ali onega demokratskega kandidata ustvarjajo teorije zarote.

Kljub uvodni odmevnosti pa je dejstvo, da bo Iowa čez nekaj dni povsem pozabljena, saj se volilna karavana seli v New Hampshire, od tam pa naprej v Južno Karolino in Nevado ter naprej po ZDA.

Zamude niso v ničemer vplivale na izide zborovanj, pravijo v podjetju, ki je solastnik aplikacije.
Zamude niso v ničemer vplivale na izide zborovanj, pravijo v podjetju, ki je solastnik aplikacije. FOTO: AP

Glasovanje v Iowi so spremljali zapleti pri objavi izidov, saj so se pojavile težave v aplikaciji, ki so povzročile zamude. Podjetje Shadow, ki je solastnik aplikacije in katerega vodilni uslužbenci so sodelovali s predsedniško kampanjo Hillary Clinton leta 2016, je sporočilo, da obžaluje zamude, ki pa niso v ničemer vplivale na izide strankarskih zborovanj.

Predsednik demokratske stranke v Iowi Troy Price je dejal, da je sporna aplikacija sicer ustrezno beležila oziroma zaznavala podatke, vendar le delne. Težave s kodiranjem naj bi uredili, vendar se je zavleklo, ker podatke preverjajo s tistimi, ki so napisani na roko na papir. Če bi te uporabljali od začetka, zapletov ne bi bilo.

Demokrati v Nevadi zavrnili uporabo aplikacije, ki je zapletla strankarska zborovanja v Iowi

Vodstvo demokratske stranke v ameriški zvezni državi Nevada pa je na svojih strankarskih zborovanjih, ki bodo 22. februarja, zavrnilo uporabo aplikacije za zbiranje in poročanje izidov izbire predsedniškega kandidata stranke, ki je v ponedeljek povzročila zaplete iz zamude v Iowi.

"Razvili smo že vrsto pomožnih in dodatnih sistemov poročanja in trenutno ocenjujemo najboljšo možnost. Ne bomo pa uporabljali enake aplikacije kot v Iowi," je sporočil predsednik stranke v Nevadi William McCurdy.

Zaplet bo morda v prihodnje prepričal države, kot sta Iowa in Nevada, da odpravijo arhaični sistem pri izbiranju kandidatov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
05. 02. 2020 16.51
-2
Vsake štiri leta gremo skozi ta proces, enkrat demokrati bolj intenzivno, drugič republikanci, pot do nominacije je pa še dolga, še kar nekaj primaries in caucusov.
Rose Ava
05. 02. 2020 16.11
+1
Buttigieg je plačal 42 500$ podjetju, ki je ustvarila aplikacijo. Uganda, ali si to ti?
Al83
05. 02. 2020 15.30
Rožice cvetijo
05. 02. 2020 11.19
+2
Zanimivo, demokratski favorit pa na 4. mestu. So se ušteli?!
avgustina
05. 02. 2020 10.32
+3
Pete "Bootty-judge" je od vseh demokratskih kanditatov še najbolj normalen. Čeprav je tudi on slab. Največji problem bo imel z skupino črih volilcev, ki ni naklonjena LGTB skupnosti.
Tylers
05. 02. 2020 09.47
+10
Zanimivo, buttgig naj bi imel delež v podjedju shadow.inc, isto podjetje ki je naredilo aplikacijo. Hmmmmm...
Rastan Ra
05. 02. 2020 09.30
+12
ko se bo pojavil v minici in visokih petah, .... zmaga zagotovljena.
Rastan Ra
05. 02. 2020 09.28
+7
še preverjajo če s se Rusi vpletali.
jan.k94
05. 02. 2020 08.10
+15
Poskušali so z žensko (Killary), pa ni šlo. Bernie in Warrenova sta preveč skrajna za ameriško družbo, zato bodo sedaj poskušali s homoseksualcem (predstavnikom LGBT skupnosti), za katerega upajo da bo uspel prepričati ljudi. Demokrate tako ali tako podpirajo priseljenci, feministke, radikalisti, LGBT, brezposelni in raznorazni fanatiki in sanjači. Zato če je to vse kar lahko demokrati ponudijo, jih bo Trump tako povozil, da se bodo še šele čez 4 leta zavedali kaj jih je udarilo.
nebel
05. 02. 2020 08.46
+10
Tale korektnost do marginalij jih bo stala še nekaj naslednjih volitev, saj prepuščajo trdno večino nasprotnikom. Da ne omenim, da res nimajo dostojnega kadra za spoprijemanje s "čudnim" Trumpom, kot ga opisujejo sami.
avgustina
05. 02. 2020 10.38
+4
Čez 4 leta pa jih pa Rand Paul povozil. Demokrati so za nekaj časa opravili z prestolom. Imajo pa sedaj zlati čas, da se reformirajo in postanejo spet normalna stranka.
Shisui
05. 02. 2020 07.54
+22
Če je tole najbolje kar ima za ponuditi ameriški levi pol, potem je Trump 2020 zagotovljen.
Rastan Ra
05. 02. 2020 09.29
+6
kantor
05. 02. 2020 07.51
+9
Začeli so že "traljavo". Nič ne bo,prijateljčki. Trump bo šel v drugi mandat.
spomin?ica2
05. 02. 2020 07.41
-2
A to je novica iz tujine, demokrati v ZDA????? Pa koga zanima ta leva falanga!!!!!