Tujina

Prestolnica je padla, Afganistanci so se prebudili v nov svet

Kabul, 16. 08. 2021 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Švajger, STA, Karmelina Husejnović
Komentarji
1033

Talibani so brez upora zavzeli afganistansko prestolnico in zasedli predsedniško palačo. "Vojne je konec," so sporočili v televizijskem nagovoru, v katerem so razglasili zmago. Pri predaji predsedniške palače so bili prisotni tudi trije predstavniki afganistanske vlade. Predsednik Ašraf Gani pa je pred tem zbežal iz države. Rusko veleposlaništvo trdi, da je s seboj odpeljal štiri avtomobile in helikopter, ki so jih napolnili z denarjem. Več kot 70 držav sveta je v skupni izjavi pozval talibane, naj prebivalcem dovolijo mirno oditi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Talibani so delovali zelo spretno
    03:32
    Iz SVETA: Talibani so delovali zelo spretno
  • Iz SVETA: Lahko pričakujemo nov migrantski val?
    03:47
    Iz SVETA: Lahko pričakujemo nov migrantski val?
  • Iz 24UR: Panika v Kabulu
    03:25
    Iz 24UR: Panika v Kabulu
  • Iz SVETA: Primož Šterbenc o dogajanju v Afganistanu
    04:35
    Iz SVETA: Primož Šterbenc o dogajanju v Afganistanu
  • Iz SVETA: Prizori iz Afganistana
    04:09
    Iz SVETA: Prizori iz Afganistana
Predstavniki talibanov v prvih izjavah po prevzemu oblasti v Afganistanu med drugim obljubljajo izboljšanje življenja Afganistancev. Predstavnik skupine je poleg tega pozval k mirnim odnosom z drugimi državami.

Nekaj ur po tem, ko so talibani vkorakali v afganistansko prestolnico Kabul in razglasili zmago, so se Afganistanci prebudili v nov svet – državo pod novim vodstvom. Vlada je padla, poročajo, da je predsednik Ašraf Gani le nekaj ur prej pobegnil – najverjetneje v Uzbekistan. Nekdanji predsednik Hamid Karzaj se je medtem ponudil, da bo vodil prenos oblasti na talibane.

Na posnetkih Al Jazeere je videti vodje talibanov, ki v predsedniški palači nagovarjajo novinarje, obkroženi z oboroženimi varnostniki. Tuji mediji navajajo, da je visoki funkcionar talibanov za področje varnosti zatrdil, da so predsedniško palačo prevzeli brez prelivanja krvi. "Vojne je konec," so bile njihove besede.

Talibani v predsedniški palači – po prevzemu oblasti napovedujejo izboljšanje življenja Afganistancev.
Talibani v predsedniški palači – po prevzemu oblasti napovedujejo izboljšanje življenja Afganistancev. FOTO: AP

V novem videu, ki so ga danes, dan po zavzetju Kabula in razglasitvi zmage, objavili talibani, pa je drugi mož skupine dejal, da je sedaj čas za to, da poskrbijo za Afganistance in izboljšajo njihova življenja. "Sedaj je čas za preizkušnjo, svojemu narodu bomo služili, zagotovili mir, naredili kar se da za izboljšanje njihovih življenj," je obkrožen s skupino drugih borcev dejal Mulah Baradar Akhund, čigar besede povzema BBC.

Afganistanski podpredsednik Abdulah Abdulah je že včeraj popoldne pojasnil, da varnostne sile še naprej skrbijo za red v Kabulu, talibane pa je pozval, naj ne zasedejo mesta, dokler ne bodo končani pogovori o prenosu oblasti. Ti so sicer sporočili, da v prihodnjih dneh pričakujejo miren prenos oblasti, in napovedali, da ne bodo izvajali nasilja nad ljudmi.

Že včeraj je predstavnik talibanov Mohamed Naim v intervjuju za Al Jazeero sicer zagotovil, da talibani nočejo živeti v izolaciji, način in oblika vladanja pa da bosta znana kmalu. Kot je dodal, skupina spoštuje pravice žensk in manjšin ter svobodo izražanja v okviru šeriatskega prava. Želijo si mirnih odnosov z mednarodno skupnostjo, njegove besede povzemajo tuje tiskovne agencije.

Iskali naj bi nekdanje prevajalce

Medtem ko poskušajo v mednarodni javnosti pokazati zmeren obraz, iz nekaterih mest po državi prihajajo poročila o ravnanjih, ki zbujajo skrb. V mestu Balh denimo naj bi bila zaradi neprimernih oblačil ubita ženska, nek moški pa naj bi moral brez čevljev hoditi, dokler ni omedlel, ker je poslušal neislamsko glasbo, poroča BBC. Iz države prihajajo tudi poročila o tem, da talibani iščejo nekdanje prevajalce in druge, ki so bili povezani z ameriško vojsko.

A medtem ko ostaja še več neznank glede nadaljnjega poteka življenja v Afganistanu, je še vedno živ spomin na vlado talibanov med letoma 1996 in 2001, ko so vzpostavili ultra strogo različico šeriatskega prava.

Ta je med drugim vključevala prepoved dekletom, starejšim od 10 let, da bi obiskovala šolo, in ženskam, da bi bile zaposlene. Moški so morali nositi brade, ženske pa burko. Prepovedani so bili tudi televizija, glasba in kino. Ljudje so bili javno kamenjani zaradi prešuštva.

Gani: Zmagali so po razsodbi mečev in pušk

Medtem se je iz tujine oglasil tudi predsednik Ašraf Gani in priznal, da so talibani zmagali v vojni. Afganistan so zavzeli v vsega desetih dneh. "Talibani so zmagali po razsodbi njihovih mečev in pušk in so zdaj odgovorni za čast, lastnino in samoohranitev državljanov," je dejal Gani v zapisu na Facebooku.

Dejal je še, da se je umaknil, da bi preprečil prelivanje krvi. Kam se je zatekel, sicer ni povsem jasno. Po poročanju afganistanskih virov je pobegnil v Tadžikistan, po nekaterih navedbah pa morda v Uzbekistan.

Rusko veleposlaništvo v Kabulu pa je sporočilo, da je afganistanski predsednik iz države pobegnil z avtomobili in helikopterjem, ki so bili polni denarja. Nekaj denarja naj bi celo moral pustiti za seboj, saj da ni bilo dovolj prostora, je poročala ruska tiskovna agencija RIA. 

"Kar zadeva propad (vladnega) režima, ga najbolj zgovorno simbolizira način, na katerega je Gani zbežal iz Afganistana," je dejal Nikita Iščenko, predstavnik ruskega veleposlaništva v Kabulu. "Štirje avtomobili so bili polni denarja, skušali so stlačiti še del denarja v helikopter, vendar za vse ni bilo prostora. Nekaj denarja je ostalo na asfaltu," je po poročanju agencije RIA dejal Iščenko. 

Afganistanski predsednik Ašraf Gani, ki je včeraj zapustil državo, je sicer sporočil, da je to storil "da bi preprečil prelivanje krvi". Pribežal naj bi v Uzbekistan.
Afganistanski predsednik Ašraf Gani, ki je včeraj zapustil državo, je sicer sporočil, da je to storil "da bi preprečil prelivanje krvi". Pribežal naj bi v Uzbekistan. FOTO: AP

Američani talibansko vlado pripravljeni priznati pod določenimi pogoji

Ameriško obrambno ministrstvo je sicer potrdilo, da se je poveljnik ameriških sil za Bližnji vzhod Kenneth McKenzie v Katarju sestal s člani talibanskega vodstva. Sogovornikom naj bi po poročanju dpa dal jasno vedeti, da bi napad na ameriške sile ali prekinitev operacije evakuacije preko letališča v Kabulu sprožil silovit odziv.

ZDA so še napovedale, da bodo priznale talibansko vlado v Afganistanu le, če bo ta spoštovala človekove pravice žensk iz se izogibala ekstremističnim gibanjem kot je Al Kaida.

ZDA so sicer pred zavzetjem Kabula zaključile evakuacijo veleposlaništva in osebje preselili na letališče, v diplomatskih prostorih pa odstranile zastavo. Podobno so storili tudi Britanci.  Nad stavbami veleposlaništev obeh držav je zaplapolala talibanska zastava.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je v pogovoru za Sky News zaradi tega izrazil razočaranje in dejal, da je to nekaj, česar si zagotovo niso želeli.

"Priznam, da talibani zdaj nadzorujejo državo. Ni vam treba biti politolog, da vidite, kaj se dogaja," je dejal. Hkrati pa je v odgovoru na novinarsko vprašanje zavrnil možnost, da bi se britanski vojaki vrnili v državo v boj proti talibanom. Tega nimajo v načrtu, je poudaril.

Dodal je, da je zdaj njihova prioriteta predvsem zagotoviti čim hitrejšo evakuacijo britanskih državljanov in Afganistancev, ki so povezani z Veliko Britanijo. "Naš cilj je okoli 1200 do 1500 odhodov na dan v skladu z zmogljivostjo naših letal in upam, da nam bo to uspelo vzdržati," je dodal.

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem v Afganistan poslal dodatnih tisoč ameriških vojakov, ki naj bi pomagali pri evakuaciji ameriških državljanov iz te države.

Evropske države skušajo iz Afganistana hitro evakuirati svoje državljane

Tudi evropske države skušajo iz Afganistana hitro evakuirati svoje državljane in tudi tiste Afganistance, ki so jim pomagali med njihovim delovanjem v tej državi. Nemčija je danes v Kabul poslala novo letalo, podobno tudi Francija, Velika Britanija pa upa, da bo lahko na dan evakuirala od 1200 do 1500 ljudi.

Nemčija je iz Wunstorfa v Kabul poslala letalo.
Nemčija je iz Wunstorfa v Kabul poslala letalo. FOTO: AP

Nemci so del svojega diplomatskega osebja že umaknili v Katar, v Kabul pa je zjutraj poletelo novo letalo, s katerim naj bi odpeljali nemške državljane in Afganistance, ki so povezani z Nemčijo. Na tem letalu je tudi skupina nemških vojakov, da bodo pomagali zagotoviti uspešno evakuacijo.

Še ena ekipa pa naj bi v Taškentu v Uzbekistanu vzpostavila točko za evakuirane. Gre za največjo evakuacijo nemške vojske in tudi najbolj nevarno, je sinoči opozorila nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer.

Francija bo svoje državljane in afganistanske sodelavce začela umikati v bazo v Združenih arabskih emiratih, je danes sporočila obrambna ministrica Florence Parly. Prvi polet iz Kabula nameravajo izvesti danes, je še dejala.

Tudi Slovenija podpisala mednarodni poziv talibanom za varen odhod iz Afganistana vseh, ki to želijo

Več kot 70 držav, tudi Slovenija, v skupni izjavi poziva k takojšnji vzpostavitvi varnosti in civilnega reda ter prosi talibane, naj dovolijo tistim, ki želijo oditi, da varno zapustijo domove.

"Glede na poslabševanje varnostnega položaja podpiramo, si prizadevamo in pozivamo vse strani, da spoštujejo in pospešijo varen in urejen odhod tujih državljanov in Afganistancev, ki želijo zapustiti državo," piše v izjavi, ki so jo v prvi vrsti talibanom namenile ZDA, pridružile pa so se ji članice EU in tudi druge države, od Avstralije do Sierre Leone in Ugande.

"Ti, ki so na položaju moči in oblasti po vsem Afganistanu, imajo odgovornost za zaščito življenj ljudi in lastnine ter za takojšnjo vzpostavitev varnosti in reda," so dodali. "Afganistancem in tujim državljanom, ki želijo zapustiti državo, je treba to omogočiti; ceste, letališča in mejni prehodi morajo ostati odprti, mir mora biti vzdrževan," so pozvali.

Humanitarne organizacije in aktivisti izražajo zaskrbljenost nad ženskami v Afganistanu – nekatera poročila namreč navajajo, da so talibani v nekaterih delih države začeli nemudoma uveljavljati svoje zahteve, drugod pa si močno prizadevajo za določene spremembe, denimo v zvezi z načinom oblačenja in možnostjo izbire dela. Tudi Združeni narodi so pozvali k spoštovanju pravic žensk in deklet v Afganistanu.

"Afganistansko ljudstvo si zasluži živeti v varnosti in dostojanstvu. Mednarodna skupnost je pripravljena pri tem pomagati," še piše v izjavi, ki jo je objavil urad Josepa Borrella.

O razmerah danes Varnostni svet ZN

Varnostni svet Združenih narodov (ZN) pa naj bi po poročanju nekaterih agencij danes razpravljal o situaciji v tej državi po talibanskem prevzemu oblasti. Britanski premier Boris Johnson je k temu pozval tudi Nato. Johnson se je sicer o dogajanju v Afganistanu včeraj pogovarjal tako z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom kot z generalnim sekretarjem ZN Antoniem Guterresom, so sporočili iz Johnsonovega kabineta.

Predaja afganistanskih vladnih sil je bila v nedeljo osupljivo hitra. Prestolnico so predali brez odpora, kar je med prebivalci mesta povzročilo paniko in strah pred maščevanjem talibanov.

Situacija je sicer kaotična po vsej državi, iz katere že prihajajo poročila o maščevalnih pohodih nad tistimi, ki naj bi bili povezani z afganistansko vlado ali tujimi silami, ter tistimi, ki se nočejo povsem pokoriti novi oblasti.

Skupina se je sicer na severu Pakistana pojavila v začetku 90. let preteklega stoletja, po umiku sovjetskih enot iz Afganistana. Sprva naj bi pretežno paštunsko gibanje vzniknilo v verskih šolah, ki so se večinoma financirale z denarjem iz Savdske Arabije in pridigale strogo verzijo sunitskega islama.

V kasnejših letih so talibani hitro razširili svoj vpliv, zavzeli različne pokrajine v Afganistanu in nazadnje leta 1996 tudi Kabul. Do leta 1998 so nadzorovali 90 odstotkov države.

Svet je zares postal pozoren nanje leta 2001, ko so bili po napadih 11. septembra v New Yorku deležni obtožb, da so nudili zatočišče Osami bin Ladnu in njegovi skrajni skupini Al Kaida. To je tudi vodilo v napad koalicije držav pod vodstvom ZDA na Afganistan, kjer je režim talibanov kmalu padel.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.28

Na afganistanskih TV kanalih ni več voditeljic, glasbenega programa, telenovel

Afganistanci danes na lokalnih televizijskih kanalih gledajo precej drugačen program, kot so ga bili vajeni v zadnjih desetletjih. Tudi ton je drugačen, veliko več je pozitivnega poročanja o talibanih na državni National Afghanistan TV in komercialnih medijih Tolo News, Ariana, Shamshad in 1TV. Z malih ekranov pa so skoraj povsod izginile ženske voditeljice, glasbeni program in telenovele. Državna televizija, ki so jo sinoči prevzeli talibani, večinoma predvaja verski program.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
19.34

Biden bo prekinil molk

Ameriški predsednik Joe Biden bo danes prekinil molk in nagovoril Američane o razmerah v Afganistanu, kjer so talibani po umiku ameriške vojske prevzeli nadzor. Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je danes za televizijo ABC zagotovil, da je bil Biden redno v stikih z ekipo za nacionalno varnost in da aktivno preučujejo razmere.

19.13

Janša: Simbol konca neke dobe

Premier Janez Janša je na Twitterju označil razmere v Afganistanu za največji poraz za zvezo Nato v zgodovini. "Prepuščanje afganistanskih zaveznikov terorju talibanov pa je sramotno dejanje. Vse skupaj je simbol konca neke dobe," je zapisal.

19.03

Rusija v pogovorih z ZDA in Kitajsko

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je o razpletu dogodkov v Afganistanu po telefonu pogovarjal z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. Dogovorila sta se, da se bodo še naprej posvetovali s Kitajsko, Pakistanom in Združenimi narodi. Lavrov se je prav tako po telefonu slišal tudi s kitajskim zunanjim ministrom Wangom Jijem, s katerim sta se pogovarjala o politični koordinaciji in vplivu dogajanja v Afganistanu na regijo.

15.44

Kaotične razmere na letališču

Nemški letali nista uspeli pristati v Kabulu, saj so razmere na letališču precej kaotične. Po nabavi goriva v Bakuju je eno od letal znova poletelo proti Kabulu, saj upajo, da jim bo uspelo izprazniti pristajalno stezo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1033)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
03. 09. 2021 21.26
Za Evropo je največji problem Avganistansko prebivalstvo in njihovo trgovanje z drogo, ki bo porasla v nebo-saj se bodo po večini le s tem preživljali-le ta je pa interesantno blago tudi za trezne Europeane-pa smo tam na velikanskem razpotju problemov ali se problemov NE zavedajo in prihodnosti niti tisti na odgovornih delovnih mestih- ZATO JE POTREBNO TAKOJŠNJE IN USPEŠNO DELO in z eksaktno sinergijo, kjer je vse to potrebno, da se zajezi UVOZ tega uničujočega strupa za človeštvo EU !
User300173
17. 08. 2021 20.21
Očitno Afganistanci niso bili pripravljeni prevzeti upravljanje države in to vse od 2001. Bilo jim je samo za denar, vsaj večini.
Victoria13
17. 08. 2021 12.17
Imajo pa dobro rodnost iz 10 milijonskega naroda leta 1960 do 40 milijonskega 2019.
Razumen osebek
17. 08. 2021 09.23
+2
10let verski program in prqnje mozganov.Po 10 otrok na zensko...v roku20 let bo tu ogromno opranih ljudi ki bodo zahtevali od ostalih da grejo v islam.
mentorhercul
17. 08. 2021 08.42
+1
Življenje bo lepše, za koga neki. Je pa res, njihova država ne potrebuje žiletk in pene za britje in brivske vodice!
Manu Cocker
17. 08. 2021 08.41
+1
vceraj kovid, danes telebani kaj åpa jutri?????
saknukdhwkfnnkj
16. 08. 2021 21.59
+4
Če so mirno prevzeli oblast, čemu potem povsod do zob oboroženi talibani na vsaki sliki!? Nekako imam občutek da je vse to narejeno načrtno...smrdi vse to!
Kritik1900
16. 08. 2021 21.56
+2
In teh 8 pajacev naj bi vodilo koga, kaj?? Oh Bog se usmili tistih ljudi tam dol
Antoniozmaj
16. 08. 2021 21.52
-1
a je "janez" že čestital?
Jaka Jack
16. 08. 2021 21.37
-4
Fajonova kaj zaskrbljena? Že uporabila svoje veze v tujih medijih? LGBT že organizira protest v tej državi? Nevladniki na okopih???
Ugovor vesti 133.člen
16. 08. 2021 21.18
-4
A bo v petek giro levičarjev na mopedih v podporo talibanom?
Ugovor vesti 133.člen
16. 08. 2021 21.16
+0
A Biden sploh dojema, kar se mu v Avganistanu izrojeva?
Antoniozmaj
16. 08. 2021 21.53
+1
Ugovor vesti 133.člen
16. 08. 2021 21.14
-2
To je res sramotno, tako prepustiti na milost in nemilost samo ženske in otroke od njihovih strahopetcev, ki so jih izurili, oborožili, sedaj bo pa orožje brez boja prešlo v roke teroristov. Našim levičarjem, kaj pravijo na vladavino prava "demokratičnih držav", ki to dopuščajo, s katero naši prokomunisti tolčejo po Sloveniji in jo blatijo po celem svetu.
aljo kot
16. 08. 2021 21.10
+1
Kaj se sekirate folk, saj so očitno sami hoteli živet pod telebanskim režimom, drugače bi se jim uprli. Tako pa ni bilo nikakeršnega upora, razen par siromakov, ki bodo zdaj potegnili kratko zaradi svojih bivših voditeljev, ki so vsi zbežali z repom med nogami...
Uporabnik1921539
16. 08. 2021 21.03
-1
To so tudi ljudje ba sliki?To nam zelijo demokraricne struje v Slo?Grozljivo.Primitivci
dirtmcgirt
16. 08. 2021 20.59
+3
nč več afganistan, talibanstan.
Sputnik8
16. 08. 2021 20.54
-4
Na zemljevidu je še precej ozemlja pod nadzorom vladnih čet. Tole bo še zanimivo.
INŠTITUT 1.APRIL
16. 08. 2021 20.36
+3
ja in to z natovim orožjem je padla
Zanesenjak
16. 08. 2021 20.35
+4
Na eni strani talibani v copatih in s puškami na mopedih, na drugi pa ultra moderna letala, vredna za večino pušk vseh talibanov rešujejo svojih nekaj tisoč državljanov. Ni več interesa.
brezveze13
16. 08. 2021 20.32
+2
kavboji zgubili s korejo, vietnam, pobegnili brez rezultatov iz iraka bsedaj isto avganistan razlika je samo da sedaj še vpletajo svoje nato pajdaše, da si malo blažijo sramoto