Tujina

Previdna ljubezen republikancev do padlega angela stranke

New York, 09. 11. 2020 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
302

Donald Trump je konec tedna igral golf in razširjal tvite, ki so serijsko dobivali opozorila, da gre za širjenje zavajajočih trditev. Poraženec ameriških volitev še vedno zavrača rezultate in napoveduje oster pravni boj. Vprašanje je, kako dolgo bo republikanska stranka stala ob strani predsedniku, ki izgublja stik z realnostjo.

Donald Trump je konec tedna preživel na golf igrišču, ob vrnitvi pa podpornikom dal vedeti, da boj še ni končan.
Donald Trump je konec tedna preživel na golf igrišču, ob vrnitvi pa podpornikom dal vedeti, da boj še ni končan. FOTO: AP

Bizarnost političnega vzpona in padca Trumpa je lepo zajel filadelfijski časnik The Philadelphia Inquirer, ki je zapisal, da se je njegova kariera "začela z za televizije ustvarjenim dogodkom na zlatih stopnicah njegovega nebotičnika, končala pa z njegovim postaranim odvetnikom, ki je v predmestju Filadelfije med krematorijem in porno trgovino vpil o teorijah zarote in obljubljal nove tožbe". Medtem s skoraj vsega sveta prihajajo čestitke. "Sporočila se zdijo, kot da so ZDA strmoglavile diktatorja, kot da sta rešena demokracija in ugled ZDA," je mednarodne odzive na ameriški volilni razplet opisal vodja mednarodnih dopisnikov na televizijski mreži NBC Richard Engel. Po besedah poznavalcev dogajanja v Washingtonu osebje Bele hiše že razpošilja svoje življenjepise za nove službe, medtem se življenje v Ovalni pisarni proti koncu pelje po starih tirnicah. Uradniki morajo uradno še vedno verjeti, da njihov šef še lahko zmaga, po poročanju spletnega časnika Axios nihče "noče biti žrtveno jagnje, ki bo predsedniku dopovedalo, da je čas za priznanje poraza".

Najvišji svetovalci so mu v soboto predstavili možne razplete, a je vseeno vztrajal pri obtožbah, da je žrtev množične volilne prevare. Njegova kampanja je objavila telefonski številki, na kateri lahko volivci sporočijo svoja opažanja o nepravilnostih, toda za zdaj menda dobivajo samo stotine "pobalinskih klicev levičarskih najstnikov", ki se norčujejo iz poraza, prejeli naj bi tudi nekaj "vznemirljivih slik odraslih oseb". Kljub temu naj bi njegova kampanja v ključne zvezne države (Georgio, Arizono in Pensilvanijo) poslala ekipe za ponovno štetje. Prav tako nameravajo organizirati nova zborovanja, kot da predvolilni boj še vedno traja, da bi na ta način ohranjali zagretost volivcev in zbrali potreben denar za drage sodne postopke in morebitna ponovna štetja glasov. Napoved zborovanj je še nov dokaz več, kako je Bela hiša odmaknjena od resničnosti, saj ZDA zadnje dni vsak dan podirajo rekorde pri številu novih okužb (v petek so prvič presegli mejo 130.000). Medtem ko Trump namerava nadaljevati z dogodki, ki so jih mnogi zdravstveni strokovnjaki poimenovali za super kužne, je Joe Biden kot prvi predsedniški ukrep predstavil vrh svoje ekipe za boj proti pandemiji. Eden od njenih sopredsednikov bo Vivek Murthy, ki ga je vlada Baracka Obame imenovala za poveljnika vojaških zdravnikov, najvišjega zdravnika uradnika v zdravstveni službi ZDA, Trump pa ga je nemudoma odstavil.

Predsednikovim volivcem ne ostaja dosti več možnosti kot molitev k pravnim čudežem.
Predsednikovim volivcem ne ostaja dosti več možnosti kot molitev k pravnim čudežem. FOTO: AP

Sadam iz Teksasa

Po večjih ameriških mestih so se v soboto začela slavja, lastniki trgovin z alkoholom zadovoljno poročajo, da še nikoli niso prodali toliko šampanjca in drugih penečih vin. Toda ne smemo pozabiti, da republikanski kandidat še nikoli v zgodovini ameriške republike ni dobil toliko glasov, kot jih je Trump. Več kot 70 milijonov Američanov je (bilo) prepričanih, da je pravi odgovor na njihove težave, in to je njegova moč, s katero še vedno v pest stiska stranko. Senatorja Mitt Romney iz Utaha in Lisa Murkowski z Aljaske sta za zdaj edina desna člana zgornjega doma kongresa, ki sta Bidnu čestitala za zmago, ostali previdno čakajo na razplet ali pa glasno ponavljajo obtožbe o prevari. Takšno zborovsko prepevanje se je še posebej okrepilo, ko je predsednikov najstarejši sin Donald Trump Jr. z rahlo zloveščim tvitom "nadobudne kandidate za 2024" opozoril, da morajo stopiti ob stran predsedniku. V nekaj minutah so bila družbena omrežja preplavljena s sporočili strankarskih veljakov, od prve oprode, senatorja Lindseyja Grahama, prek guvernerja Floride Rona DeSantisa, do nekdanje veleposlanice pri Združenih narodih Nikki Haley, ki so – sicer zelo previdno in diplomatsko – izražali podporo Trumpu.

Nikki Haley je po pozivu Trumpove družine nemudoma izrazila podporo predsednikovemu boju za "legalnost volitev".
Nikki Haley je po pozivu Trumpove družine nemudoma izrazila podporo predsednikovemu boju za "legalnost volitev". FOTO: AP

Del te servilnosti gre pripisati dejstvu, da je odhajajoči predsednik izjemno maščevalen politik, obseden z zvestobo in brez zadržkov pred zlobnimi napadi na člane lastne stranke, če ima občutek, da so mu prekrižali pot. Morda je izgubil predsedniške volitve, toda republikanski kandidati za kongres so med sabo tekmovali, kdo se bo volivcem predstavil za skladnejšega s Trumpom, strategija pa je delovala ne samo pri izbiranju kandidatov znotraj stranke, ampak tudi na splošnih volitvah. Pred volitvami je republikanski strateg Tim Miller, član "nikoli Trumpovskega" krila stranke, vprašal kolege, ki so bili še vedno v dobrih odnosih z novo predsednikovo partijo, zakaj se kandidati desnice ne ogradijo od izjav Bele hiše. Odgovor je bil, da "sta samo dve možnosti, ali si na tej ladji za pekel ali pa se utapljaš v vodi". Maščevalnost ni edina čer, ki se ji ambiciozni republikanci želijo izogniti. Trump ima pred sabo še dobrih deset tednov, ko jim lahko na čelu izvršne oblasti povzroči ogromno škode. Dolgoletna norma ameriške politike je bila, da predsedniki v tem času ne sprejemajo pomembnejših odločitev, toda prav kršenje vseh norm je bila edina stalnica njegovega predsedovanja. Doslej je bil pripravljen povedati in narediti reči, ki so bile prej v ameriški politiki nepredstavljive.

Arizonci niso pozabili na Trumpovo poniževanje priljubljenega republikanskega senatorja Johna McCaina.
Arizonci niso pozabili na Trumpovo poniževanje priljubljenega republikanskega senatorja Johna McCaina. FOTO: AP

Čeprav je to na koncu morda pripomoglo k njegovemu padcu – Arizonci niso pozabili na njegovo poniževanje priljubljenega republikanskega senatorja Johna McCaina, njegovi napadi na legendo boja za državljanske pravice Johna Lewisa so spodbodli demokrate v Georgii, obe prej rdeči zvezni državi sta tokrat za zdaj na modri strani – pa je bil to hkrati ogenj, ki mnoge volivce vabi k desnici. Millerjevi prijatelji iz Teksasa so mu poročali, da ima predsednik na tamkajšnjem podeželju "podporo na ravni Sadama Huseina" iz časa, ko je iraški samodržec še z železno roko obvladoval državo. Pred dvajsetimi leti, ko so bili Američani priča tesnim volitvam in sodnim bojem, se je precej neizkušeni George Bush mlajši umaknil na družinski ranč v Teksasu, republikanska stranka pa je na čelu z lisjakoma Dickom Cheneyjem in Jamesom Bakerjem zanj namesto njega bila sodne bitke. Sedaj stranka molči, ko predsednik bije vse bolj brezupno bitko. Trump je bil vedno manjšinski predsednik, predstavnik Amerike, ki je zanj glasovala kot znak protesta proti "elitam", pri čemer se za to izprano oznako skriva širok razpon jeze njegovih volivcev nad ljudmi in institucijami, ki jih krivijo za svojo nesrečo. Pri tem ni važen skoraj boleč razkorak med njihovim pogosto upravičenim nezadovoljstvom in razočaranjem nad politiki ter površnimi recepti, ki jih ponuja newyorški milijarder.

Bojevit pogled na svet

Prihodnji tedni bodo pokazali, kako trdna je v resnici vez med rdečo Ameriko in Trumpom. Njegovo bliskovito zavzetje stranke je bilo izjemno široko, saj je nemudoma prevzel vse centre moči, zvestobo so mu prisegali tako poslanci kot senatorji, vodstva po zveznih državah in predstavniki akcijskih odborov, ki zbirajo denar, vse do mnenjskih središč, ki vplivajo na volilno razpoloženje. Hkrati je bilo vse zelo plitvo, razbitje starega reda ni prineslo novega, improvizirana politika je (bila) brez širše doktrine, razen poveličevanja modrosti "zelo stabilnega genija", kadrovanje po načelu laskanja pa je na položaje moči naplavilo čudaške like, ki se v običajnih časih ne bi prebili niti na lokalno raven. Marjorie Taylor Greene, novoizvoljena poslanke s Floride, je podprla trapasto teorijo zarote QAnon in vrsto rasističnih, protimuslimanskih in antisemitskih izjav, a jo je Trump vseeno imenoval "bodoča republikanska zvezda". Elaina Plott iz New York Timesa trdi, da je vrh republikancev pozimi 2016 razmišljal, kdo je manj škodljiv za stranko, Trump ali konservativni senator Ted Cruz. Odločili naj bi se za prvega, ker se jim je zdel manj škodljiv, saj se je zdel kot kandidat brez idej, zato so menili, da jih bo prevzel od njih. Nato jih je presenetil, ko se populizem kampanje ni končal pred pragom Bele hiše, ampak ga je prenesel v Ovalno pisarno.

Vrh republikancev je pred štirimi leti v boju med Tedom Cruzom in Trumpom podprl slednjega, ker se jim je zdel manj nevaren.
Vrh republikancev je pred štirimi leti v boju med Tedom Cruzom in Trumpom podprl slednjega, ker se jim je zdel manj nevaren. FOTO: AP

Za letošnji politični program na volitvah se niso kaj veliko trudili, ampak preprosto prepisali tistega iz 2016, zato so nekateri dokumenti še vedno obsojali "sedanjega predsednika". Uporni glasovi so bili pregnani v politični pokoj, izgnanstvo ali gverilo (gibanje Nikoli Trump, na čelu z Lincolnovim projektom, ki je v kampanji neutrudno smešil Trumpa). Ali pa so postali njegovi največji podporniki, kot Graham, ki je od obtožb o "podpihovalcu rasnega sovraštva in do tujcev sovražnem verskem zagrizencu, ki ne predstavlja moje stranke" osebnostno zrasel do rednega partnerja predsednika pri partijah golfa in vrhovnega svečenika republikanskega kulta. Celo ostanek čajankarjev, skrajno konservativnih in varčnih republikancev, ki jih je v kongres naplavil upor proti prvemu temnopoltemu predsedniku in menda takrat preveč k dogovorom nagnjenemu vodstvu ameriške desnice, so sedaj strumna Trumpova četica. Republikanci sami govorijo o trumpizmu kot novi ideologiji, čeprav nimajo jasne predstave, kaj to dejansko pomeni. "Stranka je sedaj samo še Trump, če ga odstraniš, kaj nam še ostane?" se je za NYT spraševal neimenovani svetovalec enega od desnih senatorjev.

Republikanski svetovalec Jeff Roe meni, da so volivci stranke postali veliko bolj polarizirani, a hkrati veliko manj ideološki. Ne zanimajo jih velike teme, kot denimo trgovinska politika, želijo le občutek, da so politiki na njihovi strani. Politolog Marc Hetherington z Univerze Nove Karoline pa pravi, da volivci predsednika ne verjamejo v sodelovanje, pač pa boj na nož. "Ne gre za strankarsko usmeritev, pač pa pogled na svet, ki ga delijo mnogi podporniki stranke," je prepričan. Zato so mnogi politiki prevzeli agresiven nastop predsednika v odhajanju, njegovo taktiko nenehnih napadov, po kateri se na volitvah ne soočajo s tekmeci, pač pa ogorčenimi nasprotniki, skoraj sovražniki. V že tako razdeljeni državi je bilo to olje na ogenj čustvenih izbruhov. Če se bo Trump resnično odločil, da nadaljuje s kampanjo, bomo tako priča ali hudemu zaostrovanju razmer ali pa bo tudi teflonski Newyorčan spoznal, da ima celo privlak rok trajanja. Takrat bo republikanskim kongresnikom čudežno zrasla nova hrbtenica.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (302)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ficho81
09. 11. 2020 21.47
+0
Dragi Sebastjan, Tramp še zaenkrat ni poraženec, Biden pa ne zmagovalec. Preden pišeš, preveri, ker te drugače preveč plačujejo za dezinformacije. Mislim, da bi urednik moral pobrati šila in kopita, da lahko objaviš take laži. Bo treba na Češko javit, pa na združenje novinarje slovenistana, Evrope in Sveta, a ne?
puspan
09. 11. 2020 21.42
+1
Vsem Trumpovim navijačem v Sloveniji izrekam moje globoko sožalje.
Belibog
09. 11. 2020 19.36
+1
Ko je bil živ moj dedek je volil republikance, zdaj, ko je mrtev pa " voli " Bidna.
nikhrast
09. 11. 2020 19.54
+4
Takrat so bili republikanci progresivni, demokrati so prevladovali jug, kjer so zagovarjali sužensjstvo. Zdaj pa ravno obratno, demokrati so progresivni, prevladujejo pa severo-vzhod, republikanci pa prevldujejo jug. Poglej kje do dobil podporo Lincoln in kje zdaj Trump.
Traverza
09. 11. 2020 17.38
+1
Idi.oti izgubljajo svojega vodjo in so v paniki, kaj bodo sedaj družno bevskali, kar je sicer vse, kar premorejo, razen, če jim daš orožje.
kure bedne
09. 11. 2020 17.28
+2
Sin Bidena, Hunter Biden danes aretiran zaradi posedovanja otroške pornografije. hehe kar ne veselite se prehitro Bidnove"zmage".conservativebeaver.com/2020/11/06/hunter-biden-arrested-for-possession-of-child-p/.
EEgon
09. 11. 2020 18.00
+2
Gre po sledeh očeta. Jecljajoči deček (Biden) je bil žrtev svojega očeta, leta Bidnovega SDedka itd., vse je ostalo v družinskih genih!
Ate_ist
09. 11. 2020 16.59
+0
biden bo pol leta predsednik nato ga bo zamenjala kamila
kure bedne
09. 11. 2020 16.58
+0
Stik z realnostjo izgubljate mediji sami. Saj sploh ne veste več kaj flancate.
Uporabnik1940659
09. 11. 2020 16.47
+4
Gledam slike podpornikov Trumpa... Kako morejo zlorabiti ikono Jezusa????
Uporabnik1940659
09. 11. 2020 16.48
+3
... in brez vsake varnostne razdalje in mask.... Groza!
Pomemben petelin
09. 11. 2020 15.49
-1
No Rudi Guliani pravi ,da se bodo pritožili da imajo dokaz ,da je malo pod pol miljona pokojnih američanov volilo Bidna in ,da je računaniško štetje prištevalo trumpove volilce k slednjemu-računalniški glitč-prevara.Pa da se razkrije napredni zahod in demokracija.Ali lahko vsepovsod se politiki pretvarjajo v svojo korist?
Ate_ist
09. 11. 2020 16.56
-2
1,8 milijona pokojnikov je glasovalo na teh volitvah. najstarejši bidnov volilec je bil rojen leta 1850
EEgon
09. 11. 2020 18.01
+0
In potem naj bi bil najsterejši zemljan Japonec ali pa kavkazec. My Ass, Američan je :))
Joze ?BEERstric? Hren
09. 11. 2020 15.36
+4
Dedek od trumpiča je prijadral iz vsemogočne nemčije....in vsi vejo da je oče od pomarančka na skrivaj financiral naci stranko...zato ne presenečajo izjave in dejanja g.trumpiča...TRUP YOU ARE FIRED.... Aja,pa še neki...a veste zakaj trumpi ne more nazaj v belo hišo.... Zato ke je FOR BIDEN......😂
nikhrast
09. 11. 2020 15.31
+4
Trump je zgodovina, čez štiri leta nima šans. Pa v biznisu se bo pokazalo kakšen luzer je, zdaj se ga bo biznis še nolj otepal. Mislim da je Mitt Romney najboljša opcija za republikance, zmeren, progresiven koservativec.
EEgon
09. 11. 2020 18.03
+1
Hido ko Levičar predlaga novega kandidata za Republikanca. česa vse ne doživimo v SLO? Nik kje se ti skrivaš??? USA te porebuje.
Podborsky
09. 11. 2020 15.21
+13
Sem mislil, da opisujejo Janso, pa sem videl, da Trumpa. V bistvu ni razlike, avtokrat, mascevalen, brezobrazen, ponizevalen, prostaski, zaverovan sam vase, clovek, ki se spozna na vse, ne prizna izide volitev, eden redkih na svetu, ma neda se mi vec nastevat. Tudi pri nas se bo odpiral sampanjec, ko bo odsel nas diktator in njegove oporode.
provni
09. 11. 2020 16.16
+7
JJ mu je res podoben in bo letel s Trumpom.
najvsivedo
09. 11. 2020 16.38
-2
pravni...a ti si brat od praška ????mislim po pameti..
EEgon
09. 11. 2020 18.04
+1
vincivo .... sem že mislil da opisuješ Jankovića, sam farmacevto si pozabil omeniti, potem sem vedel da pišeš o Šarcu :))
EEgon
09. 11. 2020 15.14
+8
Pustimo vse razprave. Trumpa sovražijpo Republikanci in Demokrati! Zakaj: Ker je drugačen od obeh, ni politikant, ni hinavec pove kar jim gre, ni prišel do zmage po političlni liniji svoje družine ali celotne stranke kot so to storili kenedy, Bush, Obama,.... vsi predsedniki pred njim! On sam si je izboril zmago, on sam je bil navdušujoč za ljudi ni bil serviran iz strani NWO in utečenega političnega establišmenta, Trump je bil b+volilna napaka ki se ne bi smela zgoditi že na volitvah republikancev, zato GO Trumo, Go Trump ker ti si pokazal izpirjenost obeh političnih elit. In ravno teh drugačnih politikov se bolijo Levi kot Desni. Nekateri tega ne bodo nikoli doumeli, ker ne volijo s pametjo temveč preko TV zaslonov nekritično samo da je naš. Že velikokrat videno tudi v SLo.
Pomemben petelin
09. 11. 2020 15.09
-1
No tale padli angel je dobi največ glasov MANJŠINE v zgodovini volitev sigurno je rasist.
Bofur
09. 11. 2020 14.57
-1
Pravo ne temelji na čudežih, ampak na dejstvih. Razlika med kandidatoma je 5 milijonov glasov ... in to v korist novoizvoljenega predsednika. Biden je dobil 75 milijonov glasov Američanov, kar je največ v zgodovini.
crazy but true
09. 11. 2020 17.37
+0
Ce verjames tem stevilkam seveda. Trump je tudi dobil vec kot Obama, pa nihce ne dvomi v njegove stevilke..
Pomemben petelin
09. 11. 2020 14.32
+0
Seveda se ne sme napisat resnice ,zakaj je sploh zmagal 2016.Aktivirala se je 5 veja oblasti mi in vsi po socialnih omrežjih. Še na dan volitev ni imel nikakršnih možnosti da premaga Hilary Clinton. Zato izbrisi in algoritmi na vseh pomembnih platformah, da se kaj podobnega ne zgodi več. Škoda ga ni ,ampak dejstvo da bi navadno ljudstvo lahko karkoli odločalo - pozabite.
Pomemben petelin
09. 11. 2020 14.39
-2
Ne verjamete tretji neodvisni kandidat 15 letnik DEEZ NUTS je prejel ,kar 7 % vseh glasov. So takoj prejeli zakone ,da kaj takšnega ni več mogoče .
Pomemben petelin
09. 11. 2020 14.48
+0
Naprimer ,da je naprejšnjih volitvah volilo 100 miljnov ljudi je 7 miljonov podprlo 15 letnika DEEZ NUTS-a.
Pomemben petelin
09. 11. 2020 14.52
+1
In da se teh 7 % ne odloča več po svojem- izbrisi in algoritmi in novinarska pristranskost do vladajočih če ne si teoretik zarot, pripadnik kulta, čudak...
Uporabnik1940659
09. 11. 2020 16.49
-2
Res je, zmagal je le s pomočjo elektorjev!!!!
User300173
09. 11. 2020 14.29
+9
Zgornji opis Trumpa o njegovi maščevalnosti v popolnosti ustreza opisu Janše. Nasploh sta si Trump in Janša v bistvu več kot podobna.
scipio
09. 11. 2020 14.36
+1
intro
09. 11. 2020 14.26
-1
To me nekako spominja na Petrleta in Turka. Peterle je bil znani kandidat desnice, Turk pa neki noname politik iz ZN-a. Pa je gladko zmagal Turk. Zanima me, kdo bi zmagal na predsedniških volitvah, Luka Mesec ali Janez Janša?
Bofur
09. 11. 2020 14.48
+2
provni
09. 11. 2020 16.20
+0
scipio
09. 11. 2020 14.24
+4
Trump, pokliči Matosa!
brus li
09. 11. 2020 21.49
A nima Trump že pravno varstvo v Sloveniji, gospo Pirčevo?
Borisj
09. 11. 2020 14.22
+0
Dobro poznam tovrstno previdno ljubezen, ki je omenjena v naslovu. Pred leti je nekdo, ki ga poznam padel v čisto pravi kult kjer je zapravljal gore denarja. Nikoli mu nisem direktno rekel, da je to sranje in, da naj izstopi saj bi sprožal obrambne mehanizme. Preko 'previdnih' pogovorov in vse večjega pomanjkanja denarja je človek počasi izstopil.