Tujina

Pri Gardskem jezeru zaradi suše prenehali z namakanjem

Boretto, 10. 08. 2022 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Suša je zajela skoraj vso Evropo. Posebej kritično je na severu Italije, kjer so sedaj primorani prenehati z namakanjem pri Gardskem jezeru, saj je gladina rekordno nizka. Prve ocene kažejo, da bo zaradi suše izgubljenih 30–40 odstotkov sezonskega pridelka. Težave imajo tudi nabiralci školjk, saj sta suša in nenavadno vroče vreme povečala raven slanosti morja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Udar suše se nadaljuje
    06:07
    Iz SVETA: Udar suše se nadaljuje
  • Izsušena reka Pad
    00:32
    Izsušena reka Pad

Z novimi ukrepi želijo doseči, da se gladina Gardskega jezera ne spusti pod 25 centimetrov. "V stiku smo z upravljavci porečja reke Pad in Mincio, ki je glavni iztok Gardskega jezera. Dosegli smo soglasje glede končanja namakalne sezone, ki pa se lahko prestavi za en mesec, torej 31. avgusta namesto 30. septembra," je za Corriere della Sera povedal sekretar Gardske skupnosti Pierlucio Ceresa.

S spremenjenim režimom bi zagotovili le nujni odtok iz Gardskega jezera, in sicer 15–20 kubičnih metrov na sekundo. Nujni odtok iz jezera v reko Mincio morajo sicer vedno zagotoviti zaradi potreb kmetijskega sektorja.

Nekoliko spodbudnejši je podatek, da je gladina jezera od 25. julija stabilna, v razponu 35–37 centimetrov nad hidrometrično ničlo.

Gladina reke Pad je padla tako nizko, da se je že julija morska voda začela prebijati v notranjost in uničila pridelke, poroča Euronews. Zaskrbljeni so tudi nabiralci školjk, saj sta suša in nenavadno vroče vreme povečala raven slanosti v največji italijanski delti. Posledično so že obubožala riževa polja, veliko manj je tudi školjk, ki so ključna sestavina ene od italijanskih kulinaričnih specialitet: špagetov s školjkami.

Suša je sicer prisotna po celi Italiji, kjer vlada najhujša suša v zadnjih 70 letih. Najhuje je na severu države v Lombardiji. Kmetje so v skrbeh, saj je vode (za pridelavo poljščin) vse manj.

Pri Evropski komisiji ocenjujejo, da je letošnja suša že hujša od tiste leta 2018. "Za primerjavo, leta 2018 smo govorili, da takšne suše ni bilo v 500 letih, sedaj ocenjujemo, da je letošnja še hujša," je za AP povedal raziskovalec pri komisiji Andrea Toreti. Italijansko združenje kmetovalcev ocenjuje, da bo zaradi suše izgubljenih 30–40 odstotkov sezonskega pridelka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

assassin911
10. 08. 2022 12.43
-1
Ne vem, samo da so centimetri tako pomembni pri gladini jezera?
SlabaGuma
10. 08. 2022 13.01
+1
vsaka ti bo povedala, da je boljše kakšen centimeter več kot premalo. Če je preveč pa tudi ni ok.