Tujina

Pri Petrinji zaznali nov zmeren potres

Petrinja, 14. 01. 2021 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
2

Zmeren potres z magnitudo 3,2 je nekaj pred 8. uro znova stresel tla nedaleč od Petrinje, je potrdila hrvaška seizmološka služba. Tla v Siško-moslavški županiji se tresejo vsak dan od konca decembra, ko je območje prizadel uničujoč potres z magnitudo 6,2. Do zdaj so prijavili škodo na več kot 33.600 objektih.

Pred današnjim zmernim potresom je evropski mediteranski potresni center (EMSC) sporočil, da so na območju Siško-moslavške županije tudi preteklo noč izmerili nekaj šibkejših potresnih sunkov, med katerimi je imel najmočnejši magnitudo 2,1.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prebivalci Siško-moslavške županije so zaradi številnih potresov v zadnjih več kot dveh tednih še vedno zaskrbljeni in prestrašeni. Števili se bojijo novega močnega potresnega sunka, kot je bil tisti z magnitudo 6,2 29. decembra, ko je umrlo sedem ljudi. Poleg humanitarne pomoči, ki prihaja iz vseh delov Hrvaške in tudi iz tujine, so prebivalcem na voljo tudi ekipe za psihološko pomoč.

Hrvaški meteorologi napovedujejo, da bo območje županije konec tedna in na začetku prihodnjega tedna zajel mrzli val z jutranjimi temperaturami do minus 11 stopinj Celzija. Hrvaške oblasti poskušajo pospešeno zagotoviti bivalne zabojnike in mobilne hiške za čim več družin, ki ne želijo zapustiti porušenih kmetij. Žrtvam potresa delijo tudi dodatne grelce, spalne vreče in odeje.

Do srede zvečer je bila škoda na objektih zaradi potresa prijavljena na 33.602 objektih, je sporočila Siško-moslavška županija. Strokovnjaki, ki so pregledali 15.647 stanovanjskih in gospodarskih objektov, so ocenili, da je v celoti neuporabnih skoraj 2300 poslopij.

V potresu konec decembra je bilo poškodovanih več kot 30.000 objektov.
V potresu konec decembra je bilo poškodovanih več kot 30.000 objektov. FOTO: AP

Hrvaški seizmologi dobili novo opremo

Hrvaška seizmološka služba je v sredo dobila po 20 kompletov novih seizmografov in akcelerografov, ki jih bodo uporabili za zbiranje podatkov o potresih. Nove naprave bodo postavili na območju Petrinje, ki ga je konec decembra prizadel uničujoči potres z magnitudo 6.2. Nova oprema je vredna 4,5 milijona kun (600.000 evrov).

Hrvaški seizmologi so vrsto let opozarjali, posebej pa tudi po močnem zagrebškem potresu marca lani, da je država na seizmološko aktivnem območju ter da potrebujejo še najmanj 100 seizmografov in akcelerografov, da bi lahko vzpostavili čim bolj gosto mrežo potresnih opazovalnic. Do zdaj so imeli 17 potresnih opazovalnic za celotno državo.

Hrvaška vlada je na začetku januarja, teden dni po uničujočem potresu v Siško-moslavški županiji, odobrila nujna finančna sredstva za nakup nove opreme. V sredo so nove naprave za zbiranje podatkov o potresih predstavili na zagrebški naravoslovno-matematični fakulteti, v okviru katere deluje tudi hrvaška seizmološka služba.

Izjemno pomembno je bilo, da smo čim prej dobili nove naprave, da bi jih lahko postavili na seizmološko aktivnem območju Petrinje in čim več izvedeli o strukturi podzemlja v tem delu države po decembrskem potresu, je izjavila vodja seizmološke službe Ines Ivančić. Pojasnila je, da bodo z novimi mobilnimi napravami pridobili več informacij tudi na podlagi popotresnih sunkov, ki jih tudi 15 dni po uničujočem potresu še vedno zaznavajo v Petrinji.

Minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs je povedal, da ima seizmološka služba pripravljen nov projekt, ki je vreden 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov), za katerega so sredstva zagotovili iz skladov Evropske unije. Pričakuje, da bodo v okviru tega projekta že čez mesec dni nadaljevali nabavo nove opreme.

Seizmograf je občutljiva naprava za zapisovanje nizkofrekvenčnega nihanja tal. Zapise uporabljajo za določitev magnitude potresa in lokacije žarišča kot tudi za dodatne analize. Akcelerograf je instrument za zaznavanje in zapisovanje močnejših tresljajev tal, piše v terminološkem slovarju na spletni strani slovenske uprave za zaščito in reševanje. V nasprotju s seizmografi, ki so nenehno vklopljeni in zaznavajo tudi najmanjše sunke, se akcelerografi aktivirajo pri močnejših potresih.

Članice EU z novo pomočjo Hrvaški po potresu

Nemčija, Francija in Avstrija so medtem danes poslale dodatno pomoč Hrvaški. Na poti na Hrvaško so dodatni bivalni zabojniki, spalne vreče, sistemi za razsvetljavo in vzmetnice, je danes sporočila Evropska komisija.

Hrvaška je po uničujočem potresu 29. decembra sprožila mehanizem EU za civilno zaščito. 24 ur kasneje je 15 držav članic prispevalo pomoč v skladu s takratnimi potrebami, je objavila Evropska komisija na svoji spletni strani. Napovedala je, da bo dodatna pomoč iz omenjenih treh držav članic na območje Petrinje prispela v prihodnjih dneh.

Objavili so tudi izjavo evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, ki se je zahvalil vsem državam članicam za hiter odziv po potresu. Ponovil je, da gre za otipljiv primer solidarnosti EU. Lenarčič je obiskal območje sisaško-moslavške županije dva dni po uničujočem potresu.

Petrinjo je danes obiskal tudi francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Novinarjem je dejal, da je želel izraziti sočutje, podporo in solidarnost Francije s Hrvaško, predvsem prizadetim v potresu in vsem, ki pomagajo pri odpravi posledic potresa. Njegov gostitelj, hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je ob tem dejal, da je Francija v okviru mehanizma EU za civilno zaščito Hrvaški poslala 240 šotorov. Iz Francije bodo poslali še šest mobilnih hiš, je potrdil.

Med prvimi se je s pomočjo Hrvaški po potresu odzvala Slovenija, ki še naprej pomaga prizadetim v potresu. V ponedeljek so med drugim na Hrvaško prispele štiri mobilne hiše iz Slovenije.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
15. 01. 2021 20.41
+1
Neodvsini mediji na Hrvaškem pravijo, da je ta potres rezltat frackinga na hrvaškem ozemlju. Morda blizu Siska.
dante
14. 01. 2021 12.38
+1
Noben potres ni zmeren, kakor tudi koronski ukrepi ne