Tujina

Pričanje 11-letnice: Učiteljici je rekel lahko noč in jo ustrelil v glavo

Uvalde, 09. 06. 2022 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
205

Teksas še vedno žaluje po tragičnem napadu na osnovni šoli v mestu Uvalde, v katerem je umrlo 21 oseb, večina je bila otrok. Ena od učenk, ki je napad preživela tako, da se je namazala s krvjo sošolke, je kongresu pripovedovala o trenutku, ko je 18-letni napadalec ustrelil njeno učiteljico. "Rekel ji je lahko noč in jo ustrelil v glavo," je povedala 11-letna Miah Cerillo.

"In potem je ustrelil še nekaj mojih sošolcev," je deklica nadaljevala pripoved. Napad, v katerem je umrlo 19 otrok in dve učiteljici, je v ZDA ponovno obudil že večkrat odprto razpravo glede zakonov o orožju. Pretekla prizadevanja za spremembe nacionalnih predpisov o nadzoru orožja so pogosto zastala.

11-letna Miah Cerillo med pričanjem pred kongresom
11-letna Miah Cerillo med pričanjem pred kongresom FOTO: AP

Komisija kongresa je tako prisluhnila precej čustvenemu vnaprej posnetemu pričevanju, v katerem se je Miah spomnila svoje izkušnje. Povedala je, da je učiteljica učencem, ko je zagledala napadalca, naročila, naj se skrijejo. Medtem ko so se otroci skrili za njeno mizo in se prekrili s šolskimi torbami, pa jo je 18-letnik ustrelil, poroča BBC

Po tem, ko je streljal še na otroke, je lažje ranil tudi 11-letnico, ki je nekaj ranic dobila po rami in glavi. Preden je prek učiteljičinega telefona poklicala policijo, se je pretvarjala, da je mrtva. "Mislila sem, da se bo vrnil v učilnico, zato sem vzela kri sošolke in se namazala z njo," je povedala in dodala, da je skušala biti čisto tiho. 

"Ne želim, da bi se kaj takšnega ponovilo," je dejala. Njen oče Miguel Cerrillo pa je pojasnil, da je njegova hči od dogodka travmatizirana. "Ni več ista deklica, s katero sem se včasih igral," je povedal v solzah. "Šole niso več varne, nekaj je treba spremeniti," je poudaril.  

Miguel Cerrillo
Miguel Cerrillo FOTO: AP

Zakonodajalci so na komisiji prisluhnili tudi staršem Lexi Rubio, ene od učenk, ki napada žal ni preživela. "Nekje tam zunaj mame poslušajo naša pričevanja in si ne more predstavljati te bolečine," je dejala Kimberly Mata-Rubio. "Toda naša realnost bo nekega dne postala njihova, če ne bomo takoj ukrepali," je dodala. 

Z odborom je govoril tudi dr. Roy Guerrero, pediater iz Uvalda, ki je opisal poškodbe, zaradi katerih so otroci umrli. Povedal je, da sta bili dve trupli otrok tako močno prestreljeni in obglavljeni, da so ju lahko identificirali le s pomočjo motivov risanih junakov z njunih raztrganih oblačil. 

Dodal je, da so poslanci kot zdravniki, ZDA pa pacient, in pojasnil, da trenutno ZDA ležijo na operacijski mizi, prestreljene s kroglami, kot so bili tudi otroci osnovne šole Robb in mnogih drugih šol. "Krvavimo, vas pa ni, da bi pomagali," je zatrdil. 

Pričanja so se pred komisijo zvrstila na isti dan, ko je pravosodno ministrstvo sporočilo, da bo natančneje raziskalo odziv policije na streljanje. V javnosti so so namreč zvrstile številne kritike, da se je policija odzvala prepočasi in da ni pravilno ukrepala. Nekateri starši so pričali, da so policisti stali pred šolo in čakali, namesto da bi vanjo vdrli in ukrepali. Napadalca so ustrelili šele več kot uro po napadu. 

Predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil predlog reforme zakonodaje o orožju

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo z 223 glasovi, med katerimi je bilo celo pet republikanskih, proti 204 potrdil predlog reforme zakonodaje o orožju, ki pa nima možnosti za potrditev v na pol razdeljenem senatu. Predlog zakonodaje z naslovom Zaščitimo naše otroke ima vrsto posamičnih zakonov, ki so namenjeni zmanjšanju nasilja s strelnim orožjem.

Med drugim so predvidene prepoved prodaje polavtomatskih pušk mlajšim od 21 let, ostrejše kazni za nezakonito trgovanje z orožjem, podpora programom odkupa nabojnikov z veliko kapaciteto in davčne olajšave za naprave za varno hranjenje orožja.

Predsednica predstavniškega doma kongresa demokratka Nancy Pelosi iz Kalifornije je dejala, da so na križarskem pohodu za otroke in na žalost v tem pohodu sedaj sodelujejo tudi otroci. Končni dogovor naj bi senatorji dosegli do konca tedna, še poroča BBC

Med predlogi, ki uživajo največjo javno podporo, je t. i. zakon z rdečo zastavo (red flag), ki bi nakup orožja povsem onemogočil posameznikom z duševnimi boleznimi ali kriminalno zgodovino. Prav tako si prizadevajo večje preverjanje preteklosti kupcev orožja, to bi bilo obvezno tudi za zasebne prodajalce orožja.  

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi FOTO: AP

Republikanci so na zaslišanju sicer trdili, da je treba izboljšati varnost v šolah, ne pa poostriti nadzor nad orožjem. Kongresnik iz Georgie Andrew Clyde, ki ima tudi sam v lasti orožje, je dejal, da se je v vojski naučil, da je verjetnost, da te bo sovražnik napadel, manjša, če si težja tarča, torej če imaš pri sebi orožje. Po njegovem mnenju bi morali oblikovati prostovoljske skupine dobro usposobljenega in oboroženega osebja, ki bi pomagalo varnostnikom v šolah. 

Pelosijeva je kolege z druge strani vprašala, ali jim je vsaj malo nerodno, ker v Ameriki otroci v večji meri umirajo zaradi strelnega orožja kot zaradi katerega koli drugega vzroka. Republikanci so predlog zakona opredelili kot teptanje ameriških pravic. "So že spet tu, preganjajo pravico do orožja državljanov, ki spoštujejo zakone. Sploh ne gre za zaščito otrok, ampak za odvzem pravice do orožja, ki je dana od Boga in zaščitena z ustavo," je dejal velik podpornik Donalda Trumpa, republikanec Jim Jordan iz Ohia.

V senatu, ki ima 50 demokratov in 50 republikancev, je za potrditev zakonov potrebnih 60 glasov in zagovorniki reforme te podpore nimajo ne glede na to, da o njej potekajo pogajanja med demokrati in republikanci. Podobna pogajanja so potekala po drugih dosedanjih odmevnih strelskih pokolih, vendar pa je orožarski lobi z republikanci in nekaterimi demokrati reforme vedno blokiral.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
08. 11. 2022 16.35
Kake zakone je pa imela ta vrhunska demokracija, oh in sploh, da je dosedaj dovoljevala prodajo polavtomatskih pušk, kot da so hamburgerji !!! Jim Orden, ko bo ubit tvoj otrok, ne boš kvasil takih neumnosti !!!!!
twitty
25. 08. 2022 09.57
+1
So že povedali na katerih farmacevtskih zdravilih je bil strelec?
nekaj brezveze
13. 07. 2022 16.28
+1
Sem bil v ZDA -kot popotnik..Zda je dalec stran od tega kaj prikazujejo po tv-ju..Brezno od države..
masai mara
15. 06. 2022 15.24
Mlatenje prazne slame. Orozarski lobi je premocan in prevec denarja namenja podpori kandidatov na volitvah da bi jih zdaj onemogocili
Tone 12345
09. 06. 2022 19.31
+2
Ameri so bolniki to je dejstvo!!
JOKS klub
09. 06. 2022 17.56
+1
Kaj so pa počeli s tem fantom, ki je moril ? Nič ne vemo o njem. Kakšno življenje je imel ? Kako lahko nek najstnik stori takšno morijo ?
Ramzess
09. 06. 2022 18.47
-3
Ni skrivnost, da je tudi ta strelec bil žrtev programiranja uma, s strani CIE, da izvede kar je izvedel, z določenim ciljem za plane oblasti. Vladne agencije niso samo to kar ljudje mislijo.
Rodion Raskolnikov
09. 06. 2022 16.52
+0
Na primeru Japonske in Kitajske vidimo, da prepoved orožja pomeni tudi nizko stopnjo umorov per capita. Dokler bodo v ZDA dobički pred življenji otrok, se zadeve ne bodo spremenile. Nezreli in čustveno podhranjeni gun entuziasti z gotovostjo ne bodo samoiniciativno odpovedali svojim igračam.
Biribombiribom
09. 06. 2022 17.32
+1
Ne nakladaj! Kitajska prikriva statistiko, Japonska je pa inteligentna homogena država. Dobesedno v Tokiu lahko hodiš ponoči kjerkoli, ljudje spoštuejo neko družbeno kulturo.
Nidani
09. 06. 2022 16.48
+6
USA je bolana, segnila bo...
Uporabnik1921539
09. 06. 2022 16.33
-2
Ali se sploh zavedamo,da Eu razmisljamje in Usa razmisljanje nimata nobene zveze med sabo?Tako zelo smo razlicni.To je isto,kot Eu nikoli ne bo razumela Balkana.Sprijaznimo se s tem in ne poskusajmo resevat svojih tezav tam,kjer imajo svoje
Ramzess
09. 06. 2022 16.06
-7
Kaj pa so povedale druge priče, da se ne bo vrtelo samo okrog ene.
DeeKayy
09. 06. 2022 17.15
+2
Arrya
09. 06. 2022 17.23
+4
Kaj moraš druga slišati, kot to da se je mogla 11 let stara punčka namazati s krvjo ustreljene sošolke, da je ostala živa????
Tone 12345
09. 06. 2022 19.34
-1
Dvomim da je enajst letna punca dojela da se mora tako kamuflirat!!to so bolane neresnice!!in ne lagat ljudem!!!in take pravljice lansirat!!sej nismo otroc!da bi to verjeli,i
deratizacija
09. 06. 2022 15.44
+2
Ni problem v posedovanju orožja, problem je v družbenih odnosih. Večina strelcev (mladi) je bila odrinjena na rob družbe, maščevanje pa je zgolj dejanje nemoči obupanca.
JohannDoe
09. 06. 2022 15.35
-2
@proofreader "in je mir" ----- Problem je samo to, da ni mir. Nekdo, ki hoče storit samomor in si nabavi puško z namenom, da pri tem pobije še otroke v vrtcu in s tem dobi pet minut slave in žarometov, se lahko še vedno vsede v avtomobil in zaleti v gručo otrok, ki čaka na avtobus. Brez, da bi ga kdorkoli karkoli vprašal ali vedel za to. Vse kar potrebuje, je samo ideja. Voljo že ima. Ne drži?
JohannDoe
09. 06. 2022 15.35
-2
Zato pravim, da so ti ameriški problemi za evropo passe in nas z njimi umetno posiljujejo. Mi smo že na naslednjem nadstropju. In vidimo problem kot ga bodo Američani šele, ko pridejo za nami.
taft007
09. 06. 2022 15.17
+1
Ma jaz tudi ne bi posredoval, če imajo neumne zakone.
proofreader
09. 06. 2022 14.57
+3
Pri nas so imeli rezervisti puške doma. Dvema se je malo odpeljalo. Vsem so jih pobrali in je mir.
proofreader
09. 06. 2022 14.56
+1
Nova Zelandija. Država je po morilskem pohodu odkupila orožje od državljanov. Ni več takih dogodkov.
IKOSS
09. 06. 2022 14.58
+4
Koliko takšnih incidentov so imeli pred tem?
proofreader
09. 06. 2022 15.01
-3
JohannDoe
09. 06. 2022 15.38
-2
proofreader
09. 06. 2022 14.54
+4
Do zob oborožena vojska policistov pa je eno uro stala pred vrati in čakala.
Ramzess
09. 06. 2022 16.09
-9
Verjetno ni naključje, bogve kaj je bilo v ozadju. Ni skrivnost, da je tudi strelec bil žrtev programiranja uma, s strani CIE, da izvede kar je izvedel, z določenim ciljem za plane oblasti.
Ossy95
09. 06. 2022 16.51
+4
Ramzess, tebi pa je nekdo pošteno opral možgane. Imaš za tole "programiranje uma s strani CIE" kakršenkoli konkreten dokaz oz. raziskavo, ki bi to potrjevala? Govoriti v prazno je nekaj, podkrepiti z dokazi pa nekaj drugega. Brez tega lahko trdim, da so me vesoljci prejšnji teden ugrabili in mi častili pivo - in ima ta izjava povsem enako težo, kot pa tvoja.
Ramzess
09. 06. 2022 18.46
-3
Vladne agencije niso zgolj to kar ljudje vedo.
sandi101
09. 06. 2022 14.28
+7
Tudi pri nas bo počasi tako.Mularija je obupna,kaznovati pa je ne smeš.V Mariboru, je mulc letal z nožem za svojimi sošolci pa nič.Tožili so tiste ki so to dali v javnost,saj je bil otrok od sodniških staršev.
JohannDoe
09. 06. 2022 14.19
+4
Halo? Včeraj... Nemčija... učiteljica mrtva, otroci huje ranjeni... Mi pa danes raje pogrevamo stare prežvečene zgodbe od onkraj luže. Kaj... je za nas bolj zanimivo in pomembno, kar se dogaja v Ameriki, ali smo samo bolj pametni in pridni potrošniki, ko se to komentira, in dobimo kar hočemo? Dokaz, da česar mediji ne objavijo, se za 90% ljudi ne zgodi in ne obstaja.
Sputnik8
09. 06. 2022 14.12
-7
V Bosni so celemu razredu živim otrokom odrezali glave in nikogar ni to motilo.
Rodion Raskolnikov
09. 06. 2022 14.53
-3
Jogi
09. 06. 2022 15.56
+0
Mizainstol
09. 06. 2022 13.51
+1
Manjsa moznost nakupa orozja zmanjsa moznost tovrstnih tragedij.
MUNGATUMBA
09. 06. 2022 14.07
+2
misli si.. na črnem trgu se ga kupi brez kontrole in pogojev države
rdeč alarm
09. 06. 2022 14.19
+2
Večina pokolov se izvede z orožjem nabavljenim na črno.
Rodion Raskolnikov
09. 06. 2022 14.52
-2
Morda v Franciji, v Ameriki pa definitivno ne.
taft007
09. 06. 2022 15.18
-1
Na črno ampak najprej je bilo pa legalno kupljeno.
IKOSS
09. 06. 2022 15.46