Tujina

Prigožin: Bahmut je padel, Ukrajina trditve zanikala

Bahmut, 20. 05. 2023 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.K., STA
Komentarji
0

Vodja ruske skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je prek Telegrama sporočil, da so prevzeli nadzor nad ukrajinskim mestom Bakhmut. Po poročanju tujih medijev je Ukrajina trditve zanikala in sporočila, da se boji nadaljujejo.

Ustanovitelj ruske skupine plačancev Jevgenij Prigožin je sicer še v petek dejal, da je malo verjetno, da bo Bahmut njihove v roke padel v naslednjih dveh dneh, a je danes vseeno sporočil, da je skupina prevzela oblast nad mestom. 

Novico je Prigožin sporočil prek videoposnetka, ki ga je objavil na družbeno omrežje Telegram, hitro pa se je razširil tudi po Twitterju. Na posnetku je oblečen v bojno uniformo, skupaj z ostalimi borci pa razkazuje rusko zastavo in transparente z znaki Wagnerja. "Danes ob 12. uri je bil Bakhmut popolnoma zavzet," je dejal. Po njegovih besedah je bitka za Bahmut trajala 224 dni.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Do 25. maja bomo popolnoma preiskali mesto, vzpostavili obrambne položaje in ga predali vojski. Mi pa se bomo vrnili v oporišča," je dejal Prigožin v videoposnetku. "Popolnoma smo zavzeli celotno mesto, od hiše do hiše," je povedal in v luči spora z rusko vojsko dejal, da je bil tu samo Wagner. 

V ozadju posnetka je sicer slišati oddaljene eksplozije.  

Ukrajina: To ni res. V mestu potekajo spopadi

Po poročanju Sky Newsa je ukrajinska vojska sicer te trditve zanikala. Tiskovni predstavnik Združenih sil Ukrajine, je za medij namreč dejal: "To ni res. V mestu potekajo spopadi." Tudi ukrajinsko obrambno ministrstvo je danes poročalo o obnovljenih spopadih v Bahmutu.

"V Bahmutu potekajo srditi spopadi. Razmere so kritične," je na Telegramu sporočila namestnica obrambnega ministra Hana Maljar. "Za zdaj naši branilci nadzorujejo nekatere industrijske in infrastrukturne objekte na tem območju," je poudarila.

Na Twitterju se je sicer odzval tudi Illia Ponomarenko, novinar časnika The Kyiv Independent, ki je zapisal: "Drži se Bahmut. Spet se bomo srečali".

Skupina Wagner vodi večmesečni ruski napad na Bahmut, v tej najdaljši in najbolj krvavi bitki v okviru ruske agresije na Ukrajino pa je prišlo do izraza rivalstvo med najemniško skupino in rusko redno vojsko. "V Bahmutu se nismo borili samo z ukrajinsko vojsko, ampak tudi z rusko birokracijo, ki nam je na pot postavljala palice," je danes dejal Prigožin.

Ukrajinsko mesto, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou