Tujina

Zelenski: Na protiofenzivo smo pripravljeni, a bomo še počakali

Bahmut, 11. 05. 2023 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tem, ko je vodja skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin z začetkom maja Kremelj znova začel glasno opozarjati, da njegovim plačancem na območju Bahmuta močno primanjkuje orožja, obenem pa zagrozil, da bo svojim enotam naročil, naj zapustijo jugozahodno predmestje, je to tudi storil. Ukrajinski predsednik ob tem sporoča, da so njihove enote pripravljene na protiofenzivo, a bodo še malo počakale.

Ob domnevnih umikih bataljona in uspehih ukrajinske vojske v okolici Bahmuta pa ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izpostavlja, da bo njihova vojska sicer z dolgo pričakovano spomladansko ofenzivo še nekoliko počakala.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski FOTO: AP

"Ukrajina zadržuje ogenj, dokler v državo ne prispe več zahodnih oklepnih vozil," je dejal v četrtek. Ukrajinska vojska je sicer od zahodnih zaveznic že dobila večino obljubljene pomoči, po ocenah Zelenskega sicer dovolj, da bi s protiofenzivo že začeli, intervju povzema BBC.

"S tem, kar imamo, bi lahko bili uspešni. A bi izgubili veliko ljudi. To ni sprejemljivo."

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin FOTO: AP

Šef skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je pretekli teden večkrat dejal, da bodo njegove enote do srede zapustile frontno črto, če jim ruska vlada ne bo začela dobavljati večje količine streliva. Prav tako je dejal, da bo v primeru, da pošiljke do sredine tedna ne bo, širši javnosti razkril "situacijo z orožjem". To je tudi storil, poroča Reuters

"Dobimo le deset odstotkov streliva, ki ga potrebujemo," je tako sporočil v sredo. Kot potrjuje ukrajinska vojska, pa naj bi se z jugovzhodnega predmestja Bahmuta umaknila tudi ruska motorizirana strelska brigada. "Naša vojska beži. 72. brigada je zjutraj izgubila okoli tri kvadratne kilometre, za osvojitev katerih sem pred tem izgubil  500 mož."

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin FOTO: AP

 Vodja ukrajinskih kopenskih sil, generalpodpolkovnik Oleksandr Sirski, je ob tem potrdil, da so se na nekaterih točkah ruske sile umaknile tudi za dva kilometra vzhodno. Večmesečna ruska ofenziva ob Bahmutu, ki se je tekom napadov spremenila v najbolj krvavo bitko na evropskih tleh po drugi svetovni vojni, naj bi tako zastala. Podrobnosti generalpodpolkovnik ni razkril.

Navedbe je potrdil tudi ustanovitelj ukrajinskega nacionalističnega bataljona Azov Andrij Bilecki, ki je dejal, da naj bi ukrajinske sile porazile vsaj dve ruski brigadi in zajele ujetnike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) prav tako potrjuje slabo stanje ruske vojske na območju mesta, poroča Guardian.

Na drugi strani pa dva uradnika Pentagona, ki nista želela biti imenovana, pravita, da ni trdnih dokazov o umiku Wagnerjevih sil. "Wagner še vedno nadzoruje dobršen del ozemlja," ob tem navedbe povzema Politico. Po trditvah Prigožina ukrajinske sile sicer v mestu nadzirajo le še območje veliko 2,25 kvadratnega kilometra. Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so dosegli preboj ukrajinske obrambe v zahodnih bahmutskih četrtih. "V regiji Doneck napadalne divizije nadaljujejo napade na zahodni del mesta Bahmut. Pri tem pa jih podpirajo zračnodesantne enote," je povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenko.

Moskva navedb ni komentirala

Moskva sporočila, da se je ena izmed strelskih brigad umaknila iz jugozahodne okolice mesta, še ni neposredno komentirala, je pa v sredo zvečer tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal, da je situacija pri Bahmutu izredno težka in da se "posebna vojaška operacija" nadaljuje. 

Ruska vlada ali vojska se prav tako nista odzvali na torkove obtožbe Prigožina, ko je ta rusko vojsko vnovič obtožil, da njegove skupine plačancev ne podpira dovolj.

Tudi te navedbe so v ukrajinski vojski potrdili, ob tem pa dodali, da so bili vojaki brigade res močno poškodovani, a da se prizadevanja drugih ruskih enot osvajanja Bahmuta nadaljujejo. "Na žalost še nismo uničili celotne ruske brigade," je včeraj v televizijskem nagovoru dejal tiskovni predstavnik vzhodnega ukrajinskega vojaškega poveljstva Sergej Čerevatij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou