Tujina

Prigožinove krinke: pristni selfiji ali obdelane fotografije z namenom diskreditacije?

Moskva, 07. 07. 2023 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po raciji Prigožinove sanktpeterburške rezidence, v kateri so med drugim našli omaro z lasuljami, so po družbenih omrežjih zakrožile fotografije zamaskiranega vodje zloglasnega Wagnerja. Na njih naj bi poziral Prigožin z različnimi lasuljami in umetnimi bradami. A se pojavljajo dvomi o njihovi pristnosti in špekulacije o tem, da z njihovo objavo v javnosti ruske oblasti želijo ponižati in diskreditirati vodjo skupine Wagner.

 V sredo je prokremeljski časnik Izvestija objavil fotografije in video posnetke ruske varnostne službe FSB, ki je po neuspelem uporu izvedla racijo v rezidenci Jevgenija Prigožina v Sankt Peterburgu. V ruskem domovanju vodje zasebne najemniške vojske Wagner so poleg orožja in streliva našli med drugim še ponarejene dokumente, bankovce, vojaško uniformo, nagačenega aligatorja in omaro z lasuljami. 

Poleg seznama predmetov je časnik objavil tudi šest fotografij, večinoma selfijev, na katerih naj bi Prigožin poziral zamaskiran v lasulje, brado ali kar v oboje. Fotografije naj bi se najprej pojavile na Telegramu, na provladnih kanalih.

Na eni od fotografij naj bi bil oblečen kot zaposleni na sudanskemu ministrstvu za obrambo, na drugi pa kot asistent diplomata iz Abu Dabija, na spet tretji je zamaskiran v pripadnika libijske in sirske vojske.

Ruski mediji poročajo, da je Prigožin lasulje in brade nosil na svojih "misijah" v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Nekateri menijo, da so fotografije obdelane in da so jih ruske oblasti dale v javnost zato, da bi dodatno okrnile ugled vodje skupine Wagner. 

Prigožinovi podporniki pa poudarjajo, da če bi šlo za resnične krinke, ki jih je Prigožin uporabljal v tujini, bi razkritje takšnih fotografij lahko pomenilo kršenje stroge ruske zakonodaje o nacionalni varnosti. 

Strokovnjak: detajli so površni, fotografije pa zelo nizke ločljivosti

Po mnenju britanskega strokovnjaka Deepayana Bhowmika, ki je doktoriral na področju obdelave fotografij in je zaposlen kot izredni profesor na Univerzi v Newcastlu, obstaja velika verjetnost, da so fotografije ponarejene. "Do teh fotografij sem skeptičen, ker so detajli dokaj površni, še posebej pri očeh, prav tako pa so fotografije zelo nizke ločljivosti," je po poročanju britanskega časnika Metro pojasnil Bhowmik.  

"Ko nekdo digitalno ureja fotografijo [ponarejanje], jo večkrat stisne, da zmanjša kakovost in zagotovi, da se zabrišejo spremembe, ki so lahko pri dejanskem urejanju zelo ostre. In to je eden od sumov tukaj," je prepričan strokovnjak. 

Brade so na posnetkih zelo očitno umetne, a Bhowmik meni, da so jih lahko enostavno prevzeli z drugih fotografij ali morda celo iz slikovnega kataloga na spletu in prilepili na izvirne fotografije Prigožina. "To je možno, če bi nekdo izvajal zelo napredno urejanje fotografij s pomočjo tehnologije "deep fake", kot je menjava obrazov. Vendar so te slike videti veliko manj tehnološko napredne," je dejal. 

Opozoril je tudi na to, da so linije brade okoli obraza videti nekoliko sumljive, na posnetku, na katerem nosi vojaško beretko z grbom orla, pa so Prigožinove oči nekoliko večje kot na drugih fotografijah. "Kar ponovno nakazuje, da bi lahko bile fotografije obdelane," je dodal. 

Bhowmik je izrazil dvom tudi glede fotografije iz biljardne sobe Prigožinove sanktpeterburške palače, na kateri je velikansko kladivo. Na njem naj bi pisalo "za uporabo pri pomembnih pogajanjih". "Spet gre za sliko nizke ločljivosti. Zaradi svetlobnih razmer, dejstva, da je fotografija posneta v notranjih prostorih, in rahlega odseva okna je nekoliko težko z gotovostjo trditi. Vendar manjka senca, ta namreč ni povsem prisotna. Na tleh sicer vidimo odsev, vendar se to zlahka doseže s katerimkoli programom za urejanje slik," je poudaril. Opozoril je, da se s takšnim urejanjem fotografij lahko namenoma skuša ustvariti določena zgodba. 

Prigožin po preklicanem uporu še ni bil v javnosti

Prigožin je s svojimi enotami 23. junija organiziral upor proti Moskvi, ki ga je poimenoval "pohod za pravičnost". Skupina Wagner je do pred kratkim podpirala Vladimirja Putina pri njegovem napadu na Ukrajino, vendar se je odnos med uradno Moskvo in najemniško skupino v zadnjih mesecih poslabšal, kar je privedlo do napete situacije. Prigožin je na poti proti Moskvi prevzel nadzor nad vojaškimi objekti v dveh ruskih mestih na jugu države. 

Po preklicanem oboroženem uporu Wagnerjevih sil naj bi se Prigožin umaknil iz Rusije. Po nekaterih navedbah naj bi se zatekel v Belorusijo, a je to beloruski predsednik zanikal. Dejstvo je, da se od konca junija ni pojavil v javnosti. 

Skupina Wagner uradno deluje kot zasebno podjetje, vendar pa so številni posamezniki, ki so ji pomagali pri financiranju, povezani z rusko obveščevalno službo GRU. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
07. 07. 2023 20.54
-5
Jenkiji ukrajincem pošiljajo kasetne bombe, pa tudi to ne bo pomagalo.
Sickk 2
07. 07. 2023 19.06
+3
Joj kere gluposti k neka turska al pa mehiska serija...
NeeeeeeY
07. 07. 2023 18.26
-3
Nacionalist nacionalistu ne bo naredil kaj... Drugo pa so skrivne agencije iz zahoda, ki podkupujejo na veliko in je to stara praksa. Ob vsem tem je še ziher bajno zaslužil in istočasno pomagal svojemu predsedniku...
amedeo
07. 07. 2023 18.07
+6
Na 5 fotki, kjer zgleda kot Jaka šraufciger se prav vidi, da se delajo norca...
Zmaga Ukrajini.
07. 07. 2023 17.47
+1
Se mi je zdelo, da v omarah manjka ena lasulja.🤣 In to tista, ki jo uporablja zdaj. Če si natakne lasuljo ter še nalima dolgo brado in natakne očala,... ga ni sistema za prepoznavo obrazov, ki bi ga prepoznal. In sistem za prepoznavo obrazov je pri moskvičih precej uporabljeno orodje za legitimacijo, zlasti na zelo prometnih točkah - železniških postajah, letališčih, trgih večjih mest,...
amedeo
07. 07. 2023 17.44
+4
Vsakemu vsaj malo razgledanemu je kristalno jasno, da gre za diskreditacijo Prigožina! Hkrati pa krepijo lik ponižanega putina...
Zmaga Ukrajini.
07. 07. 2023 17.54
+1
Kako lahko "krepiš" putlerjev lik po čem takem, kot je zakuhal Prigožin? Putler je izgubil vso moč in vpliv, in tega se zelo dobro zaveda. Zavedajo pa se tudi vsi okrog njega - njegov staf, oligarhi,.. Prigožin je tlakoval pot njegovemu padcu.
amedeo
07. 07. 2023 18.06
+5
Vedno je krepil svoj lik na poniževanju in diskvalifikacij drugih...
Zmaga Ukrajini.
07. 07. 2023 18.15
+3
To je že res, ampak Prigožina to definitivno ne gane. Tip, ki zna živeti med težkimi kriminalci, jih voditi - morilce, posiljevalce, kanibale, pedofile,... ni da ni od podna človeške družbe in ki ima nekaj firm s troli po moskoviji (ki so že v preteklosti krojile javno mnenje), v Afriki pa preostali večji del premoženja,.... takemu gotovo nekam visi za tole kar objavljajo moskviči. To je samo dokaz njihovega (FSB) oz. putlerjevega obupa in tega, da ga ne morejo dobiti.
amedeo
07. 07. 2023 17.24
+5
Popolnoma lažne fotke, tako bi jih zmontiral vsak osnovnošolec...
tornadotex
07. 07. 2023 16.59
+1
Videti je kot Gadafi...je očitno, da to dela FSB da ga diskreditira..Putler že melje med svojimi...
Zmaga Ukrajini.
07. 07. 2023 17.49
+2
Ja, putler bi ga "pregriznil", če bi ga le mogel. Mimogrede, kje so pa Gerasimov, Šojgu, Surovikin,...? So še živi?
Zmaga Ukrajini.
07. 07. 2023 17.52
+2
Prigožin je za putlerja precej trd oreh,... tudi zaradi njegovih "farm trolov", ki jih ima po mestih. Da wagnerjevih prispevkov v vojni v Ukrajini ne omenjam. Nobena od 40 privatnih vojsk v moskoviji ni tako močna in tako dobro opremljena kot so bili wagnerjevci.
c00kies
07. 07. 2023 16.39
+5
Delo umetne inteligence?
jutri_pa_res
07. 07. 2023 16.34
+7
Prigožina je preprosto vzela noč in ga ne bomo več videli, niti njegovih kosti.. Čudi me le, kako je mislil to avanturo z uporom preživeti, brez da ga je speljal do konca.
bohinj je zakon
07. 07. 2023 16.28
+0
O pokojnim - vse dobro. Putin ne prašta.
masai mara
07. 07. 2023 15.53
+11
Putin ga bo predelalv klobase ali pa bo padel iz kaksne hotelske sobe kot imajo v navadi ruski tajkuni ,ki so trn v Putinovi peti
motorka57
07. 07. 2023 15.52
+7
...kaj vse mu bodo obesili na grbo.... Le konji in bedaki verjamejo takim novicam, še posebej, če so iz režima, kateri vodi vojno v UA...
24 cenzur
07. 07. 2023 15.46
+8
Na peti sliki se je zamaskiral v Vinka Šimeka (Jako Šraufcigera)