Tujina

Lukašenko potrdil, da je Prigožin v Belorusiji, kjer bo deloval na lastne stroške

Minsk, 27. 06. 2023 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.V., N.L., STA
Komentarji
0

Prigožin je sprejel enega od treh Putinovih pogojev. Da je prispel v Belorusijo, je potrdil predsednik Aleksander Lukašenko. Zasebno letalo je v jutranjih urah prispelo na vojaško letališče južno od Minska. Lukašenko je v izjavi dejal še, da je bilo Wagnerjev upor proti ruskemu vojaškemu vodstvu konec tedna "boleče gledati" in da v tej zgodbi ni junakov. Prigožin bo v državi deloval na lastne stroške, Belorusija pa ne namerava graditi taborišč za pripadnike Wagnerja, je dejal. Putin pa je priznal, da je skupino Wagner v celoti financirala ruska država.

"Situacija je ušla izpod nadzora, nato smo mislili, da se bo razrešila, vendar se ni," je dejal Lukašenko in poudaril, da v tej zgodbi ni junakov. Ob tem je pojasnil, da je bila beloruska vojska med Wagnerjevim uporom v stanju "popolne bojne pripravljenosti".

Po njegovih besedah je bilo dogodke v Rusiji konec tedna "boleče gledati". "Mnogi Belorusi so si jih vzeli k srcu, saj je domovina ena," je po navedbah britanskega BBC še dejal Lukašenko.

"Če bodo njihovi poveljniki prišli k nam in nam pomagali, so to za nas neprecenljive izkušnje," je dejal Lukašenko. Pri tem je pojasnil, da bi se Minsk med drugim lahko seznanil s tem, katero orožje se je v spopadih dobro obneslo ter o taktikah tako na področju napada kot obrambe. 

Beloruski voditelj se prisotnosti Wagnerja v njegovi državi ne boji, a vseeno dodaja, da jih bodo oblasti pozorno spremljale. Prav tako je poudaril, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin zagotovil varnostna jamstva. 

Prigožin bo v državi deloval na lastne stroške, Belorusija pa ne namerava graditi taborišč za pripadnike Wagnerja. "Ponudili smo jim eno od opuščenih vojaških oporišč. Prosimo, imamo ograjo, imamo vse, postavite svoje šotore," je še dodal Lukašenko.

Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin veljata za tesna zaveznika.
Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin veljata za tesna zaveznika. FOTO: AP

Voditelju, ki Belorusijo vodi od leta 1994 in velja za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, se sicer pripisujejo zasluge za prekinitev Wagnerjevega upora, vendar pa podrobnosti o njegovem posredovanju niso znane.

Ko so bili pripadniki Wagnerja v soboto od Moskve oddaljeni približno 200 kilometrov, je namreč tiskovna služba beloruskega predsednika sporočila, da je ta prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod.

Prigožin je zatem sporočil, da se njegove sile vračajo v baze, češ da si ne želijo prelivanja krvi. Lukašenka pri tem ni omenil, beloruskemu voditelju pa se je kasneje za posredovanje zahvalil Putin, ki je v ponedeljek sicer sporočil, da je sam zaukazal izogibanje prelivanju krvi v soboto.

Lukašenko poklical Prigožina: 'Izrekla sva si ogromno kletvic'

Lukašenko je dan po prvem odzivu Prigožina razkril tudi več podrobnosti njunega pogovora. Lukašenko je še pred pogovorom s Prigožinom Putinu svetoval, naj ne hiti in naj počaka, da se pogovorijo s Prigožinom. 

Putin naj bi bil pri tem pesimističen, da Prigožin telefona ne bo niti dvignil, nato pa je posredoval Lukašenko in Prigožina poklical. 

 "Pogovarjala sva se 30 minut in pri tem izrekla desetkrat več kletvic, kot običajno," je razkril Lukašenko in dodal, da se je Prigožin nato začel opravičevati. Kot razlog za upor naj bi Prigožin navedel prizore mrtvih pripadnikov, ki so jih na terenu videli njegovi vojaki. Prav tako naj bi si vodja najemniške skupine Wagner želel srečanja s Putinom, na kar mu je Lukašenko iskreno odgovoril: "Ti poznaš Putina tako dobro kot jaz, ne samo, da se ne bo srečal s teboj, niti po telefonu ne bo želel govoriti s tabo." Prigožin pa naj bi zatrdil, da bodo šli vse do Moskve. "Zmečkali vas bodo kot hrošče, čeprav ima Rusije svoje vojake že razporejene na fronti. Raje razmisli o tem," je o zaostritvi upora Prigožinu dejal Lukašenko. 

Putin je pripadnikom Wagnerja sporočil tudi, da se lahko priključijo redni vojski ali odidejo v Belorusijo, kamor je odšel tudi Prigožin. Ob tem je napovedal, da bodo odgovorni za upor za svoja dejanja odgovarjali, vendar pa Prigožina pri tem ni omenil.

V Kremlju so sicer pred tem v ponedeljek zatrdili, da vodjo Wagnerja še vedno preiskujejo, ruska zvezna varnostna služba FSB pa je dejala, da so obtožbe proti skupini umaknili, poroča STA. 

Prigožin pristal v Belorusiji

Letalo, ki naj bi pripadalo Jevgeniju Prigožinu, je v Belorusijo prispelo ob 7.40 po lokalnem času iz Rostova na Donu, mesta, ki so ga v sobotnem pohodu proti Moskvi zavzele enote Wagnerjevih plačancev. O domnevnem prihodu Prigožina v Belorusijo je poročala tudi beloruska protivladna aktivistična skupina Beloruski Hajun. 

Le 18 minut za tem je na istem letališču pristalo tudi poslovno letalo BAe 125-800B z registracijo RA-02878, ki je priletelo iz Sankt Peterburga. Tam se sicer nahaja Wagnerjev center v Rusiji, pa poroča ukrajinski Euromaidan Press (EP).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvo letalo z registrsko številko RA-02795 je v ponedeljek vzletelo iz Sankt Peterburga in v bližini Rostovske oblasti izklopilo transponder, identifikacijsko napravo. Po vsej verjetnosti je prišlo iskat Prigožina, ugotavlja EP. Okoli 18. ure se je letalo nato znova pojavilo na radarju nad Tambovsko oblastjo in se do 19.00 vrnilo v Sankt Peterburg.

Vodjo Wagnerja so zadnjič videli 24. junija v Rostovu na Donu, mestu na jugu Rusije, ki so ga borci PMC Wagnerja prevzeli pod nadzorom, potem ko je Prigožin napovedal "pohod pravice" na Moskvo.

Ruski lovec Su-35S na letališču Mačulišči
Ruski lovec Su-35S na letališču Mačulišči FOTO: AP

Prihod Prigožina v Belorusijo je potrdil tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Njegove lokacije pa medijem na današnji novinarski konferenci ni razkril. 

Wagner gradi oporišče za več tisoč borcev v Belorusiji?

Kljub sporu z ruskim obrambnim ministrstvom, ki se vleče že več mesecev in je bil tudi povod za Wagnerjev pohod na Moskvo, Prigožin, kot kaže, za transport uporablja vojaška letališča in baze ruskega vojnega letalstva. Na letališču Mačulišči se namreč nahaja več bojnih in podpornih letal, ki jih Rusija uporablja za napade na cilje v Ukrajini. Med njimi tudi nosilce kinžalov Mig-31K in letala za zgodnje radarsko opozarjanje A-50. Eno od teh je bilo tudi lažje poškodovano med napadom beloruskih upornikov z droni. 

Opozicijski beloruski portal Verstka je v ponedeljek poročal, da se je na teritorju Belorusije začelo graditi oporišče za Wagnerjeve plačance, kar je Lukašenko sedaj zavrnil. Vseeno se portal sklicuje na obveščene vire. Šlo naj bi za kamp, v katerem bi lahko namestili 8000 borcev, nahaja pa se nekaj manj kot 200 kilometrov od ukrajinske meje v bližini mesta Asipoviči v oblasti Mogiljev. Po poročanju portala naj bi oporišče zraslo na površini 24.000 kvadratnih metrov, gradnjo pa so odredile beloruske oblasti. Prav tako naj bi več družin pripadnikov Wagnerja potrdilo, da se njihovi borci premeščajo v Belorusijo. To tudi naj ne bi bilo edino oporišče v državi, kamor prihajajo plačanci Wagnerja. Kaj točno je bilo v ozadju dogovora med Putinom, Lukašenkom in Prigožinom, (še) ni znano.

Prigožin in pripadniki Wagnerja med bitko za Bahmut
Prigožin in pripadniki Wagnerja med bitko za Bahmut FOTO: AP

Rusko ministrstvo za obrambo je danes sporočilo, da je začelo s prenosom težke bojne opreme pripadnikov Wagnerja nazaj pod nadzor redne vojske. Ruska zvezna varnostna služba FSB pa je potrdila, da umika obtožbe v primeru zasebne najemniške vojske Wagner glede organizacije oboroženega upora proti ruskemu vojaškemu vodstvu, poroča STA. "Kazenski postopek, ki se je začel zaradi oboroženega upora zasebne vojaške družbe Wagner, je bil zaključen," je sporočila FSB. Odločitev je pojasnila z besedami, da so udeleženci upora "prekinili dejanja, ki so bila neposredno usmerjena v izvršitev kaznivega dejanja". "Ob upoštevanju tega in drugih okoliščin, pomembnih za preiskavo, je preiskovalni organ izdal sklep o ustavitvi kazenskega postopka," je dodala.

Putin: Wagnerjevi uporniki niso imeli podpore vojske in ljudstva, v celoti pa jih je financirala ruska država 

Pripadniki zasebne najemniške vojske Wagner, ki so v soboto poskušali z oboroženim uporom strmoglaviti rusko vojaško vodstvo, niso uživali podpore vojske in ljudstva, je danes izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Zahvalil se je vojakom, ki so po njegovem mnenju preprečili državljansko vojno ter v času upora delovali "pravilno in usklajeno".

"Ljudje, ki so bili vključeni v upor, so spoznali, da vojska in ljudstvo nista na njihovi strani," je Putin dejal danes v Kremlju pred približno 2500 pripadniki ruske vojske, policisti, osebjem ruske zvezne varnostne službe FSB ter obrambnega in notranjega ministrstva. Z minuto molka je počastil pilote, ubite med sobotnim uporom. "V spopadih z uporniki so bili ubiti naši soborci, naši piloti. Niso omahovali in so častno izpolnili svoje ukaze in vojaško dolžnost," je priznal ruski predsednik, pri čemer pa ni navedel, koliko pilotov je dejansko umrlo.

Zbranemu vojaškemu osebju v Kremlju se je zahvalil za korektno ravnanje, s katerim so po njegovem mnenju preprečili državljansko vojno. Prav tako je ponovil, da Moskva v času upora ni premestila nobenega vojaka iz Ukrajine in da sobotno dogajanje ni v ničemer vplivalo na ruske operacije v Ukrajini.

"V letu dni smo jim izplačali 917 milijonov evrov"

Je pa Putin priznal, da se je skupina Wagner v celoti financirala s pomočjo ruske države. "Rad bi, da vsi vedo, da je skupino financirala Rusija - ministrstvo za obrambo in državi proračun," je Putin dejal na srečanju z varnostnimi uradniki. 

"Samo v obdobju od maja 2022 do maja 2023 je država skupini Wagner izplačala 86,262 milijarde rubljev (917 milijonov evrov) v obliki plačil in bonusov," je razkril in dodal, da bodo raziskali, kako je bil denar porabljen in komu je bil izplačan. 

Putin je dodal, da bodo oblasti raziskale, kako je bil porabljen denar, izplačan podjetju Wagner in njegovemu šefu

Po uporu skupine Wagner in njenemu pohodu proti Moskvi konec tedna so se razmere v Rusiji v nedeljo in ponedeljek umirile. Regije, kjer so zaradi upora uvedli protiteroristične ukrepe in druge omejitve, so te odpravile.

Putin je sicer že v ponedeljkovem večernem nagovoru dejal, da je v soboto sam zaukazal izogibanje prelivanju krvi. Pripadnikom Wagnerja pa je sporočil, da se lahko priključijo redni vojski ali odidejo v sosednjo Belorusijo. 

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0