Tujina

Posnetki razprave v primeru Breonne Taylor bodo javno dostopni

Washington, 30. 09. 2020 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
2

Generalni državni tožilec Kentuckyja je prepričan, da bodo posnetki dokazali, da je njegova ekipa temeljito preiskala primer temnopolte Američanke Breonne Taylor, ki je bila umorjena v policijski akciji v njenem domu v Kentuckyju in da je bila razsodba pravilna. Na državno pravobranilstvo je pritisnila država pokojne in velika porota. Smrt Breonne Taylor, policijska brutalnost, rasizem in oprostitev obrtoženih so postali ključni vzroki za proteste po ZDA.

Porotnik v zadevi Breonna Taylor trdi, da je državni tožilec v Kentuckyju napačno predstavil ključne ugotovitve velike porote in s sugestijami želel vplivati na odločitve. Generalni državni tožilec v Kentuckyju Daniel Cameron je v izjavi dejal, da so razprave velike porote tajne, ampak da bo v tem primeru naredil izjemo in da bodo posnetki javno dostopni poroča BBC. Družina Breonne Taylor je prav tako zahtevala objavo posnetkov. V izjavi družine in njenih odvetnikov so v torek zapisali, da je gospod Cameron napačno predstavil ugotovitve in odločitev porote. "Generalnega državnega tožilca pozivamo, naj izda popolno in neurejeno kopijo posnetka, skupaj z vsemi dokazi," so zapisali. 

 

Protesti v primeru Breonne Taylor
Protesti v primeru Breonne Taylor FOTO: AP

Eden od policistov, ki je ustrelil Taylorjevo, pa zdaj zbira denar za financiranje svoje upokojitve. Detektiv Myles Cosgrove išče finančna sredstva na "krščanski spletni strani za zbiranje denarja" GiveSendGo, z denarjem pa bi "kupil preostanek svojega delovnega časa" in se upokojil. Želi se namreč osredotočiti na zagotavljanje varnosti svoje družine, ki je po njegovih besedah ogrožena, odkar v ZDA divjajo protesti zaradi smrti Taylorjeve. 

"Mylesov ugled je popolnoma omadeževan in psihološke travme so nekaj, s čimer se bo moral spopadati do konca življenja," med drugim piše v opisu na strani. Detektiv prosi za 75.000 dolarjev (63.982 evrov), od danes zjutraj pa je na računu nekaj več kot 9000 dolarjev (7678 evrov). 

Breonna Taylor, zdravstvena delavka, je bila ustreljena 13. marca, ko so policisti vdrli v njen dom v Louisvillu, saj so iskali nevarneg apreprodajalca mamil, ki je bil takrat že aretiran in sploh ni živel na naslovu Taylorjeve. Enega od treh osumljenih policistov so prejšnji teden obtožili brezbrižnega streljanja v sosednje stanovanje, noben pa ni bil obtožen zaradi smrti Taylorjeve. Njena smrt in poznejša odločitev sodišča sta privedli do večkratnih protestov v Louisvillu in drugih mestih ZDA. Po Louisvillu je odmevalo: "Ni pravice, ni miru," in podobna gesla proti policijskemu nasilju. Sprva so bili protesti, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi, mirni, nato pa so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gregi82
30. 09. 2020 15.56
+1
plavimil
30. 09. 2020 14.32
-1
A za laganje MSM ppresstitutov pa ni nič zaskrbljen?