Tujina

Primer hrvaškega kirurga, ki naj bi delal tudi v Sloveniji, na tožilstvu

Zagreb, 08. 12. 2023 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
29

Pacientke, ki znanega zagrebškega plastičnega kirurga že leta obtožujejo, da jim je z nestrokovnim ravnanjem in celo uporabo prepovedanih sredstev med lepotnimi posegi iznakazil obraze in jim pustil trajne posledice, so vendarle dočakale prve korake pristojnih institucij. Hrvaška zdravniška zbornica in ministrstvo za zdravje sta namreč ugotovila, da je Matija Miletić pri svojem delu z eno od njih storil vrsto strokovnih napak. Zadevo so predali na tožilstvo, ki bo odločilo o nadaljnjih ukrepih.

Hrvaški preiskovalni portal Telegram je septembra objavil članek o lepotnem kirurgu Matiji Miletiću, lastniku poliklinike MM Medestetica, ki ga nekdanje pacientke obtožujejo nestrokovno opravljenih posegov, ki so jim pustili trajne posledice. Kot trdijo, so imele po operacijah ali popravkih hude zdravstvene zaplete, nekatere so bile celo hospitalizirane. Telegram je objavil tudi njihove fotografije, iz katerih je razvidna iznakaženost. 

Dva meseca pozneje je nepravilnosti pri delu omenjenega kirurga tudi formalno potrdila Hrvaška zdravniška zbornica. Njihova komisija za strokovni nadzor je ugotovila, da je Miletić pri zdravljenju ene od pacientk zagrešil vrsto strokovnih napak, razkriva Telegram. Informacijo so jim na zbornici tudi uradno potrdili, niso pa pojasnili, kaj konkretno so ugotovili, češ da "medijev oz. javnosti ne obveščajo o podrobnostih postopkov v teku". 

Kot poroča Telegram, je zbornica strokovne napake ugotovila pri pacientki, ki je konec septembra javno spregovorila o tem, da je imela po posegu pri dr. Miletiću resne zdravstvene zaplete, ki so trajali več mesecev, posledice pa čuti še danes. Neuradno naj bi komisija ugotovila, da je Miletić pred posegom in po njem naredil vrsto strokovnih napak, da ni upošteval pacientkinih pritožb o težavah, njena zdravstvena dokumentacija, ki jo je predložil zdravniški zbornici, pa je bila nepopolna. 

Telegram je izvedel še, da je komisija o tem obvestila ministrstvo za zdravje. Na ministrstvu so jim to potrdili in povedali, da so zadevo predali v obravnavo hrvaškemu državnemu tožilstvu (DORH), ki bo izvedlo nadaljnje ukrepe. Neuradno je na teren odšla tudi zdravstvena inšpekcija, ki je pri delu dr. Miletića prav tako ugotovila vrsto nepravilnosti, še poroča Telegram

Pacientke že leta obtožujejo znanega zagrebškega kirurga, da jih je iznakazil. Zdravniška zbornica se je, kot kaže, končno odzvala.
Pacientke že leta obtožujejo znanega zagrebškega kirurga, da jih je iznakazil. Zdravniška zbornica se je, kot kaže, končno odzvala. FOTO: Shutterstock

Hude obtožbe nekdanjih pacientk in neukrepanje pristojnih

Pacientka, pri kateri je zbornica ugotovila kršitve, je bila ena od sogovornic omenjenega portala, ki so podrobno opisale svoje izkušnje in povedale, da jim je Miletić brez njihove vednosti povečeval ustnice s cenenimi polnili, ki so sicer prepovedana, njihovi obrazi so bili deformirani, hude posledice pa so trpele več let. Med drugim so zatrjevale, da je posege izvajal brez zaščitne medicinske opreme, da jim ni izstavljal računov in da niso nikoli prejele zdravstvene dokumentacije, ki jim jo je bil dolžan izročiti. Ena od pacientk je imela na obrazu več mesecev odprto rano, iz katere je tekla krvi. Čeprav ji je kirurg zagotavljal, da je vse v redu, je nesrečnica končala v bolnišnici. Danes je po dolgotrajnem zdravljenju trajno iznakažena. 

Nekdanje pacientke dr. Miletića so sicer že pred leti spregovorile za oddajo Preverjeno na Novi TV, vendar je on kljub temu nadaljeval z delom v svoji zagrebški polikliniki in se na spletu oglaševal kot "znani hrvaški plastični kirurg z veliko izkušnjami". 

Za zdaj so bile torej nepravilnosti ugotovljene le v enem primeru. Ostale pacientke, ki so se prav tako obrnile na pristojne institucije in doslej naletele le na gluha ušesa, pa odgovorov še niso prejele.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kirurg obtožbe zanika

Na našo prošnjo za odziv se je danes odzval Miletićev odvetnik. Zapisal je, da Miletić izpodbija vse navedbe Telegrama, saj da so neutemeljene in neresnične. "V zvezi z obtožbami nezadovoljnih pacientk opozarjam, da domnevne opustitve, na katere opozarjajo v članku, pristojni organi niso ugotovili, kljub dolgoletnim obtožbam le peščice istih pacientk," je zapisal in dodal, da je prav nasprotno Komisija za strokovna vprašanja in strokovni nadzor pri Hrvaški zdravniški zbornici na zahtevo teh istih pacientov izdala negativna mnenja o obstoju razlogov za sum, da je Miletić pri svojem delu ravnal v nasprotju z določbami zakona o zdravstvu.

"Poleg navedenega g. Miletić ni seznanjen s tem, da bi Hrvaška zdravniška zbornica v zvezi z opisano problematiko sprejela še kakšne druge korake, zato niti ni seznanjen z informacijami, objavljenimi v besedilu na spletnem portalu Telegram," trdi odvetnik in poudarja, da so obtožbe predmet več sodnih postopkov pred hrvaškimi sodišči, med drugim sodišče obravnava tudi odškodninsko tožbo "za poslovno škodo, ki jo je Miletić utrpel zaradi takih neresničnih in obrekljivih izjav".  

Odvetnik je pripomnil še, da je Miletić pri delu z vsemi pacienti vedno ravnal strokovno, po pravilih stroke in zdravstvenih standardih, z uporabo dovoljenih sredstev in vso potrebno zaščitno opremo ter vse paciente poučil o načinih posega, ukrepih okrevanja in potrebni negi po posegu ter o morebitnih zapletih. "Miletić je specialist splošne kirurgije in subspecialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, svoje znanje pa je poleg številnih izobraževanj v Italiji, Avstriji, Grčiji, ZDA (Kalifornija), Gruziji, Srbiji, Romuniji in na Hrvaškem izpopolnjeval tudi na izobraževanjih v Sloveniji, na Kliniki Testen v Mariboru in Estetiki Fabjan v Ankaranu," je v odgovoru še dodal odvetnik. 

Miletić je sicer za 24ur.com vse obtožbe že zanikal. "Nezadovoljne stranke poskušajo neutemeljenost svojih obtožb prikriti s sklicevanjem na neučinkovitost pristojnih organov, na katere so, kot navajajo same, naslovile prijave, izpuščajo pa dejstvo, da njihove navedbe o mojih napakah s strani pristojnih niso bile z ničemer dokazane ali ugotovljene,"  je zapisal. 

Poudaril je, da je pri delu s svojimi strankami vedno postopal profesionalno in skladno s pravili stroke, pri tem pa uporabljal samo dovoljena sredstva in vso potrebno zaščitno opremo. Prav tako trdi, da je pacientke vedno poučil o načinih posega, fazah okrevanja in potrebni negi, pa tudi o mogočih zapletih. Pojasnil je še, da ne sodeluje z nobeno kliniko v Sloveniji, čeprav se je takrat še oglaševal na spletni strani Medicinskega centra Julius. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
08. 12. 2023 20.49
Marsikatera bi rabila možgane!
mmickica
08. 12. 2023 16.22
natmat
08. 12. 2023 13.54
-1
Menda da je med njimi tudi pravni zastopnik oslov s SDSovo člansko izkaznico...
JApajaDAja
08. 12. 2023 18.04
Nikiniki
08. 12. 2023 13.43
+4
To pa zato ker obiskujejo zdravnike, ki delajo po hotelskih sobah😂
Peni Stojanović
08. 12. 2023 13.14
+0
deluje na ozemlju bivše juge
sencina
08. 12. 2023 13.07
+1
Dizlaši so bolj obdavčeni .Se to pa bi zaradi onesnaževanja narave.Vsaka z dodano plastiko bi morala imetipotrdilo o plačilu na pvc.Izjeme so lahko samo bolniki pri katerih je pa res bila potreba po operaciji.
JApajaDAja
08. 12. 2023 12.43
+1
še najboljšim spodleti...bi rekel pragmatik :-)
Artechh
08. 12. 2023 12.39
+11
Same krive. Tudi te ki hodijo na te posege, najbolj kritizirajo kako so drugi "grdi" z naravim izgledom, ki je že v osnovi najlepši. Če bi hotel plastično barbiko, bi si kupil napihljivo lutko.
Miskic a
08. 12. 2023 12.33
+12
Same so si krive. Jaz grem pod iglo ali noz samo ce je to nujno, ker vedno so tveganja,ne za to, da bom mela ustnice napumpane. Nimam nic proti tisti, ki si dajejo, sam sprejmi potem tveganja. Poleg tega je to skoda denarja pa se lepoto si pokvaris. Mislim, da se to nobeno ni polepsalo, kvecjemu pogrsalo.
dobrabejba35
08. 12. 2023 12.06
+5
Zaupajte stroki
Delavec_Slo
08. 12. 2023 12.02
+12
Naše tožilstvo-a ga sploh imamo!
Roadkill
08. 12. 2023 12.02
+2
4556
08. 12. 2023 12.32
+5
Sredinc
08. 12. 2023 11.57
+19
kmecke dekline na traktorju so naaajlepsee 🔝❤️😋….ne pa tele botox plastične v mercedesu 😁😁😁👌🏼🩼
4556
08. 12. 2023 11.52
+19
Same sokrive saj jih ni nobeden sili v posege in če se sedaj počutijo kot napihnjene žabe naj bodo tiho.
bohinj je zakon
08. 12. 2023 11.50
+0
Samo je hotel zaslužiti. Dnar. In je tak halo?
JApajaDAja
08. 12. 2023 11.46
+8
naj bi ali je...ste kot babji čveki na klopci pred blokom....
boris c
08. 12. 2023 11.45
+12
Najbrž je bil najcenejši. Podobno kot na javnih razpisih.
roten
08. 12. 2023 11.39
+6
Narava je narava plastika ni narava se staramo po naravni poti
sinaya
08. 12. 2023 11.39
+13
Kaj je ta industrija napravila iz žensk no comment...
Sredinc
08. 12. 2023 11.58
+7
kaj jih kdo za roko vlece da morjo ustnice filat s klumpom???
rokololo
08. 12. 2023 11.36
+16
Ampak 90% jih sploh ne opazi iznakaženosti po posegu. To pa me skrbi...