Tujina

Tožba proti Andrewu vročena policistu, prinčevim odvetnikom se smeji

London, 11. 09. 2021 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Še pred razsojanjem v civilni tožbi Virginie Giuffre, ki princu Andrewu očita spolni napad, mora ameriško sodišče najprej odločiti, ali je bila dokumentacija tega primera britanskemu aristokratu sploh pravilno vročena. Odvetniki tožnice pravijo, da so bili papirji 27. avgusta predani dežurnemu policistu pri glavnem vhodu prinčevega domovanja v Windsorju. Njegovi pravni zastopniki pa dvomijo, da se taka vročitev lahko šteje za pravilno oziroma za zakonsko ustrezno, zato nameravajo izpodbijati pristojnost sodišča v tej zadevi.

"Tudi mogočni in bogati morajo odgovarjati za svoja dejanja," je prepričana tožnica.
"Tudi mogočni in bogati morajo odgovarjati za svoja dejanja," je prepričana tožnica. FOTO: AP

"Ponavljamo, da si naša stranka pridržuje vse svoje pravice, vključno z izpodbijanjem pristojnosti ameriških sodišč, tudi na podlagi pomanjkljive storitve," so sporočili iz odvetniške pisarne Blackfords, kjer se sprašujejo, ali so bili dokumenti pravilno vročeni, in tako izpostavljajo možnost, da bodo izpodbijali pristojnosti sodišča v temu primeru. Uradno so sicer potrdili le, da Andrewa zastopajo "v nekaterih zadevah Združenega kraljestva".

Sodnik Lewis Kaplan bo tako moral odločiti, ali je bila vročitev v skladu z zakonom, v ta namen pa je za ponedeljek sklical videoobravnavo, na kateri bosta svoje argumente soočili obe nasprotni strani, poroča Washington Post.

Giuffrejeva je bila ena od žrtev milijarderja Jeffreyja Epsteina, ki je bil obtožen trgovanja z mladoletnimi spolnimi sužnjami. Grozilo mu je do 45 let kazni, toda nato so ga našli mrtvega v zaporni celici, kjer je v priporu čakal na sojenje. 

Zaradi sodnega procesa bi princ (spet) pristal na naslovnicah

Civilno tožbo proti britanskemu princu Andrewu, ki je veljal za Epsteinovega tesnega prijatelja, je v New Yorku vložila sredi avgusta letos. Obtožila ga je, da jo je spolno zlorabil, ko je imela 17 let. Spolne odnose s princem naj bi imela v londonskem stanovanju Epsteinove prijateljice in domnevne zvodnice Ghislaine Maxwell, v Epsteinovi newyorški graščini in na njegovem zasebnem otoku Little St. James.

Osramočeni princ se je po obtožbah znašel na naslovnicah britanskega tiska.
Osramočeni princ se je po obtožbah znašel na naslovnicah britanskega tiska. FOTO: AP

Tožba je vložena po newyorškem zakonu o otroških žrtvah spolnega nasilja iz leta 2019, ki je ukinil zastaranje kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletne osebe. Giuffrejeva trdi, da so jo v spolne odnose s princem Andrewom prisilili z grožnjami, sam pa je že večkrat zanikal, da bi imel odnose z njo.

Pravni strokovnjaki sicer menijo, da nobena od obeh možnosti, ki ju ima, za člana britanske kraljeve družine ni dobra. Če bi se odločil tožbo ignorirati, bi sodišče lahko ugotovilo, da je v prekršku, in mu prisodilo plačilo kazni. Če pa se bo odločil za sodno bitko, ga čakajo leta na naslovnicah, če bo sodišče odločilo, da ugodi tožnici in začne proces.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
12. 09. 2021 11.21
+3
Za tega "ANDREJČKA"morajo angleški delavci dajati davke za apanažo,da lahko "biksa"po svetu?
SlobodaNE
11. 09. 2021 19.33
+3
lep res ravno ni :)
WolfeWoof
11. 09. 2021 19.15
-2
Ženske se skos zmišlujejo tako al tako. Malo jo grdo pogledaš pa je že spolni napad.
OsBo
11. 09. 2021 18.46
+5
Spet vse jasno kot noč in dan, pa vseeno kaže vsem sredinca...
marston
11. 09. 2021 18.40
+5
uloviti ga po postopku bin Laden. v kombi in na sodišče. če se izmika, je kriv. veliko je takih
Saloreich
11. 09. 2021 18.07
+7
Seveda se bo mega parazit izvlekel.
Walter Pravicek
12. 09. 2021 11.24
+1
BO ŠLO LE DOKLER BO MAMA KRALJICA ŽIVELA.POTEM BO "IZGNAN"V TROPE.ANGLIJA IMA ŠE OGROMNO OTOKOV,KJER BO REGENT!Z HAREMOM z 13-15-17 letnic!
TolstojV
11. 09. 2021 17.35
+12
Pokvarjenec, očitno zanj ne veljajo zakoni a en zakon je, ki se mu ne bo mogel izogniti, to bo takrat ko bo prišla ponj matilda in takrat bo šel z vsemi grehi, ki jih zagrešil kot privilegirani aristokrat! Spomin, ki ga bo zapustil o sebi bo vreden prezira in zgražanja!
Nace Štremljasti
11. 09. 2021 17.22
+9
kakršna fotr in mat tak tudi sin sramota