Tujina

Princesa Latifa poziva britansko policijo, naj znova odpre primer sestrine ugrabitve

London/Dubaj, 25. 02. 2021 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
12

Princesa Latifa, ujetniška hči dubajskega vladarja, je britansko policijo pozvala, naj znova razišče ugrabitev njene starejše sestre iz ulice Cambridge pred več kot 20 leti.

V pismu Latifa policiji v Cambridgeshiru sporoča, da bi ponovna preiskava lahko pomagala osvoboditi princeso Šamso, ki so jo ujeli po ukazu njunega očeta. Šamse, ki je bila takrat stara le 18 let, zdaj jih ima 39, od takrat ni bilo več opaziti v javnosti. Vlada Dubaja se na prošnjo za komentar ni odzvala. 

Prejšnji teden je BBC Panorama predvajal šokantne videoposnetke, ki jih je Latifa na skrivaj snemala na telefon, v katerih je opisala, kako jo je oče po neuspelem poskusu pobega leta 2018 držal za "talko". OZN je od Združenih arabskih emiratov od takrat zahteval dokaz, da je Latifa živa. 

Latifa Mohamed
Latifa Mohamed FOTO: You Tube

Skoraj dve desetletji prej se je poskus pobega njene starejše sestre končal s prijetjem in ujetništvom. Latifino na roke napisano pismo, ki so ga prijatelji v sredo posredovali policiji v Cambridgeshiru, britanske oblasti poziva k ukrepanju za rešitev njene sestre. Napisala ga je leta 2019, ko so jo zaprli v samico v "vili-zaporu". "Vse, kar vas prosim," piše Latifa, "je, da posvetite pozornost njenemu primeru, ker bi ji to lahko prineslo svobodo ... vaša pomoč in pozornost bi jo lahko osvobodila." Dodaja: "Z Anglijo ima močne vezi ... resnično ljubi Anglijo, vsi njeni najlepši spomini so na njen čas, preživet tam." Latifa je pismo datirala na februar 2018, preden je pobegnila, da bi se izognila razkritju, da je iz ujetništva lahko komunicirala z zunanjim svetom. Pismo oriše srhljivo usodo njene sestre po vrnitvi v Dubaj. "Zaprta je bila brez datuma izpustitve, sojenja ali obtožbe. Mučili so jo tako, da so ji zakopali noge ..."

Latifa je povedala, da je Šamsa osem let po ujetju preživela v zaporu. Ko je bila leta 2008 izpuščena, jo je Latifa lahko videla. "Morala sem jo voditi za roko. Ni mogla odpreti oči ... dobila je kup tablet, ki so jo nadzorovale. Te tablete so jo naredile zombija." Oseba, ki je imela po izpustitvi stik s Šamso, je rekla: "Bila je samo .... Je molčala. Vse, kar je počela, je bilo nadzorovano. V Šamsi ni bilo več iskrice. V njej ni bilo nobenega upora. Ničesar ni bilo. Bila je kot v oklepu." 

Preiskava

Policija v Cambridgeshiru je prvič začela preiskavo ugrabitve leta 2001, potem ko je Šamsa z njo vzpostavila stik prek imigracijskega odvetnika. Toda preiskava je sčasoma zašla v slepo ulico, ko so policistom preprečili odhod v Dubaj. Pozneje se je izkazalo, da so pomočniki, ki so delali pri šejku, med preiskavo zastopali zunanje ministrstvo.

Policija je preiskavo znova pregledala leta 2018, BBC News pa je zdaj razkril, da je en preiskovalec priznal, da je bil primer "občutljiv". Nadaljnji pregled se je začel po objavi sodbe višjega sodišča leta 2020. 

Policija v Cambridgeshiru je v izjavi za BBC sporočila, da je prejela Latifino pismo, ki ga bodo "obravnavali kot del tekočega pregleda". V izjavi so še zapisali: "To je zelo zapletena in resna zadeva, zato obstajajo podrobnosti primera, o katerih bi bilo neprimerno javno razpravljati."

Policija obljublja, da bodo primer znova vzeli pod drobnogled. "Poleg tega preučujemo tudi vsebino nedavnega dokumentarnega filma, da bi ugotovili, ali vključuje kaj pomembnega za naš primer," so sporočili. 

 

Ministrstvo za zunanje zadeve, ki se je že prej soočalo z vprašanji glede odziva na delovanje močnega državnega zaveznika, je za BBC dejalo, da gre za zasebno zadevo med dvema posameznikoma, in samo ni imelo nobene vloge na preiskavo policijskega orožja Cambridgeshire ali njene rezultate. Po pojavu posnetka princese Latife je zunanji minister Dominic Raab dejal, da je posnetek "skrb vzbujajoč" in da bo Združeno kraljestvo "zelo pozorno spremljalo dogajanje na tej fronti"

Leta 2018 je kraljevo sodišče v Dubaju za BBC reklo, da je Šamsa "oboževana in cenjena". Šejkova edina izjava o zadevi je bila na višjem sodišču, ko je govoril o "olajšanju", ker je našel svojo "ranljivo" hčerko Šamso, potem ko je izginila. 

Neuspeli pobeg mlade Šamse

Princesa Šamsa je delno odraščala v Veliki Britaniji in dobila zahodno izobrazbo. "Šamsa ni bila tisto, čemur bi rekli princesa," pravi njen bratranec Marcus Essabri, ki je dve leti živel z družino v Dubaju in ji bil blizu. "Bila je drzna. Polna življenja in pustolovščin. Želela je spremeniti položaj žensk, še posebej v arabskem svetu. Želela je premakniti meje ... takrat so se začele težave," je dejal Essabri. Šamsa je Essabriju iz Londona pisala septembra 1999, devet mesecev pred pobegom. Njen oče, takratni prestolonaslednik Dubaja, ji ni dovolil nadaljevati študija in iti na univerzo. "Ne smem nadaljevati. Veš, da me niti ni vprašal, kaj me zanima. Samo rekel je ne."

Dubajska princesa Latifa
Dubajska princesa Latifa FOTO: Detained in Dubai

Bratrancu je zaupala, da razmišlja o pobegu. "Edino, kar me straši, je, da sem stara, in obžalujem, da nisem poskusila, ko sem bila stara 18 let. Poskusiti kaj? Ne vem. Samo tvegati." Poleti 2000 jo tvegala. Črnega range roverja je odpeljala do roba šejkovega posestva v Longcrossu v Surreyju in se izmuznila. Šejk je napotil ekipo agentov, ki jo je skrivaj izsledila. 19. avgusta 2000 je moški odpeljal Šamso v Cambridge, kjer so se prijavili v hotel University Arms. Ne da bi vedela, so prišli štirje očetovi operativci, ki so jo ujeli na ulici. Odpeljali so jo na šejkovo posestvo blizu Newmarketa. Naslednji dan je že bila v helikopterju na poti v severno Francijo, kjer so jo strpali v zasebno letalo. Ure pozneje se je vrnila v Dubaj: njene sanje o svobodi in izobraževanju so se končale.

Kako je britanska preiskava zastala

Približno sedem mesecev je trajalo, da je obtožba o ugrabitvi prišla do policijskega inšpektorja Davida Becka na osrednji policijski postaji v Cambridge Parksidu."Ne zgodi se vsak dan, da obtožba, ki vključuje vodjo države, pristane na mizi policista," je leta 2018 za dokumentarni film Pobeg iz Dubaja povedal za BBC. Šamsi je uspelo poslati pismo imigracijskemu odvetniku, ki ga je spoznala, ko je bila v Londonu: "Nimam časa za podrobno pisanje. Ves čas me opazujejo, zato takoj povem. Ujel me je oče, uspel me je izslediti. Zaklenjena sem do danes ... zdaj ne prosim samo, da to takoj sporočite, prosim za pomoč in za vključitev oblasti (vključite vse)." 

Izjava družine, objavljena prek veleposlaništva ZAE v Londonu, pa zanika  obtožbe o slabem ravnanju in pravi, da za princeso skrbijo domači: "Njeno stanje se izboljšuje in upamo, da se bo lahko vrnila v javno življenje." Družina sicer kritike obtožuje enostranskega prikazovanja dejstev. 

"Če je bila navedba resnična, se zdi, da je bil storjen prekršek proti zakonu Združenega kraljestva," je leta 2018 dejal Beck. Več podrobnosti preiskave je bilo razkritih šele lani, ko je policija v Cambridgeshiru izpolnila odredbo višjega sodišča o razkritju. Izkazalo se je, da je Becku uspelo govoriti s Šamso po telefonu in nato potrditi ključne podrobnosti njene zgodbe. Toda moral je v Dubaj, da bi jo intervjuval in primer nadaljnje raziskal. Prijavil se je prek kronskega tožilstva, vendar je bila njegova zahteva zavrnjena. "Nikoli mi niso povedali razloga, zakaj."

Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktoum
Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktoum FOTO: AP

 

Primer je bil odložen do revizije leta 2018 po še enem sporočilu Šamse. A so ga na koncu zaprli zaradi "nezadostnih dokazov za nadaljnje ukrepe". Šejk je na višje sodišče namreč podal izjavo, v kateri je Šamso opisal kot "bolj ranljivo kot druge mlade ženske v njeni starosti", ker je bila zaradi svojega statusa bolj izpostavljena ugrabitvi. Latifino pismo bo tako že tretji razlog, ko bo policija zaprosila za preiskavo ugrabitve. 

A šejkove povezave v Veliki Britaniji so globoke. Je kraljičin prijatelj in eden največjih zasebnih lastnikov zemljišč v državi. Britanske uprave so na Združene arabske emirate, katerih del je tudi Dubaj, gledale kot na ključnega strateškega in poslovnega zaveznika v regiji. 

Leta 2000 ali 2001 je šejkova londonska pisarna stopila v stik z zunanjim ministrstvom glede primera Šamsa. Ministrstvo je pozneje v parlamentarnem odgovoru potrdilo, da so odgovorili, da je to stvar policije. Toda znotraj zunanjega ministrstva naj bi o domnevni ugrabitvi vladala tišina. Tony Blair, tedanji premier, je prek tiskovnega predstavnika povedal, da se "sploh ne spomni, da bi se to zgodilo v njegovi vladi". V odgovor na zahtevo BBC za svobodo obveščanja za kakršne koli pogovore, ki jih je imelo ministrstvo v zvezi s primerom, so povedali, da "razkritje informacij, ki podrobno opisujejo naše odnose z vlado ZAE, lahko potencialno škoduje dvostranskim odnosom med Združenim kraljestvom in ZAE."

Koronavirus pasica november

 


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McGregor---
25. 02. 2021 16.06
+2
V Rusiji zakonito obtožijo ruskega državljana (Navalni) in že so sankcije proti Rusiji. Arabci mučijo in ubijejo novinarja, gradijo nogometne stadione za svetovno prvenstvo, kjer umre tisoč+ delavcev,..., EU in ZDA ne razmišlja o sankcijah 😏🤔😠
jankomat
25. 02. 2021 15.55
+0
ajmo evropa sankcije!! pa ne pozabit na assangea!!! in ne sprašujte gospodarja o tem!
borjac
25. 02. 2021 12.44
-2
Nič bat Evropska skupnost je že šla v akcijo, proti ZAE je naredila takšne sankcije, da bodo ti Emirati jokali in prosili za pomoč, le malce bo potrebno počakati da Borrell uniči z sankcijami, Rusijo zaradi Navalnega, ampak SA in ZAE se že tresejo od strahu.
Sisoje
25. 02. 2021 12.34
-1
110% KGB, FSB, GRU je kriv !!!! samo da pridejo Britanci v igro, dobimo izgovor za dodatne sankcije.
tojeto65
25. 02. 2021 12.33
+1
Nihce iz celega sveta na dopust in shopping v dubaj, pa bodo ob zasluzek na fin nacin brez grozenj, ugrabitev ali vojn. Na zalost pa narodu vseeno in kot ovce drvijo in hlastajo za vsem, pozabljajo pa na clovekove pravice in dostojanstvo.
tojeto65
25. 02. 2021 12.29
+1
Kaksni licemeri. Vse vedo, pa nocejo ukrepati.
Generacija56
25. 02. 2021 12.19
+0
Vsako objavo zahodnih medijev treba jemati iz širšega konteksta. Emiratov, kjer ima Britanska klika zelo velik vpliv, se ne dotikajo, razen, če se Emirati ne pričnejo obračati proč.... Eden od razlogov, Emirati so odstopili iz koalicije za napad na Jemen... Drug razlog je, v UAE poteka svetovna razstava oborožitvenih sistemov. In emirati se navdušujejo nad Ruskimi OBRAMBNIMI SISTEMI....
Zmaga Ukrajini ...
25. 02. 2021 12.06
+3
Blišč in beda članov vladarskih rodbin. Povsod je isto - od UK, Japonske, ZAE,... Edino pravilo, ki velja za vse: "Prilagodi se, ali umri". V tem primeru je bila odločitev za pobeg v UK precej nespametna. Nobena država ne bo blagostanja posameznika/ice postavila nad dobre in predvsem dobičkonosne odnose med državama. Sprenevedanje je odveč - tudi Assange je že dolga leta v zaporu. Brez sojenja, brez obsodbe,... zaprt in varovan kot najhujši teroristični zločinec. In, da se ne pozabi - to se z njim dogaja NA EVROPSKIH TLEH!!!
bavbav
25. 02. 2021 11.47
+6
Zaradi ene ženske, ne bodo ogrozili milijardnih poslov. ❤
Nightrider
25. 02. 2021 11.00
+8
EU bo sedaj uvedla sankcije enako, kot Rusiji. :)
MojsterSplinter
25. 02. 2021 10.43
+13
Torej tile šejki ugrabljajo ljudi in letijo z ugrabljenci sem in tja po Evropski uniji, zahodne oblasti pa nič, ker imajo denar. V lepi družbi smo.
jg57
25. 02. 2021 10.38
+5