Tujina

'Pripravljeni smo napasti 52 ciljev v Iranu s povsem novo čudovito vojaško opremo'

Washington, 05. 01. 2020 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V. / V.Š. / STA
Komentarji
1403

ZDA so pripravljene napasti 52 ciljev v Iranu, če bi islamska republika napadla ameriško osebje ali lastnino, je dejal ameriški predsednik Donald Trump. Zagrozil je z "zelo hitrim in zelo močnim" napadom. Iran je med drugim napovedal, da ne bo več spoštoval jedrskega dogovora iz leta 2015, saj ocenjuje, da ga ta ne zavezuje več.

Donald Trump je na spletnem družbenem omrežju Twitter pojasnil, da številka 52 predstavlja število Američanov, ki so bili več kot leto dni zajeti kot talci na ameriškem veleposlaništvu v Teheranu od leta 1979.

Nekatere od ameriških tarč so "na zelo visoki ravni in pomembne za Iran in iransko kulturo in te tarče, tako kot sam Iran, bodo napadene zelo hitro in zelo močno", je zapisal Trump. "ZDA ne želijo več groženj!" je dodal.

Trump je na svojem Twitter profilu proti Iranu usmeril več groženj.
Trump je na svojem Twitter profilu proti Iranu usmeril več groženj. FOTO: AP

Kasneje je ameriški predsednik znova tvital, in sicer je Iran posvaril, da bodo ZDA Iran napadle "močneje, kot je bil napaden kadar koli doslej". ZDA so pripravljene brez pomišljanja uporabiti "povsem novo čudovito" vojaško opremo, če se bo Iran maščeval za smrt iranskega generala Kasema Solejmanija.

V letalskem napadu ameriških sil v petek zjutraj na mednarodnem letališču zunaj iraškega Bagdada je bilo ubitih pet Iračanov in pet Irancev, med njimi poveljnik elitnih enot iranske revolucionarne garde, general Kasem Solejmani in namestnik poveljnika pro-iranske milice v Iraku Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Abu Mahdi al Muhandis.

Napad na iranskega poveljnika, ki ga je ukazal Trump, je nevarno zaostril napetosti na že tako nemirnem Bližnjem vzhodu. Iran je namreč zagrozil z ostrimi povračilnimi ukrepi, ZDA pa napovedujejo okrepitev prisotnosti na Bližnjem vzhodu. Zeleno cono v Bagdadu, kjer je med drugim ameriško veleposlaništvo v Iraku, ter oporišče, kjer so nameščene ameriške sile, so v soboto že zadele rakete.

Pogreba Solejmanija se udeležuje sto tisoče Irancev.
Pogreba Solejmanija se udeležuje sto tisoče Irancev. FOTO: AP

Medtem je bilo truplo Solejmanija danes predano Iranu, prepeljali so ga v mesto Ahvaz na jugozahodu države, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Dogajanje spremlja vrsta ceremonij, ki jih v živo prenašajo skoraj vse iranske televizije. Danes zvečer bodo žalno slovesnost pripravili tudi v Teheranu; udeležil naj bi se je ves državni vrh. Sam pokop bo v torek potekal v Solejmanijevem rojstnem kraju Kerman na jugovzhodu Irana.

'ZDA nimajo poguma začeti konflikta'

Poveljnik iranske vojske, generalmajor Abdolrahim Musavi je v odzivu na Trumpove grožnje z napadi dejal, da ZDA nimajo poguma začeti konflikt z Iranom. "Dvomim, da imajo pogum začeti" konflikt, je Musavijeve besede povzela iranska državna tiskovna agencija IRNA.

Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif pa je v zvezi s Trumpovimi izjavami o pomembnih kulturnih znamenitostih kot morebitnih ameriških tarčah dejal, da bi odločitev o takih napadih v Iranu pomenila "vojni zločin". "Ciljanje kulturnih krajev je vojni zločin," je tvitnil Zarif.

Iranski zunanji minister je ogorčen zaradi Trumpovih groženj, da so potencialne tarče tudi iranske kulturne znamenitosti.
Iranski zunanji minister je ogorčen zaradi Trumpovih groženj, da so potencialne tarče tudi iranske kulturne znamenitosti. FOTO: AP

Napad na iranskega generala, ki ga je ukazal Trump, je nevarno zaostril napetosti na že tako nemirnem Bližnjem vzhodu. Iran je namreč zagrozil z ostrimi povračilnimi ukrepi, ZDA pa napovedujejo okrepitev prisotnosti na Bližnjem vzhodu. Zeleno cono v Bagdadu, kjer je med drugim ameriško veleposlaništvo v Iraku, ter oporišče, kjer so nameščene ameriške sile, so v soboto že zadele rakete.

Zaskrbljeni so tudi ameriški zavezniki v regiji. Savdska Arabija, za katero je Iran sovražna sila, z ameriškim napadom na Solejmanija ni bila seznanjena, je povedal neimenovani savdski predstavnik in dodal, da njegova država v luči hitrega razvoja dogodkov poudarja pomembnost, da se vse strani vzdržijo kakršnih koli dejanj, ki bi vodila k stopnjevanju napetosti.

Pompeo izrazil zahvalo za čvrsto izraelsko podporo v borbi proti terorizmu

V Izraelu se bo v ponedeljek sestal varnostni kabinet pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja, da bi razpravljal o posledicah ameriškega napada na Solejmanija. Osredotočili naj bi se na priprave na morebitni raketni napad iz Irana na izraelske cilje, so poročali izraelski mediji.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je po napadu govoril s premierjem Netanjahujem. V pogovoru je, kot je zapisal na Twitterju, "poudaril pomembnost zoperstaviti se škodljivemu vplivu Irana in grožnjam v regiji". Pompeo je tudi izrazil zahvalo za čvrsto izraelsko podporo v borbi proti terorizmu.

Nemški zunanji minister Heiko Mass pa je za današnjo izdajo časnika Bild am Sonntag dejal, da si bo s ciljem zmanjšanja napetosti prizadeval za pogovore tako z Iranom kot s ključnimi mednarodnimi partnerji v regiji, pri Združenih narodih in v EU.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je za ponedeljek medtem sklical izredno zasedanje zavezništva na ravni veleposlanikov. Tema bo odgovor na krepitev napetosti na Bližnjem vzhodu.

Truplo Solejmanija so predali Iranu

Medtem je bilo truplo Solejmanija danes predano Iranu. Še pred zoro so ga prepeljali v mesto Ahvaz na jugozahodu države, kjer se je zbralo na sto tisoče ljudi, oblečenih v črno, nekateri s portreti ubitega generala v rokah. Pri tem so vzklikali: "Smrt Ameriki!" je poročala iranska tiskovna agencija ISNA.

Kasneje so truplo prepeljali v Mašhad, od koder naj bi še danes potovalo v Teheran. A so zaradi ogromne zbrane množice slovesnost v prestolnici odpovedali. "Zaradi veličastne, intenzivne in milijonske prisotnosti revolucionarnih ljudi Mašhada na slovesnosti v slovo od islamskega in iranskega velikega generala Kasema Solejmanija in ker se program še nadaljuje ... slovesnosti v Teheranu ni mogoče izvesti," so sporočili iz iranske Revolucionarne garde.

V Teheranu bo tako glavna slovesnost potekala v ponedeljek v prostorih tamkajšnje univerze. Tam bo nad truplom molil tudi iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej.

Sam pokop bo v torek potekal v Solejmanijevem rojstnem kraju Kerman na jugovzhodu Irana. Vse slovesnosti prenašajo vse večje televizije v Iranu.

Iran napovedal nadaljevanje jedrskega programa brez omejitev

Iran je tudi napovedal, da ne bo več spoštoval jedrskega dogovora iz leta 2015, saj ocenjuje, da ga ta ne zavezuje več. Iran med drugim ne bo več spoštoval omejitev pri bogatenju urana, uradno izjavo navaja iranska tiskovna agencija IRNA.

Maja 2015 je Iran po 12 letih spora z mednarodno skupnostjo podpisal sporazum o omejitvi jedrskega programa v zameno za odpravo številnih sankcij. Med ključnimi točkami je bilo zmanjšanje števila centrifug za bogatenje urana in nižja stopnja bogatenja urana, ki bi zadostovala za delovanje jedrskih elektrarn, ne pa za jedrsko orožje.

Trump je leta 2018 sporočil, da ZDA odstopajo od jedrskega sporazuma in znova vzpostavljajo gospodarske sankcije. Iran je takrat sporočil, da kljub temu ostaja zavezan sporazumu, kasneje pa je od svojih obvez postopoma odstopal.

Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je novembra denimo izpostavila, da so odkrili delce urana na lokaciji, ki je Teheran doslej ni prijavil agenciji. Med drugim pa Iran tudi skladišči dvakrat več urana, kot to dovoljuje dogovor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1403)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rains
07. 01. 2020 15.42
-2
Rusi so tako ali tako na črno zalagali Iran s prepovedano robo za bogatenje urana oz. izdelavo atomskega orožja. Ni dvakrat za rečt, da bi jim bili pripravljeni prodati celo kar že izdelano bombo. Pri teh barabah ni nič nemogoče. Pa pri S. Koreji isto.
Ufc habib
06. 01. 2020 14.23
+0
Bolan pravi bizgec, raje se naj obesi ker se bo tudi putin vmešaval va ta nepotrebni štos, sicer pa je pravi satan ta trump trapast
MAJOH
06. 01. 2020 11.50
+6
Trump je širokoustni nevarni možic, ki z jezikom nekontrolirano opleta in zaradi takih bedačkov je lahko cel svet v nevarnosti.
dejannovak
06. 01. 2020 11.38
+3
Lepo je, da ima usa čudovito in novo opremo za ubijanje. Tudi učinek te opreme bo ob njeni morebitni prvi uporabi izjemen. Ampak, če se bo usa vojska spopadla (Bog ne daj) na tleh Iraka z njihovo vojsko, bo veliko Amerikancev in njihovih slug to zelo drago plačalo. In usa ne more zmagati. Nekaj so se pa muslimani že naučili v Iraku, Libiji, itd.
GeorgeBest1968
06. 01. 2020 10.00
-13
Bravo Usa,a Iran res pričakuje da se lahko bori z Usa vojsko haha.Naj se Iran neha smešit pred Usa vojsko,največjo vojsko na svetu in najmodernejsim orozjem.
brusilec
06. 01. 2020 09.18
+7
to je najbolj čudovita in najbolj smrtonosno orožje v največji vojni kot je ni videl še nihče v zgodovini, niti je ne bo prekašala nobena vojna v prihodnosti .. ma za njega je vse čudovito in veliko, ko pa ima tako majhne rokice.
HOLAJ SLOVENIJA
06. 01. 2020 09.08
+12
Ta norec trapasti bo res pahnil svet v tretjo svetovno vojno!
relos
06. 01. 2020 09.07
+8
Tudi 52 krat so pripravljeni čudovito razstreliti planet ...in nato še enkrat za povrh, da se ve kdo je glavni :)
za bojši jutri
06. 01. 2020 09.02
+7
Ameri naj ostanejo doma, naj nehajo delati sranje po celem svetu, pa bodo lepo v miru živeli do konca svojih dni
JohnsonJohnson
06. 01. 2020 08.43
+7
vse iz svetovnega spiska teroristov bi morali pospravfit, enega za drugim, in to ne samo Amerika, vsi ki si ne zelijo kalifata iz civiliziranega sveta. Bojim se, da jo bo samo Avstralija zvozila. Dosledno delajo zase in za svoj narod. Tam samo omeniš Alaha in letiš, državljanstvo izgubiš, če le obiščeš eno od držav s spiska, ki so ga določili sami. Itd, itd. Pravilno.
santadiabla
06. 01. 2020 07.32
+1
očitno je nekomu tam zadaj spet dolgcas
Tone Taprav
06. 01. 2020 07.13
+11
Kdaj se bo sodilo tudi velikim vojaškim zločincem? Do zdaj sodijo samo malim.
SheepLover
06. 01. 2020 07.07
+20
Dj gremo državljani eu in širše okolice zbrat vsi po en euro da se zgradi zid in strop okoli teh bolanih kapitalistov ....
resnicaosvobaja
05. 01. 2020 21.59
+25
Ti stavki Trumpa so stavki otroka ali bolnega odraslega.
detect
05. 01. 2020 21.53
-2
še sreča da imamo melanijo.hehe
HOLAJ SLOVENIJA
06. 01. 2020 09.10
+2
Dovolj trapasta mora biti tudi ona,da ga prenaša. Če pa se ji gra samo za denar,je pa povrhu vsega še bolna!
Nobody75
05. 01. 2020 21.26
+2
Nisem podpornik ZDA ampak če pride do večjega sranja se verjetno ne bomo borili proti amerikancem ali ne? Prej proti Komijem
SheepLover
06. 01. 2020 07.12
+12
Hahahahah če si opran se definitivno postaviš na eno stran in se boriš če si pa izven ovčje mase pa spihaš tam kjer te metek ne najde ....
mandan
05. 01. 2020 21.25
+19
Vse nitke vodijo v Rim...ups Izrahell...
staridida
05. 01. 2020 21.22
-13
Amerika je največja svetovna sila-si to priznali, ali ne......
Wahl
05. 01. 2020 21.24
+36
Še vsak imperij je propadel pa bo tudi ta.
mackintosh
05. 01. 2020 21.25
+30
in največji krivec za zlo na svetu (vojne droga orožje itd.)
staridida
05. 01. 2020 21.27
+0
Saj je tud Yuga-ki pa je bila socialistična...
SheepLover
06. 01. 2020 07.33
+4
Stari dida mogoče so bila nekoč ... danes na žalost ne več pa se ti obrnu na glavu in želel to največ na svetu .... spet mešaš želje z realnostjo
Stipe Mesi?
05. 01. 2020 21.19
+12
Burleska je s tem Trumpom.
ochi
05. 01. 2020 21.14
+17
kako ima folk z ameriškim pasušem sploh še jajca hodit v tujino? še dobr da mi nimamo vojske.