Tujina

Pristojna agencija ZN napovedala preiskavo incidenta v Belorusiji

Ljubljana, 28. 05. 2021 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna organizacija civilnega letalstva (ICAO), ki deluje v okviru Združenih narodov, je napovedala preiskavo nedeljskega incidenta, ko je Belorusija letalo družbe Ryanair prisilila v pristanek v Minsku in aretirala opozicijskega novinarja. ICAO, katerega članica je tudi Belorusija, sicer ne more naložiti sankcij.

Svet ICAO je na četrtkovem zasedanju odločil, da "sproži preiskavo za ugotavljanje dejstev" glede preusmeritve Ryanairovega letala v Minsk ter aretacije opozicijskega novinarja Romana Protaseviča in njegovega dekleta, so navedli v organizaciji. Na srečanju sveta so "poudarili pomen tega, da se ugotovijo dejstva o dogajanju in ali je katera od članic ICAO kršila mednarodno letalsko pravo".

Sekretariatu organizacije so naročili pripravo vmesnega poročila za naslednje srečanje sveta. Protasevič in njegova partnerica sta bila na letu Ryanaira iz Aten do Vilne. Beloruska kontrola zračnega prometa je pilota obvestila, da je na letalu bomba, k pristanku v Minsku pa je potniško letalo prisilil lovec mig-19. Evropske države so beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožile ugrabitve letala, medtem ko Moskva sprejema razlago Minska, da so letalo res obrnili zaradi grožnje z bombo.

Ryanairovo letalo
Ryanairovo letalo FOTO: Shutterstock

Zaradi incidenta je EU sklenila ukrepati proti Belorusiji in priporočila izogibanje beloruskemu zračnemu prostoru, Moskva pa je izrazila obžalovanje zaradi teh ukrepov. Številne evropske in tudi druge letalske družbe se tako izogibajo preletom nad Belorusijo. Rusija je v odgovor zavrnila načrte letov več letal avstrijske družbe Austrian Airlines in francoskega letalskega prevoznika Air France.

Zaradi tega so bili doslej odpovedani najmanj štirje leti francoske družbe iz Pariza v Moskvo. Nekateri potniki so namesto tega izbrali ruski Aeroflot, na spletu navaja britanski BBC.

Austrian Airlines je moral medtem odpovedati dva leta. Šlo je za potniško letalo z Dunaja v Moskvo in tovorno letalo iz kitajskega Nanjinga v avstrijsko prestolnico.

Na avstrijskem zunanjem ministrstvu so ruske poteze označili za "povsem nerazumljive". Na francoskem ministrstvu za promet pa so povedali, da "je treba upoštevati načelo recipročnosti".

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1996024
28. 05. 2021 10.05
+1
Globoko subvencionirani RyanAir pa je najbolje da propade, kot da stalno sesajo državni denar.
Vap0
28. 05. 2021 11.01
+0
Uporabnik1996024
28. 05. 2021 10.03
+2
glede na to kako si predstavljajo "demokratično opozicijo" je Lukašenko še najboljša rešitev. Imeti razne naciste, geje, skrajneže na ablasti ni dobra rešitev. Samo Sirijo in Libijo poglejte, koga podpirajo. Rezanje glav ljudem se jim nikoli ni zdelo sporno, če imajo od tega koristi.
Von_Clausewitz
28. 05. 2021 09.41
+1
Ko govorim že od nekdaj, najlažje se postavit v zavetje in drugi, da bijo bitko za tvoje prepričanje in najbrž tudi dobro plačan stolček. Zdaj se ke mpdel malo vštel pa ga je letalo pripeljalo na točko kjer je treba pokazat srce in pogum. Kaj se je zgodilo, pusika govori točn9 to kar mu Lukašrenko bere.... A niso tej novinarji taki "borci" za pravice...da se je skoraj zjokal. Lahko se k.... prek socijalnih omrežhih....enako velja za naše levjake...🤣🤣🤣 vsi "borci" partiđani in to😂😂😍
Vap0
28. 05. 2021 08.39
+4
Kaj pa ICAO "našel" v pristanku Moralesovega letala na Dunaju?
Zmaga Ukrajini ...
28. 05. 2021 09.24
-1
Pozanimaj se natanko kaj in kako se je dogajalo z Moralesom in potem primerjaj oba dogodka, če ju sploh lahko.
Anunnaki
28. 05. 2021 10.20
Dobro uprasanje! Kje so sedaj vsi ti nepristranski, predvsem pa pošteni novinarji?
Vap0
28. 05. 2021 11.03
No, lunčnik, pa mi ti razloži. In ko boš pri razlaganju, razloži še, kako so Ukrainci prizemljili letalo in zvlekli anti majdanovce dol.
Generacija56
28. 05. 2021 08.35
+2
Vse, kar v zahodnih medijih prebereš, je podtikanje... Ni dokazov, da so Belorisi PRISILILI letalo k pristanku v Minsku... A kljub temu se tako piše. Najbolj smešni pa so Avstrijci, ki jim ni jasno, zakaj Rusija podpira Belorusijo.... In niti eni zahodni instituciji ni za verjeti, niti besede.
User723439
28. 05. 2021 09.24
+0
Ni dokazov, je pa preveč naključij. Ravno na tem letalu je bil tale gospod, ki ga Beloruske oblasti želijo zapreti, ravno za to letalo je bila izdana grožnja za bombo, ravno v tem primeru je bilo treba pristati v Minsku in ne na letališču, ki je bilo bližje (kar načeloma velevajo protokoli) in ravno takrat so slučajno policaji bili blizu letala, so dobili povelje iz vrha, naj vstopijo v letalo, pogledajo za bombo in še slučajno aretirajo enega potnika. Policaji so morali dobiti navodilo, da ga aretirajo, ker drugače sploh ne bi vedeli, da je gor (če bi se res ukvarjali z potencialno bombo). Navodilo so dobili iz vodstva, ki je vedelo, da je on ravno na tem letalu. Vodstvo je moralo dobiti navodila od nekoga višje, ki je dobil informacije od tajne službe (oz inštitucije kateri jurisdikcija je zbirati informacije zunaj države), da bo on gor. Ker sami policaji teh informacij ne morejo imeti, ker je njihova domena znotraj države.
Zmaga Ukrajini ...
28. 05. 2021 09.25
-2
Dokaz je poročilo Ryanaira o tem dogodku. Kaj bi še rad?
Zmaga Ukrajini ...
28. 05. 2021 09.26
-1
In po tvojem si je letalska družba izmislila hud letalski incident?!
Viejo cabron
28. 05. 2021 08.18
+0
Ni vse tako rožnato kot pišejo zahodni mediji. Protasevič je bil kot Belarus že pred 9 leti del Ukrajinske nazi scene in človek ima desničarsko ozadje. S tem ne odobravam potez diktatorja Lukašenka samo hočem opozoriti, da ta Protasevič ni "čisti"!
Zmaga Ukrajini ...
28. 05. 2021 09.28
+0
Torej, če po tvojem lažejo zahodnjaki, je treba verjet Lukašenku?
Vap0
28. 05. 2021 11.04
V bistvu ja. Za Zahod in zahodne medije že vemo, da lažejo, za lukašen ka pa to lahko zaenkrat zgolj le domnevamo...