Tujina

Mjanmarski veleposlanik ostal pred vrati ambasade v Londonu

London, 08. 04. 2021 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
2

Mjanmarski veleposlanik v Združenem kraljestvu je zaradi nasprotovanja vojaški hunti in poziva, naj izpustijo voditeljico Aung San Su Či, v sredo zvečer ostal pred vrati londonske ambasade. "To je državni udar. Tukaj je Združeno kraljestvo, nismo v Mjanmaru," je bil ogorčen mjanmarski veleposlanik, ki je zaman zvonil in čakal pred vhodom. Vrata veleposlaništva so zanj ostala zaprta.

Ko se je mjanmarski veleposlanik v Združenem kraljestvu Kjav Zvar Min v sredo vrnil na veleposlaništvo v Londonu, so ga tam pričakala zaklenjena vrata. Kljub temu da je zvonil, trkal in čakal pred vrati, se ta zanj niso več odprla. Ambasado so namreč zasedli privrženci vojaške hunte in veleposlanika zaklenili iz stavbe. 

 "Ko sem zapustil veleposlaništvo, so vdrli v ambasado in jo prevzeli," je Zvar Min pojasnil za britanski Telegraph. "Gre za pripadnike mjanmarske vojske. Ne dovolijo mi vstopa. Pravijo, da so takšna navodila prejeli iz prestolnice, zato me ne bodo spustili nazaj v stavbo," pravi veleposlanik Mjanmara. 

"To je državni udar. Tukaj je Združeno kraljestvo, nismo v Mjanmaru, v Burmi. Tega ne morejo narediti. Britanska vlada tega ne bo dovolila, boste videli," je še dodal. Vodenje veleposlaništva v Londonu je s pomočjo vojaškega atašeja prevzel njegov namestnik Čit Win, so za Reuters povedali neimenovani diplomatski viri. 

Pred veleposlaništvom se je v sredo zvečer zbralo nekaj protestnikov, ki so izražali svoje nestrinjanje z vojaškim prevzemom veleposlaništva in države. Veleposlanik in peščica protestnikov pa tudi danes vztrajajo pred stavbo veleposlaništva.

Kjav Zvar Min pred ambasado v Londonu
Kjav Zvar Min pred ambasado v Londonu FOTO: AP

Britanski BBC je sicer minuli mesec poročal o tem, da so mjanmarske oblasti Kjav Zvar Mina odpoklicale s položaja, ker je nasprotoval nedavnemu vojaškemu udaru in pozval k izpustitvi mjanmarske voditeljice Aung San Su Či. Veleposlanik je očitno njen velik podpornik, saj se je v sredo zvečer pred londonsko ambasado pripeljal z avtomobilom, na katerega je obesil plakat s podobo odstavljene voditeljice. 

Na dogodek se je odzval britanski zunanji minister Dominic Raab, ki je obsodil "nasilna dejanja vojaškega režima". Dejal je, da občuduje pogum mjanmarskega veleposlanika. "Združeno kraljestvo še naprej poziva h koncu udara in grozljivega nasilja ter k hitri obnovi demokracije," je še zapisal na Twitterju. 

Mjanmarski veleposlanik se je pred ambasado pripeljal z avtomobilom, na katerega je obešena podoba odstavljene voditeljice.
Mjanmarski veleposlanik se je pred ambasado pripeljal z avtomobilom, na katerega je obešena podoba odstavljene voditeljice. FOTO: Profimedia

Oči svetovne javnosti so v Mjanmar uprte od začetka februarja, ko je vojska z udarom prevzela oblast, zaprla politične voditelje in zaključila kratkotrajno obdobje demokracije. Odtlej je bilo glede na podatke lokalne skupine, ki spremlja razmere, na protestih proti udaru ubitih že okoli 600 ljudi. Več kot 2800 ljudi pa je pridržanih. 

Mednarodne sile so poskusile na oblasti pritisniti s sankcijami, ki so prizadele nekatere poslovne interese države, a doslej niti ti ukrepi niti pozivi k zadržanosti niso ustavili vojske pri nasilnem zatiranju protestov.

Minuli teden je Varnostni svet ZN soglasno izrazil zaskrbljenost zaradi vse slabših razmer v Mjanmaru in obsodil nasilje nad protestniki.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bohinj je zakon
08. 04. 2021 14.15
+3
Namesto, da rešuje svojo zadnjico.......se gre politike.
Hulk Zalepi
08. 04. 2021 13.36
+0
oblecen pa k kmetavz