Tujina

Priznal krivdo za ognjeni 'inferno': bo obtožen požiga in 120 poskusov umora?

Johannesburg, 24. 01. 2024 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Južni Afriki so aretirali moškega, ki naj bi bil odgovoren za smrtonosni požar, v katerem je umrlo 77 oseb. Po tem, ko je avgusta v Johannesburgu zagorela večstanovanjska stavba, je namreč 29-letnik zdaj priznal krivdo, da je "sodeloval pri sprožitvi tragičnega požara". Osumljenec naj bi se kmalu pojavil na sodišču, pričakuje pa se tudi, da ga bodo obtožili požiga in 120 poskusov umora.

Avgusta lani je požar uničil stavbo Usindiso v Marshalltownu, v kateri so živeli številni revni. Ognjeni "inferno", kot so ga takrat poimenovali nekateri, je zahteval 77 življenj in številni so v smrtonosnem požaru utrpeli bolj ali manj resne poškodbe.

A tiskovni predstavnik državne policijske službe je po poročanju BBC povedal, da so pridržali osumljenca, ki je priznal, da je sodeloval pri sprožitvi tragičnega požara. S policije so sporočili, da naj bi se 29-letnik kmalu pojavil tudi na sodišču, pričakuje pa se, da ga bodo obtožili požiga in 120 poskusov umora. V stavbi Usindiso je namreč v času požara živelo več sto ljudi. 

Tragedija je sicer izpostavila tudi vprašanje varnosti tovrstnih zgradb, ki so jih lastniki v Južni Afriki zapustili ali zanemarili. Gre namreč za stavbe, v katerih so ustvarjena t. i. "neformalno naselje". Kot je takrat pojasnil eden od gasilcev, je bil blok še toliko bolj nevaren prav zaradi "struktur, podobnim barakam", ki so bile nameščene v notranjosti. V njih pa običajno živijo najrevnejši predstavniki družbe v Republiki Južna Afrika.

Takšne stavbe pogosto ostanejo brez osnovnih storitev, kot so voda in elektrika ali protipožarna varnost, včasih pa jih "ugrabijo" ali prevzamejo kriminalne tolpe, ki stanovalcem nato postavljajo zahteve za prebivanje. Tudi mestne oblasti so avgusta lani krivdo pripisale "kriminalnim kartelom, ki plenijo revne in ranljive ljudi tako, da zavzamejo zgradbe, ki jih nato nevarno prenapolnijo".

Kmalu po požaru je predsednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa dejal, da je bila to budnica za državo in da se mora mesto spoprijeti s težavami v zvezi s stanovanji in storitvami v mestnem jedru Johannesburga. Južna Afrika se namreč sooča s kroničnim pomanjkanjem stanovanj, saj naj bi bilo v mestu okoli 15.000 brezdomcev.

Župan Johannesburga Kabelo Gwamanda je v ponedeljek povedal, da trenutno preiskujejo 188 "slabih" zgradb, od tega 134 v središču mesta. Javna preiskava nesreče še vedno zbira dokaze o požaru in širši problematiki tovrstnih zgradb. Poročilo naj bi objavili kasneje letos.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0523
24. 01. 2024 09.28
+1
Kolk časa so ga tepli, da je priznal. Krivec pa bo na poceni zemljišču naredil nov objekt. Ameriški recept.
METKA102
24. 01. 2024 09.06
+4
Kako nevarno je bivanje v zapuscenih stavbah, zato je prav, da so nekaj ljubljanskih podrtij obnovili ali podrli.
IKOSS
24. 01. 2024 08.05
+4
Dokaz, da tudi "goloroka" oseba z neustreznimi temeljnimi osebnimi vrednotami predstavlja izjemno resno nevarnost za svojo okolico. Prepričanje nekaterih, da lahko potencialni storilec svojo okolico ogroža zgolj s sredstvi, ki se tradicionalno povezujejo z orožjem, je tako netočno!
12368
24. 01. 2024 08.18
+5
@ikoss Ma vi ste 100% Slovenski Rambo? Pod vsakim člankom, kjer je le možno zagovarjate strelno orožje. Samo da poka, pa ste srečni, večji kot je kaliber, širši nasmeh imate. Če bo kdaj kakšna strelska štala v Slo ste vi verjetno prvi osumljenec.
IKOSS
24. 01. 2024 08.29
+0
Poizkus osebne diskreditacije je tipičen pristop nekaterih ob pomankanju argumentov. Komentarji poizkušajo zgolj opozoriti na netočnost zakoreninjenih prepričanj, ki se pogosto prisotne v medijskem prostoru. Morda lahko zapisano kakemu bralcu le omogoči kako novo spoznanje, saj naj bi sodobne družbe svoje odločitve sprejemale na podlagi strokovnih dejstev ter razuma. Ker se nekateri s to tematiko raziskovalno multidisciplinarno ukvarjamo že vrsto let, lahko k ustreznemu ozaveščanju populacije prispevamo svoj del.
12368
24. 01. 2024 08.55
+3
@ikoss so vam ljudje že večkrat argumentirati, da s strelnim orožjem napadalci lažje in hitreje škodujejo sočloveku kot pa s katero kolim drugim sredstvom. Vi pa še kar zagovarjate strelno orožje z "saj če kdo hoče ubijat bo že našel način". Nočete razumeti, da je s hladnim orožjem veliko težje napraviti takšno škodo kot pa s strelnim orožjem. Skratka vas se argumenti sploh ne primejo. Vi samo trdite svoje in od tega ne odstopate. Torej se sploh nočete pogovarjati ampak želite le prepričevati v vaš lasten prav.
IKOSS
24. 01. 2024 09.46
+0
Nikoli in nikjer ni bilo zapsiano, da ognjena strelna sredstva niso relativno zelo učinkvota v vlogi orožja. Je pa dejstvo, da ta niso toliliko bolj učinkovita od docela običanih, kot so nekateri prepričani. Zgolj primer, ni bilo veliko napadov s ognjenimi strelnimi sredstvi, kjer bi napadalec uspel umoriti tako veliko število ljudi, kot v napadu opisanem v tem članku. Prav tako nekateri ne razumejo, da odsotnost ognjenih strelnih sredstev, ni ključna za zagotavljanje varnsoti v določenem okolju, kar dokazuje tudi v tem članku opisan primer, ne nazadnje družba nima realne možnosti takšno prepoved udejaniti. Bistveno je, da se ognejna strelna sredstva ustrezno umesti med ostala sredstva glede na njihovo potencilno nevarnost, saj je to eden ključnih meril za raven njihove posebne zakonske regulacije. V nasprotju s tem, se nekateri o tem vidiku sploh niso pripravljeni pogovarjati, ampak vztrajajo pri svojem prepričanju. Za konec, kakšna je razlika v učinkovitosti izvedbe pokola nekoga, ki uporabi požar v vlogi orožja, ali ognjeno strelno sredstvo? Kakšna je verjetnost, da država lahko prepoved v praski udejani? Ne nazadnje, kakšna je možnost, da se nekdo za zločin ne bo odločil, zgolj zaradi tega, ker nima dostopa do želenega sredstva?