Tujina

Proorbanski novi lastnik madžarskega medija odpustil glavnega urednika

Budimpešta, 22. 07. 2020 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
3

Lastnik vodilnega madžarskega neodvisnega spletnega medija index.hu je v sredo povedal, da so odpustili glavnega urednika Szabolcsa Dulla mesec dni potem, ko je ta opozoril, da neodvisnost medija ogroža vlada.

Indexov graf neodvisnosti, ki ga posodabljajo že od leta 2018.
Indexov graf neodvisnosti, ki ga posodabljajo že od leta 2018. FOTO: Posnetek zaslona

Index se je na barometru neodvisnosti kategoriziral pod 'veszelyben', kar pomeni, da je 'v nevarnosti'. S tem je želel opozoriti na poskuse zunanjega vpliva na vsebino medija, ki je, kot pravijo sami, največja medijska organizacija, kritična do vlade premierja Viktorja Orbana.

EU sprožila kazenski postopek zaradi erozije pravne države

Orban, samooklicani liberalist, se je s svojo nacionalistično vlado že večkrat sprl z Evropsko unijo, ki je v Budimpešti sprožila kazenski postopek zaradi erozije pravne države, vključno z omejevanjem svobode medijev.

Orbanu so ob koncu tedna na vrhu EU glede vodenja pravne države, zato da so lahko sprejeli ukrepe za pomoč po pandemiji covid-19, pogledali skozi prste, kar bi po mnenju analitikov lahko okrepilo njegovo moč, poroča Reuters

Viktor Orban se je s svojo nacionalistično vlado že večkrat sprl z Evropsko unijo.
Viktor Orban se je s svojo nacionalistično vlado že večkrat sprl z Evropsko unijo. FOTO: AP

'Politična neodvisnost Indexa ni ogrožena'

Dolgotrajna zaskrbljenost glede neodvisnosti Indexa se je, potem ko je vladni podpornik, poslovnež Miklos Vaszily, v letošnjem letu pridobil nadzor nad financiranjem spletnega medija, še povečala. Vaszily zadeve ni želel komentirati, poroča Reuters. 

V izjavi je Laszlo Bodolai, šef fundacije, ki ima v lasti založnika spletnega medija Index.hu Zrt., dejal, da odpuščeni urednik Szabolcs Dull po Vaszilyjevem prihodu ni mogel več nadzorovati notranjih napetosti. Poudaril je, da so zaradi nestrinjanj padli tudi prihodki, saj so se oglaševalci začeli izogibati medija. "Najbolj pomembno je, da se vsi samoomejite," je zapisal v pismu uslužbencem. "Politična neodvisnost Indexa ni ogrožena."

 

Odpuščen zaradi opozarjanja o naraščajočih poskusih zunanjega vpliva?

Dull trdi, da so ga odpustili zaradi člankov o naraščajočih poskusih zunanjega vpliva, ki jih je napisal za Index, pa tudi zaradi opozorila, ki ga je objavil na Indexovem grafu neodvisnosti. Tega sicer posodablja že od leta 2018. "Še vedno mislim, da so bile skrbi uslužbencev upravičene in kot glavni urednik sem ravnal tako, kot mi je v danih okoliščinah narekovala vest," je dejal.

Bodolai še ni imenoval novega urednika, vendar pravi, da namerava za direktorja imenovati veteranskega novinarja Pala Szombathyja. V zadnjem mesecu sta sicer po hitrem postopku odstopila že dva direktorja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
22. 07. 2020 20.41
+2
Ko ima nek predsednik za seboj ustavno večino volilcev, potem je tudi upravičen narediti red v svoji državi, ker, očitno je, da mu EU države to zavidajo! Pa ne mešati Janše v to.... Orban ga koristi, kot tepčka, od katerega lahko ima korist... Politika pač...
Sokril
22. 07. 2020 20.06
+2
MSM so "neodvisni" le takrat ko so pod taktirko Sorosovih organizacij. Noro.
User653082
25. 07. 2020 18.06
+1
Neodvisni so takrat, ko so pod taktirko Orbana